Lauantai 20.7.2019

Kiky taisi olla vasta alkusoittoa – Ministeriö: Helpot keinot jo käytetty ja työllisyysastetta on pakko nostaa

  • Kuva: Karoliina Vuorenmäki / Alma Talent
    Kuva
    Jari Gustafsson.
|

Tänään julkaistu työ- ja elinkeinoministeriön virkamiespuheenvuoro etsi keinoja työllisyysasteen nostoon 75 prosenttiin ja yli 100 000 työikäisen työllistämiseen seuraavalla vaalikaudella. Lähtökohtana työmarkkinanäkemyksessä on yhteensovitettu työ- ja elinkeinopolitiikka.

”Suomen työllisyysastetta on nostettava, jotta hyvinvointivaltiomme on mahdollista säilyttää. Helpot keinot työllisyysasteen nostamiseksi on jo käytetty ja nyt tarvitaan vaikeitakin ratkaisuja” korostaa kansliapäällikköJari Gustafsson työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tiedotteessa.

”Nostamme esiin tarpeen uudistaa kolmikantayhteistyötä yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa. Näemme tärkeänä sen, että kolmikantayhteistyön lähtökohtana on yhteinen tilannekuva ja päämääränä kaikissa toimenpiteissä työllisyysasteen nosto.”

Vaikka työllisyys on parantunut käynnissä olevalla hallituskaudella, raportin mukaan työllisyysasteen nousua rajoittavat työvoiman saatavuus ja ongelmat työvoiman kohtaannossa. Etlan arvion mukaan paljon puhuttu kiky johti 15 000–25 000 työpaikan lisäykseen.

Kohtaannon parantamiseksi tulee nyt lisätä osa-aikatyötä ja uudistaa sosiaaliturvaa. ”Lisäksi meidän on uudistettava työttömyysturvan ehtoja lisäämään aktiivista työnhakua.”

Osaamisen vahvistamiseen johtaviksi keinoksi työmarkkinanäkemyksessä listataan muun muassa työelämälähtöinen jatkuva oppiminen ja tutkintoon johtamattoman koulutuksen lisääminen.

Ratkaisuksi väestörakenteen muutoksen aiheuttamiin haasteisiin virkamiesselvitys tarjoaa maassa tilapäisesti työskentelevän ja maahan pysyvästi asettuvaa työvoimaan lisäämistä. Selvityksessä kuitenkin muistutetaan, että Suomi kilpailee työvoimasta ja kansainvälisistä osaajista muun maailman kanssa.

Työmarkkinanäkemyksen taustaksi on koottu laaja tausta-aineisto, jonka pohjalta on johdettu tilannekuva, tavoitetila ja keinovaihtoehdot.

Ministeriön virkamiespuheenvuorossa nostetaan lisäksi esille muun muassa työn murrokseen, työelämän tasa-arvoon ja työelämän pelisääntöihin liittyviä kysymyksiä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Johansson

No mitä ne nyt sitten ajattelevat tarjota? Kovempia rangaistuksia ellei kiltisti mene orjatöihin 3 €/tunti? Karenssia aina siihen asti kunnes alistut?

Oikeita kunnollisia työpaikkoja minkä palkoilla voisi jopa elää, sellaiset eivät tietenkään tule kysymykseen.

Pertti Ikonen

Tosi helppoja keinoja ei ole vielä käytetty mutta kinttaalla jo ollaan kun lakikin on jo valmiiksi olemassa. Laki kun määrittää vähintään 4 tuntia viikossa työn tekemisen työllisen statukseen oikeuttavaksi. Eli yhteen normaalikestoiseen (8h * 21,5) työpaikkaan saadaan mahtumaan 10 työtöntä. Enää jää luotavaksi työpaikat jotka voivat olla luokkaa lyhtypylväiden valvontaa tai autoliikenteen tarkkailua.

Esa Väyrynen

Helpot keinot on käytetty, eli tilastohuijaus. Nyt pitäisi luoda oikeita töitä 100000 ihmiselle. Se onkin se vaikea asia, todella vaikea. Nimittäin luoda sellaisia töitä, mitkä tuottaa ja maksaa tekijöilleen asianmukaista palkkaa. Voisin jopa sanoa, että mahdotonta, ellei asiat tässä maassa muutu.

Ninni Saarinen

Työperäinen maastamuutto on tehokas keino työttömyyden alentamiseksi, tätä tehtiin 60- ja70-luvulla. Myös palkkajoustoja tarvitaan. Vaikka ay-täti sanoi viimevappuna toripuheessaan, että suomalainen duunari ei saa kilpailla kiinalaisen kanssa, niin se vaan on sillä viissiin, että niiden kanssa kilpaillaan jotka kisaan mukaan osallistuvat.

