Perjantai 24.5.2019

Vihreiden Aino Pennasen lentokoneprotesti nousi esiin – Kokoomus: ”Lentokonematkustajan on mahdotonta tietää”

Luotu: 
19.2.2019 12:57
Päivitetty: 
19.2.2019 13:47
  • Kuva: Poliisi
    Kuva
    Arkistokuva poliisin järjestämästä turvapaikanhakijoiden palautusprosessista.
|

Kokoomus esittää uudessa turvapaikkapoliittisessa ohjelmassaan, että viranomaiset voisivat jatkossa julkistaa edes osin kielteisiä turvapaikkapäätöksiä ja niiden taustoja. Esille puolue nostaa viime heinäkuun lentokoneprotestin, jossa vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen nousi lentokoneessa seisomaan estäen näin koneen lähdön.

Pennanen poistettiin koneesta ja häntä vastaan on nostettu syytteet ilmailurikkomuksesta ja haitanteosta virkamiehelle. LUE LISÄÄ: Mikael Jungner kohuprotestista: Ainoa tapa vaikuttaa, sillä perussuomalaiset sai ”ulosheittolain”, josta hallitus ei tingi

”Lentokonematkustajan on mahdotonta tietää, minkälainen on palautettavan tausta. Viranomaisten pidättyväinen tiedottamislinja johtaa helposti erilaisten virheellisten tietojen leviämiseen. Tarina kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneesta Afganistaniin palautettavasta ulkomaalaisesta saattaakin osoittautua tekaistuksi”, kokoomus esittää.

”On syytä arvioida, miten tietoa turvapaikkapäätöksistä ja maasta poistamisista voitaisiin saada julkaistua nykyistä enemmän, esimerkiksi julkaisemalla päätösten anonymisoidut ratkaisuselosteet”, puolueen turvapaikkapoliittisessa ohjelmassa jatketaan.

Suomea kohtaava ”turvapaikkajärjestelmän akuutein haaste” ovat kokoomuksen mukaan kuitenkin ne tuhannet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt, ”joiden palauttaminen kotimaihinsa on vaikeaa ilman uusia toimenpiteitä”.

LUE MYÖS: Kokoomuksella nyt tiukka linja turvapaikanhakijoihin: ”Ketkä eivät tarvitse suojelua, eivät tule EU:n puolelle lainkaan”

Käytännössä kirjauksella viitataan etenkin syksyn 2015 jälkeen Irakista ja Afganistanista tulleisiin turvapaikanhakijoihin. Irak ei suostu vastaanottamaan pakkopalautettavia ja Afganistanin turvallisuustilanne on niin heikko, että palautukset eivät kaikissa tapauksissa ole mahdollisia. Osaa irakilaisista on houkuteltu palaamaan niin kutsutun vapaaehtoisen paluun rahalla.

”Mikäli palautuskielto estää tällaisen henkilön paluun kotimaahansa, tulee Suomeen jäämisen olla luonteeltaan väliaikaista ja rajoitettua”, kokoomus toteaa.

”Ilman oleskelulupaa pysyvästi Suomessa oleskelevien vähemmistön syntyminen olisi yhteiskunnallisen vakauden näkökulmasta vaarallista. Tuhansien laittomasti maassa oleskelevien ulkomaalaisten lisäys edistää harmaata taloutta ja halpatyövoiman hyväksikäyttöä sekä lisää turvattomuutta, väkivaltaista radikalisoitumista ja rikollisuutta”, puolue jatkaa ja korostaa olevansa valmis kiristämään luvattoman ulkomaisen työvoiman käytön rangaistusasteikkoa.

Kokoomus säätäisi myös erillisen ”suomalaisen yhteiskunnan peruskurssin”, jonka suorittaminen olisi edellytys pysyvän oleskeluluvan saamiselle. Kielitestin lisäksi kansalaisuuden ehtona pitäisi olla myös ”yhteiskunnan perustavia arvoja koskeva asennetesti”.

LUE MYÖS: Juha Sipilä kertoi haastattelutunnilla, miksi lupasi kotinsa turvapaikanhakijoille: ”Onneksi tuo perhe on nyt turvassa muualla”

”Pysyvä oleskelulupa tulee myöntää vain sellaisille henkilöille, jotka eivät uhkaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta.”

”Mikään yksittäinen testi ei itsessään takaa moitteetonta käyttäytymistä, mutta se olisi symbolinen sitoumus kunnioittaa suomalaisen yhteiskunnan pelisääntöjä.”

LUE MYÖS: Petteri Orpolta selitys vuoden 2015 tapahtumille: ”Me emme voineet pysäyttää – He olisivat voineet hakea turvapaikkaa joka tapauksessa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Taisto Pihlajamaa

//Lentokonematkustajan on mahdotonta tietää, minkälainen on palautettavan tausta.//

Niinkuin se asia jollekin lentomatkustajalle tai A. Pennaselle mitenkään kuuluisi.

Jos tämän tasavallan vastuunalaiset elimet ovat saaneet jonkun palautettavan asian niinkin pitkälle, että ao. on jo lentokoneessa, pitää hallintoalamaisten ymmärtää olla sekaantumatta asiaan. Ei voi olla niin, että kellä tahansa kansalaisella on veto-oikeus viranomaisten päätöksiin, tai oikeus saada halutessaan kuulla koko prosessin kulun esittely.

Näiden asioiden käsittely on meillä niin perinpohjaista ja sisältää niin paljon valitusmahdollisuuksia, että näissä asaioissa jos missään, kaivattaisiin Islamilaista asian käsittelyä; tapahtumaa seuraavana perjantaina annetaan asiassa lopullinen tuomio, josta ei voi valittaa, ja se pannaan täytäntöön heti.

Tapani Tuominen

Tämä on juurikin näin. Miten Kokoomuksesta pääsee ulos jatkuvasti näitä aivan karmeita sammakoita?

Maassa on kokoomuslainen oikeusministeri ja samaan aikaan puolue esittää, että laillinen yhteiskuntajärjestelmä on kumottava ja kansalaistottelemattomuudesta on tehtävä vallitseva normi. Onhan tämä nyt aivan pöyristyttävän typerää.

Quo vadis Kokoomus?

Viljo Asikainen

Tämä Pennanen on jo tosiasiallisesti saanut tuomionsa häiriköinnistään. Tuomion määräsi Ruotsin tuomioistuinlaitos tuomitessaan äskettäin Ruotsissa ruotsalaisen häirikön samanlaisesta teosta sakkorangaistukseen. Suomen tuomioistuinlaitos ei uskalla poiketa tästä Ruotsin linjasta piiruakaan ankarampaan tai lievempään suuntaan. Näissä poikkeamistapauksissa se pelkäisi asiasta nousevan epämiellyttävän rasisti/suvakki kohun Suomen oikeuslaitosta kohtaan. Paine ruotsalaisen tuomion kanssa yhdenmukaisesta tuomiosta ei synny ulkoisesta paineesta vaan Suomen tuomioistuinlaitoksen kyvyttömästä tehottomuudesta, sisäisestä epävarmuudesta ja itsenäiselle valtiolle kuuluvan intellektuaalisen omanarvontunnon puuttumisesta. Perisuomalainen masentava alemmuudentunto näkyy tässäkin. Mitähän ulkomaalaiset meistä ajattelevat?