Tiistai 18.6.2019

Jussi Halla-aho tyrmäsi Timo Soinin esityksen Ylellä: ”Eihän filippiiniläinen hoitaja tule yhtään sen enempää liian pienellä palkalla toimeen kuin suomalainenkaan”

Luotu: 
16.2.2019 11:02
  • Kuva: Alma Talent arkisto
    Kuva
    Jussi Halla-aho.
|

Perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamenttaarikko Jussi Halla-aho ei lämpene ulkoministeri Timo Soinin (sin) esitykselle, että Suomeen palkattaisiin lisää hoitohenkilökuntaa Filippiineiltä. Halla-aho pitää ideaa kyseenalaisena.

”Minun mielestäni on hyvin kyseenalaista se, että pyritään ratkaisemaan ongelmaa tuomalla halpatyövoimaa Suomeen, koska halpatyövoima tietysti omalta osaltaan pitää palkkoja matalalla ja se on halpatyövoiman maahantuonnin tarkoituskin. Eihän filippiiniläinen hoitaja tule yhtään sen enempää liian pienellä palkalla toimeen Suomessa kuin suomalainenkaan”, Halla-aho kommentoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina. 

Hänen mukaansa työvoimapula hoiva-alalla kuten monella muullakin alalla tarkoittaa käytännössä sitä, että on pula halpatyövoimasta.

”Huono palkkataso ja työn suuri kuormittavuus johtuu liian alhaisesta henkilöstömäärästä. Se tekee alasta ei-haluttavan ja ihmiset, joilla on koulutus alalle, menevät usein muihin töihin tai lähtevät ulkomaille paremman palkan perässä”, Halla-aho luonnehti.

Halla-ahon mukaan köyhistä maasta tulevien ihmisten ensisijainen tavoite on usein päästä korkeamman elintason maahan ja he ovat hänen mielestään näin valmiita ottamaan vastaan työtä kurjallakin palkalla.

Timo Soini esitti ajatuksen filippiiniläisista hoitajista blogissaan perjantaina. 

”Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Meillä on jo nyt jonkin verran filippiiniläistä hoitohenkilökuntaa. He ovat työteliäitä, hyvää väkeä, joka tekee työnsä korkealla moraalilla. Minusta olisi viisasta tiivistää ja laajentaa yhteistyötä Filippiinien kanssa. Sekä yleisesti että erityisesti”, hän kirjoitti.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Suomalaisen hoitajan työolot ja palkkataso on heikompi kuin norjalaisten ja jopa ruotsalaisten. Norjassa työskennellet hoitajat kertovat että Norjassa hoitajan työtä arvostetaan korkealle eikä työolot ole läheskään niin kuormittavat kuin meillä Suomessa. Myös nämä kansainvälisyyteen oppineet filippiiniläiset hoitajat luultavasti matkaa Suomesta muualle kun huomaavat että naapurimaissa on paremmat oltavat. Britanniaan lähdetään myös herkästi jo kielenkin takia. Maailma on globaali, joten ahkerat ulkomaiset hoitajat eivät välttämättä pysy Suomessa, jos työmme hoitolaitoksissa on raskampaa kuin muualla ja palkkatasokin alhaisempi.

Timo Virtanen

Norjalaisiin palkkoihin ei voi vertailla. Hinnat ovat siellä paljon korkeammat kuin Suomessa. Ja mikäli olen oikein ymmärtänyt ovat hoitajien toimenkuvat laajempia. Ruotsi on tietenkin Suomea lähempänä. Mutta sielläkään ei ole rajattu toimenkuvaa yhtä tarkasti kiin Suomessa.

Irma Asikainen

Onhan meillä tunnetusti hyvä koulutus, joten varmaan moni käy hyödyntämässä sen ja lähtee sitten kalaisammille apajille.
Vaikka en muuten näitä liittojen metkuja kamalasti hehkutakaan, niin nyt suorastaan hudan niiden perään, että ne tekisivät jotain tämän palkkatason hyväksi. Niin radikaalia, että se VARMASTI tuntuu.

Mikko Toivonen

Katolisella Soinilla oli varmaan muutakin mielessään kuin pelkkä halpa hinta ehdottaessaan katolilaisia filippiiniläisiä meille hoitotehtäviin.-
No mitä tahansa taustas'teily' h'nen ajatuksissaan olikin, niin faktoja ovat että filippiniläisillä vierastyöntekijätuotteella on yleisesti hyvä maine, erittäin hyvä alansa koulutus ja myös muita vierastyöläismaita korkeammat palkat.
Filippiiniläisiä ei ole kovan kansainvälisen kysynnän vuoksi juurikaan näille nurkille saatavissakaan. Ne melkein epäonnistuneet aikaisemmat yritykset saada heitä tänne jäämään "maahanmuuttajapalkalla" kertovat riittävästi

