Torstai 18.7.2019

Ministeri Niinistöltä rajut syytökset: ”Palkkio 670–1340 €/lausunto – perustuslakitalebanit saivat tahtonsa läpi”

Luotu: 
19.2.2019 10:49
Päivitetty: 
19.2.2019 11:06
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistö.
|

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) arvostelee kovin sanoin blogissaan perustuslakiasiantuntijoita. Eduskunnan puhemies Paula Risikko päätti aiemmin tässä kuussa vetää tiedustelulakipaketin pois täysistunnosta ja käyttää lait vielä kerran perustuslaki-, hallinto- ja puolustusvaliokunnissa. Risikon mukaan nyt varmistetaan, että lakiesitykset ovat perustuslain mukaisia. LUE LISÄÄ: Tiedustelulakijupakka eduskunnassa: Sama ”epäilyttävä” sanamuoto paljastui kahdesta paikasta

”Mietintöjen palauttaminen eduskunnan suuresta salista takaisin valiokuntakäsittelyyn ei ole aivan tavallista. Tviittien perusteella tehtynä se on ainutlaatuista”, Jussi Niinistö kirjoittaa.

Niinistö kutsui aiemmin tiedustelulakeja kritisoineita professoreita ”perustuslakitalebaneiksi”. Hän jatkaa nimityksen käyttämistä blogissaan. LUE MYÖS: Ministerin kommentti ”perustuslakitalebaneista” pöyristyttää – Arhinmäki: ”Käsittämätöntä, täysin sopimatonta”

”Perustuslakitalebanit verhoavat omat ideologiset tavoitteensa asiantuntijuuden valekaapuun ja pyrkivät sosiaalisen median välityksellä painostamaan kansanvaltaisesti valittua eduskuntaa. Ja eduskunta taipui huolimatta siitä, että nämä laintulkitsijat olivat olleet jo useaan otteeseen kuultavina eduskunnassa (palkkiona 670 – 1 340 euroa per lausunto), mutta ilmeisesti kaikkea heidän sanomaansa ei otettu sataprosenttisesti huomioon, koska ulkoparlamentaariset keinot piti ottaa käyttöön”, Niinistö kirjoittaa.

”Talebanit ovat saaneet tahtonsa läpi kansanvallasta piittaamatta. Nyt eduskunnan on ryhdistäydyttävä arvostamaan omaa työtään ja sen kansanvaltaista pohjaa”, Niinistö vaatii.

Puolustusministerin mielestä ”eduskunta on tehnyt poikkeuksellisen perusteellista työtä tiedustelulakien kanssa”.

Perustuslakiprofessoreiden roolista eduskunnassa on keskusteltu myös sote-uudistuksen yhteydessä. Professoriliitto on ottanut kantaa keskusteluun Twitterissä:

”Yliopistolain mukaan professorin tulee tieteellisen tutkimustyön lisäksi mm osallistua alallaan yhteiskunnaliseen vuorovaikutukseen. Professoriliitto muistuttaa, autonominen vapaaseen tutkimukseen perustuvan tiedon lisääminen koko yhteiskunnassa on tärkeä osa professorin työtä”, liitto lausuu.

LUE MYÖS:

Puhemies Paula Risikko närkästyi professoreiden käytöksestä – ”Minulle voi ihan kirjoittaa, voi tulla myös käymään”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Siis mitä asiantuntijoita ? Jos pari hörhöä elää neuvostokommunismin aikaa ja pyrkii torpedoimaan Suomen länsimaisen demokratian pystyssäpitämiseen tähtäävät normaalit tiedustelulait, voi heistä kyllä käyttää vähän raflaavaa nimitystä. Se kansanomaistaa heidän toimintansa perimmäisen tarkoituksen.

Timo Harju

Ikuiselle Aunuksen retkelle jääneen J. Niinistön puheet sopisivat Puolaan tai Unkariin. Törkeyksien syytäminen perustuslakien mukaan toimivien ihmisten niskaan ei hyvää kerro arvon ministerin ajatusmaailmasta.

