Keskiviikko 22.5.2019

HS: Suomelta vaaditaan selvitys – Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut ammuttiin Irakissa

Luotu: 
19.2.2019 19:13
Päivitetty: 
20.2.2019 14:53
  • Kuva: Creative Commons / Antonio Bonanno
    Kuva
    Arkistokuvassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin Strasbourgissa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin haluaa Suomelta selvityksen siitä, rikkoiko irakilaisen miehen palautus ihmisoikeussopimuksia, kertoo Helsingin Sanomat. Mies oli saanut Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen ja hänet surmattiin ampumalla kolme viikkoa sen jälkeen, kun hän oli palannut vapaaehtoisella palautuslennolla Irakiin vuonna 2017.

Irakin sisäministeriön alaisessa virastossa rikostutkijana ja ainoana sunnitaustaisena työskennellyt mies oli HS:n mukaan joutunut murhayrityksen kohteeksi kahdesti. Myös hänen kollegansa oli aiemmin uhannut hänen henkeään. Syyskuussa 2015 hän oli hakenut turvapaikkaa Suomesta.

Turvapaikkatutkintaa tehnyt Migri piti miehen tarinaa uskottavana, mutta ei katsonut, että murhayrityksellä olisi ollut mitään tekemistä hänen taustansa tai henkilökohtaisten ominaisuuksiensa kanssa. Kollegan uhkausta Migri piti riitana.

Turvapaikkaa ei myönnetty ja kielteisen päätöksen piti voimassa myös Helsingin hallinto-oikeus. Korkein hallinto-oikeus ei valituslupaa enää myöntänyt.

Yle kertoi vuosi sitten samanlaisesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen irakilaisen ampumisesta, joka oli tapahtunut samana päivänä kuin HS:n kuvaama tapaus. Uudelle Suomelle vahvistetaan, että kyse on samasta tapauksesta.

Tuolloin Migri tiedotti Ylen kuvaamaan tapauksen olevan ”inhimillisesti valitettava”. Samalla Migri vetosi muun muassa sisäisen paon mahdollisuuteen ja katsoi oman arvionsa olevan linjassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kanssa.

”Kuitenkin esimerkiksi Bagdadissa väkivallan voimakkuus ei ole sellaisella tasolla, joka olisi todellinen uhka oikeudenloukkauksien kohteeksi joutumisesta kenelle tahansa kaupunkiin palaavalle. Tämä Maahanmuuttoviraston arvio vastaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen sekä korkeimman hallinto-oikeuden näkemystä”, Migri totesi tiedotteessaan vuosi sitten.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Nikander

Tämähän oli joku varsinainen hyväntekijä jonkun "tietävän" mukaan. Kieltäytyi korruptiosta. Niin käy Irakissa?!? Uskoo ken uskoo. Kunhan ei olisi ollut, että vei muiden korruptio rahat.
Taas iso mekkala yhdestä miehestä. Todellisia pakolaisia, ovat kymmenrt miljoonat naiset ja lapset.

Tarmo Juuso

Jos suomesta palautettaisiin elintasosiirtolainen takaisin ruotsiin ja se siirtolainen jäisi auton alle tyhmyyttään niin eikö silloinkin suomi ole vastuussa?
Entä kun suomessa rikoksia tehtaileva laittomasti maassa notkuva siirtolainen palautetaan vaikkapa irakiin ja se teilataan siellä niin onko vastuu suomen?
Ei todellakaan ole!!!
Jokainen realistisen käsityskyvyn omaava ihminen tajuaa sen faktan että suomi ei toden totta ole pienimmässäkään määrin missään vastuussa niistä ihmisistä jotka ei kuulu suomeen!!!

Jarmo Kanerva

Luultavasti tuossa politikoidaan ja politiikka ja oikeus on kietoutunut. EITn pitäisi kysyä asiaa Irakilta eikä työllistää Suomea. Irak tuskin on EITn valtapiirissä. Irakissa kansalaiset ovat päättäneet miten asiat maassa hoidetaan. Jos ei asia miellytä YKta tai kansainyhteisöä sen pitää miettiä miten pakottaa johto toimimaan eri tavalla. Kysyä itseltään mitäs sitten tehdään? Irakia ja sen rahajärjestelmää on yritetty jo vapauttaa omasta tahdosta ja pakottaa rauhaan ulkovaltojen sotavoimin ja ohjata yhdenlaiseen demokratiaan. Kuten lukuisia muitakin maita, joissa on nyt sekavaa ja vaarallisempaa.

Tuomas Sikander

Tsuhnasta on tullut perin masentava olento kaikessa surkeassa hännystelyssään ja fasismin takaliston nuoleskelussaan.
Entinen kepulainenkin ajoi naisen päälle, jätti uhrin virumaan tienposkeen ja meni kotiinsa kaikessa rauhassa nauttimaan olutta ja voileipää.
._.

Harri Ikonen

Selvityksiä ja valituksia riittää näköjään hamaan hautaan asti, kun näitä mamukokelaita täällä hyysätään. Mitä sitten, jos ruumis vielä katoaa. Lähteekö Suomesta etsintäpartio, panssariPasi ja ryhmä miehiä sitä etsimään?