Keskiviikko 22.5.2019

Li Andersson sotesta: ”Tämä oli tässä – Hallituksen on korkea aika viheltää peli poikki”

Luotu: 
22.2.2019 17:22
Päivitetty: 
22.2.2019 17:30
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Li Andersson.
|

Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tulkitsee, että sote-uudistus ei ehdi toteutua.

Hallituspuolueissa oltiin perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuudessa kuitenkin optimistisia. Perustuslakivaliokunta julkaisi tänään lausuntonsa sote-uudistuksesta. Lausunto annetaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, johon sote-lait vielä menevät. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on yritettävä ehtiä tehdä mietintö sotesta valmiiksi, jotta lait voitaisiin vielä käsitellä eduskunnan täysistunnossa. Perustuslakivaliokunnan lausunto on merkittävä sen kannalta, syntyykö koko uudistus vai ei.

”Eli perustuslakivaliokunnan (PeV) mukaan vielä pitää tehdä olennaisia muutoksia maakuntavaalien ajankohtaa, liikelaitoksen palveluvelvoitetta, maakuntien rahoitusta, kunnille maksettavia korvauksia, tietosuojaa ja sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontaa koskeviin säännöksiin. Tämän lisäksi PeV edellyttää, että sosiaali- ja terveysvaliokunta on varmistettava esityksen EU-oikeudellista laillisuutta tai sitten "valinnanvapauslain soveltamisen aloittamista on lykättävä". Käytännössä StV ei voi tätä varmistaa muuttamatta itse esitystä merkittävästi”, Li Andersson kommentoi Twitterissä.

”Allekirjoittaneen johtopäätös: tämä oli tässä. Hallituksen on korkea aika viheltää peli poikki ja todeta, että aika loppuu, mallin ongelmat ovat liian suuret eikä mallin suhteesta EU-oikeuteen on mahdollista saada varmuutta tässä ajassa. Pohditaan mieluummin, miten nyt eteenpäin”, Andersson jatkaa.

Myös oppositiopuolue perussuomalaisten perustuslakivaliokunnan jäsen Leena Meri suhtautuu kriittisesti EU-notifikaation tilanteeseen. Vihreiden perustuslakivaliokunnan jäsen Ville Niinistö sanoo, että vaikka notifikaatio ei ole ponnessa, se on silti hyvin velvoittava sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Sote-lait menevät seuraavaksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jonka on vielä sorvattava asiasta mietintönsä ja otettava huomioon perustuslakivaliokunnan lausunnon asiat. Vasta sen jälkeen sote-lait voivat mennä eduskunnan täysistuntoon ja äänestykseen.

Sote-valiokunnan on arvioitava uudelleen EU-notifikaatiota, perustuslakivaliokunta toteaa. Valinnanvapauden soveltamisen aloittamista on lykättävä, mikäli sote-valiokunta ei pysty ratkaisemaan sote-järjestelmän laillisuutta EU-oikeuden näkökulmasta, perustuslakivaliokunta linjaa. LUE LISÄÄ: Sote-lausunto tuli: ”Ei system erroria” – kyse enää hienosäädöstä

EU-notifikaation arvioitiin etukäteen olevan yksi merkittävistä kysymysmerkeistä.

Riskinä on, että Suomeen sorvattavan valinnanvapausjärjestelmän voitaisiin tulkita olevan ainakin osittain taloudellinen, jolloin EU:ssa saatettaisiin katsoa, että järjestelmään kuuluu kiellettyjä valtiontukia.

Jäsenvaltion tulee ilmoittaa ennakolta eli notifioida Euroopan komissiolle kaikki sellaiset tuet, joita annetaan taloudelliseen toimintaan ja joille ei löydy suoraa hyväksyttävyyden perustaa EU:n säädöksistä.

EU-notifikaatiossa on arvioitu kestävän pitkään.

Hallituspuolue sinisten Matti Torvinen kuitenkin arvioi, että EU-notifikaation suhteen tilanne on siitä hyvä, ettei notifikaatiosta tullut velvoittavaa pontta, vaan kyse siinä suhteessa on poliittisesta harkinnasta.

Joka tapauksessa aikataulu soten jatkon suhteen tulee olemaan erittäin tiukka, sillä eduskunnan istuntokausi päättyy jo 15.3. ja yleinen takaraja valiokuntien mietinnöille on 5.3. LUE MYÖS: Sote nytkähti: Aika käy silti vähiin – ”5.3. on kaikille yhteinen deadline”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Pepe Drago näyttää puhuvan suulla suuremmalla kun onkin juuri päivastoin Keskustan hillotolpat vähenee jos sote/maakuntalaki lähtee toimimaan.

Vastaisuudessa olisi 18 maakuntaa joissa maakuntavaltuusto valitaan vaaleilla eikä sidllä Keskusta enemmistöjä ole sen sijaan nyt 295 kunnan joukossa on Keskustalla monessa kunnassa monopoli asemma.

Pentti Westerholm

Kiirettä pukkaa huhtikuun vaalien jälkeen lähtee 15 vuosi valmisteluun.Sinänsä nostan pipoa Li Anderssonille,henkilö kuka pitää vaikka 2 tunnin esitelmän perustellen seikkaperäisesti miksi Juhannus täytyisi siirtää Kevätpäivän tasaukseen.

Tuomo Saarikalle

Söpöydestä voidaan olla monta mieltä;mutta ajatteleppa että tämä nainen ei ole ainuttakaan kertaa neljään vuoteen ollut samaa mieltä siitä että joku asia oisi päätetty oikein.Hänellä on se muutaman ammatti kitisijän porukka joita hän kuuntelee ja luulee että koko kansa heidän kanssa samaa .Iltarusko häämöttää tälle puolueelle ja hyvä niin.

Mikko Toivonen

kai se in selvää eeds vähäiseenkään yhteisvastuulliseen toimintaanja niiden seuraamuksiin kykeneville, että hallituksen esitykset ovat strategisesrimläpimätiä ja tulevaisuuden rationaalin ja yhteisvastuun kestämättömiä kun kokotulos on eräänlasisen tuetun ompelukerhon tulos tai emäntien ja isäntien harrastekukerjoiksimjoidenntärkeintehtävä on kustantaa kahvit ja lihavat mansikkaviinerit osallistjillemja isommatrahat suurtten kokouksiem suursaalistajille, pörssiyhtiöille
Jokainen terveyspalveluja maailmalla tarvit´nnut ymmärtää, että jokainen maailmall terveyspalveluja tarvinnut löytää ne joko notkeasta julkisesta taijulkista tukevasta ammatinharjoittajalääkäri tai pienklinikkatoiminnasta. ja, että ihan syrjäisissäkin maissa tukimuksen ja analyysin laatu on erinomaisen ammattitaitoista.
Usen Intialaisilla, englantilaisilla, arabi ja filippinolääkäreillä ja hoitajilla