Keskiviikko 22.5.2019

Kokoomuksella nyt tiukka linja turvapaikanhakijoihin: ”Ketkä eivät tarvitse suojelua, eivät tule EU:n puolelle lainkaan”

Luotu: 
19.2.2019 15:27
  • Kuva: Ossi Kurki-Suonio
    Kuva
    Kokoomuksen kansanedustajat Arto Satonen (vas.) ja Jukka Kopra (oik.) esittelivät puolueen turvapaikkapoliittisen ohjelman tiistaina eduskunnassa.
|

Kokoomus on valmis nostamaan kiintiöpakolaisten määrää, mutta vain jos Euroopan unioni saa laadittua uuden kiintiöpakolaisuuteen perustuvan turvapaikkajärjestelmän.

”Me toivoisimme, että voisimme kehittää turvapaikkahakumekanismia siten, että tällaisista rajan yli tapahtuvasta turvapaikanhausta voitaisiin luopua käytännössä kokonaan. Eli ei lähdetä kansainvaellukselle kohdemaa valiten ja sitten tullaan ja haetaan turvapaikkaa”, sanoo kansanedustaja, turvapaikkapoliittista ohjelmaa valmistellut kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra.

Kekeistä on puolueen mielestä se, että turvapaikkahakemusten käsittely keskistetään sekä erillisiin maihinnousukeskuksiin EU:n ulkopuolelle että EU:n ulkorajoille perustettaviin niin kutsuttuihin kontrolloituihin maahantulokeskuksiin.

”Sitten sillä periaatteella, että he ketkä ovat aidon kansainvälisen suojelun tarpeessa, niin heidän kohdallaan turvapaikkaa harkitaan ja ne ketkä eivät ole, eivät tulisi Euroopan unionin puolelle lainkaan”, toteaa Kopra.

Kuinka paljon enemmän Suomi sitten voisi ottaa vastaan kiintiöpakolaisia, siihen ei Kopra halua ottaa kantaa. Vuosi sitten sisäministeri Kai Mykkänen (kok) pohti Uutissuomalaisen haastattelussa, että jos uusi eurooppalainen järjestelmä syntyisi, ”puhuttaisiin Suomen kohdalla jopa kymmenkertaisista määristä”.

Myöhemmin Mykkänen esitti Ylen haastattelussa, että kiintiöpakolaisten määrä voisi kymmenkertaistua koko EU:n alueella, mutta koska Suomi ottaa asukaslukuun jo nyt verrattain paljon kiintiöpakolaisia, ei Suomen osuus nousisi kymmenkertaiseksi.

”Tällaista lukumääräpohdintaa emme ole tässä tehneet. Ne luvut, jotka aiemmin on ilmaistu, eli 750 tällä hetkellä ja mahdollinen nosto 1 000:een, voisivat olla voimassa siinä tapauksessa, että rajat ylittävä turvapaikanhaku saadaan pysäytettyä”, Kopra pohdiskelee.

EU-maat sopivat viime kesänä unionin ulkopuolelle perustettavien maihinnousukeskusten edistämisestä pikaisella selvitystyöllä sekä turvapaikanhakijoiden liikkumisen estämisestä EU-maiden välillä. Samaan aikaan on myönnetty, että vielä on pitkä matka siihen, että maihinnousukeskuksia todella perustettaisiin Pohjois-Afrikan maihin. Yksikään maa ei ole vielä ilmoittautunut suostuvansa isännöimään tällaista keskusta.

Lue lisää: EU pääsi sopuun: Turvapaikanhakijoille maihinnousukeskuksia Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan

Myös pakolaisten jakaminen EU:n sisällä on aiheuttanut kitkaa jäsenmaissa. Aiemmin Euroopan komissiosta kaavaillusta pakollisten sisäisten siirtojen järjestelmästä luovuttiin vähin ääniin muun muassa Itä-Euroopan maiden vastustuksen takia. Esimerkiksi Unkari tai Puola eivät osallistuneet vapaaehtoisiin siirtoihin lainkaan.

Lue lisää: Turvapaikanhakijat: EU hautaa ”sisäisten siirtojen” järjestelmän? Nyt siirrytään uuteen pakolaisohjelmaan

Kokoomuksen turvapaikkaohjelman valmisteluun osallistunut, EU-asioita eduskunnassa käsittelevän suuren valiokunnan puheenjohtaja Arto Satonen (kok) myöntää, että aihe on ollut EU:lle hankala.

Hän katsoo, että ”realiteetti varmaan on”, että EU:n laajuisen turvapaikkajärjestelmän laatimisessa joudutaan harkitsemaan eritahtista etenemistä, eli että osa EU-maista lähtisi nopeammin järjestelmään kuin muut.

”Mutta kyllä kaikkien pitää jollakin tavalla osallistua. Kyllä se on äärimmäisen vaikea sellainen eteneminen, että jotkut maat ikään kuin vapautettaisiin velvoitteistaan. Minä en usko sellaiseen järjestelmään”, Satonen toteaa.

”Tämä vaatii sitä, että EU tämän asian yhdessä ratkaisee ja olen hyvin pettynyt siihen, että nykyinen EU:n komissio ei ole tätä kovin ponnekkaasti pystynyt hoitamaan. Panen toivoni siihen, että Euroopan parlamenttivaalien jälkeen EU:n päätöksentekomekanismi ja politiikka on jämäkämpi tässä asiassa ja saadaan EU:n laajuisesti yhteinen järjestelmä”, jatkaa Kopra.

