Keskiviikko 17.7.2019

Valtio viemässä 73 milj.€ ratahankkeisiin – Toimitusjohtaja: Eduskunta ei saa hyväksyä, käytettävä vain kohtuuhintaisiin asuntoihin

Luotu: 
27.2.2019 08:15
  • Kuva: Mikko Käkelä
    Kuva
    Asuntosäätiö-konsernin toimitusjohtaja Esa Kankainen.
|

Asuntosäätiö-konsernin toimitusjohtaja Esa Kankainen vetoaa kansanedustajiin, jotta nämä eivät hyväksyisi 73 miljoonan euron siirtoa valtion asuntorahastosta (VAR) vasta perustetulle Suomen Rata -yhtiölle. Kankaisen mukaan rahat tulee käyttää vain kohtuuhintaisen asuntotuotannon edistämiseen.

Eduskunta hyväksyi yksimielisesti lokakuussa tarkastusvaliokunnan mietinnön, jonka kannanoton mukaan hallituksen tulee säilyttää Valtion asuntorahaston asema itsenäisenä ja rahaston käyttö tulee suunnata asumiseen. Kankaisen kirjoittaa blogissaan, että hallituksen viime perjantaina tekemä päätös ”on käsittämättömän lyhytnäköinen ratkaisu”.

Ehdotuksen hylkääminen suuren salin äänestyksessä on Kankaisen mukaan ”ainoa oikea tapa korjata tämä virheellinen päätös”.

”Toivottavasti eduskunta ei hyväksy päätöstä, joka kaiken lisäksi on eduskunnan tarkastusvaliokunnan laatiman mietinnön vastainen. Siinä nimenomaan esitetään, että VAR:n varallisuus tulee suunnata vain asumiseen”, Kankainen toteaa.

Kankainen korostaa, että VAR:n rahat on kerrytetty pieni- ja keskituloisten suomalaisten maksamien valtion aravalainojen korko- ja lyhennyskustannuksista.

”Olisi kohtuullista, että omakustannusperiaatteella määräytyvissä vuokrissa ei kerättäisi rahaa valtion yleiskuluihin, vaan ne hyödyttäisivät nimenomaan kohtuuhintaista asumista”, Kankainen sanoo.

”Tällä kertaa rahoja olisi tarkoitus käyttää raideliikenteen kehittämiseen. Asiaa perustellaan sillä, että se hyödyttäisi välillisesti myös asuntotuotantoa. Asia on kuitenkin periaatteellinen, sillä asuntorahaston varat on tarkoitettu suoraan kohtuuhintaisen asuntotuotannon tukemiseen, eikä siitä pidä poiketa.”

LISÄÄ AIHEESTA:

”Suuri pommi: Hallitus tekee viime metreillä ryöstön” – Sdp tylyttää Suomen Rata -rahoja

 Älähdys Sipilälle ja Bernerille lisäbudjetista – ”Hallitus ohittaa törkeällä tavalla eduskunnan tahdon”

Petteri Orpo vastaa Suomen Rata -ryöstöväitteisiin: ”Tämä on aivan yksinkertainen yhtälö”

Suomen valtiolta jättimäinen panostus raidehankkeisiin – Tunnin juna etenee

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Hakala

Eihän kysymys ole valtion tarpeesta ottaa asuntorahastosta rahaa. Sehän on pääministeri Sipilän ja ministeri Bernerin Halu rahoittaa raideliikenteen kunnostus kansalaisten maksamilla aravalainojen korko ja lyhennyskustannuksista. Jotta se voitaisiin yksityistää ja osakkaat saisivat taas hyvän tuoton mini sijoituksella. Kuten on käynyt kaikkien valtion yhtiöiden kanssa. Voisi media kertoa miten näiden loistavien valtion hoitajien taloudenhoito on tuonut heille rahaa ja omaisuutta joka on poistunut valtiolta. Eihän se tyhmä ole joka ottaa. Sehän on tyhmä joka antaa omaisuuden viedä. Voisiko olla totta, että kansalaiset eivät välitä miten heidän omaisuudelleen käy? Onko niin, että rappio ymmärryksessä on jo niin paha, että köyhyys ja orjuus onkin onnellisuutta. Jos niin ei muuta kuin onnea valintanne johdosta.

Jorma Nordlin

Hallituksen teko on siis suoranaisesti moraaliton: "Olisi kohtuullista, että omakustannusperiaatteella määräytyvissä vuokrissa ei kerättäisi rahaa valtion yleiskuluihin."

Kaikenlaisia temppuja se valtionyhtiöltä saamansa lainan avulla miljonääriksi tulleen vetämä hallitus yrittääkin tehdä.

Pasi Käyhkö

Asia menee eduskunnan hyväksyttäväksi. Mutta, meillä istuu enemmistöhallitus. Ehkäpä kansalaiset muistavat asian äänestäessään.
Perin outoa puuhastelua hallitukselta. Tässä casessa moottorina toimivat Sipilä ja Berner.

Seppo Simonen

Jees jees anti terveiset taasen BernerSipilälle kun mikään älykäs, innovatiivinen, digitalisoitavissa ja veronmaksajan edunmukainen uudistus kirottua muutamalle sitkeälle sissille.

Anne Bernerin myötä mentetään todellinen yhteiskunnan etujen mukainen visionääri mutta Anne on lupautunut edelleen olemaan Keskustalainen siitä kiitos hänelle.

Sosialidemokraatti Antti Lindtman mesoa kun valtio käyttää omia rahastoituja rahoja tuottavaan Oy Suomi Rata Aj yhtiöön. On varsin lyhytnäköistä ja outoa nähdä tämän yhtiön tarkoituksessa mitään moitittavaa kun tarkoituksena ei ole käyttää rata rakentamiseen varoja valtion budjettia vaan Suomen Ratan varoja josta on HS toimittaja Marko Junkkarin erinomainen artikkeli luettavissa.

Pasi Käyhkö

Seppo, Keskusta-puolue menettää nyt kevään vaaleissa Espoossa viimeisen kansanedustajan paikan. Eli vaalitulos tulee olemaan täällä puhdas 0. Bernerin jättämä äänipotti menee täällä lähes kokonaan Kokkareille ja RKP:ole.
Mutta hyvä, että Berner ei jätä teitä.

Harri Hietajärvi

Onko mikään instanssi tutkinut tarkasti Suomen Rata Oy:n omistuspohjaa. Onko valtio 100 %:sesti omistajana, vai onko mukana pienempiä osakkeenomistajia. Ainakaan Yritystietojärjestelmästä ei löytynyt ko. firmaa. Onko tieto salaista, vai mikä tässä mättää? Onko kenties Sipilä ja/tai Berner jotenkin sekaantunut omistusjärjestelyihin?