Keskiviikko 22.5.2019

Anne Bernerin veto puhuttaa – ”Muut saavat siivota jäljet”

Luotu: 
20.2.2019 08:13
Päivitetty: 
20.2.2019 08:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Anne Bernerin lähtökohta on ollut, että hän vaikuttaa politiikassa yhden kauden ajan.
|

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) päätös jättää politiikka ja siirtyä ruotsalaispankki SEB:n hallituksen herättää keskustelua.

”Anne Berner on konsulttipoliitikko. Berner käy kääntymässä politiikassa. Muut saavat siivota hänen jälkensä”, kommentoi oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki sosiaalisessa mediassa.

LUE MYÖS: Näkökulma: Tapaus Anne Berner – Nyt kävi nolosti Sipilän hallitukselle

”Kovasti poliittiseen päätöksentekoon huudetaan ihmisiä yrityselämästä. Nyt on kokeiltu Sipilää ja Berneriä. Ehkä kuitenkin yritysjohtajien sijaan kaivataan ihmisiä, joiden intohimo on ihan tavallisten ihmisten tavallisesta elämästä huolehtiminen?” Arhinmäki jatkaa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kommentoi asiaa tuoreeltaan Ylen Ykkösaamussa. Esille nousi kysymys siitä, tuleeko hallitukseen vielä ministerinvaihdos aivan kauden lopussa. SEB:n vuosikokous, jossa Berneriä pankin hallitukseen esitetään, järjestetään 26. maaliskuuta Tukholmassa.

”Kyllähän Anne Berner on todennut jo aiemmissakin vaiheissa, ettei ehdokkuus seuraavissa vaaleissa ole ainakaan mikään itsestäänselvyys. Varmasti nyt pääministeri [Juha] Sipilä (kesk) harkitsee, miten tästä edetään. Tietysti kohteliasta hallituskumppanina toivottaa Anne Bernerille kaikkea hyvää tulevaisuuteen”, Grahn-Laasonen sanoi.

LUE MYÖS: Elina Lepomäki ihmettelee Berner-kommentteja: ”Vaikea ymmärtää tätä katkeruutta”

Grahn-Laasonen ei osaa sanoa, kuka Bernerin päätöksestä tiesi etukäteen. Itse opetusministeri kuuli asiasta tiedotusvälineistä.

Bernerin lähtökohta on ollut, että hän on politiikassa vain yhden kauden ajan. Vuonna 2017 hän kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei tämä lähtökohta ole muuttunut.

Oli aikanaan iso yllätys, että ensimmäisen kauden kansanedustaja ja politiikassa kokematon Anne Berner nostettiin Juha Sipilän hallitukseen liikenne- ja viestintäministeriksi. Valinta myös herätti jupinaa.

LUE MYÖS: Anne Berner: ”En pyri eduskuntaan” – siirtyy SEB-pankkiin

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Mitä tämä stallari Arhinmäki nyt kiukuttelee. Asia ei hänen mielestään ole hyvä kun Berner on liikenneministerinä eikä se ole nytkään hyvä kun Berner kertoo käytävän politiikan.

Täytyy kuitenkin muistaa,että Berner on huomattavana osakkaana hyvinjohdetussa yrityksessä ja työllistää suhteellisen suuren määrän suomalaisia . Yritys myös maksaa veronsa Suomeen.

Tätähän ei Arhinmäki tiedosta millään lailla.

Jaakko Aalto

No tiedäthän sinä Arhinmäen. Ensin hän räksyttää jatkuvasti vaatien Berneriä eroamaa ja sitten kun niin tapahtuu, ei sekään ole hyvä. Niin tai näin, aina väärin päin. Mutta kun hän ei muuta osaa, niin minkäs sille voi.

Timo Virtanen

Kunhan tuo Arhinmäkikin ymmärtäisi tehdä "bernerit". Ei taida vaan olla hänelle kysyntää millään taholla ja tasolla ? Joten täytyy yrittää roikkua eduskunnassa maailman tappiin saakka, vaikkei mitään annettavaa enää olisikaan.

Ritva Taskinen

Huomattavat osakkaat missä tahansa, niin hyvässä kuin huonossa yrityksessä, ovat saaneet liikaa valtaa yritystoiminnan tuoman vallan lisäksi nyt myös poliittisesti. Valtiota ei voi hoitaa samalla tavalla kuin liikeyritystä. Nyt on näin tehty. Valtaa ovat saaneet myös konsulttiyritykset näiden em. rinnalla ja valta keskittynyt aivan muualle kuin kansaa edustavalle eduskunnalle. Jääviysasioista ei ole piitattu pitkään aikaan.
Tämä meno on hirvittänyt jo pitkään täällä ruohonjuuritasolla. Nyt näyttäisi kuplia puhkeavan joka suunnassa ja veikkaan, ettei tämä kuplamyrsky ole vielä kuin alkupauketta. Valtavan kokoisia vahinkoja on päässyt tapahtumaan. Kyllä nämä tekijät nyt todella jättävät jäljet seuraajien siivottaviksi, vai ujutetaanko nämäkin vahingot haitankärsijöiden työksi, siivoavat minkä jaksavat. Suomi niminen valtio on kuitenkin ajettu hajalle. Mikään ei enää toimi. Kertoisiko joku lohdutukseksi mikä vielä toimii, voisi siitä ottaa kiinni.

