Keskiviikko 22.5.2019

Yrittäjien kyselystä kylmät luvut Juha Sipilälle: ”Ainoastaan muiden täydellinen sekoilu tai täysin odottamaton tapahtuma voisi nostaa”

Luotu: 
18.2.2019 16:15
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
    Suomalaisten luottamus pääministeri Juha Sipilään (kesk) on alamaissa, selviää Suomen Yrittäjien tuoreesta kyselystä.
|

Suomalaisten luottamus pääministeri ja vaaleihin valmistautuvan keskustan puheenjohtaja Juha Sipilään (kesk) on alamaissa, ilmenee Suomen Yrittäjien teettämästä kyselytutkimuksesta. Jotta äänestäjien luottamus vielä nousisi vielä ennen vaaleja, Sipilä tarvitsisi pienen ihmeen tai muiden puolueiden on todella sössittävä, tutkija pohtii.

Kantar TNS:n SY:lle toteuttamasta kyselystä (pdf) selviää, että puoluejohtajista suomalaiset ovat tyytymättömimpiä juuri Sipilään, kun 53 prosenttia koki, ettei Sipilä ole toiminut tehtävissään luottamuksen arvoisesti. Seuraavaksi alhaisimman luvun sai perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, 46 prosenttia. Tutkimusta varten kerättiin 1078 haastattelua.

”Luottamusluvut kertovat ennen kaikkea epäluottamuksesta hallitusta kohtaan, mistä pääministeri kantaa julkisuudessa suurimman vastuun. Sama epäluottamus näkyy myös pääministeripuolue keskustan kannatuksen laskuna”, arvioi politiikan tutkija, tohtorikoulutettava Antti Kaihovaara Helsingin yliopistosta.

Kaihovaara katsoo, että Sipilän asema hallituksessa on vaikea kahdesta syystä: ideologisesti kapea hallituspohja jakaa jyrkästi kansaa, eivätkä kaikki tehdyt toimet herätä luottamusta omissakaan joukoissa.

”Ensinnäkin, nykyinen hallituspohja jakaa kansan mielipiteitä enemmän kuin edeltäneen hallituskauden ideologisesti moninaisempi kokoonpano. Koska mielikuvat muuttuvat hitaasti, on vaikea kuvitella tilannetta, jossa oppositiopuolueiden äänestäjien luottamus Sipilän hallitusta kohtaan olisi merkittävästi noussut”, Kaihovaara toteaa.

”Toiseksi, Sipilän hallituksen työmarkkinauudistukset, koulutusleikkaukset ja indeksijäädytykset eivät ole miellyttäneet niitä keskustan kannattajia, joille yhdenvertaisuuskysymykset ovat tärkeämpiä. Sipilä on siis kohdannut myös omien parista suurempaa vetoa eri suuntiin kuin esimerkiksi Petteri Orpo kokoomuksessa”, hän jatkaa.

Suomen Yrittäjien kyselyssä luottamusta puoluejohtajiin ja pääministeriehdokkaisiin mitattiin kaikkiaan 18 eri kysymyksellä. Kolmessa Sipilä sai kaikkein heikoimmat tulokset ja nämä väittämät olivat ”Hän on oikeudenmukainen”, ”Hän ei lupaa liikaa” ja ”Hän puhuu totta”. Jaetulle viimeiselle sijalle Sipilä jää Sampo Terhon (sin) kanssa kyselyn väitteessä ”Hän on uskottava”.

Vielä vuoden 2015 eduskuntavaalien alla Sipilä sai oikeusministeriön tilaamassa vaalitutkimuksessa puoluejohtajista parhaimman arvosanan. Keskustaa äänestäneistä peräti 31 prosenttia ilmoitti, että Sipilällä oli ollut ratkaiseva merkitys äänestyspäätöksessä.

Kaihovaara näkeekin, että Sipilän imago aikaansaavana yritysjohtajana–diplomi-insinöörinä on murentunut hätäisesti valmisteltujen lakiesitysten sekä sote-uudistuksen vaikeuksien myötä.

”Hallituksen vastaantulo irtisanomislaissa ei myöskään vahvistanut kuvaa Sipilästä aikaansaavana johtajana”, Kaihovaara toteaa.

