Keskiviikko 22.5.2019

Professori väänsi sen rautalangasta: Valinnanvapaus on pantava EU:n syyniin – ”Ei tässä jää muuta vaihtoehtoa”

Luotu: 
22.2.2019 20:21
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Sote-uudistus ja sen valinnanvapauslait on nyt käytännöllisesti katsoen pakko notifioida, arvioi eurooppaoikeuden professori Juha Raitio.

Notifioinnissa on kyse EU:n komission tekemästä ennakkotarkastuksesta sellaisissa lakihankkeissa, jotka mahdollisesti ovat ristiriidassa EU:n kiellettyjen valtiotukisäädösten kanssa. On epäilty, että sote-markkinoilla yksityisten yritysten rinnalla kilpailevat ja toimivat maakunnalliset liikelaitokset voisivat rikkoa valtiotukisäädöksiä, koska liikelaitokset eivät voi mennä konkurssiin.

Valinnanvapauslakien notifioinnin puolesta on vahvasti puhunut muun muassa Korkein hallinto-oikeus.  KHO:n mukaan koko sote-uudistus ei lepää oikeudellisesti vakaalla pohjalla, jos asiaa ei selvitetä notifioinnilla.

Tänään perjantaina antamassaan lausunnossa perustuslakivaliokunta katsoo, että jäljellä on kaksi vaihtoehtoa: ”oikeudellista epävarmuutta vähennetään” notifikaatiolla tai vaihtoehtoisesti valinnanvapauden voidaan ”merkityksellisesti määriteltävin osin soveltaa vasta”, kun komissio on ennakkotarkastuksessa antanut siihen luvan.

”Tässä on rautalangasta väännettynä kysymys siitä, että joko valinnanvapauslakipaketti pitää notifioida tai jos ei notifioida, niin sitten valinnanvapauslakia ei saa tässä yhteydessä ajaa läpi, vaan joka tapauksessa pitäisi käydä läpi notifiointi ja odottaa komission hyväksyntä valinnanvapauslakipaketille”, Raitio sanoo.

Edelleen rautalangasta vääntäen: eikö se silloin tarkoita sitä, että joko täytyy notifioida tai sitten täytyy odottaa ja notifioida?

”Kyllä. Näin minä sen tulkitsen.”

”Nythän hallituspuolueet ovat tehneet sen sopimuksen, että maakuntapaketti ja valinnanvapaus käsitellään yhtä aikaa. Jos tästä pidetään kiinni, niin ei tässä jää muuta vaihtoehtoa minun tulkintani mukaan kuin se notifiointi.”

Voiko notifiointi olla enää tällä aikataululla mahdollinen?

”Kyllähän notifioinnin ehtii panna vireille tässä tälläkin hallituskaudella, mutta ei sieltä mitään vastausta ehditä saada kolmessa tai neljässä viikossa”, Raitio sanoo.

Eli silloin lakia ei ehditä säätää vai voiko sen säätää niin, että se astuisi voimaan vasta myöhemmin?

”Notifiointivelvoite on niin sanottu ”stand still” -velvoite. Laki ei saa tulla voimaan ennen kuin notifointi on käyty läpi”

Eli lopputulemana lakia ei enää tällä vaalikaudella ehditä saada aikaan?

”Missään tapauksessa notifiointiprosessia tässä valinnanvapauslakikokonaisuudessa ei ehditä saada kolmessa tai neljässä viikossa loppuun. Sitä se tarkoittaa käytännössä. Näin uskaltaisin sanoa”, Raitio sanoo.

Voidaanko laki säätää ehdollisesti astumaan voimaan vasta jos hyväksyntä saadaan? Vai onko se enää hyvää lainsäädäntötapaa?

”Ei se minun mielestäni hyvää lainsäädäntötapaa edusta. Tässä pitäisi mennä niin sanotusti by the book. Notifiointi on etukäteinen ennakkoilmoitus ja sitä se ”stand still” -velvoite tarkoittaa, että odotetaan kiltisti, että komissio antaa oman ratkaisunsa ja lait säädetään voimaan, kun sieltä lupa saadaan.”

