Keskiviikko 22.5.2019

Juha Sipilä ärähti haastattelutunnilla: ”Jos leikitään palvelun tasolla tuloksen teon kustannuksella, ollaan väärillä jäljillä”

Luotu: 
17.2.2019 14:34
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Juha Sipilä.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi hoivapalvelujen tilannetta ja hoivayhtiöiden toimintaa kovin sanoin Pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa sunnuntaina. Hän arvioi, että rikostutkinnan kynnys tulee useissa tapauksissa ylittymään.

”Kyllä siellä vakava peiliin katsomisen paikka on näissä yrityksissä. Ensin kikkailtiin veroilla. Jos leikitään palvelun tasolla tuloksen teon kustannuksella, silloin ollaan kyllä väärillä jäljillä”, Sipilä totesi.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira harkitsee niin sanottujen haamuhoitajatapausten viemistä rikosprosessiin. Lisäksi Lännen Media kertoi viikolla, että ainakin Attendon hoivakoti Jalavan toiminnasta harkitaan rikosilmoitusta, joka liittyy huumaavien lääkeaineiden kirjauskäytäntöjen epäselvyyksiin. 

Pääministeri korostaa yritysjohdon vastuuta.

”Kun puhutaan laiminlyönneistä siellä hoivayrityksistä, niin niistä on aina yrityksen johto vastuussa. Todennäköisesti hoivahenkilöstö on työnsä tehnyt nillä resursseilla, mitä heille on annettu.”

Sipilän mukaan julkisuuteen tulleet ongelmat ovat muuttaneet hänen omaa käsitystään lakiin kirjatun hoitajamitoituksen tarpeesta. 

”Varmasti tämä tilannekuva on muuttunut. Oma käsitykseni esimerkiksi hoitajamitoituksen tarpeesta on muuttunut. Aivan päivänselvää on se, että hoitajia tarvitaan lisää kaikkein huonoimmassa olevien vanhusten puolella. Onko oikea tapa tehdä se mitoituksen kautta? Parempaakaan tapaa ei ole esitetty.”

Sipilä ei lämpene vihreiden esittämälle linjalle, jonka mukaan van­hus­ten­hoi­toa ei sai­si lain­kaan jär­jes­tää voi­ton­ta­voit­te­lu­pää­mää­räs­sä.

”Yritysten pitää tehdä voittoa, jotta ne pystyvät investoimaan: palkkaamaan henkilökuntaa, rakentamaan tiloja, hankkimaan laitteita. Sellainen tilanne, että yritys ei tekisi voittoa tarkoittaa kyllä pitkässä juoksussa sitä, ettei investoida. Arvojen pitää olla toiminnan lähtökohtana ja niiden pitää mennä taloudellisen voitontavoittelun yli”, pääministeri linjasi.

Hän varoitti samalla yrityskauppojen arvostustasoista hoivabisneksessä.

”Olen huolissani arvostuksista, joilla yrityskauppoja tuolla toimialalla tehdään. Se indikoi sitä, että ongelmia tulee jatkossa, koska ne, jotka näihin kauppoihin sitovat rahojaan haluavat ne joskus takaisin. ”

Lue myös:

Kansanedustaja vihreiden kuohuttaneesta ehdotuksesta: ”Nyt on aika vaatia Orpoa, Sipilää ja Soinia toimiin ahneen voitontavoittelun lopettamiseksi”

Emeritusprofessorilta tyly kuitti: ”Miksi kukaan ei ole vaivautunut kertomaan karmeasta tilanteesta Juha Sipilälle?”

Hoitajamitoitus: Kuntien ja hoivayritysten välillä alkaisi neuvottelukierros – ”Pitää korvata täysimääräisesti”

Suomen hoivamarkkinoille rynnii nyt norjalainen yritys: ”Suomi toimii tässä uuden mielenkiintoisen toimintamallin kehittäjänä”

Avi tarkasti Attendon hoivakodin: ”Merkittäviä puutteita – Työntekijät eivät tunnistaneet kolmea työvuorolistalla ollutta henkilöä”

Juha Sipilä väläyttää: Osakeyhtiö väärä yhtiömuoto hoiva-alalla – ”Kuinka paljon sitä voittoa tehdään ja mikä on se järjestys?”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Mitä? Eikö tämä hemmo kannatakkaan nyt suunniteltua sote-/maakuntamallia? Siinähän hän on ollut pääkoordinasttori.
Täytyy muistaa Sipilän ja Orpon sanat; jos ei tule sotea, niin ei tule myöskään maakuntauudistusta ja jos ei tule maakuntauudistusta, niin ei tule myöskään sotea.
Taitaa olla paniikki hemmolla ja koko hemmon puolueessa. Vaalit lähestyvät.

