Keskiviikko 22.5.2019

”Suomen valtio teki hoitajapulan ihan itse” – 72 000 ihmisen reservi nousi esiin Ylellä

Luotu: 
19.2.2019 10:00
  • Kuva: Toni Repo / Alma Media
    Kuva
    ”Ihan itse tehty hoitajapula”, kuvaa Silja Paavola.
|

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja hoitoalan ammattiliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola ovat sitä mieltä, että opetuspaikkojen lisääminen ei ratkaise työvoimapulaa hoitoalalla. Rytkönen ja Paavola keskustelivat aiheesta Ylen Ykkösaamussa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kertoi aiemmin helmikuussa lisäävänsä jo tänä vuonna lähihoitajaopiskelijoiden määrää ja rahoitusta ammattikorkeakouluille. Jo tänä vuonna lisätään 500 opiskelijavuotta toisen asteen lähihoitajakoulutukseen, Grahn-Laasonen kertoi. LUE LISÄÄ: Ministeri Sanni Grahn-Laasonen teki päätöksen: Heti 500 lähihoitajaopiskelijaa lisää – ”Vanhuspalveluihin ei saada tarpeeksi hoitajia”

Paavolan ja Rytkösen mukaan kyseessä on laastariratkaisu. Heidän mielestään Suomessa ei olisi hoitajapulaa, jos hoitajat saisivat tehdä hoitotyötä. Ay-liitot ovat nostaneet esiin sen, että hoitajat tekevät nykyisin myös muita työtehtäviä, kuten esimerkiksi siivousta. 

”Ihan itse tehty hoitajapula”, kuvasi Paavola.

”Ihan itse valtio on tehnyt tämän gäpin”, hän sanoi.

LUE MYÖS: Aki Lindén: 99%:lla suomalaisista väärä käsitys hoitajien desimaaleista – Laskelmat: Tätä 0,5:n mitoitus tarkoittaa

Rytkönen nosti esiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen hoitoalan henkilöstöstä. Sieltä paljastuu, että 72 000 hoitoalan koulutuksen saanutta on muilla aloilla töissä.

”THL:n tilastojen mukaan meillä on sote-koulutuksen saaneita Suomessa 330 000, joista 72 000 työskentelee tällä hetkellä eri aloilla. 72 000 ihmistä reservissä. Joten kyllä sieltä löytyy tällä hetkellä työvoimaa, jos niin halutaan”, Rytkönen sanoi.

”Näen, että opetusministeri nyt alkoi avohaavaa hoitamaan laastarilla, kun se pitäisi ommella umpeen. Opetusministerin korviin ei ole tainnut mennä nämä tutkimustulokset, joiden mukaan 38 prosenttia sairaanhoitajista on tällä hetkellä valmiita vaihtamaan alaa. Nämä ovat tosi huolestuttavia lukuja ja silti tuntuu, että opetusministeri ei halua kuulla sitä, mikä on kerrottu moneen kertaan. En tiedä sitten, vaikuttaako opetusministerillä jo huhtikuun 14. päivä”, Rytkönen piikitteli eduskuntavaaleihin liittyen.

LUE MYÖS: Hoitoalan edustajat pöyristyivät Attendo-johtajan kommentista: ”Hoitajana tiedän, että ihminen ei kuole muuttoon”

THL:n tutkimuspäällikkö Minna-Liisa Luoma sanoi Taloussanomille hiljattain, että tämän 72 000 hoitajan reservin suuruus on huolestuttava.

”Palkka on yksi syy, ja yksityisellä maksetaan vielä julkista puolta vähän vähemmän [hoitotyöstä]”, Luoma sanoi.

Rytkösen mukaan avain työvoimapulaan on hoitoalan houkuttelevuuden lisääminen työoloja ja palkkausta parantamalla. LUE LISÄÄ: ”Vaikka tilastot näyttäisivät kauniilta, todellisuus on ihan toinen” – Tehyn johtaja: Riittävä hoito on ”täysin arvovalinta”

LUE MYÖS: Viranomaisten paperit paljastavat Esperi Caresta yhä erikoisempia piirteitä – Sätti tarkastajia: ”Miksi työntekijöitä kuunnellaan, ovat epäluotettavia”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Täällä koulutetaan hyviä osaajia, mutta työolot Suomessa niin huonot että hoitajat lähtevät Norjaan, Ruotsiin ja Britanniaan. Jokunen hoitaja on myös työskennellyt Australiassa asti. Maailma on globaali ja mikäli Suomen työolot ovat huonot, väkeä lähtee...

