Maanantai 27.5.2019

Tapaus Anne Berner: Ilkka Kanerva kommentoi Wallenberg-kytköstä Ylellä – vaatii ministereille karenssit heti

Luotu: 
22.2.2019 10:36
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Ilkka Kanerva.
|

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) kommentoi Ylen Ykkösaamussa spekulaatioita liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) tulevan SEB-hallituspaikan kytköksestä HX-hankkeeseen.

SEB-pankin hallitusta johtaa Marcus Wallenberg, joka johtaa myös Saabin hallitusta. Saabin Gripen E on yksi Suomen hävittäjäehdokkaista. Kytköksen on tuonut esiin esimerkiksi Ilta-Sanomat.

Kanervalta kysyttiin, yritetäänkö Bernerin SEB-ehdokkuuden kautta vaikuttaa Suomen hävittäjäpäätökseen.

”Vaikea spekuloida, kun ei ole tietysti minkäänlaista tietoa siitä, mikä motivaatio tässä takana on. Tietysti se yleinen uskomus, käsitys on se, että SEB-pankki haluaa ostaa sellaista asiantuntevuutta, jota Berner persoonana edustaa. Tämä on se luonnollinen lähtökohta oletukselle”, Kanerva sanoo.

Kanervan mukaan Suomen hävittäjähankinnan yksityiskohdat eivät ole kaikkien ministereiden tiedossa. Hän kuitenkin ymmärtää sen, että tapaus Berneristä on noussut kohu ja keskustelu ja pitää tätät keskustelua tärkeänä.

Kanerva olisi valmis määrittelemään karenssin ministereille.

”Ehkä olisi hyvä ymmärtää, mikä on meidän kulttuurissamme, länsimaisessa kulttuurissa kansainvälinen tapa, kuinka näissä yhteyksissä menetellään ja siitä jo löytyy aika luontevia osviittoja. Karenssikysymys on sellainen, jossa uskon että löytyy käypiä esimerkkejä Euroopasta ja sitä kautta saataisiin asiaan säällisiä johtopäätöksiä puolin ja toisin.”

Hänen mielestään pelisäännöt on löydettävä pikimmiten eli heti huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen alkavalla vaalikaudella.

”En ymmärrä, mitä odottaminen auttaa tällaisessa asiassa”, Kanerva sanoo Ylelle.

LUE MYÖS: Professori: Anne Bernerin pitäisi erota – ”Päivämäärät selittelyä”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Mitä se meidän kansanedustaja oikein mököttää? Eikö se ole vaan hyvä asia, että saadaan myytyä Suomen rautatiet ja kenties moottoritietkin ruotsalaisille sijoittajille... Ja siihen EvL 18 b pykälään, joka mahdollistaa pankkien ja vakuutusyhtiöiden rajoittamattomat konsernilainat, ei sitten kosketa! Kyllä tästä hyvä tulee, sen jälkeen myydään vielä kuntien vesilaitokset. Olli Rehn antaa asiasta tarvittaessa lausunnon. Komissaarina ollessaan hän lähetteli niitä myyntikrjeitä ympäri Eurooppaa. Onhan se luonnollisen monopolin yksityistäminen loistava liikeidea! Kohta Suomi on asumiskelvoton.

Sanna Tenkula

Olisiko Ministeri Bernerin ptänyt pyytää arvio virkamieseettiseltä neuvottelukunnalta.
"Ministerit pyytäisivät valtion virkamieseettiseltä neuvottelukunnalta arvion mahdollinen eturistiriita hyvä selvittää etukäteen".

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus sitoutui kautensa alussa vapaaehtoiseen menettelyyn, jonka mukaan hallituksen jäsenet ilmoittavat aikomuksestaan siirtyä ministerin tehtävistä toisiin tehtäviin.

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publis...

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publis...

