Perjantai 24.5.2019

Vihdoin se tapahtuu: Olkiluoto 3 saa käyttöluvan – 10 vuoden piina ohi

Luotu: 
25.2.2019 13:51
  • Kuva: TVO/Hannu Huovila
    Kuva
    Olkiluodon kolmosreaktori on kymmenisen vuotta myöhässä.
|

Olkiluodon surullisenkuuluisan kolmosreaktorin, OL3:n, käyttö on Säteiluturvakeskuksen mukaan turvallista. Virasto antoi asiasta lausunnon tänään maanantaina.

”Säteilyturvakeskus on antanut tänään 25. helmikuuta työ- ja elinkeinoministeriölle lausunnon, jonka mukaan Teollisuuden Voiman Eurajoen Olkiluotoon rakentaman uuden ydinvoimalaitosyksikön, OL3:n käyttö on turvallista. Stuk ei näe estettä myöntää laitokselle käyttölupaa. Käyttöluvasta päättää valtioneuvosto”, Stukin tiedotteessa lukee.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan hallitus päättää käyttöluvasta lähiviikkoina. Valtioneuvoston mukaan asia pyritään saamaan käsittelyyn maaliskuun aikana.

Stukin mukaan sen temille antama lausunto perustuu ”kokonaisvaltaiseen turvallisuusarvioon”.

”Stuk on valvonnassaan ja turvallisuusarviota tehdessään arvioinut laitoksen teknisen ja rakenteellisen turvallisuuden lisäksi TVO:n organisaation ja työntekijöiden kykyä käyttää laitosta turvallisesti.”

Ydinvoimalan käyttölupa on aina määräaikainen. Stukin mukaan käyttölupa voidaan myöntää nyt vuoden 2038 loppuun saakka.

LUE MYÖS: Tiedelehti tylyttää Suomen hanketta: ”Viimeinen naula ydinvoiman arkkuun”

Stukin turvallisuusarvion mukaan OL3 on rakennettu turvalliseksi ja TVO myös kykenee käyttämään sitä turvallisesti. Arvio koskee myös ydinpolttoaine- ja ydinjätehuoltoa. TVO:n suunnitelma on, että OL3:n ydinjätteestä huolehditaan loppusijoitusta myöten Olkiluodossa.

Stuk esittää, että TVO tekee vuoden 2028 loppuun mennessä laitokselle määräaikaisen turvallisuusarvioinnin, jonka se toimittaa aikanaan Stukille hyväksyttäväksi.

10 vuotta myöhässä

OL3 myöhästyi noin kymmenen vuotta. Se on luonnollisesti näkynyt myös Stukissa. OL3:n turvallisuusvalvonnan projektipäällikkö Minna Tuomainen sanookin tiedotteessa, että OL3:n rakentamisen valvonta on ollut Stukille työläs tehtävä, mutta toisaalta myös selkeä.

”Kaikki valvonta perustuu lainsäädäntöön ja siihen nojaaviin tarkempiin määräyksiin ja ohjeisiin. Tässä vaiheessa voimme todeta, että laitos ja sitä käyttävä organisaatio TVO täyttävät suomalaiset turvallisuusvaatimukset.”

Vaikka Stuk nyt ei näekään estettä käyttöluvan antamiselle, valvonta jatkuu. Stuk esimerkiksi valvoo käynnistämistä edeltävää työtä käyttöluvan myöntämisen jälkeenkin.

”Esimerkiksi järjestelmien koekäyttö ja erilaisten ohjeiden laadinta on vielä osin kesken.”

Myös polttoainetoimintoja valvotaan.

”Ydinpolttoaineen lataamista varten TVO tarvitsee vielä myös erillisen latausluvan Stukilta. Ennen polttoaineen lataamista reaktoriin Stuk tarkastaa muun muassa, että laitoksen käyttöä koskeva ohjeisto riittävä, ydinlaitosta käyttävä organisaatio on tarkoituksenmukainen ja riittävä, laitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden käyttöönottotarkastukset on tehty hyväksytysti sekä järjestelmäkokeiden tulokset ovat hyväksyttäviä”, tiedotteessa lukee.

Viime kuukausina huolta on aiheuttanut laitoksen primääripiiriin kuuluvan paineistimen yhdyslinjan värähtely.

