Tiistai 25.6.2019

Nytkö kääntyivät sote-luvut? – Kansanedustaja irtautuu: ”Esitys on toteuttamiskelvoton”

Luotu: 
25.2.2019 11:56
Päivitetty: 
25.2.2019 13:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sinisten väistyvä kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala ei aio tukea hallituksen nykyistä sote-esitystä valinnanvapauksineen.
|

Hallituspuolue Sinisten kansanedustaja, eduskunnan sote-valiokunnan jäsen Vesa-Matti Saarakkala ei aio edistää hallituksen sote-esitykseen sisältyvää valinnanvapautta. Hän vaatii blogissaan valinnanvapauden poistamista sote-lakiesityksistä.

Jos näin ei tehdä, ”valinnanvapauden mukana roikottaminen estää sote-uudistuksen”, Saarakkala kirjoittaa. Saarakkalan irtautuminen nykyisestä esityksestä rokottaa entisestään hallituksen sote-enemmistöä.

”Niin kauan, kun sote-uudistuksessa roikotetaan mukana valinnanvapausjärjestelmää, en usko, että sote-uudistus tultaisiin saamaan perustuslainmukaiseksi ja onnistuttaisiin toteuttamaan sen paremmin tällä kuin ensi vaalikaudellakaan”, Saarakkala kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

”Omalta osaltani en tule enää edistämään soten maakuntamalliin syksyllä 2015 liitettyjen ja käytännössä toteuttamiskelvottomiksi osoittautuneiden valinnanvapauselementtien tukemista sotelainsäädäntöpaketissa. Tuen kuitenkin edelleen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirtämistä kuntia suuremmille alueille, kuten nykyisille maakunnille, jotta sote-palveluiden laatua ja saatavuutta kyetään parantamaan ja rahoituspohja varmistamaan ja jotta esimerkiksi lääkärifirmat eivät pystyisi nykyisellä tavalla rahastamaan palvelujen järjestäjiä, kuten nykysysteemissä on käynyt.”

LUE MYÖS: Tutkija Matti Muukkonen: ”Sote on ohi”

Kansanedustajan mukaan valinnanvapaudesta tulisi jättää jäljelle vain valinnanvapausmallin pilotointimahdollisuus.

”Näin valinnanvapauden hyvistä ja huonoista puolista voitaisiin saada aitoa kokemusta ja säilyisi mahdollisuus hylätä valinnanvapaus mahdollisesti täysin toimimattomana ja epärealistisena rakennelmana kokonaan.”

Saarakkalan mukaan perustuslakivaliokunnan perjantaina julkaisema korjauslista on ”määrällisesti mittava ja asiasisällöllisesti painava”, eli siitä ei voida puhua hienosäätönä.

”Se, että ylipäätään viikossa tai parissa saataisiin sote-uudistus perustuslakivaliokunnan myllytyksen jäljiltä tehtyä valmiiksi, on täyttä satua, jollaista ei enää soisi eduskunnasta kaiken nähdyn kompuroinnin jälkeen kuultavan. Nyt täytyy hyväksyä tosiasia, että esitetyssä muodossa sote-uudistus on toteuttamiskelvoton ja ennakkoluulottomasti poistaa siitä valinnanvapausosio, joka on selkeästi perustuslaillisesti ongelmallisin elementti uudistuksessa ja ylipäätään riskialttein toimeenpanna.”

Yksi valiokunnan esiin nostama merkittävä ongelma on juuri valinnanvapauden aiheuttama systeeminen kustannusriski, Saarakkala kertoo. Toinen on EU-notifioinnin puute.

Saarakkalan johtopäätös perustuslakivaliokunnan lausunnosta voi jopa olla lopullinen niitti hallituksen uudistukselle. Yle laskee, että jos Saarakkala äänestäisi uudistusta vastaan, olisi sillä vastustajia jo 100 ja kannattajia 99. Laskelmat mahdollisesti vastaan äänestävistä hallituspuolueiden edustajista eivät kuitenkaan ole täysin varmoja. Tällä hetkellä on tosin epävarmaa sekin, päätyykö esitys eduskunnan täysistunnon äänestykseen tällä vaalikaudella.

Saarakkala toteaa blogissaan, että hänen kannanottonsa ”on henkilökohtainen enkä ole neuvotellut siitä kenenkään kanssa”.

