Maanantai 27.5.2019

Vakuutuslääkärien ”mielivallalle” loppu? – Nyt nytkähti eduskunnassa

Luotu: 
14.2.2019 18:21
Päivitetty: 
14.2.2019 18:37
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
    Kuvassa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta.
|

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta linjaa, että hallituksen tulee valmistella esitys vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohtien korjaamiseksi.

Kyseessä on valiokunnan lausuma eduskunnalle. Jos eduskunta hyväksyy myöhemmin tämän lausuman, siitä tulee velvoittava tulevalle hallitukselle.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta linjasi asiasta käsitellessään vakuutuslääkäreitä koskevaa kansalaisaloitetta. ”Vakuutus- ja eläkelaitosten lääkäreiltä poistettava mielivaltainen oikeus kumota potilasta hoitavan lääkärin lausuntoja”, kansalaisaloitteessa vaadittiin. Itse kansalaisaloitetta esitetään hylättäväksi, mutta aloitteen tavoite etenee valiokunnan lausuman kautta.

”Valiokunta pitää välttämättömänä vakuutuslääkärijärjestelmän edelleen kehittämistä ja kansalaisten oikeustajun huomioon ottamista tässä kehittämistyössä. Valiokunta katsoo, että valtioneuvoston tulee selvittää eri keinot, joilla vakuutuslääkärijärjestelmää voidaan edelleen kehittää ja arvioida mahdollisten lainmuutosten tarve ottaen huomioon myös kansalaisaloitteessa ja kansalaiskeskustelussa esiin tulleet koetut epäkohdat”, sosiaali- ja terveysvaliokunta sanoo mietinnössään.

Valiokunnan lausuma kuuluu näin:

”Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto valmistelee esityksen vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohtien korjaamiseksi ja antaa eduskunnalle ehdotukset lainsäädännön muutoksiksi vuoden 2020 kevätistuntokaudella. Tässä yhteydessä on selvitettävä vakuutuslääkäreiden lausuntojen muotovaatimusten kirjaamista lainsäädäntöön.”

”Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa vakuutuslääkärijärjestelmän epäkohtien korjaamista. Jes!” kommentoi Facebookissa kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd), joka on valiokunnan varajäsen ja oli mukana tekemässä mietintöä.

”Olen todella tyytyväinen, että valiokunta otti vakavasti vakuutuslääkäreiden lausuntoihin liittyvät kansalaisten kokemukset. Ongelmallisia ovat erityisesti tilanteet, joissa hakijaa hoitaneiden lääkäreiden lausunnot ja vakuutuslääkäreiden lausunnot eroavat ja vaikuttavat korvauksiin”, Taavitsainen kommentoi.

Korkein oikeus (KKO) otti poikkeuksellisella tavalla kantaa vakuutuslääkäriasiaan syksyllä 2018. KKO antoi tuolloin hallitukselle harvinaisen oma-aloitteisen lakiehdotuksen, jonka takana on huoli suomalaisten oikeusturvasta vakuutusoikeudellisissa asioissa. KKO vaatii hallitusta asettamaan Valviran velvolliseksi vakuutuslääketieteellisten lausuntojen antamiseen. LUE LISÄÄ: KKO:lta harvinainen lakialoite hallitukselle: Suomalaisten oikeusturva vaarassa vakuutusoikeudessa – puututtava heti

Vakuutuslääkäriasiaan useasti kantaa ottanut Liike Nytin kansanedustaja Hjallis Harkimo iloitsi asiasta syyskuussa.

”KKO:n tekemä lakialoite edellyttää että Valvira tekee puolueettomia lausuntoja vammautuneille. Tämä on hienoa, nyt vakuutuslääkäreiden ylivalta loppuu”, Harkimo sanoi. LUE TARKEMMIN: Hjallis Harkimo: ”Nyt vakuutuslääkäreiden ylivalta loppuu – uusi laki on pakko tehdä”

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) linjasi Uuden Suomen haastattelussa niin ikään syyskuussa haluavansa Suomeen mahdollisimman pian puolueettoman tahon antamaan asiantuntijalausuntoja vakuutuslääketieteellisiä kiistoja varten. LUE LISÄÄ: Vakuutuslääkärien ”ylivalta” loppuu? Ministeri: Ratkaistava välittömästi, ”traagisia tapauksia”

”Voi olla ihmiselle äärimmäisen traagisia tapauksia, joissa puhutaan aivovammoista ja elinikäisen työkyvyn menettämisestä. Sellaisessa kamppailussa, jossa mietitään, saatko vakuutusyhtiöltä korvauksia vai et, pitää ehdottomasti olla mahdollisuus saada puolueettomia lausuntoja”, Häkkänen sanoi Uudelle Suomelle.

