Keskiviikko 22.5.2019

Pikavippiyhtiö tarjoaa lainoja luottotiedottomille – Li Andersson: ”Täysin vastuutonta, rikkovatko lakia?”

Luotu: 
21.2.2019 18:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaatii selvittämään, rikkovatko uudet "takaajalainat" lakia.
|

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson vaatii hallitusta selvittämään, kiertävätkö uudet takaajalainoiksi kutsutut pikavipit lakia. Andersson viittaa erityisesti uuteen Aurora Laina -nimiseen yhtiöön, joka markkinoi vippejä luottotietonsa menettäneille, jos nämä saavat vipille takaajan.

”Lain mukaan ilman luottotietoja ei voi saada lainaa. Rikkovatko takaajalainasopimukset siis lakia?” Andersson kysyy.

Hän jätti tänään asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle. Hallituksen on annettava vastaus kirjalliseen kysymykseen kolmen viikon kuluessa siitä, kun kysymys on saapunut valtioneuvoston kansliaan.

Andersson kuvailee kirjallisessa kysymyksessään, kuinka Aurora Lainan tarjoaa 1000–6000 euron lainoja, joiden todellinen vuosikorko on 49,9 prosenttia. Lainan voi saada vain, jos luottotiedoton henkilö saa lainalleen takaajan. Luotto myös maksetaan takaajan tilille. Rahat myös peritään takaajalta, jos luotonottaja ei suoriudu itse maksuistaan.

”Takaajalainamalli levittää maksuongelmien riskin myös velallisen lähipiiriin. Tämä on täysin vastuutonta. Velkaongelmaisia auttavan Takuusäätiön mukaan tämä on poikkeuksellisen räikeää jopa pikavippialan standardeilla”, Andersson huomauttaa.

Hänen mukaansa kulutusluottojen sääntelyä tulisi kiristää ja vasemmistoliitto muun muassa haluaisi kieltää pikavippien mainostamisen kokonaan.

LISÄÄ AIHEESTA:

Kuluttajaliitto vaatii järeitä lääkkeitä: ”Pikavippien mainonta kiellettävä!”

Jyrähdys SAK:sta: Härskit pikavippimainokset pitää kieltää

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Muuten olen sitä mieltä, että pikavippien ulosottokelpoisuus pitää poistaa. Tuskinpa tuohon villiin menoon auttaa mikään muu, kuin riskin jättäminen luotonantajan kannettavaksi. Ja lisäksi, noita pikavippejä ei pidä missään muodossa ja miltään osin hyväksyä toimeentulotukeen oikeuttaviksi menoiksi.

Jarkko Mynttinen

Kiinnostaisi nähdä jokin tutkimus aiheesta jos sellaista on, miten pikavippivelka on todellisuudessa saatu pakkotäytäntööpanolla perittyä? Jos ei suurin, niin ainakin suuri osa maksuvaikeuksiin joutuneista pikavippivelallista lie jo aika lailla rahattomia ja varattomia niin eipä siinä ulosotolla ole enää mistä ottaa. Mutta kyllähän tuo ehdotus varmaan hillitsisi pikavippivelkaantumista.

Hannu Rautomäki

Pikavippilaki on varsinainen poliitikkojen aikaansaama katastrofi.
Alun alkaen muista pohjoismaista poiketen Suomessa ei asetettu minkäänlaista korkokattoa, ja näin kokonaisvuosikorot olivat jopa 300-400 %.

Vasta vuosien päästä herättiin etenkin nuorison hälyttävään ylivelkaantumiseen ja päätymiseen luottorekisteriin pariksikymmeneksi vuodeksi, joten säädettiin uusi pikavippilaki, johon saatiin korkokatto.
Korkokatto ei kuitenkaan koskenut kaikkein suurimpia eli vahingollisimpia pikavippejä.
Kenen etua poliitikot ajavat?

Timo Harju

Naulan kantaan Jaakko! Olen täsmälleen samaa mieltä. Koko pikavippiorganisaatio on syöpä, johon olisi lainsäädännöllä pitänyt puuttua jo ajat sitten.

Mutta mitä tehdä niille onnettomille, joille tämä laillisesti markkinoitu ja houkutteleva ryöstösysteemi on ollut jonkinlainen elämänlangan päätynaru. Heitäkin on, aivan kunnollisia ihmisiä.

Pertti Ikonen

Taitaa kuitenkin olla niin, että lyhyitä lainoja eivät oikeat pankitkaat myönnä kun heidänkin korkonsa ja kulunsa noistaisivat vuosikoron ihan samalle tasolle kuin pikavippifirmojenkin kulut ovat. Olen kyllä sitä mieltä,että kansalaisten on saatava lainoja lyhyille ajoille, mutta miksi oikeat pankit eivät niitä myönnä. Pikavippifirmojen lainojen korothan ovat maltilliset mutta kulut nostavat vuosikoron taivaisiin. Mutta vielä kerran, miksi oikeat pankit eivät myönnä lyhytaikaisia lainoja. Itse olisi tarvinnut monta kertaa lyhytaikaista lainaa kun työttömyykorvausta olen joutunut odottamaan minusta riippumattomista syistä. Enkä olisi elänyt yhtään yli varojeni ottamalla pikalainaan kun rahat eivät saapuneet tlilleni ajoissa.

Pertti Ikonen

19,9% korko, 3,95€ tilinhoitomaksu/kk ja 24kk laina-aika 1000 €:lle vaikkapa Klarna luotottajalla antaa vuosikoroksi 31,5%.

Klarnaa näkee joka verkkokaupan sivuilla luotottamassa kansalaisten ostoksia em. tavalla ja korolla. Tuo 31,5% vuosikorko ei varmaankaan ole vielä "koronkiskontaa"?

Lyhennys/kk = ((1+p/100)^n * p/100) / ((1+p/100)^n -1) * L, L=laina, n=korkojen maksujen lkm (n=24 kun 2 vuotta maksuaikaa, p = kuukausikorko (19,9/12).

Vuosikorko = ((Lyhennys * lkm) + kulut/24kk) - laina) / laina * 100