Lauantai 20.7.2019

Petteri Orpo vetoaa kansanedustajiin – Valinnanvapauden erottaminen sotesta ”mahdotonta”

  • Kuva: Karoliina Vuorenmäki / Alma Talent
    Kuva
    Petteri Orpo sanoi valinnanvapauslain olevan koko uudistuksen "syvässä ytimessä". Arkistokuva.
|

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan sote-uudistuksen valinnanvapaus ja maakuntauudistus limittyvät toisiinsa niin tiiviisti, ettei niitä voi erottaa.

"Keskeisiltä osiltaan sote-lainsäädäntö on niin limittäin, että tässä aikataulussa uskoisin että keskeisten osien irrottaminen toisistaan on lähestulkoon mahdotonta", Orpo sanoi tiistaina Helsingissä.

Hän vahvisti aiemmin käyttämänsä määritelmän, jonka mukaan valinnanvapaus ja maakuntauudistus ovat kuin siamilaiset kaksoset, joita ei voi erottaa toisistaan. Hän jätti kuitenkin auki sen mahdollisuuden, että joitakin muita osia kokonaisuudesta voidaan lykätä.

"Voi olla, että on jotain osia lainsäädännöstä, jotka eivät ole sote- ja maakuntauudistuksen ytimessä, jotka voivat jäädä tekemättä."

LUE MYÖS: Kokoomusedustaja sanoi suoraan Ylellä: Suuri sote-uudistus ei toteudu

Orpo sanoi syksyllä, ettei maakuntauudistusta tule ilman sote-uudistusta eikä sote-uudistusta ei tule ilman valinnanvapautta. Osa hallituspuolueiden kansanedustajista on ilmoittanut epäilynsä valinnanvapauslakiin ja aikoo äänestää sitä vastaan, tuoreimpana sinisten Vesa-Matti Saarakkala. LUE LISÄÄ: Nytkö kääntyivät sote-luvut? – Kansanedustaja irtautuu: ”Esitys on toteuttamiskelvoton”

Siamilaisten kaksosten erottaminen on hengenvaarallista molemmille.

Vieläkö kuvaus siamilaista kaksosista on voimassa?

"Kyllä", Orpo vastasi Talouselämän kysymykseen Katajanokalla pidetyn tiedotustilaisuuden jälkeen.

Tilaisuudessa olivat paikalla myös kokoomusjohtaja Orpon pohjoismaiset kollegat, Norjan pääministeri Erna Solberg ja Ruotsin oppositiojohtaja Ulf Kristersson.

"Syvässä ytimessä"

Orpo sanoi valinnanvapauslain olevan koko uudistuksen "syvässä ytimessä".

"Käsittääkseni se on niin syvälle rakennettu nimenomaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uuteen rakenteeseen, että sitä on hyvin vaikea ottaa sieltä pois, enkä voi sitä edes hyväksyä, koska se on uudistuksen oleellinen osa."

"Valinnanvapaus nimenomaan vastaa sitä, mitä varten tätä uudistusta lähdettiin tekemään, että ihmiset pääsevät lääkärin vastaanotolle silloin kun he tarvitsevat", Orpo sanoi.

"Olen samaa mieltä", Kristersson sanoi leikillään englanniksi, jouduttuaan kuuntelemaan useita minuutteja suomenkielistä sote-keskustelua.

Vetoomus kansanedustajille

Orpo vetosi hallituspuolueiden kansanedustajiin, jotta he malttaisivat odottaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausuntoa, jota parhaillaan laaditaan perustuslakivaliokunnan antamien suuntaviivojen pohjalta.

"Nyt täytyy hetki rauhassa katsoa, että onko perustuslakivaliokunnan huomioihin löydettävissä sellainen polku, että uudistuksen kanssa voidaan edetä. Minusta jokaisen kansanedustajan pitää arvioida se siinä vaiheessa, jos tämä polku löytyy, ja uskon että se löytyy, niin vasta siinä vaiheessa arvioida, että voiko äänestää esityksen puolesta. Kokoomus on sitoutunut hallituksen esitysten läpivientiin eduskunnassa." LUE MYÖS: Siniset kannattaa sote-uudistusta – ”Valinnanvapausmalli sisältää ongelmia”

Yksi uudistusten ongelmia on valinnanvapauslain EU-notifikaatio, jota hallitus ei ole tehnyt, vaikka kilpailuneutraaliuden varmistamiseksi se voisi olla tarpeen. Ilman EU:n lupaa Suomen uusi järjestelmä voi olla laiton, koska siinä julkisen puolen sote-keskus saa konkurssisuojan vuoksi kohtuuttoman kilpailuedun. LUE MYÖS: Simon Elo: Näin hallitus purkaisi sote-jumin – ”Kevyt notifiointi valinnanvapaudelle”

"Perustuslakivaliokunta ei antanut [notifikaatioon] yksiselitteistä vastausta, koska siihen ei ole olemassa sitä. Perustuslakivaliokunta on kuitenkin antanut siihen suuntaviivoja, että millä tavalla sote-valiokunta yhteistyössä ministeriöiden kanssa pystyy löytämään siihen polun. Katsotaan. Se työ on kesken, arvioidaan nyt sitä sitten kun se on ohi", Orpo sanoi.