Kokoomus linjaa turvapaikkapoliittisessa ohjelmassaan, että tällä hetkellä ”turvapaikkajärjestelmän akuutein haaste” ovat ne tuhannet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt, ”joiden palauttaminen kotimaihinsa on vaikeaa ilman uusia toimenpiteitä”. Puolueessa katsotaan, että jos palautuksen esteenä on palautuskielto, ”tulee Suomeen jäämisen olla luonteeltaan väliaikaista ja rajoitettua”.

Lue lisää: Vihreiden Aino Pennasen lentokoneprotesti nousi esiin – Kokoomus: ”Lentokonematkustajan on mahdotonta tietää”

”Se tarkoittaa suomeksi siis sitä, että viranomaisten mahdollisuus esimerkiksi säilöönottoon on oltava kevyempi ja matalampi, jotta ne viranomaiset, joilla on näppituntuma kyseisen henkilön vaarallisuuteen, voivat tehdä ratkaisuja suojatakseen muuta yhteiskuntaa haitan- ja pahanteolta”, Kopra toteaa

”Nopea prosessi ja varma palautus”, hän tiivistää.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

"Kokoomus on valmis nostamaan kiintiöpakolaisten määrää, mutta vain jos Euroopan unioni saa laadittua uuden kiintiöpakolaisuuteen perustuvan turvapaikkajärjestelmän."

Äänestäjää pitää yrittää miellyttää mutta taas kävi samalla lailla kuin Orpon mainoksessa "kaikille teille"?

Markus Vuorivirta

Mitä kokoomus voi tehdä EU:n asioille? Jos turvapaikanhakija lampsii afrikasta vaikka espanjaan, mitä kokoomus meinaa asialle tehdä?

Okei, jos on jotain, mitä kokoomus asialle voi tehdä, miksi kokoomus ei ole tehnyt sitä asiaa neljän viime vuoden aikana, kun kokoomus on hallituksessa istunut?

Janne Rantala

Ei jumal.....ne arvot koksut ne arvot.Varsinaisia pelle hermanneja nämä kokoomus tyypit.Ensin antavat vanhusten kuolla monikansallisten yritysten käsissä ja sitten höpisevät jotain arvoista.On aika ottaa Kekkosen opit ja laittaa nämä pois vallasta.

Jaakko Karki

Kokoomus sanoo nyt vaalien alla että ”Ketkä eivät tarvitse suojelua, eivät tule EU:n puolelle lainkaan”. Me monet olemme olleet tätä mieltä jo kauan mutta kaikenlaiset Orpot, Sipilät ja Soinit ovat vallassa ollessaan kokonaan sivunneet tämän.
Nyt on korkea aika ryhtyä tosi toimiin, sekä EUn tasolla että myös Suomessa, myös niiden kymmenien tuhansien Suomessa laittomasti maassa olevien maasta poistamiseen. Se seikka että Suomessa voi oleskella laittomasti hamaan tulevaisuuteen on suuri houkutustekijä muille tänne aikoville. Sitäpaitsi, ainoatakaan uutta tulijaa ei tule laske Suomen rajan yli ennenkuin edellisen maahanryntäyksen laittomat os saatu poistetuksi maasta.
On aivan turha ja harhaanjohtavaan ministereiden sanoa että ei voida palauttaa vasstoin tahtoa. Jos näin sitten on niin sitä tahtoa pitää edesauttaa. Kun pannaan kaikki laittomasti maassa olevat säilöön ilman mitään erityismukavuuksia ja muita oikeuksia kuin lähteä vapaaehtoisesti kotimaahansa milloin tahansa, vapaaehtoisuus kyllä tulee mieleen hyvin äkkiä, aivan varmasti.

Pentti Hagelin

Voihan sitä huudella näin vaalien alla, kun teot puhuvat aivan muuta. Kokoomuksen johtama sisäministeriö ei ole tehnyt mitään jo maassa olevien elintasopakolaisten suhteen. Joku oli käynyt ministeriöiden paperit läpi ja tullut tulokseen, että veronmaksajien piikki on vuosittain auki n. 8 miljardin edestä, joka on melkoinen lovi kansantuotteesta!

Olavi Vulkko

Tämä on taas Kokoomukselta sarjassamme koulutuslupaus. Koulutuksesta ei leikata, , 35 päivää vaalien jälkeen koulutuksesta leikattiin 600 miljoonaa. Turvapaikanhakijoiden motiivien epäileminen on RASISMIA! Petteri Orpo 2015.

Timo Hietanen

Kunhan nyt vaalit ovat ohi, niin Kokoomuskin aloittaa taas Suomen ulkopuolisen
maailman pelastamisen miljoona tai sata sinne sun tänne. Eikä tunnu missään.
Näitä takinkääntäjiä ja äänestäjien harhauttajia vielä joku kehtaa äänestää !
Milloin Kokoomuksen johtotähti Orpo kertoo, paljonko 2015 alkanut Tornion
ovien heilutus itämaiden tietäjille täysin vapaasti on tähän asti maksanut
suomalaisille veronmaksajille? Riittääkö 2 vai 4 miljardia sirkuksen hinnaksi ?

Hannu Rautomäki

”Sitten sillä periaatteella, että he ketkä ovat aidon kansainvälisen suojelun tarpeessa, niin heidän kohdallaan turvapaikkaa harkitaan ja ne ketkä eivät ole, eivät tulisi Euroopan unionin puolelle lainkaan”, toteaa Kopra.
Kuulostaa vitsiltä.
EU poisti sisäisen rajavalvonnan ja se ei ole kyennyt valvomaan ulkoisiakaan rajoja, joten ehdotus ei toimi.