Olli Parviainen

Katainen lupasi Sari Sairaanhoitajalle palkankorotuksen vuonna 2007. Tehyn ansiokehitystilaston perusteella kunta-alalla työskentelevän sairaanhoitajan ansiot nousivat vuonna 2008 9,4% edellisvuoteen verrattuna.

Minusta yli 9% palkankorotus yhdessä vuodessa kuulostaa hyvinkin kelvolliselta korotukselta, erityisesti oloissa joissa kansantalouden muut sektorit vajosivat syvään taantumaan.

Erkki Malinen

Eilen telkkarissa oli nuori siivousalan yrittäjä, hän kertoi miten työntekijät sai pysymään talossa. Palkka sellaiseksi että sillä elää, ja työ mielekkääksi. Tämä sama pätee hoitoalalle, ei se Filippiiniläinenkään tyhjällä elä. Orja markkinoista täälä tunnutaan haaveilevan, vaikka ollan olevinaan sivisysmaa.

Henri Järvi

poliittinen oikeisto ei tarvitse enää kansallisvaltiota ja se saa mennä

halpisorjia vyöryy rajan yli miksi siis ylläpitää hyvinvointivaltiota

sillä pääoman voitot jo turvassa Jerseyssä

moraali kuollut ja myyty

kuten myös äitisi elämä

Suomi 100 v

Lauri Kiiski

Sama väninä vuodesta vuoteen julkisen alan liitoilta ilman mitään pienintäkään vertailua siihen, millä resurssein muualla EU-maissa muutoin asiat hoidetaan. Vatimukset oavt aina samat: lisää palkka ja paljon, lisää henkilökuntaa ( siis tarkoittaa vähemmän töitä ) ja työaika lyhyemmäksi.

Suomen hoitohenkilökunnnan määrä lienee nytkin yksi maailman korkeimmista, ellei jopa korkein asukaslukuun vertaillen.

Vesa Eriksson

Miksi Petteri Orpon Kokoomus on ainoa puolue, joka vastustaa lakiin sidottua hoitajamitoitusta? Syy on yksinkertainen. Tarkka hoitajamitoitus estäisi suuria hoivayrityksiä maksimoimasta voittojaan. Suuriin hoivayhtiöihin on siirtynyt johtajiksi ja omistajiksi lukuisia kokoomuslaisia päättäjiä. He ohjeistavat nyt Kokoomuksen johtavia poliitikkoja sote-uudistuksessa, valinnanvapausmallissa ja hoitajamitoitusasiassa. Kokoomuksen toiminta on todella härskiä!

Kommentti: Piiri pieni pyörii ja tuolit vain vaihtuvat – näin kokoomuslobbarit vuolevat hunajaa terveysfirmoille
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005420650.html

Vesa Eriksson

Korruptio on täysin väistämätön. Kokoomus on tunkenut vasemman kätensä päättäjäksi hallituksessa, eduskunnassa, kunnissa. Tunkenut itsensä korkeisiin virkoihin valtion hallinnossa, oikeus- ja poliisilaitoksessa. Oikea käsi kahmii kaiken irtaimen veron- ja lainkiertoyritysten johdossa ja omistajina. Raha liikkuu näiden välillä, mutta ei vahingossakaan jää verottajan verkkoon. Yritystuet menevät suoraan osinkoihin. Kohtuullisen palkan maksaminen on suunnattoman vastenmielistä, ja siksi hallitus järjestää työttömistä ilmaistyövoimaa. Vaalit on tulossa, mieti ketä äänestät!

Vesa Eriksson

Lauri Kiiski
"Suomen hoitohenkilökunnnan määrä lienee nytkin yksi maailman korkeimmista, ellei jopa korkein asukaslukuun vertaillen."
Ruotsi käyttää vanhusten hoivaan 40 000 euroa yli 65-vuotiasta henkilöä kohden. Suomi 20 000. Norja 60 000. Vuodessa.