LUE MYÖS:”Katastrofi” – Professori summasi sote-tilanteen yhdellä sanalla Ylellä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Jos tämä valinnanvapaus toteutuu, niin tarvitaan lisää vahtikoiria vahtimaan näitä firmoja. Pikavippi firmoille pitäis olla omansa, voiko markkinatalous toimia näin moraalittomasti. Onko meillä niin löperöt lait että kansainväliset firmat voi mellastaa miten haluaa. Eikö kokoomuksesta löydy minkäänlaista selkärankaa, pitämään Suomalaisten etua. Tämä vastuuton politiikka on todella härskiä.

Arto Lähteelä

Suomi hyvinvointi halutaan tuhota.
Röyhkeä hyväveli korruptio kukoistaa.
Suomi menettää kohta lopunkin itsemääräämisoikeuden.
Naapurit eivät ole toimettomia, kun sisäinen yhtenäisyys luhistuu.
Onko Ukrainan tie myös Suomen.

Pasi Käyhkö

Pasi, olet oikeassa, näinkin voi tapahtua.

Ihmetyttää tuo Petteri Orpon sanoma, ettei sotea ja maakuntauudistusta voi erottaa toisistaan. Syynä se,että ne ovat niin tiiviisti rakennettu yhteen.
Miksi niistä voi ja pitää eduskunnan kuitenkin äänestää erikseen. Kuka uskoo?'

Pasi Käyhkö

Hei herra Ollila, sinähän voit halutessasi ilmoittaa haluamasi kommentit asiattomiksi.
Painat vain täppiä "ilmoita asiattomaksi" ja kerrot asian.
Lehden toimitus tietenkin tekee lopullisen päätöksen asiasta.
Voinet vaikka kokeilla ja harjoitella tällä minun kommentillani.

Pasi Käyhkö

Jukka, niinpä on jos Orpo puhuu totta. Mutta, miksi niistä äänestetään erikseen? Silloinhan asiat ovat hyvin erillään toisistaan. Eli ne käsitellään erillisenä.
Jos niissä on tiukka sidos niin yksi äänestys pitäisi riittää. Eli molemmat kaatuisi.

Mikko Toivonen

Kun erityisesti maakuntahalinnossa, mutta myös kokoomuksen lanseeraamassa vapaavalinta virityksessä on elementtejä joita ei yksinkertaisesti voi, eikä saa hyväksyä kaikkien kansalaisten ja myös kaikkien toimijoiden yleisen edun nimissä, niin asiahan on selvä. Koko hanke on torpattava ja seuraava hallitus uudistaa ne osat missä tarvetta on ja terveydenhuollossahan se on lähinnä perusterveydenhuollon osalla tehottomuutena, että lääkäri pulana ja liian monelle kansalaiselle jo olemassaolevan vapaan valinnan liian suurena hintana

Terveyskeskusten lääkärien tehoa on kyettävä muuhun eurooppaan verrattuna lähes kaksinkertaistamaan muuttamalla lääkärin työaika kirjanpitäjästä lääkäriksi. Sitten lääkärikoulutusta on pikaisesti lisättävä ja ulkolaisten lääkärien pääsyä merkittävästi helpotettava ja nopeutettava ja jos on pakko ohjata heille asiakkaat jotka ilmaisevat halunsa ymmärtää englantia, mikä pitää olla jokaisen hyväksytyn ulkolaisen lääkärin pers kielitaitovaatimus.
Muun maailman tapaan on myös palautettava julkista tukevien ammatinharjoittajalääkärien kotivastaanotot ja pienklinikat ja poistaa siten pörssiasemien merkittävä välistävetorahastus lääkärin toimimisesta heidän asemansa puitteissa. Näille ammatinharjoittajalääkäreille myös Kela tuki ja se taas pois pörssiyhtiöiden kaikesta terveydenhoidosta ja vanhusten"huollosta!

Raimo Tulkki

Minä vetoan kaikkiin kokoomustaa porukkaa kannattaviin henkilöihin jotta, heittäkää tämä kööliinpöljä orponen ulos tuosta hommasta koska on huomattu että ei sovi siihen.
Kun on niin ihmeellistä että tämä pöljä sanoo asoita jotka evät ole totta mutta omasta mielestä ovat.
Kaikki mitä orpolija höpöttää ovat hänen mielipiteitään mutta ei välttämättä oikeita.

Raimo Hakala

Onko Orpo ajatellut mitä hän puhuu? Siamilaiset kaksoset eivät ole toivottu tulos, kun sukua halutaan jatkaa. Hallitus on siis tehnyt vakaasti ja tietoisesti niin sanotun epätoivotun virheen soten synnyttämisessä. Terveitä ja normaaleja lapsia toivotaan, kun yhdessä päätetään sukua jatkaa. Siamilaiset kaksoset ovat suuri ongelma eikä haluttu tulos.