Ministereitä koskien:
* Ministerit sitoutuvat ilmoittamaan neuvottelukunnalle harkitessaan ministerin tehtävän jälkeisiä muita tehtäviä.
* Antaessaan sitoumuksen ministeri hyväksyy neuvottelukunnan suositteleman mahdollisen karenssiajan.
* Käytännön perusteella arvioidaan uuden lainsäädännön tarvetta.

"Neuvottelukunta esittää, että seuraavan hallituksen ministerit sitoutuisivat tarkistamaan, ettei eturistiriitoja synny. Ministerit pyytäisivät valtion virkamieseettiseltä neuvottelukunnalta arvion, voiko siirtymisessä työskentelemään valtionhallinnon ulkopuolelle olla eturistiriidan mahdollisuus. Lisäksi neuvottelukunta esittää, että seuraava hallitus arvioisi ministerien siirtymistä koskevan lainsäädännön tarvetta".

"On erittäin hyvä, että sidonnaisuuskeskustelua ja eettisiä pohdintoja käydään. Nyt valmistellut virkamieseettiset suositukset ovat hyvä lisä tähän keskusteluun. Sidonnaisuuksien ja eturistiriitojen näkyväksi tekeminen on tärkeää, jotta luottamus poliittisen päätöksenteon riippumattomuuteen säilyy, arvioi ministeri Risikko vastaanottaessaan neuvottelukunnan suositukset".

https://vm.fi/valtion-virkamieseettinen-neuvottelu...

Valtion virkamieseettinen neuvottelukunta on pysyvä etiikkatoimielin, joka on tällä hetkellä asetettu toimikaudelle 1.3.2018-31.12.2020.
Neuvottelukunnan tehtävät
1. Antaa yleisiä suosituksia virkamiesetiikasta

Sanna Tenkula

Ei tarvitse odottaa seuraavan hallituksen toimia , koska Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus sitoutui kautensa alussa vapaaehtoiseen menettelyyn, jonka mukaan hallituksen jäsenet ilmoittavat aikomuksestaan siirtyä ministerin tehtävistä toisiin tehtäviin.

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10623/neuvotteluku...

Valtioneuvoston kanslia kiittää työryhmää tehdystä työstä ja toivoo, että uusi käsikirja mahdollisimman hyvin tukee valtioneuvoston jäseniä tehtävissään. Helsingissä 25 päivänä toukokuuta 2015

1.2.2.6 Ministerien sitoumus toimenpiteistä ministerin siirtyessä toisiin tehtäviin.
"Valtion virka-mieseettinen neuvottelukunta voi suosittaa ministerille karenssiaikaa ennen uuden tehtävän vastaanottamista, jos ministerin siirtyminen toisiin tehtäviin aiheuttaisi eturistiriidan suhteessa ministerin tehtävän vastuualueeseen, tehtäviin tai toimialaan nähden, tai jos siirtyminen muutoin olisi omiaan heikentämään luottamusta julkisen hallinnon toimintaan".

Ministeriön ohjekkin selkeästi antaa ymmärtää, ettei olisi mahdollista toimia! (perustuslain 63§).

Lainauksia ko. ministerin käsikirjasta. "Näitä ovat mm. palkattu toimi yksityisessä yrityksessä tai yhteisössä, hallituksen, hallintoneuvoston tai vastaavan toimielimen jäsenyys valtionyhtiöissä ja valtion liikelaitoksessa, hallintotehtävät rahoitus- ja vakuutuslaitoksissa sekä muissa taloudellisesti tai yhteiskunnallisesti merkittävissä yksityisissä yrityksissä, etujärjestöjen luottamustehtävät valtakunnallisella tai keskusjärjestötasolla sekä hallinto- tai luottamustehtävät sellaisissa yhteisöissä, joilla on kiinteä yhteys asianomaiseen hallinnonalaan".

https://vm.fi/valtion-virkamieseettinen-neuvottelukunta
"Neuvottelukunta esittää, että seuraavan hallituksen ministerit sitoutuisivat tarkistamaan, ettei eturistiriitoja synny. Ministerit pyytäisivät valtion virkamieseettiseltä neuvottelukunnalta arvion, voiko siirtymisessä työskentelemään valtionhallinnon ulkopuolelle olla eturistiriidan mahdollisuus. Lisäksi neuvottelukunta esittää, että seuraava hallitus arvioisi ministerien siirtymistä koskevan lainsäädännön tarvetta".

