Keskiviikko 22.5.2019

”Jos nämä lait eivät kerkiä eduskunnasta läpi, meillä on iso keskustelun paikka” – Juha Sipilä avautui Suomen ”happotestistä” Ylellä

Luotu: 
17.2.2019 15:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Juha Sipilä korostaa, että demokratiassa päätöksentekijöiden pitää saada päätöksiä aikaiseksi.
|

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan suomalaisen yhteiskunnan päätöksentekokyky on ”kovassa happotestissä”. Hän viittaa muun muassa sote-uudistuksen ja tiedustelulakien jumiutumiseen.

”Jos nämä isot lait eivät kerkiä eduskunnasta läpi, kyllä meillä on iso keskustelun paikka. Me ollaan hyvin vaikeassa päätöksentekotilanteessa. Demokratiassa päätöksentekijöiden pitää saada päätöksiä aikaiseksi. Kyllä tämä sote-uudistus on siitä hyvä esimerkki, mitä pitää saada aikaiseksi”, hän totesi Pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa sunnuntaina.

Sipilä sanoi samalla toivovansa, että Suomessa olisi enemmän perustuslakiasiantuntijoita.

”Näitä perustuslakiasiantuntijoita on Suomessa aika vähän ja hekin ovat olleet aika työllistettyjä. Muun muassa nämä tiedustelulait ovat heiltäkin vieneet paljon aikaa. Toivoisin, että perustuslakiasioita olisi käsittelemässä suurempi joukko asiantuntijoita. Nyt heitä on vähän ja he ovat olleet tiukoilla.”

”Näissä Twitter-keskusteluissa en ole ollut mukana, joten en tiedä, mistä tässä on kyse”

Puolustusministeri Jussi Niinistö arvosteli Ylellä tiedustelulakien viivästymistä ja syytti ”perustuslakitalebanien” saaneen tviiteillään koko eduskunnan varpailleen. Niinistö viittasi erityisesti oikeustieteen professoreiden Martin Scheininin ja Juha Lavapuron kritiikkiin tiedustelulakien perustuslainmukaisuudesta. Lue lisää: Ministerin kommentti ”perustuslakitalebaneista” pöyristyttää – Arhinmäki: ”Käsittämätöntä, täysin sopimatonta”

Lavapuro ja Scheinin julkaisivat viime viikon perjantaina Twitterissä perustuslakitweet-tilillä kaksi kommenttia hallituksen tiedustelulakiesityksien mahdollisesta perustuslain vastaisuudesta. Professorit arvioivat, että eduskunnan hallintovaliokunta ei ollut tehnyt siviilitiedustelulakiin niitä muutoksia, joita eduskunnan perustuslakivaliokunta oli siltä omassa lausunnossaan edellyttänyt. Virkamiehet alkoivat selvittää asiaa, jolloin tarkentui, että epäilyssä saattaa olla perää.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) päätti tämän jälkeen vetää tiedustelulait pois eduskunnan täysistunnosta ja palautti ne hallinto- ja puolustusvaliokuntiin. Valiokuntien tulee pyytää lakiesityksistä arviot perustuslakivaliokunnalta, joka kuulee uudelleen perustuslakiasiantuntijoita.

Risikko painotti, ettei eduskunnasta lähde yhtään sellaisia lakeja, jotka olisivat perustuslain kanssa ristiriidassa.

Juha Sipilä ei halunnut ottaa kantaa jupakkaan.

”Näissä Twitter-keskusteluissa en ole ollut mukana, joten en tiedä, mistä tässä on kyse”, Sipilä totesi tähän.

Viikonloppuna Twitterissä levisi Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen tviitti professori Martin Scheininista.

”Kyllä yksi taktisesti sijoitettu demlainen perustuslakiasiantuntija voi aiheuttaa pahempaa haittaa turvallisuudellemme ja puolustuksellemme kuin pari vihollisen divisioonaa, Romakkaniemi kirjoitti lauantaina.