LISÄÄ AIHEESTA:

Li Andersson sotesta: ”Tämä oli tässä – Hallituksen on korkea aika viheltää peli poikki”

Tuleeko sotesta valmista, Krista Kiuru? ”Eiköhän tässä ala olla suhteellisen kiire – enää reilu viikko”

Juha Sipilä: Hienoa – sotelle saatiin selkeät nuotit

Suomalaiset äänestäisivät vaaleissa joita perustuslaki ei tunne – Sote voi synnyttää marraskuulle erikoisen tilanteen

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Oikeassa olet. Korkein hallinto-oikeus sitä lausuntoa edellytti, mutta valtiotieteen maisteri Petteri Orpo antoi sen jälkeen lausunnon, että eihän sitä nyt kaikista asioista lausuntoja pidä pyytää... Ja onhan se niin, että tämä maisteri on parempi juristi kuin KHO:n juristit yhteensä?

Arvo Tammela

Pietikäinen, olen pitänyt sinua Sipilän-Orpon hallituksen uskollisena kannattajana. Valitettavasti olen erehtynyt. Sinä oletkin vain Orpon kannattaja. Miksi ihmeessä irvailet kepu-johtoisesta ministeriistä lain valmistelussa. Toimiiko hallitus niin, että jokainen ministeriö tekee täysin itsenäisesti valmistelut ja päätökset. Jos näin toimii, miksi et löydä koskaan kokoomuslaisen ministeriin lain valmisteluista minkäänlaista moitittavaa tai jos löydät puhut tällöin Sipilän hallituksesta.

Pasi Käyhkö

Itse olen jo arvellut aikaisemmin , että Kokoomus saa "turpaansa" oikein kunnolla turpaansa.
Mutta Petteri Orpo ja Juha Sipilä ovat viime vuonna ysein maininneet, että jos sotea ei tule niin ei tule maakuntauudistustakaan ja jos ei tule maakuntauudistusta niin ei tule soteakaan.
Saa nähdä kuinka asiassa käy? Oliko pelkkää valehtelua jälleen?

Seppo Simonen

Muistan tasa kun tämä oli ajakkohtainen niin tuli ilmi ettei EU maiden sosialilaisäädantöä ole notifioitu EU:ssa. Poikkeamat EU lainsäädäntöön verraten voidaan korjata jälkikäteen. Eiköhän tässä yritetä vain jarruttaa sote/maakuntalaki esitystä, jonka läpinenoon en oikein usko enää.

Mikko Toivonen

Ei tässä mitään referenssejä lähteisiin tarvita. Paitsi jos on niin hapero muisti ettei muista melko tuoretta ja melko paljoa julkista keskustelua siitä tarvitaanko valinnanvapaudesta EU notifikaatio vai ei ja se että hallitus silloi antoi erittäin perusteellisesti ymmärtää, että notifikaatiota ei kysytä eikä se ole tarpeen.
Ei ole väliä tuliko se Sipilän. Orvon, Terhon tai Saarikon suusta. Se tuli hallituksen suusta ja nyt tuli yksiselitteinen vastaus asiantuntijan suusta. Orvo tietysti on valinnanvapauden pää ajaja ja puolustaja, joten kyllä jos haluaa yksityiskohtaisen tarkasti mennä vanhoihin lausuntoihin, niin varmastikin hänen Ei tarvitse lausuntonsa sieltä äänekkäänä löytyy.

Tärkeintä on että koko hanke torpataan sillä se sisältää niin pahasti hallittavia ja tarpeettomia asioita kuten maakuntahallinnon. Tällaista Sote sutta ei saa vapaaksi laskea

Seppo Simonen

Se vain on niin että uudessa sote ja maakuntamallissa sote tuo inhimillisen ulottuvuuden parempana sairauden hoitona valinnan mahdollisuuksineen ja taasen maakunta uudistus tuo ne säästöt koko toiminnan uudelleen organisoinnilla nyky digitalisaation antamien resussien myötä.