Toisaalta onnistuvaa maahantuloa ei voida toteuttaa millään muulla tavalla kuin työnantajan valmiiseen paikkaan määräaikaisella työluvalla helposti tuontiin. Silloin kotoutukset hoituvat gelposti itse ja työnantajan tarpeisiin. Pitäisi myös alkaa helpottamaan kielivaatimuksia määräaikaisluvallisilta työntekijöiltä jotka maatamme oikeasti auttavat. Sensijaan halpamaista ei pidäkään suoraan ottaa suomalaisille palkoille. Alussa ei edes kovin lähelle sitä. Vasta kokemuksen ja osoitetun kielitaidon kasvettua, Tuoneen työnantajan velvollisuudeksi pitää laittaa tulijalle riittävän asumisen ja työpaikalle kuljetuksen järjestäminen niin että se mahdollisesti pienempi palkka kuitenkin riittää henkilö ylläpitoon ja jonkinlaisen osuuden lähettämiseen kotimaansa perheelle. Noin se toimii hienosti kaikissa niissä maissa joissa maahantulo ja maasta poistuminen on täydessä hallinnassa ja massoittain maahantulijoita asuu monihenkilöhuoneissa tuota tarkoitusta varten erikseen suunnitelluissa työntekijähotelleissa, joita esimerkiksi Dubaissa on pilvin pimein ja eri tasoisina kuten on maahantulijoitakin. Osahan hoitelee kaikki sopimuksensa ja ehtonsa kokonaan itse työnantajansa kanssa. Muunmuassa ekspertti maahantulijat
Euroopan Unionin on todellisuudessa täysin reivattava maahantulokriteerinsä ja niiden hallinta tavan ja kyettävä hallinnan vuoksi hermeettisesti sulkemaan maa-ja merirajansa.
Vaikka se kuulostaa hevestytytön hienolta noutaa pakolaisia kumiveneistä Libyan alueverirajalta Eurooppaan niin sillä tavalla ei voida edetä vaan myös taloudellisen maahanmuuton on tapahduttava hallitusti ja todellakin varsin pitkään uusittavilla määräaikaisluvilla

Risto Nikander

Hyviä kommentteja. Eipä juuri lisättävää.

Mistähän syystä Suomeen tunkevat ovat maista, joissa työntekoa ei arvosteta. Ja lisäksi nuoria miehiä.

Mutta kyllä Vietnamilaisia hitsreita alettiin karkottaa maasta "kun eivät tule toimeen miehen kolmen päivän palkalla" kun töitä ei ollut viideksi päiväksi. Eivätkä he pyytäneet mitään muuta kuin saada olla Suomessa miehen kolmen päivän palkalla.

Mieleen tuli myös kiinalainen siivooja, mies, joka oli päässyt Suomeen. A-studiossa hän kertoi olevansa tyytyväinen, lähetti perheelleen rahaa, opiskeli Suomea oma-aloitteisesti. Toivoi saavansa perheensä Suomeen.

Tässä sitä on ihmettelemistä Suomen maahanmuutosta ja pakolais politiikasta.

Risto Sinervuo

Se että kun filippiineiltä lähtee kansalaisia ulkomaille töihin, kuulemma hajoittaa perheitä siellä, ja on yksi syy miksi ei kannata antaa heille toimeentulomahdollisuutta rehellisessä työssä ulkomailla. On kyllä ihan puppua. Perheet ovat siellä todella yhtenäisiä, ja pikemminkin auttaa heidän tilannetta pysyä yhdessä. Tehyn artikuloinnista vielä, se oli totaalista tietämättömyyttä. Miksi tosiaan suositaan nuoria arabipoikia joita tuodaan tänne kortistoon.

Timo Virtanen

Liian pienellä palkalla ? Tämä suhteellinen käsite. Lähes kaikki pitävät palkkaansa liian pienenä. Kummallinen tosiasia on lisäksi, että monet työssäkäyvät maahanmuuttajat pystyvät lähettämään rahaa kotimaahansa. Olisiko heillä jotenkin nuo oman taloutensa asiat paremmin hanskassa kuin meillä kantasuomalaisilla ?

Risto Nikander

Aivan oikein. Joku tässä kirjoitti ettei opiskelijoilla ole tarpeeksi rahaa. Kun itse opiskelin, asuttiin kaverin kanssa yhdessä huoneessa alivuokrslsisena. Jääkaappi oli tuuletusikkunan tuplalasien väli.
Kun kotoa saatu leipä loppui, ostettiin vanhentunutts lisää. Teepussia käytettiin vähintään 2 kertaa. Nykyopiskelijoille ei riitä solukamppa.

Jukka Mattsson

Tässä Halla-aho on osittain oikeassa ja väärässä.

Hoitoyhtiöitten maksama palkka on satava kuntoon mutta hoitajat voisivat ihan hyvin tulla Filippiineiltä. He sentään voivat koskea kristittyyn hoidettavaan toisin kuin muslimit.

Miksi siis päästää maahamme muslimeita jotka eivät voi tehdä kristityille töitä?

Mikko Toivonen

Kyllä tuohonkin kysymykseen löytyy vastaus niille jotka riittävästi, kutern minä, tuntevat itse Islamin maailmaa ja rakenteellista ajattelua sekä kyseisen uskonnon erästä tärkeintä fundamentaalista tekijää.
Aiheesta ei vain julkisesti analyysiä käydä, kun niin tehtäessä välittömästi iskisi maailman syleilijöiden ja ilmassa kellujien leimakirves
Valitettavinta on se, että liian pieni osa esimerkiksi eurooppalaisista ja amerikkalaisista väestöistä ymmärtää miksi juuri nuoret miehet lähetetään ei islamistisiin maihin ja miten se ajatus toimii.
Minäkään en käytä tässä lyhytkommentissakaan selkosuomea, mistä on kyse ja miten toimii. Sen kuitenkin uskallan selkosuomellakin ilman pienintäkään epäröintiä sanoa, että hallitsemattoman ,maahantulo ja pakolaisilmiönä tuosta tulotavasta ei mitään hyötyä vastaanottavalle kansalle ole. Ainoastaan suuria kustannuksia ja potentiaaleja suuria haittoja. Haita saattavat hypätäå silmille vasta kolmannessa sukupolvessa kuten on käynyt esimerkiksi UK´ssa