Mikko Järvinen

Tällä hetkellä työttömyyskorvausta maksetaan työttömyyden perusteella noin 320 000 henkilölle, lisäksi täysin tulottomia on 161 000.
Täysin tulottomat mukaan lukien työttömiä on noin 481 000 .
Avoimia työpaikkoja on noin 26 000 joista kokopäiväiväisiä palkkatyöpaikkoja on noin 9000.
Yhtä työpaikkaa kohti on siis noin 20 työnhakijaa.
Yhtä kokopäiväistä palkkatyöpaikkaa kohti on noin 54 työnhakijaa.

Palkkatyötä korvataan palkattomalla työllä edelleen kiihtyvällä tahdilla.
Suuri osa kansasta tekee jo työtä palkatta esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan ja työkokeilun nimellä. Verotulot eivät kasva, mutta myönnettyjen tukien määrä jatkaa koko ajan kasvuaan. Mitähän sitten tehdään, kun vain hyvin harvat maksavat veroja, vaikka kaikki tekevät työtä. Millähän rahalla sitten kustannetaan se työn vastikkeeksi annettava sosiaaliturva ?

Helena Adel

Oikeiston ”keinot” on vuodesta toiseen samaa tylsää shaissea, joka ei toiminut tähänkään asti erityisen hyvin, mutta kauaskantoiset suunnitelmat tähtäävät siihen, että valtion, kuntien ja yksityisessä sektorissa palkkatyötä tekevien ansiot korvataan hyvin heikolla sosiaaliturvalla pois lukien ehkä harvat korkeassa asemassa olevat eliittityöntekijät. Henkilökuntarotaatio toteutetaan vähitellen irtisanomalla ja laittamalla työttömät töihin ”osallistavalla” toimeentulotuella työmarkkinaparittajien kautta (=baronat), erona nykypäivään ”vain” se, että ansiot tippuu kaksi->kolme->xxx kertaa nykyisestä, lomia ei ole, lomarahoja ei ole, sairaspäivärahoja ei makseta, eläkettä ei kerry eikä eläkkeelle edes pääse. Kilpailukyky kasvaa kun ollaan samoilla linjoilla bangladeshin kanssa ja finanssieliittikin pääsee paremmin tienaamaan kun ei tarvitse vietnamilaisissa hikityöpajoissa kierrättää kalapuikkoja tuodakseen ne lopulta myyntiin Eurooppaan, vietnamissa kun ollaan omasta takaa. Hällä väliä, että Suomi muuttuu kehitysmaaksi.
Vaihtoehtona olisi vahva valtio ja keinot, jotka toimisivat niin, ettei Suomen tarvitsisi menettää kasvot oikeusvaltiona, kuten esim. voittojen pakko-ohjaaminen investointeihin ja työpaikkojen luomiseen, mutku ne maksetut voitelurahat ja tehdyt lehmänkaupat ja luvatut palkkiovirat ja vakuutuskuoret ja veroparatiisit ja saavutetut edut ja trickle down -mantrat... https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sijoittajille-luvassa-yli-13-miljardi... Onhan näin eletty sukupolvesta toiseen, kuka nyt hyväksi todetut perinteet lähtee muuttamaan. Ei ainakaan ne poliittiset voimat, jotka edustavat hallituspuolueita, ja kaikkein epätodennäköisimmin ne harmaat kardinaalit, jotka heitä ohjaavat.

Risto Salonen

Miten paljon rakennusalalla on ulkomaalaisia työntekijöitä. 10 000 vai enemmän. Kun asiakkaina vaadimme, että rakennustöissä on vain suomalaisia, on 10% 100 000:sta jo saavutettu. Kun ostat seuraavan kerran rakennuspalvelua, varmista suomalaisuus.
Tätä voi laajentaa moneen päivittäiseenkin tavaraan. Siinä tavarassa on sinivalkomerkki, jos on kotimainen. Valinta on kuluttajan. Katsokaa ja verratkaa hyvät ihmiset seuraavan kerran kaupassa toisenkin kerran. Hinta voi olla hieman korkeampi, mutta niin on sinun palkkasikin korkeampi kuin vaikka kiinalaisen. Mutta sinähän sen päätät.

Mitja Heiskanen

Kaikki töihin 9€ päiväpalkalla ja työmarkkinatuella vaikka keräämään risuja metsästä niin työllisyysaste onkin samantien 100. Ihan helppoa, kyllä meillä on todella epäpätevää ja täysin osaamatonta porukkaa elämässä yhteiskunnan varoilla täysin turhissa ministeriöissä ja eduskunnassa. Eivät osaa muuta tehdä kuin nostaa palkkaa, siihen pystyy aivan kuka tahansa.

Pentti Westerholm

Mikäli vaalien jälkeen SDP on hallituspuolue ja sen lupaama 100000 uutta työpaikkaa toteutetaan.Tarvitaan paljon muutakin lisäksi kuin Kiky. Heidän on pakko tehdä kapitalistista politiikka.Eli luotava työnantajille sellaiset olosuhteet,että pystytään ottamaan lisää ihmisiä töihin.Toivottavasti heidän suunnitelma näkyy puolueohjelmassa selkokielisenä.Vielä siitä ei ole kuin harmaa mielikuva.