Torstai 25.4.2019

Hallituksen papereista paljastui lakihanke: Poliisille kaikkien suomalaisten passikuvat ja sormenjäljet?

Luotu: 
21.2.2019 08:43
|

Hallituksen keskiviikkona julkaisemasta seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn keskittyvästä toimenpideohjelmasta on paljastunut lakialoite, jossa poliisille annettaisiin mahdollisuus käyttää ajokortti- ja henkilörekisteriä rikosanalyysissä törkeimpien rikosten kohdalla.

Asian nosti esiin keskiviikkona MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

Toimenpideohjelmassa on kohta, joka kuuluu näin:

”Laaditaan kansainvälinen vertailu valokuvien ja sormenjälkien käyttöä koskevasta sääntelystä muissa EU-maissa ja arvioidaan tarve lakimuutokselle, joka mahdollistaisi poliisille ajokortti- ja henkilörekisterin (passikuvien ja sormenjälkien) käyttämisen rikosanalyysissä törkeimpien rikosten kohdalla.”

Sipilän mukaan tämä tarkoittaa sitä, että ”sisäministeriö haluaa avata kaikista kansalaisista ajokorttien, passien ja henkilökorttien myötä rekisteröidyt kuvat rikosten selvittämiseen törkeimmissä rikoksissa”.

Poliisille halutaan antaa myös mahdollisuus tietokonepohjaiseen kasvontunnistukseen.

”Mahdollistetaan henkilötietolainsäädännön hyväksymisellä, että poliisilla on mahdollisimman tehokas kyky rikosanalyysiin sekä siihen liittyvään laajojen tietoaineistojen yhdistelyyn ja vertailuun (ml. automaattinen kasvovertailu)”, toimenpideohjelmassa sanotaan.

Eduskunnassa onkin parhaillaan käsittelyssä laki henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa. Perustuslakivaliokunta antoi lakiesityksestä lausunnon hallintovaliokunnalle tammikuussa.

Perustuslakivaliokunnan mukaan ehdotus on merkityksellinen perustuslain 10 §:ssä säädetyn yksityiselämän ja henkilötietojen suojan kannalta.

”Valiokunnan mielestä arkaluonteisia tietoja sisältäviin laajoihin tietokantoihin liittyy tietoturvaan ja tietojen väärinkäyttöön liittyviä vakavia riskejä, jotka voivat viime kädessä muodostaa uhan henkilön identiteetille”, lausunnossa sanotaan.

LUE PUHEENVUOROSTA: Janne Paalijärvi: Eihän tässä näin pitänyt käydä? Poliisille halutaan pääsy passien sormenjälkiin

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Odotan mielenkiinnolla tuloksia Salon kaupungin ja Huawein yhteisprojektista, jossa kehitetään älykästä (vakoilu)kaupunkia. Kiinalaiset tarvitsevat uusia välineitä valtaapitävien aseman varmistamiseksi. Näin taitaa olla Suomessakin, vihapuhetta on paljon kitkettävä... Kohta meidän jokainen pierukin on viranomaisten rekisterissä. Toisaalta olisi tietenkin tärkeätä, että törkeät rikokset saadaan selvitettyä, mutta kun näitä tietoja käytetään poliittisen vallan välineenä. Vaikea yhtälö!

Johannes Hissa

Yhdysvallat siis pelkää, että kiinalaiset alkavat ottamaan mallia Yhdysvalloista., sillä Yhdysvaltojen virannomaiset ovat jo kauan tehneet yhteistyötä yhdysvaltalisten valmistajien ja siellä toimivien yhtiöiden kanssa. Onhan Yhdysvaltojen viranomaiset käyttäneet hyväksi myös erilaisia yksityisiä DNA-rekistereitä, jonne myös suomalaiset ovat lähettäneet näytteitään "analysoitavaksi". Eikä tässä ole montakaan vuotta, kun Yhdysvaltain NSA sekä Britannian GCHQ murtautuivat maailman suurimman sim-korttien valmistaja Gemalton tietoihin ja varastivat mm. siellä olleet suomalaisten passi ja luottokorttien tiedot.

Pentti Westerholm

Todella järkevä esitys rikosten torjuntaan.Tietokone löytää tiedostosta muutamassa sekunnissa sormenjäljet mitkä on löytynyt rikospaikalta.Pääsee nopeasti selvittämään tapahtumia ja saamaan tekijät vastuuseen.Miksi tätä pitäisi vastustaa jos on ns. puhtaat jauhot pusissa niin ei mitään hätää.

Pasi Salmi

Muistuttaa kovasti Neukkulandian meininkiä. Kokoomuksen vaalimainoksessa lukee: Kokoomus luottaa Suomeen. Puolueella ei ole muuta mahdollisuuttakaan, jos on vaaleissa asettanut ehdokkaita. Kyllä se taitaa niin olla vaaleissa ja demokratioissa yleensä, että puolueiden luottamusta mitataan äänestyskäyttäytymisenä, ei kansalaisten luottamusta mitata paitsi Neukuissa, Kiinassa, Natsi-Saksassa jne..

Erkki Martikainen

Ei mitään ihmeteltävää.
Tällainen laki olisi pitänyt säätää jo ajat sitten.
Poliisilla täytyy olla kaikki saatavilla oleva tieto kun se ehkäisee rikoksia.
Ja vastaavasti tulee olla kovat sanktiot jos näitä tietoja väärinkäytetään mutta kyllä vanhanaikainen pontikkatehtaiden etsintä hajun perusteella tulee olla taakse jäänyttä elämää ja uudet metootit on otettava käyttöön täysipainoisesti.

Markus Vuorivirta

Ei poliisin tehtävä kyllä ole ehkäistä rikoksia. Poliisin tehtävä on tutkia rikoksia. Se vaatii jo tapahtunutta rikosta. Ainoa rikoksia ehkäisevä terve vaikutus on tietysti mahdollisimman tehokas tutkinta, joka symboloi rikolliselle suurempaa kiinnijäämisriskiä. Muu rikoksen ”ehkäisy” onkin sitten tutumpaa vähän toisenlaisista valtioista, kuin länsimaista. Eiköhän ole parempi, että poliisi puuttuu kuitenkin vasta kun on jotain mihin puuttua. Kaikenlainen ”ehkäisy” onkin sitten jo sellaista tietä, ettei kukaan meistä sellaisessa ympäristössä halua elellä. Se tie on myös täysin loppumaton. Aina voidaan keksiä kaikenlaista mitä sitten ”ehkäistään”.

Erkki Häkkinen

Erinomaista, kaikki kuvat ja sormienjäljet vapaasti Suomen Poliisin käyttöön saatavaksi. Kannatan ehdottomasti tätä asiaa.
Mitä nopeammin Poliisi saa rikokset selvitettyä sen parempi, antaa myös mahdollisuuden siirtyä selvittämään seuraavaa rikosta. Ilmeisesti tätä vastustavilla on jotakin epäselvää lain kanssa kun tätä vastustavat?