Perjantai 24.5.2019

”Ilmoitukset +134%” – Kansanedustaja järkyttyi uusista vanhustenhoidon tiedoista

Luotu: 
21.2.2019 14:27
Päivitetty: 
22.2.2019 08:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Epäkohdat ovat törkeitä, tietoisia ja yleisiä”, Outi Alanko-Kahiluoto sanoo.
|

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto kirjoittaa blogissaan vanhustenhoidosta.

”Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai tänä aamuna ministeriltä, poliisilta, valvontaviranomaisilta sekä hoitoalan järjestöiltä katsauksen hoitoa-alan tilanteeseen. Katsaus oli vielä järkyttävämpi kuin olin osannut odottaa. Epäkohdat ovat törkeitä, tietoisia ja yleisiä”, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa.

”Erityisesti Esperi Caren ja Attendon toiminnasta on paljon epäkohtailmoituksia. Epäkohtailmoitusten kasvu on rajua”, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa ja mainitsee kasvuprosentin 134.

Aluehallintovirasto tarkentaa, että aluehallintovirastolle toimitettujen epäkohtailmoitusten määrä ”on tänä vuonna tammi-helmikuussa kasvanut 134 % verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuonna 2018”.

Alanko-Kahiluoto kertoo Uudelle Suomelle, että tieto ilmoitusmäärän kasvusta tuli ilmi valiokunnan kokouksessa ja sen toi esiin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen.

LUE MYÖS: Esperi Care poisti ilmoituksen tehneen hoitajan – Valvira: ”Laki on yksiselitteinen”, vastatoimet kielletty

Myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) kertoo valiokunnan saaneen vanhustenhoidosta katsauksen.

”Sosiaali- ja terveysvaliokunta kuulee parhaillaan keskeisiä tahoja vanhustenhoidossa. Kovaa tekstiä ja järkyttäviä tosiasioita. On viimeinen aika, että eduskunnassakin havahdutaan siihen, että nykymeno ei voi jatkoa. Tarvitaan nopeammin vahvempia lakitoimia”, Kiuru tviittasi tänään torstaina.

Alanko-Kahiluoto ei usko, että peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) lupaamat lisäresurssit vanhustenhoidon valvontaan auttavat. Uusi Suomi kertoi aiemmin helmikuussa, että Koko Suomessa on vanhustenhuollon valtakunnalliseen valvontaan osoitettu vain yksi henkilötyövuosi ja tehtäväkenttää hoitaa yksi henkilö.

LUE TARKEMMIN:

Totuus vanhustenhuollon valvonnasta selvisi: ”Minä olen ainoa, joka tekee tätä koko Suomen osalta”

”Sehän on käsittämätöntä” – Tieto vanhustenhoidon valvonnasta veti puoluejohtajan sanattomaksi, Saarikko puuttuisi heti

Saarikko kertoi Uudelle Suomelle olevansa valmis esittämään lisäresursseja.

”Ministeri Saarikon mukaan valvontaan on tulossa lisätalousarviossa lisää resurssia. En kuitenkaan usko, että valvonnan resurssien parantaminen poistaa ongelmia, jos itse sosiaali- ja terveyssektori on alibudjetoitua ja hoivafirmojen voitto edellä -moraaliin ei puututa lainsäädännöllä. Lakiin tarvitaan sitova hoitajamitoitus ja kunnon sanktiot sen rikkomisesta - tämä on ainoa tapa puuttua suurten hoivayritysten ylimieliseen mistään piittaamattomaan toimintakulttuuriin”, Alanko-Kahiluoto kirjoittaa.

LUE PUHEENVUOROSTA: Outi Alanko-Kahiluoto: Vanhustenhoidon vakava kriisi on vieläkin vakavampi

Päivitys 22.2.2019 klo 8:27: Korjattu juttuun tieto, että 134 prosentin kasvu koskee tammi-helmikuuta verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Kokoomuksen lopparit taputtaa karvaisia käsiään, ryöstö kapitalistit käyttää härskisti hyvikseen meidän hyväuskoisuutta. Toivottavasti vaaleissa osataan valita sellaiset ehdokkaat jotka oikeasti ajaa Suomalaisten etua.