Tiistai 25.6.2019

Yle: Yli 5000 € lisää hintaan – Trumpin autotulli osuisi rajusti Suomeen

Luotu: 
25.2.2019 13:16
  • Kuva: Valmet Automotive
    Kuva
    Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehdas voi kärsiä pahasti, jos Donald Trumpin tuontitullit astuvat voimaan.
|

Valtaosa Suomessa tehdyistä Mersuista päätyy Yhdysvaltain-vientiin, joten Donald Trumpin tulliuhittelu osuisi rajusti Suomeen, kertoo Yle.

Yhdysvaltojen pelätään määräävän Trumpin johdolla 25 prosentin tuontitullit Euroopassa valmistetuille autoille. Tuontitullien kymmenkertaistuminen nykyisestä 2,5 prosentista voisi nostaa EU:sta tuotavien autojen hintoja yli 5 000 eurolla autoa kohden, Yle kertoo. Se tuntuisi Saksan autoteollisuuden lisäksi Suomessa.

Saksalaisen Daimlerin sopimusvalmistajan Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehdas voisi olla ensimmäisenä tulilinjalla, jos saksalaisyhtiö joutuisi supistamaan tuotantoaan. Yhtiön Suomessa valmistamat Mercedes-Benzit viedään ensin Saksaan, mutta sieltä ne viedään eteenpäin – pääasiassa Yhdysvaltoihin.

”Suomen autovienti päätyy enenevissä määrin Yhdysvaltoihin, joten mahdollisten autotullien vaikutus sopimusvalmistajille voi olla suuri. Jos tullit siirtyisivät suoraan jälleenmyyjien hintoihin, vienti Yhdysvaltoihin voi tyrehtyä nopeasti”, Tullin tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä sanoo Ylelle.

Samoilla linjoilla on pankkiekonomisti.

”Uusien autotullien suorat vaikutukset Suomen autoteollisuudelle olisivat huomattavat. Etla on arvioinut, että autoalalta voisi hävitä yli 10 prosenttia työpaikoista eli vaikutus olisi mittava”, pääanalyytikko Jan von Gerich Nordeasta toteaa Ylelle.

LUE MYÖS:

Donald Trumpilta uusi väläytys kovista autotulleista – ”Presidentillä on merkittävää valtaa”

Huomio Donald Trumpin tulleista: ”Euroopalla paljon hävittävää - erityisesti Suomi on haavoittuvainen”

Trump julkisti ”ison uutisen”: Haluaa autoille 25%:n tuontiveron kansallisen turvallisuuden nimissä

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Otetaanpa ihan rauhallisesti siihen asti, että Trump todellakin aktivoi Eurooppa vihansakin. Jos niin tekee niin vastaushan on selvä ja pakko tehdä, eli Trumpin äänestäjävaltioihin keskitetysti kohdistetut tuotetullit sellaisena että äänet lähtevät.
Muutoinhan suosittelisin kansainvälisiä tariffineuvotteluja ja tasapuolisia sopimuksia, mutta sen kanssa ei ole mahdollista neuvotella