Miksi Niinistö ei syytä Risikkoa, joka veti lait takaisin perustuslakivaliokunnan käsittelyyn? Eikö se varsinainen perustuslakitakebaani istu eduskunnan puhemiehenä?

Varmaan teki mieli jotain sanoa, mutta rupesi valumaan mäihä puntista. Niinistö ei saanut läksiäislahjaksi lakia, joka olisi tarjonnut sotilastiedustelulle lähinnä diktatuurimaiden valtuudet. Se varmaan olisi Jussi Niinistön lapualaishenkiseen maailmankuvaan sopinut mainiosti.

Harri Salonen

Parempi tehdä kunnolla ja käyttää asiantuntijoita kuin puskea puolivalmiina eteenpäin mistään välittämättä (Sote).
Nyt taitaa joku asiantuntija olla sanonut jollekin Jussin ehdotukselle ei. Siitä tämä avautuminen.

Matti Kouri

Nyt on kyllä Niinistöllä karannut viimeinenkin harkintakyky. Onkohan liikaa töitä, vai alkaako muuten tilanne käymään hermon päälle.

Jatkokausia ei ilmeisesti ole tulossa, mikä sinänsä on meidän tavallisten kansalaisten kannalta hyvä asia!

Jukka Mikkola

Puolustusministeri Jussi Niinistö kirjoittaa blogissaan täyttä asiaa. Mm. jäsenyys SKP:ssä ja Turun akateemisessa sosialistiseurassa on Martin Scheininin Wikipediassa olevasta henkilöhistoriasta täysin todennettavissa.

Wikipedian liitteenä olevassa Scheininin englanninkielisessä CV:ssä niistä ei mainita sanaakaan (Other positions of trust and part-time functions). Tätä sopii ihmetellä.

Vanha kansanviisaus sanoo ”Hätä ei lue lakia.” Kansanedustajat tietävät ehkä enemmän kuin me ”tavalliset tallaajat” kansallisesta turvallisuudesta ja siihen liittyvistä mahdollisista ongelmista. Kiireellisyyteen on aina syynsä ja maan turvallisuusasioista on turha huudella ”turuilla ja toreilla.” On sanottu, että tiedustelulait ovat jopa 10 vuotta myöhässä.

Timo Harju

Juuri näin Erkki Malinen. Kuin sodista kuluu tarpeeksi aikaa, sankarihaudat rupeavat kasvamaan kukkia.

Jussi Niinistön kielenkäyttö ei ole missään suhteessa hänen asemaansa nähden. Siitä paistaa katkeruus riveiltä ja rivien välistä, kun ei onnistunut junttaamaan totalitarismia tarjoavaa sotilastiedustelulakia läpi. Turvallisuutta voi lisätä ja tiedustelua tehostaa ilman armeijalle lailla myönnettyä siviilien valvontaakin. Näitä tehtäviä varten meillä on Supo.

Ja edelleen: Miksi Niinistö ei nimittele Risikkoa? Risikkohan ne lait veti takaisin kun totesi niiden mahdottomuuden. Juuri eduskunnan puhemiehen kimppuunhan arvon sotaministerin pitäisi käydä. Jään odottamaan henkeä pidätellen.

Timo-Pekka Mustakallio

"Perustuslakitaleban" olisi hauska humoristisena heittona... mutta valitettavasti Jussi Niinistö on täysin huumorintajuton torvi, ja vieläpä epätoivoinen sellainen, kun hänen maailmansa on romahtamassa.

Siniset, tuo pieni tahramainen piste poliittisella tutkan ruudulla, on ennusteiden mukaan häviämässä olemattomiin tulevissa vaaleissa, ja sotahullun Niinistön kritiikittömästi fanittama sotaliitto-NATO ilmiselvästi tiensä päässä, yhä pahemmassa hajoamistilassa. Kaukonäköisyyttä tältä herralta ei löydy ollenkaan, ei näemmä käytöstapojakaan.