LUE MYÖS: ”Sain korvausta 47,60€” – Työkyvytön Petri kertoi tarinansa Ylellä, kansanedustaja vaatii loppua ”vakuutuslääkärien mielivallalle”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Hautaa

Kyllähän tuo on ihan käsittämätön juttu varsinkin kun nykyään kaikki on niin "avointa ja läpinäkyvää". Kyllä siinäkin on raha puhunut, sitähän vakuutusyhtiöillä piisaa. Kuka sitä nyt siihen muita haluaa sotkemaan.

Mika Hukka

12 vuotta rahatta,kela vähättelee aivovammaani ja vakuutusyhtiö väittää vamman tulleen muusta tai konneellisten löydösten syyksi eri koneet! nyt aivovammani löydökset kertovat myös et minulla on etenevä atrofia kyseisestä onnetomuudesta mutta kela ja pohjola viis veisaavat,minut on katsottu työkyvyttömäksi eikä myöskään muistin osalta onnistu uudelleen koulutus,tuntuu kuin olisin suomen suurin rikollinen jolta on viety kaikki oikeudet korvauksiin ja näin olen minun kohdallani poljetaan kaikki perustuslain oikeudet puhumattakaan vammais tai tasa-arvo laista.kela sisäisissä kertomuklsissaan epäilee ovatko oireeni oikeita,sairaspäiväraha olisi selvää tuloa,kieltäytynyt tarjotusta työstä jossa olisi tarvittu abc ajokorttti jota minulla ei ole,mutta kelalla ei lue mitään esim siitä että olin hakeutunut koulutkseen ennen onnettommuutta ja kuuluvatko nämä asiat vammautumiseen et kela voi hylätä korvaukset?minulla on näkökenttäpuutokset,tinnitus,kivut,kongitiiviset ongelmat lähi/työmuisti heikko,sekä jaksaminen jne..... suomi ei ole oikeudellinen maa sitä oikeasti tarvitseville,kela on maksanut pienintä vammaistuke nyt n 4 v siinä tuloni 93.25 euroa kuussa et repikää siitä!

Ilkka Paananen

Tutun oloinen tapahtumakuvaus. Olen seurannut läheltä vastaavaa lähes kymmenen vuoden taistelua tuulimyllyjä vastaan. Viimein oikeus voitti. Ei kylläkään alkuperäisten löydösten johdosta vaan mielenterveyden järkkymisen, joka ei kestänyt mielivaltaa. Jaksamista kaikille vastaavassa myllyssä pyöriville.

Jari-Pekka Honkala

Niin pahimmassahan tapauksessa tämä tilanne tulee jatkumaan pitkään... todella pitkään , jos ajatellaan sitä tosiasiaa, että nyt kun tilanne jatkuu vasta keväällä 2020 on vakuutusyhtiöillä hyvä mahdollisuus vuosi vaikuttaa uusiin sekä uudelleen valittaviin kansanedustajiin. Vuonna 2020 tämä asia on jo voitu painaa villaisella ja unohduksiin, mikäli sitä ei pidetä jollain tavalla koko ajan heidän mielessä.

Mitä tulee Hannu Rautomäen kommenttiin, niin todellisuudessa näillä noin 400 vakuutuslääkärillä on valtaa ja "tieto-taitoa" huomattavasti enemmän kuin niillä n. 15000 lääkärillä, jotka edes tutkivat potilaita.

Ilkka Paananen

Eiköhän se mene niin, että vakuutuslääkäri käy läpi epikriisin ja arvioi, onko mahdollista voittaa oikeudessa mikäli asiakkaalla voimat riittävät lähteä oikeuttaan peräämään. Useimmilla voimia ei riitä. Ei psyykkisiä eikä taloudellisia. Täysin mielivaltainen järjestelmä.

Joni Nieminen

huom. vakuutuslääkärit ??? eihän ne mitään lääkäreitä ole vaan asianajajia eihän niihin tämä lakimuutos koske sillä nämä voi kumotä lääkärien lausunnot koska ei virkaveljeä voi kyseenalaistaa virkavirheestä sen takia sitä voi vakkuutusyhtiö tehdä omat päätökset
joten eduskunta nyt vaan hakee pisteitä kun vaalit ovat edessä vakuutuslääkärien lausonnot eivät tule loppumaan tässä maassa .