Arvo Tammela

On se hyvä, että pitkäaikainen kansanedustaja Ilkka Kanervakin on herännyt nyt vaatimaan ministereille karenssit heti eikä viidestoista päivä. Itsekin vallan ytimissä pitkään olleena ei ole tainnut aikaisemmin ministereiden karenssit tulla mieleen, kun karenssipäätöksiä ei ole saatu aikaiseksi. Toivottavasti Kanerva on seuraavassa hallituksessa ja toteuttaa karenssivaatimuksensa ensi töikseen.

Tapio Mäkeläinen

Kanerva on oikeassa.
Jääviysasioissa Suomi on yhä kehitysmaa.
SEB:n yhteys Saabiin on niin näkyvä, että on käsittämätöntä jos Berner yhä istuu maan hallituksessa. Asiaan varmasti kiinnitetään huomiota Yhdysvalloissa ja koneita tarjoavissa EU maissakin.
Jos hän ja Sipilä olisivat ajatelleet pikkaisenkin yli seuraavan selityksen , olisi Berner jo ilmoittanut eroavansa. Hallituksessa ei häntä nyt tarvita. Putkiajatteluun yhä sortuvat hiihtoniilo suomalaiset eivät vaan tajua mikä ero on asioilla: mitä voi tehdä vs mitä kannattaa tehdä .
Ei mene jakeluun.
Mitä tulee Bernerin asian ulostuloon niin se on ryssitty totaalisesti.
Vähintään jokainen pörssiyhtiössä nimenkirjoitusoikeuden omaava SAMOIN kuin taloustoimittajat tietävät mikä on näissä jutuissa ulostulojen marssijärjestys. Vain täysi idiootti palkollinen tai hallitusjäsen munaa siinä.
Mutta, jos AB olisi ollut fiksu, hän olisi astunut sivuun ja saanut harvinaiset pisteet Suomessa. Luonut täällä tuntematonta tapaa.
Mutta ei. Minulla on oikeus! Voihan sitä ajaa autolla Lappiinkin ykkösellä talla pohjassa mutta fiksua se ei ole. Aamen.

Jukka Mattsson

Ihan samaa psk*a nämä meidän eduskunnan poliitikot ovat kaikki!

Jokaisella poliitikolla on ollut omat pikku skandaalit: rattijuoppous, pahoinpitely, petos, raiskaus, häirintä, itsekkyys, narsismi, ahneus, valehtelut, väärennökset, syrjähypyt, väärät valat, hyvät veljet, laiskuus, varastaminen, valan rikkomiset, maampetokset, ym. ym.

Kaikissa heissä on kuitenkin yksi yhteinen nimittäjä. Nämä poliitikot eivät osaa tunnustaa tekojaan tai ymmärrä itse erota vaikka kansa näkee mitä on tapahtunut.

Pahinta on että he itse nakertavat kansalaisten luottamusta politiikkaan ja poliitikkoihin ja syyttävät kansaa jos he eivät käy äänestämässä... heitä.

Nämä poliittiset narsistit keisarin elkein uskovat ettei kukaan näe heidän sikailujaan tai ymmärrä mitä he kansan nimissä puuhaavat.

Tätä on maamme demokratia tänään, valitettavasti.

Kaarlo Kunnari

Manu Luukkanen, Gripen on hyvä kone, ei sitä saa Bernerin takia tyrmätä. Annetaan asiantuntijoiden ensin tehdä arvionsa ja esityksensä kaikista tarjottavista koneista. Tehdään sitten oma arvio ja kannanotto valintaan, kun on saatu infot. Analyysi ennen päätöstä on oikeaa toimintaa. Ei mutu.