”Yksi keskeinen luottamukseen vaikuttaja tekijä on myös Sipilästä riippumaton: Perussuomalaisten jakautuminen kahdeksi puolueeksi vähensi merkittävästi nykyisen hallituksen kannatuspohjaa, mikä heijastuu myös pääministerin kannatukseen”, hän jatkaa.

Kaihovaara huomauttaa, ettei puheenjohtajan suosion vaikutusta puolueen kannatukseen voi suoraan laskea: sdp on kannatuskyselyissä suurin puolue, vaikka Antti Rinne ei SY:n tuoreessa kyselyssäkään ole kuin kolmanneksi suosituin pääministeriehdokas, eikä Li Anderssonin henkilökohtainen suosio ole saanut vasemmistoliiton kannatusta rakettimaiseen nousuun.

”Sen verran uskaltaa kuitenkin spekuloida, että alhainen luottamus Sipilään ei ainakaan paranna keskustan mahdollisuuksia edes torjuntavoittoon tulevissa eduskuntavaaleissa”, Kaihovaara arvioi.

”Vaikea kuvitella, että hallituskauden aikana muodostunut julkisuuskuva muuttuisi merkittävästi seuraavien parin kuukauden aikana, kun se ei reagoinut positiivisesti edes 72 prosentin työllisyysasteen saavuttamiseen. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että ainoastaan muiden puolueiden täydellinen sekoilu tai jokin täysin odottamaton ’musta joutsen’ voisi nostaa luottamusta Sipilään.”

LISÄÄ AIHEESTA:

”Antti Rinteellä isoja ongelmia omien kannattajiensa kanssa” – Pekka Haavisto päihitti Orpon ja Rinteen yrittäjien kyselyssä

Pekka Haavisto yllätti LM:n gallupissa – Tutkija: Donald Trumpin tapaista hahmoa suomalaiset vähiten haluaisivat

Näkökulma: Saako Jussi Halla-aho kaivettua nämä piilokannattajat esiin?

Juha Sipilä kuittasi gallupit: ”Nyt näyttää siltä, että se on tulos ja ulos”

 

Sanna Marin: ”Muutos alkaa 14.4.2019, kun Antti Rinteestä tulee pääministeri”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Meidän pitäisi antaa Sipilälle suuret kiitokset ja stipendi.

Ilman häntä me äänestäjät emme muistaisi minkäläinen johtaja voi olla Keskustan johtaja. Diktaattorin otteet ja elkeet eivät ole olleet kaukana.

Kiitos vielä Keskustan kannatusprosentin tasosta. Hiukan alempana se saisi olla mutta täytyy todeta että kovan työn on Juha tehdyt puolueensa eteen.

Pasi Käyhkö

Jukka, luulen vaaleissa Keskustan kannatuksen liikkuvan 13-14%:n tasolla.
Eiväthän edes kaikki kyseisen puolueen kannattajatkaan usko koko sote-/maakuntauudistuksen tarpeellisuuteen nyt suunnitelmissa muodossa.
Tällä vaalikaudella kaikilta muilta on otettu,
mutta maajusseille on annettu noin 300milj.€.

Minulta lähtevät samoin suuret kiitokset Sipilälle.

Timo Virtanen
Vastaus kommenttiin #5

Vielä parempaa on tulossa, jos demarit voittavat vaalit. Rinne ja kumppanit ovat uhanneet purkaa kaikki nykyisen hallituksen työllä ja tuskalla sikaansaamat säästöt ja lisätä menoja rutkasti. Vappusatasista lähtien. Nuo sote menot kasvavat automaattisesti väestön vanhenemisen mukana. Nämä kaikki kuulemma rahoitetaan veroja korottamalla ja velkaa lisäämällä. Jo nyt valtion velan korkomenot nousevat miljardin vuodessa kun korko nousee yhdellä prosentilla. Kahden prosentin nousu on hyvin mahdollinen lähivuosina. Maksettaisiinko nekin ottamalla lisää velkaa tai verojamme korottamalla (=ostovoimaamme supistamalla). Ostovoiman supistaminen taas kasvattaa työttömyyttä eli veronmaksajista tulee lisää sos avustusten saajia.

