Perjantai 24.5.2019

140 944 allekirjoitusta, esitetään hylättäväksi – SAK jyrähtää aktiivimallista

Luotu: 
18.2.2019 08:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Jarkko Eloranta.
|

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK vaatii perusteellista eduskuntakäsittelyä kansalaisaloitteelle, joka ajaa aktiivimallin kumoamista.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai viime viikolla valmiiksi kansalaisaloitetta koskevan mietintönsä. Siinä esitetään, että kansalaisaloite hylätään. Valiokunta ei ehdota eduskunnalle lausumia. Lausumilla valiokunnan on mahdollista ajaa toista kautta kansalaisaloitteen tavoitteita.

Oppositioedustajat jättivät valiokunnan mietintöön peräti neljä vastalausetta.

LUE LISÄÄ: 140 944 allekirjoitusta – Aktiivimalli-kansalaisaloite on kaatumassa eduskunnassa

Aktiivimallin kaatamiseen tähtäävä kansalaisaloite keräsi aikanaan historian toiseksi eniten allekirjoituksia, 140 944 kappaletta. Kansalaisaloitteen on määrä tulla huomenna tiistaina eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

”On vaikea ymmärtää, että toteamistaan epäkohdista huolimatta valiokunnan enemmistö päätyi esittämään vain aktiivimallin vaikutusten seuraamista ja tavoitteiden toteutumisen arvioimista. Nämä ovat mallin ensimmäisen voimassaolovuoden aikana tulleet jo varsin hyvin tietoon. Juuri niiden takia aktiivimalli olisi kumottava kansalaisaloitteen esityksen mukaisesti”, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo kannanotossa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta toteaa mietinnössään muun muassa, että ”aktiivimallin vaikutuksia on vielä liian varhaista arvioida, koska selvityshankkeet ovat vielä kesken”.

Valiokunta piti tärkeänä, että aktiivimallin vaikutuksia seurataan ja huomauttaa, että mallia on jo korjattu ja korjataan edelleen. Aktiivimallin kehittämistä valmistellaankin parhaillaan sosiaali-ja terveysministeriön johtamassa kolmikantaisessa työryhmässä.

LUE MYÖS:

Li Andersson: Kymmenien tuhansien ihmisten allekirjoitukset menevät hukkaan – ”Kansalaisaloitteiden asema on turvattava”

Eduskunnan ”häpeällinen” päätös: Tässä keskustan selitys kansalaisaloitteen vaientamiselle

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Maarit Korhonen
Vastaus kommenttiin #21

En todellakaan ole trolli, vaan elävä ihminen, jota tämä kyykytyslaki koskee,
varsin hyvin tiedän äänioikeutettujen määrän ja paljon enemmänkin, mitä Jaakko ei ilmeisesti tiedä kommentoidessaan ihan sammakoita suustaan. Äänioikeutettujen määrä ei ole sama kuin mikä tulee olemaan äänestäneiden määrä.

Jaakko Aalto

Vai muka 140 000 allekirjoitusta hylätty? Eloranta puhuu puuta heinää, todennäköisesti tietoisesti. Kansalaisaloite tuli eduskunnan käsittelyyn, joten noita allekirjoituksia ei selvästikään hylätty. Muuta tuolla 50 000 allkirjoittajan rajan ylityksellä ei luvatakaan. Valiokunta käsitteli asian ja päätyi esittämään aktiivimallin vaikutusten seuraamista ja tavoitteiden toteutumisen arvioimista. Se siis sai asianmukaisen käsittelyn ja sen jatkosta tehtiin päätös. 140 000 allekirjoittajaa edustaa piirun yli 3 % äänioikeutetuista. Ei sellainen määrä voi eikä saa sanella sitä, minkälaisia päätöksiä eduskunta tekee.

Maarit Korhonen

Sinäkö se n sitten sanelet? Itse en ottaisi riskiä hylätä edes 150 000 tuhannen ääntä vaalien alla, muuta kuin omaa pässimäisyyttäni! Oikea luku on paljon suurempi, joka pitää tätä pelkkänä työttömyystukien leikkurina, ootappas kun itse joudut työttömäksi, etkä saa ehtoja täytettyä, kun työnantajia ei ole tarpeeksi, ei myöskään TEMmin tarjoamia palveluja, niitä kyllä luvattiin, mutta tälläkään hetkellä ei ole ainoatakaan verkkokurssia tarjolla, asiasta otin selvää, että puhu vain pukille. Porvarienemmistä valiokunnassa asian päätti ja näillä kansalaisaloitteilla ei ole mitään virkaa, jos ne torpataan heti jo siinä vaiheessa hallituspuolueiden edustajien toimesta. Kansalaisaloite luotiin juurikin siksi, että suuri määrä kansalaisia voi vaikuttaa vaalien välissäkin asioihin, mutta ilmeisesti joillekin ei demokratia sovi? Kun ottaa huomioon kansalaisten äänestyinnon vaaleissa, on tämä määräkin verrattain suuri! Jos asia ei nyt etene, onneksi ne vaalit ovat tulossa ja sitten Jaakkokin tulee näkemään demokratiaa, jonka päättää seuraava eduskunta tämän "leikkurilain" hautaamiseksi ikuisiksi ajoiksi!