Hän poisti tviittinsä nopeasti, mutta kuvakaappaukset siitä lähtivät leviämään.

”Ei tällä täysin perättömällä väitteellä muutoin olisi väliä, mutta se saattaa tehdä minusta Supon ja sotilastiedustelun kohteen loppuelämäni ajaksi”, Martin Scheinin vastasi.

Lisää aiheesta: 

 

Näin terveysoikeuden professori puolustaa perustuslakivaliokuntaa: ”Sipilän hallitus on halunnut melko avoimesti lisätä valtaa Oy Suomi Ab:ssä”

Tiedustelulakijupakka eduskunnassa: Sama ”epäilyttävä” sanamuoto paljastui kahdesta paikasta

Puhemies Risikko: Perustuslakivaliokunnalta uusi lausunto tiedustelulaista

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Ei kekustapuolue minnekkään häviä polittiselta kentältä se on varsin suosittu kansanliike nyt ja tulevaisuudessa kukas muuten maaseudun ihmistä puolustaisi.
Juha Sipilän hallitus on vetännyt maan uteen iskukykyyn mutta sitä ei kaiikki ymmärrä..
Kukas on muuten Erkki Maliselle mieluinen pääministeri ehdokas.

Jukka Mattsson

"kukas muuten maaseudun ihmistä puolustaisi" No ei ainakaan Sipilä ja siten ei myöskään Keskusta.

Kauas on Keskusta kaikonnut Santeri Alkiolaisuudesta tai maito-, liha-, tai viljatilallisen yrittäjän pirteistä.

Kokoomusta oikeammalta tuo Keskusta nykyisin muistuttaa.

Pasi Käyhkö

Nyt uusimmassa yrittäjille tehdyssä pääministerikyselyssä suosituin oli Vihreiden Pekka Haavisto, kakkosena Petteri Orpo, kolmantena Antti Rinne ja neljäntenä Juha Sipilä.
Sipilän kannatus keskittyi lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomen.

Seppo Simonen

Terve Matti piti oiken kooglettaa että tajua mitä demlalainen tarkoittaa siis alu perin kansandemokraattiseen liikkeeseen ja kommunistiseen puolueeseenliittynyt aatteellinen yhdistys. Jotenka kyllä letkautus on oikeilla jäljillä.

Matti Kouri

Seppo!

Minulle on aivan sama, mitä Scheinin on nuoruudessaan ja opiskeluaikoinaan edustanut. Kai häntä on kuitenkin kohtuullisen aikaansaapana perustuslakiasiantuntijana pidettävä.

Minua häiritsee enemmän Romakkaniemen tapa Keskuskauppakamarin toimarina syyttää jotakin maanpetturuudesta (sitähän teksti käytännössä tarkoittaa), kun tämän mielipiteet eivät ole yhdensuuntaisia hänen kanssaan.

Tuollaista tekstiä saattaisi ehkä odottaa "rantojen miehiltä", vaikka tosin sielläkin on paljon sivistyneempiä kuin Romakkaniemi.

Jouni Suninen
Vastaus kommenttiin #26

Mitä olen vuosien mittaan Scheininin kannanottoja seurannut, niin kyllä hänen aatteensa on yhä sama kuin nuoruudessaan.

Kommunisti harvoin luopuu aatteestaan, ja globalismi jos mikä liittyy marxilaisuuteen. Globalismi on myös kansainvälisen suurpääoman mieleen. Kun rajat poistetaan, niin työn orjat saavat siirtyillä vapaasti sinne missä palkkoja halutaan alentaa. Punavihreät kaiken lisäksi hurraavat sille touhulle.