Markku Koivisto

Rooman senaatissa aikanaan muuan senaattori päätti vuosikausia aina puheensa: Muuten olen sitä mieltä, että Karthago on hävitettävä. Se hävitettiin, vaikkei muuta syytä ollut. Sipilä on kaudellaan joutunut samanlaisen jankuttamisen kohteeksi syyttä suotta, myös "senaattorien" taholta.
Ei, en ole kepulainen, mutta osaan antaa arvon talouden saavutuksille.

Kari Aaltonen

Sipilällä varmasti kannatusta riittää telttayrittäjien piirissä, sen verran on vedetty kerhon suuntaan noita päätöksiä ja peitelty kavereitten tekosia, verorahat ruskeisiin kuoriin ja aukko yritetty korvata sakoilla, mitkä on budjetoitu valtion tulovirtaan, eli tietty määrä pitää kerätä sakkoja vaikka väkisin. Olisiko noin että ken pitää puhtaita jauhoja pussissa ja ajattelee yhteiskunnan etua äänestää, muttei Keskustaa.

Pentti Westerholm

Voihan sitä nimittää sössimiseksikin kun työllisyysaste on nostettu 72% ja talous tasapainoitettu.Sipilä on työnsä tehnyt.SDP ottaa vallan ja palauttaa kunniallisesti takaisin taantumaan.Äänestämällä tämäkin ratkeaa,astu keväällä rohkeasti äänestyskoppiin ja valitse sössiminen tai kunnianpalautus.

Pasi Anttila

Selitäppäs mitä tarkoitat että talous on tasapainossa. Kestävyysvaje on edelleen 10 mrd. Kunnat ottavat edelleen velkaa, samoin valtio. Aivovuoto kiihtyy, vanhustenhuolto on retuperillä samoin varhaiskasvatus ja koulutus. Nämä sektorit tarvitsevat miljardeja uusia resursseja. Samoin kuin poliisi ja oikeuslaitos. Ym. Ym. On siinä todella talous tasapainossa?

Mitä tulee työllisyysasteeseen siinä ei hallitusta voi yksin kiittää.

Pentti Westerholm

Pasi A olisiko sinun parasta mennä taloustiedon kurssille. Sieltä saa parhaiten neuvoja miten talouden mittareita luetaan.Alkuun pari vinkkiä ei saa kuluttaa enempää kuin tienaa.Velkaa voi ottaa kun pystyy maksamaan.Mitä puhut retuperästä se kuuluu samaan kyläyhteisön kuin Ruikonperä.

Timo Harju

Onko sinulla Westerholm mitään käsitystä siitä, mitä on ilmaistyö? Entä mitä tarkoittaa, kun tekee täyttä työpäivää 9 euron päiväpalkalla? Entä kuka on työllinen? Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen.

Ovatko he mielestäsi töissä? Sipilän mukaan ovat, he kuuluvat siihen porukkaan, josta se Sipilän hallinnon 72% muodostuu.

Koko luku on suuri valhe, jonka olet sinäkin niellyt koukkuineen ja siimoineen.

Timo Harju
Vastaus kommenttiin #32

Tämä ei muuta yhtään sitä totuutta, että tällä tavoin laadittu tilasto ei kerro todellisuudesta yhtään mitään. Sitä ei tee yhtään paremmaksi, että se on sovittu tilastointitapa. Se yksinkertaisesti ei kerro todellista tilannetta, jos ymmärrät.

Kun osaisit kertoa yhdenkään asiallisen argumentin mielipiteittesi tueksi, sinut voisi ottaa vakavammin. Näillä eväillä sinun ei kannata puhua mutusta yhtään mitään.

Seppo Simonen

Empä lyö vetoa tämän gallup tutkimuksen puolesta kun Pekka Havistosta pääministeriä tehdään vaikka on ihan ok en usko etä Vihreät nousee 20 % kannatukseen.
Se on huomioitava että on vähenemään päin nämä Juha Sipilä vastustajat varmaan on tullut reali totuus jo selville. Eikä näihin loppuihin taloustilastot pure on vai fanaattinen Sipilä kateus päällä kun talous on vihdoin saatu nousuun ja työllisyys on kohentunut huimaa vauhtia.