Jaakko Aalto

"Sinäkö se n sitten sanelet?"
Kyllä sen sanelee ihan eduskunta, tiedäthän (toivottavasti) se porukka, jonka äänioikeutetut kansalaiset ovat valinneet niitä päätöksiä tekemään. Sitä muuten sanotaan edustukselliseksi demokratiaksi. Jos parin prosentin vähemmistöt sanelisivat, sitä taas sanottaisiin oligarkiaksi tai peräti diktatuuriksi.

Mauno Strandén
Vastaus kommenttiin #28

Tampereen yliopiston vanhat stalinistit sanoo miten täytyy menetellä, ihmettelen kuinka samat jäärät kutsutaan arvioimaan perustuslakia, nehän pelaa omaan pussiinsa, ettei mikään asia menisi eteenpäin? Ne on olevinaan salonkikelpoisia?

Vesa Huhtanen

Pirullisesti sanottu, mutta totta toinen puoli. SAK:n pitäisi kiinnittää huomiota työn tuottavuuden kasvuun. Montako tuntia työajasta on todellista työntekoa esim. rakennuksilla tai esim: Helsingin kaupungin ulkotyömailla? Ei liene hurraamista? Palkan pitäisi tulevaisuudessa perustua tuloksiin ja tuloksentekijöille pitäisi maksaa reilusti enemmän kuin saamattomille.

Maarit Korhonen
Vastaus kommenttiin #10

Tuo asia ei ole SAK:n vastuulla, vaan työnantajan, ulkotöissä on omat mittarinsa, jos on liian kylmää, haloo!

Tässä ei ole nyt kyse palkollisista, vaan epäoikeudenmukaisesta laista, joka ottaa työttömiltä pienestä tuesta -4,65prossaa, vaikka et pysty hallituksen junailemia ehtoja edes millään täyttämään! Esimerkiksi työvoimahallinnolla ei ole tällä hetkellä verkkokursseja, joilla voisi asian hoitaa, on siis tehty laki, mutta palvelut puuttuvat.
Oikeudenmukaistako? No ei! Vai mitä tuumaisit laista, joka velvoittaa sinut maksamaan valtiolle jotain vastiketta vastaan, esimerkiksi sen päivän työpanoksen, mutta sinulla ei ole työnantajaa, joka sinulle sitä työtä tarjoaisi jatkuvasti? Tästä näin on kysymys!

Timo Harju
Vastaus kommenttiin #10

Mitä tiedät rakennustöistä, annahan tulla ? Kun on muutaman vuoden latonut ek-cyprokkia seiniin ja väännellyt betonirautoja on jo toinen ääni kellossa.

Vituttaa tämmöiset asiantuntijat, joilla ei ole muuta hajua asiasta kuin uskonvarmat mielipiteet.

Mauno Strandén
Vastaus kommenttiin #10

OLet Vesa oikeassa, mutta ei tekevälle voi maksaa enempää, kaikille pitää maksaa samanverran! muistan taannoin työpaikan, jossa töihin ottaja sanoi, kun hän ottaa 10 töihin, niin 3-4 tienaa oman ja muiden puuttuvat palkat? Olin samassa työyhteisössä, niin muutamat sanoi suoraan, ei hän halua tehdä mitään, silti työnantajat rikastuu hänekin kustannuksellaan ja uhosivat pitää yrittää kaataa tääkin yritys ja kaatuhan se ja muutama sata jäi työttömäksi, minä sain aina töitä! Ei niitä saanut sanoa irtikään?

Maarit Korhonen

Ihan tiedoksi, että valtaosa kansalaisista ei ole passiivisia, työnantajista ja töistä on pula.
Millä teidät tietämättömät sammakoiden heittäjät saisi ymmärtämään, etteivät työttömät ole mikään "sohva-armeija". Itseäni ainakin moiset puheet loukkaavat syvästi neljänkymmenen vuoden työuran jälkeen! Silti tämä hallitus kahmii juuri nytkin työttömäksi jääneenä 5 prossaa pienestä tuesta! Veroja on maksettu 40 vuotta ja jäsenmaksuja saman verran, kuka tulee väittämään, että tässä sohvalla maataan, kun pelkkä työnhaku ei riitä aktiivimallin lakia täyttämään? Herätkää ne, jotka ette asiasta mitään tunnu tietävän!

Risto Salonen

Ei jäänyt pankolle. Mielipiteeni on omani, vaikka sen jakaa hyvin moni muu.
Valitettavadti sinne pankolle on jäänyt liuan moni eivät kskki.
Työ ei kasva TEMin virkailijoiden pöydillä, vaan se kannattaa etsiä ihan itsekin. Etsivä löytää ja kolkuttavalle avataan.

