Keskiviikko 22.5.2019

Sauli Niinistöltä huolestunut kysymys: ”Menemmekö kohti tilannetta, mikä pitää nähdä diplomatian loppuna - Eurooppa on tässä iso häviäjä”

Luotu: 
16.2.2019 20:08
  • Kuva: Katri Makkonen / Tasavallan presidentin kanslia
    Kuva
    Sauli Niinistö osallistui Münchenin turvallisuuskonferenssissa ydinasevalvontaa käsittelevään paneelikeskusteluun.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi lyhyen ja keskipitkän matkan ydinohjukset kieltävän INF-sopimuksen mahdollista päättymistä huolestuneeseen sävyyn Münchenin turvallisuuskonferenssissa lauantaina. Hän pohti, ollaanko Euroopassa menossa kohti hallitsemattoman kylmän sodan aikaa vai kohti tilannetta, joka voitaisiin nähdä diplomatian loppuna.

”Uudessa alussa on ongelmia. Olemmeko menossa lähemmäs 1960-lukua, kun meillä oli hallitsematon kylmä sota? Vai menemmekö kohti tilannetta, mikä pitää nähdä diplomatian loppuna? INF solmittiin suojelemaan Eurooppaa. Jos sitä ei noudateta, Eurooppa on tässä iso häviäjä”, Niinistö sanoi paneelikeskustelussa, joka käsitteli ydinasevalvontaa.

Yhdysvallat sanoi helmikuun alussa irti keskimatkan ja keskipitkän matkan ydinaseet kieltävän INF-sopimuksen. Venäjä sanoi sopimuksen irti seuraavana päivänä. Yhdysvallat solmi INF-sopimuksen Neuvostoliiton Mihail Gorbatšovin kanssa presidentti Ronald Reaganin kaudella vuonna 1987.

Sauli Niinistö pohti Münchenissä, olisiko mahdollista nähdä, että INF-sopimusta jatketaan Euroopan kohdalla ja katsotaan, mitä muualla tapahtuu.

”Tarkoitan Eurooppaa laajalti, Uralilta Atlantille. Eurooppaan ei sijoitettaisi nyt INF-sopimuksen kieltämiä aseita”, hän sanoi.

Niinistö painotti paneelikeskustelun alussa, että Euroopan unionin pitäisi kyetä puhumaan yhteisellä äänellä, jotta sen viesti kuultaisiin. Hänen mukaansa näin oli aiemmin, mutta ei enää.

”Jos erilaisia viestejä on paljon, kukaan ei kuule mitään viestiä.”

Niinistön mukaan EU tarvitsee itselleen myös lisää kovaa voimaa, jotta sen viestejä kuunnellaan.

Aikaisemmin lauantaina Münchenin turvallisuuskonferenssissa keskusteltiin muun muassa Nord Stream 2 –hankkeesta.

Lue myös:

Nord Stream 2 nousi Münchenin turvallisuuskonferenssin kuumaksi perunaksi –KL: USA:lta uhkaus, Sauli Niinistö torjui varoitukset

Tutkijat arvailevat Donald Trumpin seuraavaa vetoa: ”Nato? - Seurauksena rajuja, tempoilevia lisäsatsauksia”

Tutkija neuvoo Natoa puuttumaan Putinin ja Trumpin riitaan ydinaseista: ”Venäjän voitava säilyttää kasvonsa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Ikonen

"INF solmittiin suojelemaan Eurooppaa."
Siinähän se on se Euroopan oma puolustustragia. Itsellä ei mitään ja nyt sitten pelko siitä kun kukaan ei meitä puolusta, äiti äiti auta, mitä me nyt tehdään!
Ihan kuin suomalainen yhteiskunta, itse ei tehdä mitään, kaikki saatava valmiina pöytään!

Raimo Ilaskivi

Mitä Kissinger aikoinaan kysyi? Kenelle soitan, kun haluan puhua EU:n kanssa! Tähänhän presidentti Niinistö tavallaan viittaa puhuessaan EU:n yhtenäisyydestä. USA:lla on yksi selkeä ääni, samoin Venäjällä ja Kiinalla. Mutta edes Saksa ja Ranska eivät aina pysty puhumaan samalla nuotilla, ja se on EU:n heikkous. En lainkaan ihmettelisi, jos puhe Euroopan Unionin tulevaisuudesta liittovaltiona saisi taas ilmaa siipiensä alle.

Aune Mänttäri

Sauli Niinistö on asiantuntija, sotkemassa joka paikassa.

Ilmoisesti hänet agiteerattiin ryhtymään presidentinvaaleihin ehdokkaaksi jo 2010 luvulla jotta hän olisi presidenttiehdokkaana v.2012 Presidentinvaaleissa.

Hän on yksi niistä joka ovat vaarantaneet" kättä päälle"sopimuksilla mm. Suomen kansa luottamusta mahdollisten sotilasliittojen suuntaan.

Maailmalle on muodostunut kilpavarustelun idän-ja lännen vastakkain asennoituminen.

Voimasuhteet ovat muuttuneet - kallistuneet idän valtioiden suuntaan. Kiina on rahoittanut Afrikan maita ja Amerikkaa, sekä perustanut eri-maanosien valtioihin yrityksiään, ettei tuotanto ja tavaraliikenne olisi vain Kinnasta tapahtuvaa kauppaa. Kiina on merkittävä toimija myös ns. kommunististen (vasemmisto-maiden) joukossa, Enää ei ole napit vastakkain vain USA ja Venaan kanssa . Vaan vasemmalla siivellä käydään kovaa kilpailua keskenään maailman herruudesta. Euroopan valtiot ovat tässä tilanteessa vain alta-vastaajan ilman taloudellista ja puolustuspoliittista merkittävää valtaa. Sitä-mukaa kun rahat Euroopan Unioninvaltioilta vanhenee Idän toimijat ilmoisesta alkavat rahoittamaan uusia maita tehdäkseen tuotteilleen markkina-alueita.
Toivoa sopii ette diplomatian aika olisi nyt ohi.

Suomen tulee pysytellä sotilasliittojen ulkopuolella ja Naton ulkopuolella.
Pienen maan vahvuus on sivistys ja liittoutumattomuus.