Maanantai 17.6.2019

Juha Sipilän sanat hoivayhtiöistä vedettiin esiin: ”Teidänkään mielestänne markkina-sote ei sovi hoitoalalle”

Luotu: 
14.2.2019 16:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Aina tällaisessa tilanteessa kun puhutaan vanhusten laadukkaasta hoidosta, arvot pitää olla päätöksentekoa ohjaava asia numero yksi”, Juha Sipilä sanoo.
|

Suurimman oppositiopuolueen sdp:n kansanedustaja Jukka Gustafsson nosti eduskunnan kyselytunnilla esiin pääministeri Juha Sipilän (kesk) omat sanat hoivayhtiöistä.

Uusi Suomi kertoi tällä viikolla Sipilän väläyttävän, että osakeyhtiö saattaa olla väärä yritysmuoto hoiva-alalla. LUE LISÄÄ: Juha Sipilä väläyttää: Osakeyhtiö väärä yhtiömuoto hoiva-alalla – ”Kuinka paljon sitä voittoa tehdään ja mikä on se järjestys?”

Gustafsson kysyi Sipilältä, mitä hän tarkoitti kommenteillaan.

”Aina tällaisessa tilanteessa kun puhutaan vanhusten laadukkaasta hoidosta, arvot pitää olla päätöksentekoa ohjaava asia numero yksi”, Sipilä vastasi.

”Tämän pitäisi olla itsestään selvää kaikille. Jokainen suomalainen vanhus ansaitsee arvokkaan ja laadukkaan hoidon. Sen pitää olla sinne yhteisön arvoihin kirjattu”, Sipilä jatkoi.

LUE MYÖS: Esperi Caresta paljastuu yhä erikoisempia piirteitä – Sätti tarkastajia: ”Miksi työntekijöitä kuunnellaan, ovat epäluotettavia”

Gustafsson liitti jatkokysymyksessään Sipilän kommentit sote-uudistukseen.

”Olette ajaneet kohta neljän vuoden ajan markkina-sotea. Tämä teidän mallinne siis johtaa siiihen että vanhuksia hoidetaan jatkossa yhä enemmän markkinoiden ehdoilla”, Gustafsson sanoi.

”Olisi parempi vielä nyt arvioida markkina-sote uudelleen, kun se teidänkään mielestä ei sovi hoitoalalle”, Gustafsson sanoi.

”Kumpi teidän arvoissanne menee edelle: lähes kuuden miljardin euron markkinoiden avaaminen yrityksille vai ihmisarvoisen vanhuuden tarjoaminen kaikille?” Gustafsson kysyi.

”Ehdottomasti tuo jälkimmäinen”, Sipilä vastasi.

”Juuri sen takia teemme sote-uudistusta, että saamme järjestyksen tähän hommaan”, pääministeri jatkoi.

Sipilän mukaan sote-uudistus toisi samat säännöt julkiselle ja yksityiselle puolelle, leveämmät hartiat palveluiden järjestämiseen ja paremmat resurssit valvontaan.

LUE MYÖS: 

Esperi takoo nyt naismiljonäärejä Suomeen – Toimitusjohtaja ei enää pysy laskuissa mukana

Nyt tuli vahvistus hallitukselta: Vanhuspalvelulain muutostyö alkaa heti – Hoitajien määrä ja riittävyys mukana