Jatkoa edelliseen; em. linkistä erityisesti tämä:

- - "2.4. Direktiivi avoimista ja ennakoitavista työoloista Euroopan komissio julkaisi 21.12.2017 ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi avoimista ja ennakoitavista työoloista Euroopan uni-onissa, COM (2017) 797 (ns. työsuhteen ehtoja koskeva direktiivi). Ehdotettu direktiivi korvaisi ns. todentamisdirektiivin (911/533/ETY) ja lisäksi siinä sää-dettäisiin uusia työolojen ennakoitavuutta ja turvaamista koskevia vaatimuksia erityisesti epävarmoissa työsuhteissa työskentelevien osalta. Valtioneuvoston U-kirjelmä 2/2018 on annettu eduskunnalle 8.2.2018. Euroopan neuvosto saavutti direktiivistä yleisnäkemyksen 21.6.2018 ja Euroopan parlamentin mietintö valmistui marraskuussa 2018. Neuvoston ja parlamentin trilogineuvottelut ovat alkaneet joulukuussa 2018.

Ehdotetun direktiivin yleistavoite on edistää turvatumpaa ja ennakoitavampaa työllisyyttä niin, että samalla varmistetaan työmarkkinoiden joustavuus ja parannetaan elin- ja työoloja. Erityistavoitteena on muun ohella parantaa työntekijöiden oikeutta saada tietoa työoloistaan ja parantaa työntekijöiden ja erityisesti uusissa epätyypillisissä työsuhteissa työskentelevien työoloja. Direktiiviehdotus edellyttäisi ainakin työsopimuslain 2 luvun 4 §:ssä tarkoitetun selvityksen tietosisällön laajentamista. Lainkohta sisältää nykyisin luettelon asioista, joista työnantajan on annettava kirjallinen selvitys työntekijälle. Ehdotetussa muodossaan direktiiviehdotus edellyttäisi muutakin uutta sääntelyä. Lisäksi direktiivi sisältää täytäntöönpanon tehokkuutta koskevia vaatimuksia. Työsopimuslain noudattamisen valvonta kuuluu työsuojeluviranomaisen tehtäviin.

Asian valmisteluvastuu kuuluu työ- ja elinkeinoministeriölle." - -

https://www.tyosuojelu.fi/documents/14660/2099755/EU_tiedote_1_2019/0787...

Mika Korhonen

Ymmärtää hyvin miksi aktiivimalli on monille työnantajille niin tärkeä. Sen avulla valtio pakottaa ihmisiä työskentelemään entistä matalammilla palkoilla. Hyödyt näkyvät eniten näiden työnantajien taskuissa entistä suurempina voittoina kun työstä peritään kuitenkin sama hinta. Työelämässä työntekijä joustaa aina eikä työnantaja koskaan.

Ari Ohvo

Perustulokokeilusta tuli selväksi että työttömistä suurinosa on työtön juuri siksi että työpaikkoja on niin vähän eikä rahan takia. Työhön mennään vaikka pienelläkin palkalla kunhan edes jotakin maksetaan että palkka riittää peruskuluihin. Aktiivimalli pitää perua.

Martti Sarpalehto

Sama sosiaalivaliokunta tyrmäsi kansalaisaloitteen 16.03.2017 taitetusta eläkeindeksistä viemisestä eduskunnan äänestettäväksi. Valiokunnan edustajat tekivät päätöksen keskustelemalla kansan- ja takuueläkkeistä kun olisi pitänyt käsitellä työeläkkeitä.
Eipä silloin nähty barrikaadeilla ammattiyhdistysliikettä, ainoa asiasta eläkeläisten puolesta pauhaava oli Kimmo Kiljunen.

Petri Heiniemi

SAK on antanut oikeiston synnyttää Suomeen ilmaistyömarkkinat, joille osallistuu tahtoen tai tahtomattaan, noin puoli miljoonaa suomalaista vuosittain. Aktiivimallista kiivailu on oikeistodemareilta pelkkää muun oikeiston mukana pelaamista ja osoittaa, etteivät he ymmärrä tilanteen vakavuutta. Aktiivimallin kumoamisen jälkeen palataan nimittäin vanhaan tilanteeseen ilman, että ainuttakaan aikaisempaa ongelmaa on ratkaistu. Tuloloukut, mielivaltaisilta tuntuvat karenssit ja orjamarkkinat pysyvät entisellään.

Tuula Javanainen

Työttömistä välittämättömät ja toisia laiskoiksi kutsuvat voivat löytää itsensä minä päivänä tahansa samasta jamasta leivän kanttia kerjäämässä työttömänä, vammaisena tms. Kannattaisi olla huutelematta typeryyksiä. Mistähän ihmisille syntyy käsitys, hyyyyyyvin usein täysin virheellinen, omasta paremmuudesta ja erinomaisuudesta! Sitä voisi joku tutkia dinosaurusten suvunjatkamisihmeiden sijaan.