LUE LISÄÄ: Asiantuntijat perkasivat perustuslakivaliokunnan lausunnon: ”Harvinaisen vahvat moitteet hallitukselle”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Se on hyvä, että edes näin vaalien lähestyessä joku kansanedustaja havaitsee, että valinnanvapaus sillä tavalla kuin sen ajajat sen suunnittelivat toimivaksi ei toimisi länsimaisen demokratian lakien eikä moraalin mukaisesti.
Vaikka vieläkin turhempi ja haitallisempi on se suunniteltu maakuntahallinto niin hyvä että kokos sotku saadaan torpattua vaikka yhdestäkin valinnasta

Erkki Malinen

Meillähän on jo valinnanvapaus, eihän tämä kaavailtu soten valinnanvapaus ole mikään valinnanvapaus. Siinähän maakunta valitsi sinulle ne yksityiset monopolit, jonka kynsiin sinun pitäis sitoutua määräajaksi. Nyt sinä voit valita sen yksityisen vaikka kiven-navalta ,ja mennä sinne. Nyt kun yksityinen joutuu kilpailemaan julkisen kanssa asiakkaista se pitää hinnatkin kohtuullisena. Toivottavasti näitä Saarakkalan kaltaisia tulee enemmänkin, meillä ei ole varaa iksinkertaisesti tähän kaavailtiin valinnanvapauteen.

Jarkko Palmgren

Olisiko demokratian kannalta ja koko kansaa koskevan näinkin suuren sekä vaikuttavan asian takia parempi vaatia 2/3 enemistöä eduskunnassa?

Jos se menee yhdellä äänellä ratkaisuun , ei se kuvasta juurikaan kansan näkemyksiä ja toiveita sekä tarpeita. Mutta suomalaiset ovat hyviä ja helppoja alamaisia, täytetään päät viihteellä ja somella sekä ulkomaan matkahaaveilla.. -Ei kiinosta moniakaan mitä ollaan päättämässä.

Seppo Simonen

Älä ole huolissasi Timo Harju menen Mehiläisen terveyskeskukseenn jos oireita ilmaantuu mistäs sen tietää vaikka itsekukin tai kuka itse joutuu lääkäriin.
Mutta kyllä olen harmissani teidän puolesta kun ette huomaa hyvemmän päälle vaikka eteen tuodaan tarjottimella.

Arvo Tammela

Kysymys, milloin viimeksi Usari on tehnyt Vesa-Matti Saarakkalasta uutisen. Samoin milloin uutista kommentoineet ovat kuulleet tahi nähneet kansanedustaja Saarakkalasta kertovia uutisjuttuja Perusuomalaisten hajoamisen jälkeen.
Tänään Usarin toimittajalle ja kommentteja kirjoittaneille koitti onnenpäivä, kun Saarakkala tuli ulos kaapistaan ja kertoi liittyvänsä sote-uudistusta vastustavien joukkoon. Saarakkalasta tuli kertaheitolla sotea vastustavien supersankari. Täysin pimennossa pitkään ollut kansanedustaja Pentti Oinonenkin pääsi Saarakkalan tavoin supersankariksi, kun kertoi, että e h k ä liittyy vastustajien joukkoon. Täytyy ihailla näiden supersankarien paineensietokykyä. Eihän mielipiteen esille tuominen kestänyt kuin lähes 4 vuotta.

Pasi Käyhkö

Olisiko nämä uutiset pitänyt jättää pois. Käsitykseni mukaan melko juomatta yhteiskunnallinen asia.
Kyllä lehdet myös varmasti kertovat jos joku keskustalaisista ilmoittaa saman kuin Saarakkala ja Oinonen.
Taasen median vika?

Pepe Drago

Tammela käyttäytyy kuin diktatuurin kannattaja, omasta näkökulmasta ikävät uutiset pitäisi jättää julkaisematta. Toisaalta aika sipiläfanille sopivaa toimintaa, johan pääministerikin aikoinaan kitisi kun media julkaisi ikäviä uutisia.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #25

Kokko, arvaatko mikä minua kiinnostaa? Ainostaan se, että saan lukea päivittäin sinun ja hengenheimolaistesi ylistäviä kirjoituksia meistä sipilä-hurmoshenkisistä kepulaisista. Päiväni olisi hyvin onneton, jos en saisi niitä lukea ja sitten niistä kirjoittaa kiittäviä kommentteja. Kiitos tähänastisista ylistävistä kommenteista ja toivottavasti jatkatte samaan malliin.

Janne Rantala

Älä jauha paskaa Soinin perussuomalaisilta ei kyselty mitä halutaan vaan Soini esikuntineen piti huolen päätöksistä.Haskaa sinänsä että jos hallitusneuvottelujen ohejlmasta olisi pidetty kiinni sote olisi nyt valmis eli voidaan sanoa että mamut kaatoi soten :)

Pepe Drago
Vastaus kommenttiin #24

Nyt tuli kyllä niin tiukka kuitti, että ihan hiljaiseksi vetää ruman naaman. Janne on tosi mies, Janne näyttää komean kärsänsä kirjotellessaan höpöjä.

Halla-aholaiset ketään ulos heittäneet, siniset lähti itse ja yllätti Halla-ahon housut kintuissa. Mikä oli itsessään surkea näytelmä.