Kyösti Tomperi

”Olen huolissani arvostuksista, joilla yrityskauppoja tuolla toimialalla tehdään". Tarkoittaako Sipilä ostajaa, myyjää vai molempia?
Pitäisi kai olla huolissaan myös niistä panostuksista, joita yhteiskunta alalle tekee ja siitä hintakilpailusta, joka alalla vallitsee. Julkisesti tuotettu hoiva on selvästi kalliimpaa kuin kilpailutettu hoiva. Toivottavasti myös laadukkaampaa (näin ainakin yleisesti halutaan uskoa).

Petri Sakkinen

Sipilän voisi kuvitella tietävän, että yrityksen voitto on se, mitä tuotoista jää toimitilojen, henkilökunnan palkkojen, laitteiden yms. jälkeen, mutta ei kai sitten tiedäkään. Semmoisia johtajia meillä kepulipuolueesta!

Raimo Laine

Rahkeet eivät riitä ilman yksityisiä toimijoita ellei velanottoa voimakkaasti lisätä siihen asti kun sitä vielä saadaan. Tällöinkin velat putoavat jälkipolvien riesaksi ja johtavat laajaan maastapakoon.
Markkinatalouden yritysten tulee tuottaa voittoa, mutta toimia laillisesti.
Jos halutaan toimintaa ilman voittoa tai tappiolla, joudutaan sosialistiseen järjestemään, mutta myös silloin tulee pää vetäjän käteen, kuten ollaan nähty.

Kyösti Tomperi

"Hän varoitti samalla yrityskauppojen arvostustasoista hoivabisneksessä". Eli mitä Sipilä tarkoitti? Ostajaa, myyjää vai molempia?
Julkinen hoiva on selvästi kalliimpaa/asiakas kuin kuralle kilpailtu yksityisten ja yhteisöjen tuottama hoiva. Pitäisikö myös katsoa, onko yhteiskunta panostanut ja valmis panostamaan ikäihmisten hoivaan enemmän euroja kuin nykyisin.

Reino Mäkinen

Pääministeri on tekopyhä tai Hannu Hanhi omissa liiketoimissaan. On luonnollista että yritys investoi toimintaansa rahoittaa sitä itse - sehän ei ole omistajille menevää osinkoa tai veron kiertoa eikä omalle lähiverkolle jaettavaa ylisuurta lainakorkoa.

Hoiva-alan yritys ei saa ottaa asiakkaita enempää kuin pystyy hoitamaan. On hyvin vaikea soveltaa yhtiölain sisältöä "... yhtiön tavoite on tuottaa omistajilleen voittoa...".

Jaakko Karki

Suomen ministereillä on uusi, erikoinen ja asiaton keskustelutapa, ärähdetään. Orpo ärähti voisi pari siten, tiedotusvälineiden mukaan.
Olen asunut yli 40 vuotta Britanniassa, USAssa, Sweitsissä jne mutta en ole kuullut tai lukenut niiden maiden politiikkojen ärähtelevän.

Eiköhän Sipilän olisi pitänyt tuossa kohtaa sanoa, että "Jos leikitään tuloksen teolla palvelutason kustannuksella, ollaan väärillä jäljillä”. Silloin siinä olisi joku järki mukana... Nyt ei ollut...

No, lapsuksia sattuu kaikille. Toivottavasti myöntää itsekin tämän ;)

Timo Hietanen

Sipilä ja kumppanit ovat kyllä kiitettävästi panostaneet Suomen ulkopuolisen
maailman hyvinvointiin - siitähän voi saada jopa kansainvälisen tunnustuksen ?
Nyt on kaikilla puolueilla sydäntä ja hyvää tahtoa yhtäkkiä vilkaista jopa omaan
pesään ( kun on vähän pakko ). Vaalien jälkeen voi taas paskoa omaan pesään
ja pelastaa muuta maailmaa periaatteella miljoona tai sata sinne sun tänne.

Risto Parviainen

Kataisen hallitus mahdollisti Attendon ja Esperin kaltaisten keskitysleirien rantautumisen suomeen. Sipilä hallituksineen jatkaa kovaa linjaa, antamalla näiden " niin sanottujen hoivakotien" jatkaa vanhuksiemme kidutusta ja eliminoimista.
Mutta se ei ole mikään ihme Attendon & Esperin hallituksissa istuu niin kokoomuslaisia kuin kepulaisia entisiä ministereitä. He ummistavat silmänsä näiltä hoivakotien kauhuilta silkan rahanahneuden vuoksi, samoin kuin omistajat, jotka ovat itsekkäitä, elämästä vieraantuneita, vain rahaa, tuottoja ajattelevia hirviöitä. Heille vanhuksemme ovat tuotanto-eläimiä, kun vanhuksen hoito alkaa maksamaan, heidät likvidoidaan.

Pepe Drago

Aika paksua ukolta jonka koko hallituskausi on ollut tuloksen tekemistä heikkojen ja köyhien kustannuksella.
Epärehellisin pääministeri koskaan, täysi huuhaa ukko. Onneksi päästään eroon tästä lahkolaisesta parin kuukauden päästä.