Keskiviikko 22.5.2019

”Täysin sopimatonta käytöstä ministeriltä – samaa sarjaa kuin Sipilän kaiken maailman dosentit”

Luotu: 
20.2.2019 08:56
Päivitetty: 
20.2.2019 09:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Juha Sipilää (kesk) vaaditaan puuttumaan Jussi Niinistön (sin) puheisiin.
|

Kritiikki puolustusministeri Jussi Niinistöä (sin) kohtaan jatkuu. Niinistö kutsui tiistaina uudemman kerran tiedustelulakeja kritisoineita professoreita ”perustuslakitalebaneiksi”.

LUE TARKEMMIN: Ministeri Niinistöltä rajut syytökset: ”Palkkio 670–1340 €/lausunto – perustuslakitalebanit saivat tahtonsa läpi”

”On täysin sopimatonta, että puolustusministeri kutsuu perustuslakiasiantuntijoita ’talebaneiksi’. Tämä on samaa asiantuntijoita väheksyvää sarjaa kuin pääministeri [Juha] Sipilän [kesk] taannoiset puheet ’kaiken maailman dosenteista’. Mitään asiaperusteita ministeri Jussi Niinistö ei kyennyt sanomaan ulostulolleen”, oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö kirjoittaa Facebookissa. Katso Ville Niinistön päivitys jutun lopusta.

LUE LISÄÄ: Juha Sipilän sanat dosenteista järkyttävät – ”Yleisen vitsin kohteena”

Ville Niinistön mielestä puolustusministeri kritisoi samalla myös eduskunnan puhemiestä Paula Risikkoa ja ylipäänsä oikeusvaltion menettelytapoja. Risikko päätti vetää tiedustelulakipaketin pois täysistunnon esityslistalta ja esittää uutta käsittelyä valiokunnissa perustuslainmukaisuuden varmistamiseksi.

”Tällainen on täysin sopimatonta käytöstä ministeriltä. Kun pääministeri Sipilä on toistuvasti moittinut julkista keskustelua tahallisista väärinymmärryksistä ja leimaavasta sävystä, olisi nyt oikea ja korkea hetki häneltä antaa moitteet hallituksensa ministerille sopimattomasta käytöksestä”, Ville Niinistö vaatii.

Helsingin Sanomat kysyi Jussi Niinistöltä, onko hänen ulostulonsa linjassa perustuslain 31. pykälän kanssa, jonka mukaan kansanedustajan on käyttäydyttävä vakaasti ja arvokkaasti loukkaamatta toista henkilöä.

”Kun julkisessa tehtävässä on, täytyy itse kunkin hieman ottaa iskuja vastaan, jos niitä jakeleekin. Tämä on pelin henki”, Jussi Niinistö vastasi lehdelle.

Myös oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaati tiistaina Sipilää puuttumaan puolustusministeri Niinistön käytökseen. LUE LISÄÄ: Li Andersson hurjistui Jussi Niinistön puheista: ”Juha Sipilä ei voi olla hiljaa – vaientamisyritys”

Kokoomuslainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kommentoi puolustusministerin ulostuloa Ylen Ykkösaamussa keskiviikkona.

”En vastaa toisen ministerin sanomisiin tai puolesta, mutta kannustan pikemminkin siihen, että meillä käytetään asiantuntijoita kaikessa lainvalmistelussa ja näin tehdäänkin. En ainakaan rupea hänen sanomisiaan tässä puolustelemaan enkä selittelemään, hän vastatkoon itse omista sanomisistaan. Pikemminkin tässä taisi olla kysymys eduskunnan prosesseista: perustuslakivaliokunnasta ja siitä syystähän siellä juuri kuullaankin asiantuntijoita tänäänkin, jotta meillä on paras mahdollinen asiantuntijanäkemys käytössä ennen lain säätämistä, myös perustuslainmukaisuudesta”, Grahn-Laasonen sanoi.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ottamatta kantaa aika joutavalta tuntuvaan kinasteluun kielenkäytöstä, en ymmärrä, miksi Soinille sallitaan värikkäät kommentit, mutta J. Niinistölle ja Sipilälle ei... Eiköhän kaikki kansanedustajamme ja ministerimme sorru samaan "ylivärittämiseen" aika ajoin - milloin pienemmällä ja milloin isommalla porukalla. Nyt tehdään kärpäsestä härkänen. Mikä motiivina?

Arvo Tammela

Aalto, samaa olen ihmetellyt, mutta Usarin toimittajilla taitaa olla kuuma linja Ville Niinistöön ja muutamaan muuhun suosikkipolitiikkoon, joiden twitter-viestien sisällöt julkaistaan lehdessä "salamannopeasti". Ovathan ne päivän tärkeimmät uutiset.

Risto Nikander

Totta. Ja eihän koulutettuja toimittajia riitä muuhun leiriin kuin vihervassureihin. Siinä hommassa kyllä pärjäisi kansan mies paremmin kuin poliittisesti koulutetut.
Mutta olisikohan niin, että perustus laki "asiantuntijat" ovat niin ahneita, että haluavat rahastaa lausunnoistaan. €1000 luokkaa lausunnosta on ihan mukavaa lisätuloa, kun saa jo prosessorin tms. palkan. Kukaan ei valvo, että lausunnot annettaisiin työaikana.
Julkisuus kipeitäkin ovat, niin että siinä bonus päälle.

Pekka Kohonen

Voin kertoa, että professorina ei tienaa erityisen paljon. Ja kaikki lausunnot, esimerkiksi väitöskirjoista ja muista opinnäytetöistä, vievät enemmän aikaa kuin mitä ne antavat rahaa (josta verottaja kuitenkin vie suurimman osan). On aika säälittävää sanoa, että akateemikot tekevät ylipäätään mitään "rahan takia", "suurten tutkimusrahoitusten takia" tai muuta sellaista. Tutkijoiden suurin huoli ylipäätään on löytää aikaa omalle tutkimukselle kaiken hallinnon, ja hengenpitimiksi kirjoitettavien tutkimusapuraha anomusten seassa. Kaikki ulkopuoliset lausunnot ja ylimääräinen ovat pois tästä ajasta. Eli kukan tuskin rustailee näitä lausuntoja huvikseen, pikemminkin velvollisuuden tunnosta tai jonkinlaisen virkavelvollisuuden pakottamana.