Keskiviikko 22.5.2019

Näkökulma: Juha Sipilän ja Anne Bernerin puheet eivät täsmää

Luotu: 
22.2.2019 13:12
  • Kuva: Tommi Parkkonen / Alma Media
    Kuva
    Anne Berner torstaina 21. helmikuuta 2019.
|

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) tapauksessa viuhuu nyt paljon päivämääriä. Uusin niistä on ystävänpäivä, helmikuun 14. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoo Uudelle Suomelle, että tuona päivänä hän keskusteli Bernerin kanssa tämän tulevasta hallituspaikasta ruotsalaispankki SEB:ssä ja siitä, että Berneriä tullaan esittämään SEB:n hallitukseen.

Toisin sanoen oikeuskanslerin mukaan Berner tiesi tuolloin, että häntä esitetään SEB:n hallitukseen. LUE LISÄÄ: Uusi tieto oikeuskanslerilta: Anne Berner tiesi SEB-esityksestä jo 14.2.2019

Tieto asettaa sekä pääministeri Juha Sipilän (kesk) että Bernerin viimepäiväiset lausunnot erikoiseen valoon.

Oma lukunsa ovat Bernerin kommentit, joiden mukaan hän on koko ajan lähtenyt siitä, että SEB-tehtävä alkaa vasta nykyisen tehtävän jälkeen. Kuitenkin SEB päätti Bernerin aloituspäivämäärästä 1. kesäkuuta vasta Uuden Suomen uutisoitua päivämääräepäselvyyksistä. Yhtiökokouskutsussa ei poikkeaa päivämäärää ollut, vaan SEB ilmoitti sitä koskevista muutoksista vasta tänään perjantaina. LUE MYÖS: Näkökulma: Minne katosi Anne Bernerin päivämäärä 29.4.2019?

Mutta keskitytään tällä kertaa tarkemmin siihen, missä vaiheessa toisaalta Berner ja toisaalta Sipilä ovat saaneet tietää, että Berneriä aiotaan esittää SEB:n hallitukseen. Tätä asiaa kun on molemmilta kysytty toistuvasti viime päivinä.

Kerrataanpa lausuntoja:

Keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Anne Berner kommentoi tilannettaan medialle. Ylen mukaan toimittaja tenttasi Berneriltä, miten ja milloin hän kertoi SEB-asiasta pääministeri Sipilälle.

”Hän sai tiedon kun minäkin sain tiedon”, Berner sanoo.

Tämän tarkemmin hän ei suostunut asiaa avaamaan.

Sipilän vastaus oli selvästi tylympi:

”Se ei minua kiinnosta, eikä varmaan sinuakaan”, hän sanoi Uudelle Suomelle.

Torstai 21. helmikuuta 2019

Pääministeri Juha Sipilältä kysyttiin eduskunnan kyselytunnilla, milloin hän sai tietää, että Berneriä esitetään SEB:n hallitukseen.

”Sain tietää tästä samanaikaisesti kuin ministeri Bernerkin. Silloin kun yhtiö tiedotti siitä julkisesti. Näin pörssiyhtiöt toimivat”, pääministeri vastasi.

Berner itse sanoi kyselytunnilla näin:

”Minun perheeni ei tiennyt tästä ehdokkuudesta. Se tuli itsellenikin hyvin lyhyellä varoitusajalla, enkä itsekään tiennyt sitä kuin ihan loppumetreillä.”

Bernerin vastauksesta saa sen kuvan, että hän on tiennyt SEB-ehdokkuudestaan ennen yhtiökokouskutsun julkistamista, muttei kuitenkaan kovin paljoa ennen.

Uuden Suomen oikeuskanslerilta tänään perjantaina saama tieto on linjassa tämän kanssa. Viisi päivää ennen yhtiökokouskutsun lähtemistä tosiaan on ”loppumetreillä” ottaen huomioon, etteivät suurten pörssiyhtiöiden hallituspaikat yleensä kokonaisuudessaan ratkea ihan muutamassa päivässä.

Sipilän ja Bernerin lausunnoissa on kuitenkin ristiriita. Sipilä sanoo, että sekä hän itse että Berner saivat tietää asiasta silloin kun yhtiökokouskutsu lähti eli 19. helmikuuta.

Myös Bernerin mukaan hän ja Sipilä saivat tiedon samaan aikaan, mutta oikeuskanslerin mukaan Berner on tiennyt asiasta viisi päivää ennen yhtiökokouskutsun julkistamista eli 14. helmikuuta.

Sipilä itse ojensi torstain kyselytunnilla perussuomalaisten kansanedustajaa Ville Taviota.

Tämä esitti Sipilän saaneen Bernerin lähtemään keskustan eduskuntavaaliehdokkaaksi vuonna 2015 lupaamalla tälle ministerin salkun.