Pasi Käyhkö

Missä ja kuka on tehnyt Haavistosta pääministeriä. Kyllä se myös Keskustassa täytyy ymmärtää, että kyseinen ministerin pesti tukee vaalien tuloksen seurauksena. Nyt näyttää siltä, että Vihreät ovat vaaleissa vasta kolmossijalla Demareiden ja Kokoomuksen jälkeen. Joten ei sillä tuloksella pääministeriksi tulla.
Keskusta ja Perussuomalaiset käyvät tiukan taistelun seuraavista sijoista.

Arvo Tammela

Mattsson, Kokko, Käyhkö, Karlsson ja "Pepe Drago" , ansaisevat Keskustapuoluetta ja pääministeri Juha Sipilää päivästä toiseen jatkuvalla "ylenmääräisellä" ylistyksellä kaikkien Puheenvuoroon kommentteja kirjoittavien keskustalaisten "jakamattoman tuen" !!! . Näin rohkenen sanoa vaikka en ole saanutkaan valtakirjaa muilta kirjoittajilta edellä kirjoittamaani.

Ajatelkaa, miten köyhää olisi lukea päivästä toiseen alussa kirjoittamieni henkilöiden kommentteja, jos niissä ei toistettaisi samoja nimityksiä Juha Sipilästä ja meistä kepuleista. Minä en ainakaan sitä kestäisi ja lopettaisin kommenttieni kirjoittamisen välittömästi. Voisi tietysti käydä niinkin hassusti etteivät meitä "kehuvat" henkilötkään kommenttejaan enää kirjoittaisi ja se olisi tietysti suuri vahinko.

Jukka Mattsson

Luitko Arvo jutun otsikon?

Yrittäjien kyselystä kylmät luvut Juha Sipilälle: ”Ainoastaan muiden täydellinen sekoilu tai täysin odottamaton tapahtuma voisi nostaa”

Pistätkö myös Usarin ja nuo yrittäjät samaan kastiin kuin Mattsson, Kokko, Käyhkö, Karlsson ja "Pepe Drago" ?

Kuvastaa hyvin Keskustalaista suljettua ajatusmallia?
Mietipä onko tuo Sipilä oikeasti Keskustalainen jos tuo hänen johtamansa puoluekannatus on totta?

Arvo Tammela

Mattsson, ole huoleti, kyllä luin. Jotenkin tuntuu siltä, että sinä et ole Yrittäjien kyselyä lukenut, ainoastaan jutun otsikon. Kyselyn otantahan oli hieman yli tuhat ja näin ollen sen merkitys on samaa luokkaa kuin täällä Puheenvuorossa kirjoitettujen kommenttien.
Usari on kokonaan oma lukunsa. Eikös lehti ole puoleista "riippumaton, kuten monet kommentteja kirjoittavatkin.

Mika Korhonen

Sipilä on osoittanut ettei hänestä ole johtamaan Suomea. Hänen ainoaksi meriitiksi jäivät erilaiset tempputyöllistämistoimet joilla saatiin luotua "haamutyöntekijöitä" tilastoihin. Näillä hän sitten hehkutteli erinomaisuuttaan.

Timo Harju

Onko sinulla Simonen mitään käsitystä siitä, mitä on ilmaistyö? Entä mitä tarkoittaa, kun tekee täyttä työpäivää 9 euron päiväpalkalla? Entä kuka on työllinen? Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen.

Ovatko he mielestäsi töissä? Sipilän mukaan ovat, he kuuluvat siihen porukkaan, josta se Sipilän hallinnon 72% muodostuu.

Koko luku on suuri valhe, jonka olet sinäkin niellyt koukkuineen ja siimoineen.

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #39

Hyvä kysymys jota pitäisi meidän tutkivien toimittajien penkoa mikä on totuus työttömien määrästä.

Näyttää siltä että meidän virkamiehistä on tullut osa poliittista eliittiä, koneistoa joka jauhaa ulos niitä lukujajoita heidän edustamansa puolue hakee.

Voiko virkamiehiin tai viranomaisiin enää luottaa? Täytyy odottaa että EU ottaa ohjat ja lyö oikeat luvut nähtäville.