"Kansallinen turvallisuus" kohenee jo merkittävästi kunhan tuo ministeri lähetetään tulevien vaalien myötä laitumelle. Epämääräisen "urkintalaki"-hankkeen aineisto taas pitäisi niputtaa, ja kiikuttaa Eduskunnan arkiston kaukaisimpaan peränurkkaan, ikuisiksi ajoiksi unohdettuna. Suomi ei halua - eikä tarvitse! - kansalaisen perusoikeuksiin kajoavaa urkintaoikeuksien laajentamista: se avaisi portit totalitaristiselle hallintomallille, eli ei lisää vaan päinvastoin heikentää kansalaisen turvallisuutta.

Jos poliitikko ei enää luota kansalaiseen... niin miksi kansalainen luottaisi häneen?

Risto Nikander

Petteri Ritala. Onko tiedustelu sotahulluutta? Muut sitä tekee ja paljon paremmin edellytyksin.
Timo-Pekka Mustakallio ei taida ymmärtää olenkaan, mitä ministeriltä vaaditaan. Huumorintaju ei ole ensimmäisiä edellytyksiä. Eikä kansanomainen kieli myöskään. "Sivistysana" Talebanit kun on kohtuullisen hyvin kansan tiedossa.

Juha Lapveteläinen

On sangen vaarallista, että valtioneuvostossa istuva ministeri arvostelee perustuslakiasiantuntijoita taleban-sisseiksi ja terroristeiksi? Arvoisa ministeri Jussi Niinistö tietää varsin hyvin, että perustuslaki on tärkeä osa, jos ei tärkein osa demokraattisen oikeusvaltion periaatteita Suomessa. Itsenäisen valtion virallinen perustusasiakirja on kirjattu perustuslaiksi vuonna 1919, allekirjoittajina valtionhoitaja Carl Gustav Emil Mannerheim, ja oikeusministeri Karl Söderholm. Pitääkö tämä paikkansa, arvoisa ministeri Jussi Niinistö? On myös totta, että eduskunta on kansanvaltaisesti valittu. Sen ensisijaisena tehtävänä tulisi olla Suomen Valtion asiat. Lisäksi eduskunnan, Suomen valtiota edustavana organisaationa, tulisi hoitaa valtiolliset tehtävänsä Euroopan Unionin kanssa. Arvoisa ministeri Jussi Niinistö on ehkä kuitenkin jossain välissä unohtanut täysin ne perustuslailliset oikeudet, jotka koskevat itsemääräämisoikeutta isänmaassa. Vai onko arvoisa ministeri Jussi Niinistö edelleen sitä mieltä, että yksittäiset kunnat tullaan myös jatkossa pitämään mahdollisimman köyhinä ja kipeinä, jotta heiltä puuttuisi myös jatkossa tulevaisuuden tasavaltalainen maakuntaratkaisu? Kansalaisilla ja äänestäjillä on oikeus tietää, että perustuslaillinen itsemääräämisoikeus tullaan kumoamaan myös jatkossa poliittisten puolueiden yksipuolisella päätöksenteolla eduskunnassa, kuten on tehty jo vuosikymmeniä poliittisesti ilman tasavaltalaista, ja isänmaallista ratkaisua maakuntavaltuustosta-ja maakuntien edustajainhuoneesta? Arvoisa kansanvallan poliittinen edustaja, ja ministeri Jussi Niinistö; Isänmaamme Suomi, tulee jatkossa tarvitsemaan puolustusvoimat, missä palvelee erikoissotilaista koottuja taisteluyksiköitä, jotka kuuluvat ammattiarmeijan maa-meri-ja ilmavoimien osastoihin neljällä eri paikkakunnalla. Ratkaisu, arvoisa ministeri Jussi Niinistö, on perustuslaillinen. Ei isänmaassa toimita yhden poliittisen "House of Gods"-kamarin puolesta laillisesti, eihän? Ei ilman itsemääräämisoikeutta paikallishallinnosta, joka on perustuslaillisen oikeusvaltion perusta. Arvoisa puolustusministeri Jussi Niinistö?