Jukka Mattsson

No hitto... Pitäiskö tiedustella Keskustasta tai Kokoomuksesta ministeripaikkaa?

En tiennyt että näin ne ministerit meidän hallitukseen tulevat. Mitä varten meillä on ylipäätänsä mitään vaaleja?
Turhaan tuhlataan rahaa, tai valitaan kansanedustajia jos ministeripaikat saadaan näin täytettyä.

Arto Lähteelä

Keskustapuolue on kunnostautunut hyvinvoinnin heikentämisessä kansalaisille.
Yritysjohtajat Sipilä ja Berner ovat ajamassa bisneksen etuja vastoin veronmaksajia.
Sote tuhoaa hyvinvoinnin ja palaamme 1930 luvun tasolle.
Valmistaisimmeko 1940 luvun tapahtumiin?

Pasi Käyhkö

Asia on juuri näin. Sinisten ministerit poistuvat kaikki ja Keskustankin tie hallitukseen on melko kivikkoinen, eikä Kokoomuskaan vahvoilla ole.
Kaikkea voi vielä tapahtua. Esim. Vihreät ajavat Keskustan ohi.
Nyt ovat sote-/maakuntavaalit

Esko Riikonen

Mutta kepu voi mennä uudelleen hallitukseen, nyt demareitten kanssa. Demarit tarvitsevat vihervasemmiston lisäksi vielä yhden "ison" puolueen, joka ei hyppää keskemn pois. Vasureistahan ja vihreistä ei koskaan voi olla varma.
Kokoomus ja sdp eivät taida mahtua samaan hallitukseen.

Markku Hatakka

Modernia kansantalousoppia:

Maailmalla on ehdotettu että politikkojen kausi rajoitettaisiin yhteen kauteen. Tällöin valitut ajattelisivat valtion (=kansan) etua pitkällä ajanjaksolla.
Esim täällä ajatuksia ”Public Choice’ teoriasta makroekonomiassa
http://inflateyourmind.com/macroeconomics/unit-6/s...

”Some economists have suggested to limit politicians to one term. This way they will be less likely to make decisions that favor the short run, frequently at the expense of long run economic health. In the current system elections are usually just around the corner and sitting politicians want the economy to look good so that they can increase their chances of getting re-elected. When politicians have a one term limit, they know that they will return to the “real world” after their term. This encourages them to make decisions that are better for the long run and best for the country as opposed to what is good for themselves (i.e. to get re-elected).”

Jan-Gösta Grönholm

Vaikea on ymmärtää miksei ihminen saisi vaihtaa työpaikkansa!?Kommenteissa huomaa että kommentoijien mielestä tämä ei ole heille sopiva,onko Bernerin asema tai työpaikka heidän määrättävissä.?Käsitykseni mukaan siitä sopivat vain nantaja ja Berner itse.Vaikka 10 tuhannella äänellä on valittu kansanedustajaksi on ihminen edelleen vapaa tekemään omia päätöksiä virkakautensa sääntöjen mukaan,ei siis ole valittu orjaksi!

Jan-Gösta Grönholm

Vaikea on ymmärtää miksei ihminen saisi vaihtaa työpaikkansa!?Kommenteissa huomaa että kommentoijien mielestä tämä ei ole heille sopiva,onko Bernerin asema tai työpaikka heidän määrättävissä.?Käsitykseni mukaan siitä sopivat vain nantaja ja Berner itse.Vaikka 10 tuhannella äänellä on valittu kansanedustajaksi on ihminen edelleen vapaa tekemään omia päätöksiä virkakautensa sääntöjen mukaan,ei siis ole valittu orjaksi!

Risto Nikander

Berner kävi hallituksessa keräämässä kannuksia päästäkseen röyhkeän ja rahakkaan liike elämän palvelukseen. Hyvin sukua Carunalle, Esperitin ja Attendo omistajille.. Nämä ymmärtävät, että köyhiä ja vähävaraisia ja veronmaksajia on niin paljon, että kun kympin saa jokaiselta, niin kyllä siitä mammonaa syntyy. Ja kun veronkiertotekniikat on hallussa, niin nettoa melkein kaikki. Nekin on tehty laillisiksi. Ei kylläkään moraalisiksi, mutta Sipilän ja kokoomuksen moraali ei vaivaa.

Esko Riikonen

"Bernerin lähtökohta on ollut, että hän on politiikassa vain yhden kauden ajan. Vuonna 2017 hän kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei tämä lähtökohta ole muuttunut."

Miksi sitten pikavisiitin tekevä valitaan ministeriksi. Sipilä ei taida halutata vastata.

Risto Mäkinen

Bremerin nimittää Svenska Enskilda Bankin , SEB:n hallitukseen yhtiökokous. Kyseessä on luottamustehtäviä tosin aikaavievä ja työläs ei kuukausipalkkainen pankin toimihenkiö. Tätä ei ymmärretä. Vastaavia hallitusten jäsenyyksiä on kansanedustajilla pilvin pimein taloyhtiöissä urheiluseuroissa poliittisissa järjestöissä ja joillain liikeyrityksissä. Ne vain ovat sellaisia että eivät juuri mediaa kiinnosta. Mitä nyt Antti Rinteen jäsenyys Luostolla hotellissa ja rinneyhtiössä. Niitä päätöksiä tutkailee nyt poliisikin.