”Tässä salissa pitäisi puhua totta”, Sipilä sanoi Taviolle.

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mikkola

Nyt alkaa näyttämään siltä, että Kepun ”eduskuntaveneestä” oltaisiin repimässä irti veneen pohjatulppaa.

Takavuosiltahan on meille tuttu sanonta ”Puhun niin totta kuin osaan.” Onko totuuden puhumisesta tullut taas osaamiskysymys?

Ilkka Paananen

Kyllä minä luotan kepulaisiin siinä kuin muihinkin poliitikkoihin. Ei näiden veijareiden puheisin ole uskomista puolueesta riippumatta. Vastuu siirtyy kuulijalle olipa äänessä kellokas vasemmalta keskeltä tai oikealta. Ihan jokainen puolue vetää kotiinpäin niin paljon kuin kykenee.

Pekka Siikala

Hyvin ikävä maku jää erityisesti näiden kahden ministerin lausumista, eikä aivan puhtain paperein selviä oikeuskanslerikaan. Ilmassa leijuu vahva median ja kansalaisten väheksynnän tuoksu, ja nähdäkseni meitä on tällä hallituskaudella siihen tuoksuun määrätietoisesti pyritty totuttamaan ja siedättämään. Ja tarkoitan nyt koko hallitusta enkä vain sen kepulaisia ministereitä. Hallitus on, ainakin joidenkin ministereidensä toimesta, halunnut kävellä myös eduskunnan yli ja pahimmoillaan nimitellyt perustuslakiasiantuntijoita perustuslakitalebaneiksi ja vähän muiksikin. Kovasti mennään Puolan ja Unkarin tietä.

Matti Elo

Uusi Suomi on oikeassa. Vain totuuden puhuja näkee vaivaa totuuden löytämiseksi. Jos ei kerro koko totuutta on pelkkä kiero ja ovela valehtelija.
Jos kysyjä on tyhmä eikä osaa kysyä totuutta, ei asialle ole eduksi, että vastaajakin on!

Arvo Tammela

Uusi Suomi ja toimittaja Tamminen ovat saaneet todellisen kultakimpaleen ministeri Bernerin tulevasta nimityksestä. Uutta tietoa tulee solkenaan. On todella erinomainen asia, että Uuden Suomen toimittajat ovat todellisia vallan vahtikoiria edes yhden puolueen osalta. Kyllä tällaisella uutisoinnilla irtoaa varmasti ruotsalaisen suuryhtiön Bonnerin tiedonjulkistamispalkinto ja kaikilta muilta "vahtikoirilta" papukaijamerkit.

Seppo Simonen

Uskoisin Anne Bernerin laittavan kädet kyynärpäitä myöten ristiin kun pääsee tästä somemediasirkuksesta pois vieläpä täysin järissään.
US toimittaja Jenni Tamminen heittää luuta kaluttavaksi tänne ja täällä alkaa sitten sopulipoligeneraattori pyöriä omaa elmäänsä jossa monella näyttää riittävän antipatioita Juha Sipilää ja Anne Berneriä vastaan. Johtuisko se siitä kumpikin voi puhua nöyristelemättä joka on vierasta polittiselle broilerille.

Jukka Mikkola

Tutkiva journalismi on journalismin aatelia. US on tehnyt erinomaista työtä tuoden tätä asiaa esille. Kysymys on viime kädessä siitä, kunnioitetaanko Perustuslakia vai ei.

Hallituksen esitykseen HE 1/1998 on kirjoitettu mm.:

”Perustuslaki poikkeaa muista laeista siinä, että se muodostaa kehyksen koko kansalliselle oikeusjärjestykselle. Perustuslain tulee olla mahdollisimman selkeä ja ymmärrettävä kaikille kansalaisille. Näiden tulee saada perustuslaista riittävästi tietoa poliittisen järjestelmän toiminnasta ja oman oikeusasemansa perusteista. Perustuslaissa vahvistetaan ne oikeudelliset arvot, joille yhteiskunnan ja oikeusjärjestyksen kehitys rakentuu.”

”Perustuslaki on hierarkkisesti ylimmänasteinen kansallisen oikeusjärjestyksen säädös. Se luo perustan muulle oikeusjärjestykselle. Perustuslaki on myös keskeinen kansallinen symboli, eräänlainen tasavallan peruskirja.”

Kysymys on siis koko oikeusjärjestelmän perustasta.

https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/1998/19980001#idp446467776

Jone Tuominen

Sipilä ei ole vielä kertaakaan ollut rehellinen, joten ei yllätä.

Ja kun kaksi samansieluista alkaa punomaan juonia on epätodennäköistä että valheet olisivat samanlaisia.

Joten kuka ihmettelee jos "Kepu pettää aina" puolueen jäsenet eivät saa sovituksi miten asiat kerrotaan julkisuuteen?