Eero Pekonen

Jos Sipilässä olisi edes hitu valtiomiestä, niin hän vetäisi sote-paketin pois käsittelystä. Se kun kaatuu joka tapauksessa. Tiedustelulakipaketin käsittelyyn riittäisi sitten paremmin aikaa. Ehkä kerettäisiin vielä tukkia niitä vanhoja verotuksen porsaanreikiä ja peruuttaa nykyhallituksen keksimät uudet aukot.Ei tarvitsisi kysellä, että onko esperit ja attendot maksaneet veroja. Ei kai se veronmaksu rahvaankaan osalta perustu vapaaehtoisuuteen?

Petri Kokko

pipiläkö "valtiomies", sallikaa minun nauraa :) Tuo iippa ei pääse lähellekkään niitä kriteereitä että voisi tuolla arvonimityksellä kutsua.

(Lainaus Wikipedia)

"Valtiomies on taitava valtiollinen johtohenkilö, joka on tehnyt pitkän poliittisen uran ja saavuttanut toimillaan yleistä arvostusta ja hyväksyntää. Valtiomiesteoiksi kutsutaan rohkeita ja pyyteettömiä ratkaisuja, jotka koituvat valtion tai kansakunnan suuremmaksi onneksi. Valtiomieheksi nimitetyt ovat usein poliitikkoja, joiden katsotaan valtaa käyttäessään uhranneen henkilökohtaisen tai ryhmäedun kansakunnan edun vuoksi. Valtiomiehen status edellyttää usein, että henkilö saa laajaa arvonantoa muiltakin kuin vain omalta poliittiselta taustaryhmältään tai puolueeltaan."

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #24

Kyllä sen kuopan Keskustalle kaivavat puolueen jättävät äänestäjät. Minä en ole koskaan äänestänyt kyseistä puoluetta joten en voi sitä jättää, enkä näin ollen voi vaikuttaa sen kautta asiaan.
Taitaa olla niin, että alkiolaisrintama poistuu takaviistoon.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #22

Käyhkö, olet todella " osaava ja viisas" kommentoija ainoastaan yhdestä henkilöstä ja puolueesta. Voisitko osoittaa "osaamisesi ja viisautesi" vaikka siihen, että kirjoitat oman blogikirjoituksen. Aiheen saat tietenkin itse valita, mutta onhan sinulla kommenttiesi perusteella ainakin yksi erittäin vahva aihe, mistä saat kirjoitettua viikon luetuimman blogin.

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #15

Mikä on pääministeri Sipilän kannatusprosentti Keskustalaisten äänestäjien keskuudessa?

Valtiomies Juha Sipilä on taitavasti vetänyt hallituksineen maan kuiville ja tästä on hyvä lähteä ... häntä koipien välissä johonkin EU virkaan ja jättää samalla puolue etsimään uutta puheenjohtajaa sekä parempaa kannatusprosenttia?

Irja Röntynen

Pasi Käyhkö ja kumppanit: Sote on jo aika pitkällä muualla Suomessa kuin pääkaupunkiseudulla. Joka tapauksessa tulee kuntayhtymiä jos maakunnat ei onnistu. Siitä ovat muualla Suomessa asiantuntijat vahvasti samaa mieltä. Pienten kuntien hartiat eivät yksinään riitä takaamaan tulevaisuuden Suomessa hyvää hoitoa ja hyviä vanhuspalveluja!

Eero Pekonen

Hyvä Irja! Kuntayhtymämalli varmaan kelpaa oppositiolle. Seuraavana vaiheena muutaman vuoden opettelun jälkeen voisi olla kuntayhtymiin kuuluvien kuntien yhdistäminen. Mentäis kuntalain mukaan ja itsehallintoon kuuluva verotusoikeuskin olisi valmiina. Ihan niin kuin sipilä sanoi, pala palata.

Teppo Oikari

Oikeistofoorumin pinkuhitleri asiakirjaväärentäjä Romakkaniemikin pisti sitten lusikkansa kuumaan soppaan mihin omat kyvyt eivät riittäneet.

Suojatyöpaikasta onkin helppo maalittaa mutruhuuli Staseille seuraava kytättävä. Kovaa on peli vallankahvasta.