”Tähän on olemassa vaihtoehtoisia teknisiä ratkaisuja. Stuk tarkastaa TVO:n valitseman ratkaisun suunnitelmat, valvoo työtä ja todentaa ennen polttoaineen latausta, että muutostyöt on tehty ja ratkaisun toimivuus on testattu.”

LUE MYÖS:

T&T: Olkiluoto 3:n värähtely ylittää moninkertaisesti rajat – aikataulu ”päivittymässä” jälleen

Areva-Siemens päivitti aikataulun – TVO: OL3 myöhästyy 10 vuotta

TVO saamassa jättikorvauksen Olkiluoto 3:n viivästymisestä: ”Kattava sovintosopimus on tervetullut”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Hatakka

Fukushimassa ei kuollut yhtään ihmistä ydinsäteilyyn, vaan kaikki kuolemat tapahtuivat ihmisten paetessa tulvia/tsunamia.

Eli jos olisivat jääneet paikoilleen, olisivat jääneet henkiin.
Media on pelotellut/liioitellut ydinvoimalaonnettomuuksien uhkaa ja seurauksia. Faktat haltuun...

Hans Rossling ”Factfullness”

Mikko Toivonen

Tarvitsisimme nopeassa tahdissa noin 2 samanlaista OL3 tehoista voimalaa varmistaaksemme edes kotimaan oman sähköntuotannon. Ja kolmanne verran teollisuusmaan energiahuollolle tarpeelliseen sähköylijäämään eri tilanteita ja teollisuusinvestointeja varten. Sellaista tarpeellista ylijäämää nyt ostamme Venäjältä, Ruotsista, Norjasta ja Eestistä

Eero Pekonen

Nyt kun se lupa Stukin mukaan vihdoin voidaan myöntää, olisi korkea aika käynnistää kunnon keskustelu ja analyysi tämän Stukin roolista. Ranskalaiset ja venäläiset ovat rakentaneet ilman suuria ongelmia kymmenittäin ydinvoimaloita ympäri maailmaa. Ainoastaan Suomessa ydinvoimalan rakentaminen on lähes mahdotonta. Syy on meidän omassa Stukissa. Olisiko peiliin katsomisen paikka?

Pertti Ikonen

Suomessa on tapahtunut kummia ennenkin (eli pissattu omaan telttaan) esim. kun Nokia suunnitteli ensimmäistä NMT-puhelinta, niin huhujen mukaan PTL/PTH teki liki kaikkensa että luurin kehitys menisi pieleen. Kenties tuon takia ruotsalaiset pääsivätkin ensimmäsenä esittelemeään maailmalle kannetavan ja langattoman puhelimen.

Mikko Toivonen

Ehkä STUK on lopultakin ymmärtänyt, että myös heidän toimiaan yleisö tarkkailee ja vertailee todelliseen osaajamaailmaan.
Loistavaa joka tapauksessa,m että saamme tämän "Behemothin" tuottamaan puhdasta, stabiilia ja turvallista sähköä meidän kaikkien parhaaksi.
Seuraavaksi tarvitaan paljon lisää todellisuudessa alkaen Lovisan kahden vanhan pikkuvoimalan uusimisella nykyaikaisiksi ja kokoisiksi ja avaamalla maahan viimeisimmän teknologian taajamakelpoiset sähkö ja kaukolämpöreaktorit moduulipohjalta ja hajasijoitettuna kaupunkien kallioihin maan tärkeimmissä kasvu-ja kulutuskeskuksissa. Ne vaativat Stukiltakin älyllistä sopeutumista siihen, että turvallisen moduulireaktorin ihan vieressäkin voi asua eikä mitään Thernobylin aikaisia suojavyöhykkeitä lainkaan tarvita
Punavihreät tuskin koskaan tulevat ihmisen, valtakunnan tai planeetan etua energia asioissa näkemään, mutta toivottavasti rationaalien ja yleisen edun ihmisten ymmärrys riittää tuottamaan oikeat ratkaisut

Risto Salonen

Hieno juttu. TVO:lle täytyy nostaa hattua pitkäpinnaisuudesta!
Nyt kaikki ostamaan Tesloja. Toimitusaika senverran pitkä, että toimitukset sattuvat aikaan, jolloin OL3 tuottaa puhdasta kotimaista sähköä. Ehkäpä jo ensivuonna saamme lukea Vihreästä langasta, että Sipilän hallutuksen ainoa järkevä tavoite, 75 000 sähköautoa/vuodessa, on saavutettu jopa etuajassa.