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Lapveteläinen

Minua ihmetyttää hieman tämä pääministeri Juha Sipilän lause; "Sote-uudistus toisi samat säännöt julkiselle ja yksityiselle puolelle?". Korjatkaa jos olen asiassa väärässä; mielestäni yksityinen terveydenhoitosektori joutuu ottamaan täydellisen vastuun asiakkaasta (potilaasta), joka käyttää yksityistä terveydenhoitopalvelua. Hoitovirheen sattuessa yksityinen terveydenhoitopalvelun järjestäjä on korvausvelvollinen asiakkaalle (potilaalle), tämän vuoksi hoitovirheitä ei tapahdu, tai ne on käyty omaisten kanssa tarkasti läpi esimerkiksi ennen vaarallista leikkaustoimenpidettä, näin hoito on ensiluokkaista yksityisellä puolella riskit tunnistaen. Kysymyksessä on myös yksityisen terveydenhoito palveluyrityksen julkisuuskuva ja maine, joka on riippuvainen ammattitaitoisesta osaamisesta terveydenhoitopalveluiden tuottajana. Yksityiset terveydenhoitopalvelut maksetaan yleensä vakuutusyhtiön sairausvakuutusta, tai käteistä käyttäen.
Julkinen terveydenhoitopalvelu puolestaan perustuu yliopistollisiin testausmenetelmiin potilailla, joista joutuu maksamaan 32-99EUR/vrk, vaikka Valtion hallinnoima Sote-Keskussairaalahanke maakunnissa, olisi kansalaisten kannalta se järkevin vaihtoehto. Nykymallissa Yliopistollisen Keskussairaalan asiakkaita pidetään potilaina, ja pahimmassa tapauksessa, potilas ei tiedä edes lääkäreiden määräämistä testausmenetelmistä yhtään mitään. Lisäksi hoitavilla lääkäreillä, joita on usein monia, ei ole minkäänlaista vastuuta testattavista potilaista lain mukaan. Eduskunnan poliittiset puolueet ovat toteuttaneet isänmaassa ns. lakiuudistuksia, ja muutoksia Suomen Lakiin, jotka mahdollistavat tämän kaltaisen moraalittoman toiminnan terveydenhoitoalalla pohjoismaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa. Yleensä näiden kokeiden "uhreiksi" valitaan Natsi-Saksan kansallissosialistisen poliittiseen tapaan joko vähäosaisia tai köyhiä kansalaisia, joista osa on yleensä vielä asunnottomia, ja lisäksi testattaviin potilaisiin kuuluu myös mielisairaalan potilaita, sekä vankeinhoitolaitoksissa olevia suomalaisia vankeja. Tietojeni mukaan myös Vihreän Liiton, vasemmistoliiton sekä sosiaalidemokraattisen puolueen jäseniä on käytetty Yliopistollisten Keskussairaaloiden lääketieteellisiin testeihin ja kokeisiin eri sairaaloissa. Lisäksi listalla ovat aikaisemmin olleet myös eri uskonnollisiin ryhmittymiin kuuluneet jäsenet Suomessa, mm. Seitsemännen Päivän Adventistit, ja Jehovan Todistajat. Monessa muussa valtiossa, esimerkiksi Seitsemännen Päivän Adventisteilla, on oma kristillinen yksityissairaala, jota myös muut uskonnolliset, ja ei-uskonnolliset henkilöt, voivat turvallisesti käyttää vastuun ja moraalin tuntien asiakkaan osalta. Ikävä kyllä, Seitsemännen Päivän Adventisteilla ei ole yksityissairaalaa Suomessa, jota olisi moraalisesti turvallista käyttää Suomen kansalaisena. Euroopassa Adventisteilla on kolme yksityissairaalaa, missä terveydenhoitopalvelut ovat ammattitaitoisten lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan vastuulla, ja asiakkaan kannalta turvallisia käyttää; Berliinissä -Saksassa, Gland -Sveitsissä ja Lillehammer- Norjassa.
Haluaisin tietää, pääministeri Juha Sipilä, mitä tarkoittaa Suomen kansalaisen osalta poliittinen Sote-malli, jossa suomalaiset terveydenhoitopalvelut samankaltaistetaan julkisella ja yksityisellä sektorilla?

Jukka Mattsson

Sipilän mukaan kaikki muu Osakeyhtiöpohjainen bisnestoiminta saa ilmeisesti olla arvoiltaan eettisesti vaikka rikollista jos vertaa hoitopalvelualaan?

Eikö tässä ole SOTE bisnesten osalta jo nähty että laatu ja yhtiön voitontavoittelu eivät näytä lyövän kättä keskenään?
Katsokaa mitenkä paljon Attendo teki liikevoittoa ja silti yhtiön tuote, hoivapalvelu näyttäytyy täysin ala-arvoiselta.

Sipilä lausui ”Aina tällaisessa tilanteessa kun puhutaan vanhusten laadukkaasta hoidosta, arvot pitää olla päätöksentekoa ohjaava asia numero yksi”

Äijä on sekaisin kuin Haminan kaupunki.

Erkki Malinen

Kyllä minulle keskus-sairaalan huippu kirurgi sanoi kun ei suostunut leikkaamaan napa ja haavatyrää, että kyllä ne tuola yksityispuolella leikkaa. Mutta sitten kun ne saa komplikaatiot niin sitten ne tulee tänne hoidettavaksi, siinä Juha sitä vastuuta. Ja sen komplikaatio vaaran takia sitä leikkausta ei tehty.

Hannu Rautomäki

”Aina tällaisessa tilanteessa kun puhutaan vanhusten laadukkaasta hoidosta, arvot pitää olla päätöksentekoa ohjaava asia numero yksi”, Sipilä vastasi.

Yksityisen vanhustenhuollon arvot ovat selvät. Niitä on vain yksi.
"Kapitalistisella yrityksellä ei voi olla vallitsevia käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä, jotka koskevat hyvää ja pahaa, oikeaa ja väärää, arvokasta ja arvotonta, hyväksymistä ja hylkäämistä.
Yritys on yhden asian liike.
Sen tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen."
https://fi.wikiquote.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Wahlroos