Pasi Käyhkö

Tänään tulleiden tietojen mukaan Suomen maaseutu tyhjenee nopeammin mitä on aikaisemmin arvioitu. Mihin niitä maakuntia tarvitaan ja mihin toisen portaan hallintohimmeliä?
Suomen kansa on viisasta porukkaa ja hakee itselleen parempaa. Muuttoliike vain vauhdittuu.

Mikko Toivonen

Sekin uutinen on ollut pitkään jokaisen kansalaisen tiedossa vääjäämättömänä globaalina megatrendinä.
Sen vastustaminen kaiken maailman palkkiovirka hallintohimmeleillä jota maakuntahallintokin edustaa on vain globaalin kellon takaisinkääntöyritys ja kenenkäs muun kuin tulevaisuuden kaupunkilaisten taskuista
Vähintä mitä voimme jättää tulevaisuuden sukupolville on riittävä määrä suuria kasvukeskuksia ja hyvin hoidettu ja oikein käytetty maaseutuluonto ja resurssit

Seppo Simonen

Maaseutu tuo elin mahdollisuudet vapaavuorelais punavihervasemmistolle. maakuntahallinto on oikea tie yhseiskunnan kehittymiseen.
Mannersuomen 295 kunnalle jää tehtävää kulttuuriin, opetukse ja infrastruktuurin ylläpitämiseen.
Vaikka luonnollista keskittymistä tapahtuu ei maaseutu minnekkään katoa ja onkin ollut väärää politiikkaa jossa slummiutetaan yhteiskunta etnisiin asuinaluehin.
Käyhkö ajaa yhteiskuntaa jossa vapaavuorelaislikki koloanialismin keinoin hyväksikäytää maaseutua ja jättää muuten maaseudun ihmiset omaonnensa nojaan.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #18

Mikä ihmeen punavihervasemmisto? Vasemmistoa kuvaa kylläkin paremmin kaikenmaailman useat organisaatiot niin väliportaassa kuin vaakatasossa. Samoin sovhoosimainen valtion kustantama tuotantotalous. Esim. suuret ja tehottomat maatalouden tukitoimet.

Pentti Westerholm

No ei ainakaan nykyistä terveyden huoltotoimintaa ole mitenkään notifioitu.On nimittäin sen verran hajautettua ja mielivaltaista toimintaa niillä 311 kunnan alueella.Jokaisella on oma tapa hoitaa terveyspalvelut.Haitallisia esimerkkejä on riittävästi viime aikoina tullut esiin.Lisäksi Sairaanhoitopiirit rahastavat kuntia kuin entinen verokarhu harkinnan mukaan.Näistä ongelmista päästään SOTE,n uudistuksen myötä, siirtymällä 19 kunna malliin.Silloin on helpompi yhtenäistää toimintatavat ja seurata kustannuksia hallitusti.Muutos on välttämätön kuntien resurssit eivätkä rahat riitä nykymenoon.

Eero Pekonen

Selitätkö Seppo vielä meille, miten se muistisairas mummo tai pappa hyödyntää tätä valinnanvapautta, kun viimeaikaiset kokemukset näistä kansainvälisistä terveysalan sijoittajien yhtiöistä on aika ankeita. Jos joutuu makaamaan huonot housuissa eikä pääse kahteen viikkoon edes suihkuun, niin eutanasiapillerikin olisi parempi vaihtoehto. Mutta olisihan se maakuntahallinto... Ja paskat niistä mummoista - vai kuinka?

Irja Hirsivaara

Näiden kaikki tietävien proffien mielipiteitä, kuin luin, jäi mieleen kaksi kysymystä:

-olemmeko me itsenäinen valtio laisinkaan, kun kaikkeen pitäisi mukama olla lupa EU:sta?
- onko Ruotsilla tässäkin asiassa paremmat asiantuntijat kuin Suomella, kun heidän valinnanvapauttaan ei tarkistettu EU:ssa ja se on ollut käytössä jo vuosia?

Ilman valinnanvapautta sotella ei tee mitään.