Maanantai 17.6.2019

FBI:n ex-pomo paljastaa 60 minutes -ohjelmassa: Trumpin erottamista harkittiin – ”Hänen kyvyistään ja aikeistaan oltiin erittäin huolissaan”

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kuvassa FBI:n entinen apulaisjohtaja Andrew McCabe.
|

Yhdysvaltain oikeusministeriössä harkittiin toimia presidentti Donald Trumpin erottamiseksi, vahvistaa liittovaltion poliisin FBI:n apulaisjohtajana aiemmin toiminut Andrew McCabe CBS-kanavan 60 minutes -ohjelmassa.

Kyseessä on ensimmäinen julkinen vahvistus tiedolle henkilöltä, joka oli paikalla kokouksessa. Alkujaan asiasta kertoi New York Times viime vuonna nimettömiin lähteisiinsä vedoten.

McCabe erotettiin tehtävästään maaliskuussa 2018 vedoten epärehellisyyteen sisäisessä tutkinnassa. CBS:lle hän totesi uskovansa, että syynä potkuille oli Trumpin toimista avattu tutkinta 10 kuukautta aiemmin. McCabe erotettiin juuri ennen kuin hän olisi jäänyt eläkkeelle.

LUE MYÖS: Donald Trumpilta kova vaatimus Euroopalle – ”Vaihtoehto ei ole hyvä”

Väitteiden mukaan apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein harkitsi perustuslain 25. lisäyksen soveltamista. Sen avulla presidentti voidaan erottaa, jos tämä ei pysty hoitamaan tehtäviään.

McCabe sanoi tuoreessa haastattelussa, että Rosenstein otti asian esille toukokuussa 2017 sen jälkeen, kun Trump oli erottanut FBI:n johtajan James Comeyn. McCaben mukaan Rosenstein ja hän keskusteltivat siitä, kuinka suuri tuki lisäyksen käyttöönotolla voisi olla. McCaben mukaan Rosenstein laski avoimesti ääniä tai mahdollisia ääniä.

”Apulaisoikeusministeri oli ehdottomasti erittäin huolissaan presidentistä, hänen kyvyistään ja aikomuksistaan tuohon aikaan”, McCabe sanoi haastattelussa.

Hän lisäsi, että ajankohta oli hyvin stressaava ja kyse oli kaoottisen tilannekeskustelun tuoksinassa heitetystä ajatuksesta.

Rosenstein on kiistänyt väitteet tiukasti.

Senaatin oikeuskomitean puheenjohtaja, senaattori Lindsey Graham hämmästelee kuitenkin CBS:lle paljastusta ja vaatii, että totuus asiasta selvitetään. Hän toteaa tekevänsä kaikkensa, jotta oikeusministeriön ja FBI:n toimet Trumpia kohtaan selvitetään perinpohjaisesti ja lupailee kuulemista.

McCabe sanoi ohjelmassa myös, että FBI:lla oli syy tutkia Trumpin Venäjä-yhteyksiä ja että Trump oli todennut uskovansa ennemmin Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, kun Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset yrittivät korjata presidentin käsitystä Pohjois-Korean ohjusvalmiuksista. McCaben mukaan monet presidentin toimet olivat antaneet aihetta tutkia, oliko presidentin ja Venäjän välillä asiaton suhde.

Valkoinen talo on tyrmännyt McCaben väitteet ja todennut, etteivät ne ole uskottavia.

McCaben paljastuskirja julkaistaan pian.

LUE MYÖS: Suomalaisarvio Donald Trumpin julistuksesta: ”Saa nyt poliittisesti kokea sen, miksi hätätilaa pidettiin äärimmäisenä keinona - 2020 vaalit alkoivat todenteolla”

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Mistä ne Jenkit paremman pressan kaivaa, Trumppia moititaan monesti aiheetta niinku se muurikin, kun telkkarista näytetään rajaa siinä on poliisiauto vieri vieressä kyllä kai se muuri järkevämpi on. Ei se ole vielä sotaa saanut aikaseks kenenkään kanssa, sekö se lie sen huonoin puoli on.

Erkki Malinen

Mitä myö ollaan Trumpin demokratia käsityksiä arvostelemaan. Meidän omat Trumpit pitää perustuslakia kynnysmattona, ja jos asiantuntijat siitä arvostelee ne porukalla leimataan komnistisiksi maanpettureiksi. Se siitä demokratiasta.