Keskiviikko 22.5.2019

Konkarikansanedustajalta analyysi eduskunnan oudosta tilanteesta: ”Ei ihme, että peli on nyt kovaa”

Luotu: 
16.2.2019 16:02
  • Kuva: Alma Media arkisto / Tommi Parkkonen
    Kuva
    Toimi Kankaanniemen mukaan tiedustelulakien tai soten kaatuminen ei olisi katastrofi.
|

Vuonna 1987 ensimmäisen kerran eduskuntaan valittu kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps) arvioi eduskunnan oleva samassa tilanteessa kuin neljä vuotta sitten, jolloin hallituspuolueiden edustajat äänestivät hänen mukaansa omia esityksiään vastaan vaalien alla. 

”Nyt tilanne on samankaltainen. Maakunta-sote ja tiedustelulait ovat sotkussa. Perustuslakivaliokunnassa näyttää olevan neljä mietintöä odottavaa ja noin 30 lausuntoa odottavaa hallituksen esitystä. Lisäksi sinne palaavat molemmat tiedustelulakipaketit”, hän toteaa Puheenvuoron blogissaan.

Kankaanniemi muistuttaa, että aikaa on enää neljä viikkoa. 

”Mietintöjen pitää olla valmiina kolmen viikon kuluttua, jos aiomme pysyä luvatussa aikataulussa. Vaalitauon on sovittu alkavan 15.3.2019.  Osa asioista ei valmistu. Ne raukeavat vaaleissa.”

Isoin kysymys on hänen mukaansa, valmistuvatko tiedustelulait ja maakunta-sotelakipaketin keskeiset osat.

”Mikään katastrofi ei ole se, jos tiedustelulait jäävät uudelle eduskunnalle. Toivottavasti näin ei kuitenkaan tapahdu”, hän sanoo.

Maakunta-sotelakipaketti on Kankaanniemien mukaan kokonaisuudessaan noin 4 000 sivua paksu, vaikeaselkoinen esitysnippu. Valiokunnat ovat hänen luonnehdintansa mukaan äärimmäisen paineen alla. 

”Kohtuuttoman. Asiantuntijat ovat erimielisiä. Poliittinen paine on suuri. Maakunnissa odotetaan tuloksia. Vaalit ja äänestäjät hengittävät niskaan. Hallitus hermoilee.”

Kankaanniemi sanoo, että maakunta-sote-uudistus on tärkeä, mutta ei niin tärkeä, että huonoja lakeja kannattaa säätää. 

”Iso työmäärä on tehty ja siksi tulostakin odotetaan.  Hallitus on käyttänyt jo satoja miljoonia euroja hankkeeseen, vaikka lait ovat säätämättä.  Lieneekö koskaan ennen tapahtunut näin”, hän ihmettelee.

”Jos perustuslakivaliokunta asettaa vaikeasti toteutettavia muutosvaatimuksia, kuten oletan, hanke kaatuu siihen.  Jos ei aseta niin sosiaali- ja terveysvaliokunta tekee korjaukset ja täysistunto äänestää laeista maaliskuun toisella viikolla.  Minkäänlaista varmuutta maku-soten läpimenosta täysistunnossa ei ole.  Paljastunut vanhustenhuollon järkyttävä tila ei helpota edustajien äänestämistä uudistuksen puolesta. Vaalit tuovat lisätuskaa”, Kankaanniemi jatkaa.

Hän arvioi, että jos sote kaatuu, se johtaa valtaosan nykyisiä sairaanhoitopiirien alueita luomaan kuntayhtymäpohjaisen ratkaisun vapaaehtoisesti. 

”Tärkeää on se, että voimassa on ns. rajoituslaki, jolla kuntia kielletään ulkoistamasta yli 30 prosenttia sote-palveluistaan. Tämä laki on voimassa ensi vuoden loppuun. Sen jälkeen sitä voidaan jatkaa, ellei uutta sote-mallia ole löydetty”, Kankaanniemi sanoo.

Hän toteaa, että  suurten uudistusten kaatuminen olisi valtava arvovalta- ja uskottavuustappio hallituspuolueille.  

”Keskusta ei saisi vuosisataista tavoitettaan maakuntahallinnosta eikä kokoomus saisi yksityisille sote-yhtiöille monien miljardien kasvavaa, veronmaksajien rahoittamaa, loputonta markkinaa.  Ei ihme, että peli on nyt kovaa.”

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei saanut sote-mietintöään valmiiksi perjantaina, vaan jatkaa sen käsittelyä ensi tiistaina. Perustuslakivaliokunnan kannalla voi olla ratkaiseva vaikutus koko uudistuksen etenemisen kannalta.

Lue lisää: 

Kansanedustaja kypsyi eduskuntaan: ”Olen tullut tänne ratkaisemaan asioita – päätöksiä pitää kyetä tekemään”

Kansanedustajat: Outo sote-tilanne päällä – ”Valiokunta pakotettiin äänin 10–7 lausumaan pelastustoimen tulevaisuudesta”

Puoluejohtaja: Eduskunnassa on käynnissä absurdi sote-näytelmä – ”Käytetty resurssimäärä järkyttävä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Toivotaan ettei huono laki mene läpi. Maakunta-/valinnanvapauslakipakettia mietittävä uudelleen. Joko mennään nykyisellä periaatteella, eli syntyy suuria kuntatyhtymiä tai maakuntamalli, jossa 5- 12 sote-aluetta. Sotea on kehitettävä julkisen pohjalta ja yksityisiä toimijoita pitää olla monta - ei ole mieltä että muutama jätti jakaa toiminnot, jolloin muodostuu monopoleja.

Seppo Leisti

Aikaisemmin maassa oli lääkintöhallitus, sosiaalihallitus ja sairaalaliitto, jotka suunnittelivat, kehittivät, arvioivat ja säätelivät jättiläismäistä sosiaali- ja terveysalan sektoria. Uudessa järjestelmässä valtava kansallinen investointi koulutuksessa, kokemuksessa, järjestelmässä, hoitokäytännöissä, rakenteissa, laitteissa ym ym siirtyy
suureksi osaksi tahoille, joilta kokonaan puuttuu halu ja tarve kehittää kansallista terveysjärjestgelmäämme. Järkyttävää.

Kaarlo Kunnari

Sotea on nyt 12 vuotta kehitelty ja valmista ei tule. Pitäisikö uudelleen palata kuntainliittojen keskussairaalajärjestelmän pohjalle rakentuvaan terveydenhoitoon, joka paikallisesti hoidettaisiin terveyskeskuksilla kuten nytkin. Korjataan näissä olevat puutteet ja viat pois ja silloin meillä olisi jo valmis järjestelmä. Rinnakkaisena tukena voisivat toimia yksityiset lääkäriasemat, jotka hoitaisivat erikoishoidot voucherilla eli maksusitoumuksella.