Perjantai 24.5.2019

Professori kuittaa heti puhemies Risikolle: ”Konstia on kokeiltu”

Luotu: 
13.2.2019 18:14
Päivitetty: 
13.2.2019 18:27
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa Martin Scheinin.
|

Ihmisoikeusprofessori ja Perustuslakiblogin kirjoittaja Martin Scheinin kuittaa eduskunnan puhemies Paula Risikolle, että Risikon toivomaa toimintatapaa on jo kokeiltu heikolla menestyksellä.

Risikko sanoi tänään eduskunnassa turhautuneena, että perustuslakia tuntevat professorit voisivat olla suoraan yhteydessä eduskuntaan tai tulla käymään, jos heillä on huomioita perustuslainmukaisuudesta. Myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) ihmetteli Ylen Politiikkaradiossa, että professorit tviittailevat, mutteivät ole suorassa yhteydessä eduskuntaan. LUE LISÄÄ: Professori kuittaa heti puhemies Risikolle: ”Konstia on kokeiltu”

”Tässä on nyt sellainen hassu tilanne, että puhemies Risikko ei ehkä tiedä, että tätä hänen ehdottamaansa konstia on kokeiltu. Kollegan kanssa kirjoitimme 18.9.2017 puhemiehelle ja tämän avustajalle eräästä täysistuntoasiasta. Vastausta odotamme edelleen”, Martin Scheinin vastaa Risikon kritiikkiin Twitterissä.

 

 

Hän toteaa toisessa tviitissään ottavansa mielellään vastaan kutsun kahville.

Risikko aloitti eduskunnan puhemiehenä helmikuussa 2018. Tätä ennen puhemiehenä toimi aiemmin sinistä tulevaisuutta edustanut, sittemmin Liike Nytiin siirtynyt Maria Lohela.

Eduskunnan puhemiesneuvosto veti poikkeuksellisesti pois tiedustelulait kansanedustajien täysistuntokäsittelystä vain tunteja ennen istunnon alkamista tänään keskiviikkona.

Tiedustelulakeja on valmisteltu pitkään ja niitä varten eduskunta muutti pikavauhtia perustuslakia, kun normaalisti perustuslain uusiminen tehdään kahden vaalikauden aikana.

Eduskunnan poikkeuksellisen ratkaisun taustalla on oikeustieteen professoreiden Juha Lavapuron ja Martin Scheininin Twitterissä esittämä kritiikki siitä, että eduskunnan hallintovaliokunta ei olisi muokannut siviilitiedustelulakeja perustuslakivaliokunnan edellyttämällä tavalla.

LUE LISÄÄ:

Selitys eduskunnan yllätyskäänteelle: Tiedustelulaeista oli nousemassa myrsky – ”Tilanne haluttiin rauhoittaa”

Risikko tiedustelulaista: ”Virkamiehet käyvät läpi, onko epäilyssä perää”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Salo

Toiminnan arvostelu, missä asiantuntijat julkaisevat huomautuksia mm. twitterissä eikä suoraan asianosaisille kansanedustajille ja puhemiehistölle ja missä yhteydessä asiantuntijan henkilö ja aate vaikuttaa itse oikeustieteelliseen lausuntoon, ei ole ad-hominemia vaan tuo asiantuntijoiden politisoitunut toiminta on voitava kyseenalaistaa.

Mikko Toivonen

Olen samaa, mieltä. Jos mennään keskustelemaan poliitikon kabinettiin julkisuudelta suojassa, niin asia manipuloidaan tai haudataan ja mitään oleellista ei tapahdu eikä poliitikko joudu tekemisistään vastuuseen.

Julkinen keskustelu on ainoa voima millä poliitikotkin saadaan liikkeelle ja se samalla kertoo äänestäjille, kuka mitenkin asioiden kanssa puuhastelee.

Seppo Simonen

Tälläiset professorit on syytä syrjäyttää antamasta asiantuntija lausuntojaan kun ovat kailottamassa julkisesti muilla areenoilla lausuntojensa sisältöä.
Eikös oikeuskinkin kiellä tarvittaessa todistajalta julkaisemasta julkisesti todistajalausuntoaan.
Tässä tulee kyllä sellainen ajatus että eduskunnan lainsäädäntö prosessi antaa ampua itseäänjalkaan kun antaa ulkoparlamentaalisten voimien vaikuttaa laisäädäntö tyhön.

Tapio Mäkeläinen

Amerikkalainen toiminta tunkee tännekin.
Eduskunnalla on taas aikaan ja kykyyn nähden liian isoja asioita kesken.
Varmaan nyppii edustajia kun jää siltarumpupolitikointiin liian vähän aikaa.
Harkimo avasi uutta uraa Mykkäsen kera: irakin ex kentsu ja monitoimimies Peter Fryckman hoitaa maamme laittomat maassanotkujat kotimaansa keitaille swedupettereiden konteissa 100 miljoonalla. Korruptiota ei ole syytä epäillä.

Hely Salmi

Suomesta on tullut maailman kummallisin maa nykyisten päättäjien aikana ja miksei edellistenkin. Minua kummastuttaa missä viipyy Kreikalle Urpilaisen "lainaamat" rahat. Kuinka on mahdollista, että vanha kettu Fryckman voi seota valtion asioihin.
Toivon hartaasti, että kansa olisi sen verran viisastunut ettei enää äänestä niitä jotka ovat kansansa pettäneet. Heitä on valitettavasti useita. Kansanedustaja on kansan asialla ei omallaan.