Mustonen Jarno

Eli vieläkin saa odottaa. Lääkärit myös nykyään pelaa kunnille säästöjä. Mielivaltaa harjoitetaan kaikkialla. Hyvä hoito tarjottava kaikille. Päättävän lääkärin on nähtävä potilas, jos meinaa kumota hoitavan lääkärin lausunnon. Asiakasta kuunneltava ja lähetettävä erikoistuneen lääkärin luokse. Jos ei oma ammattitaito riitä. Eikä jätettävä potilasta heitteille.

Petri Salo

Kansalaisaloite on ollut erinomaista toimintaa. Jos kyseinen kansalaisaloite ei saa korjauksia aikaiseksi, niin sitten vain sitkeästi uutta kansalaisaloitetta kehiin.

Eikös siellä ole jo vireillä ainakin vakuutusoikeutta koskeva?

Kysehän on ollut vasta yhden lakipykälän korjaamisesta, joten tässä hieman lisää katsausta tapaturma- ja ammattitautilain isoon kuvaan.

Nythän tähän astisesta kansalaisaloitteen käsittelyprosessista ovat puuttuneet toistaiseksi ne, joilla on näissä asioissa se tosiallinen valta. Eli työmarkkinajärjestöt.

Vuoden 2019 aikana saatetaan päästä tilanteeseen, jossa entistä useampi suomalainen on isosta kuvasta kärryillä. Jolloin taas pitkäkestoinen höplästä vetäminen käy vaikeammaksi.

Tässä tapaturma- ja ammattitautilain isoon kuvaan liittyyvä ja avoimesti saatavilla oleva 31-sivuinen lausunto, joka on vuodelta 2014 ja on yhden ilman puolue- tai etujärjestösidonnaisuuksia toimineen; aidon non-governmental organization (lyh. NGO), kansalaisjärjestön 31-sivuinen lausunto; nelikannassa vuosina 2006-2013 valmisteltuun, tapaturma- ja ammattitautilakiluonnokseen.

Lausunto lienee kautta aikojen kovatasoisin potilaiden/vakuutettujen näkökulmasta katsottuna.

Jos tapaturma- ja ammattitautilaki olisi uudistettu vuonna 2014 sen mukaisesti, niin useimmat työtapaturmissa vammautuneiden ja työssään sairastuneiden tosielämässä kohtaamat epäkohdat ja kafkamaisuudet olisivat poistuneet.

Oiva ry:n 31-sivuinen lausunto 10.2.2014 tapaturma - ja ammattitautilakiin:

https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/a4dc563f-228c-4559-bf82-3f53e63163...
> Linkki luettu 14.2.2019

Niin kuin 2014 tapahtui. Mitään tuosta erinomaisesta lausunnosta ei otettu huomioon, koska tosiasiallista valtaa käyttävät On Sovittu Että (OSE) - järjestelmän osapuolet olivat sopineet ja lukinneet lakipaketin sisällön.

Lausuntokierros ja eduskunnan käsittely olivat sitten vain taitavasti ohjattua teatteria.

Vaalihymiö.

Jaakko Niskasaari

Jospa tuohon vakuutuslääkärien toimintaan saataisi joku roti!
Kommentti nro 4:n "niin todellisuudessa näillä noin 400 vakuutuslääkärillä on valtaa ja "tieto-taitoa" huomattavasti enemmän kuin niillä n. 15000 lääkärillä, jotka edes tutkivat potilaita." en voi käsittää mihin tämä ylivoimainen tietotaito-väite perustuu mutta itsestä tuntuu perinjuurin absurdilta kun on lueskellut ihmisten kokemuksista ja taisteluista vakuutuslääkärien kanssa että kuinka moiset "lääkärit" edes nukkuvat yönsä tai voivat väittää toimivansa Hippokrateen valan velvoittamalla tavalla ihmisten hyväksi, lääkärinluvat pois räikeimmiltä rahanpalvojalääkäreiltä joiden toiminnasta löytyy selkeitä vakuutusyhtiöiden piikkiin pelaamisia ja ihmisten tuskan lisäämistä. Ahneuspäissään ihminen kyllä pystyy mitä törkeämpiin tekoihin mutta kyseiseen ammattikuntaan ei tarvisi ahneuden kyllä nykyistä enempää pesiytyä. Toivottavasti Sote-sotkun yksitystämisvimma niin ikään torpataan jotta Suomessa voisi jatkossakin saada kohtuuhintaista hyvää hoitoa myös heikommassa asemassa ja taloudellisessa tilanteessa oleville.