Lauantai 20.7.2019

”Nuorten ääntä ei haluttu kuunnella” – Eduskunta kaatoi 53 098 allekirjoituksen kansalaisaloitteen

Luotu: 
27.2.2019 18:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Vaikka opetus on lukioissa ja ammattikouluissa nykyään maksutonta, joutuvat opiskelijat maksamaan oppimateriaaleista kuten lukiokirjoista tai ammattikoulun työvälineistä.
|

Eduskunta on hylännyt äänestyksessä hallituspuolueiden äänillä maksutonta toista astetta koskevan kansalaisaloitteen, joka oli kerännyt 53 098 allekirjoitusta.

Vaikka opetus on lukioissa ja ammattikouluissa nykyään maksutonta, joutuvat opiskelijat maksamaan oppimateriaaleista kuten lukiokirjoista tai ammattikoulun työvälineistä. 

Toisin sanoen eduskunta hyväksyi sivistysvaliokunnan mietinnön, jossa hylkäämistä esitettiin. Mietintöön sisältyi kuitenkin kaksi lausumaa, jotka eduskunta siis myös hyväksyi:

”1. Eduskunta edellyttää, että opetus- ja kulttuuriministeriö huolehtii siitä, että toisen asteen koulutuksen järjestäjille aikaansaadaan ohjeistus, jossa koulutuksen järjestäjille tähdennetään tarvetta tiedottaa arvioitujen oppimateriaalikustannusten määrästä sekä keinoista, joilla nämä kustannukset voidaan kattaa tai mahdollisesti välttää.

2. Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto seuraa ja arvioi toisen asteen opiskelijoille opinnoista aiheutuvien kustannusten kehitystä ottaen huomioon opintotukilain (65/1994) mukainen oppimateriaalilisä ja opiskelijoiden oppimateriaalikustannusten alentamiseksi käynnistetyt hankkeet sekä tekee seuranta- ja arviointitiedon perusteella selvityksen ja tarvittaessa ehdotukset jatkotoimenpiteiksi. Selvitykseen tulee sisällyttää perusteellinen lapsivaikutusten arviointi.”

Nuorten järjestöt ja oppositiopuolueet kritisoivat kuitenkin jo aiemmin sitä, etteivät lausumat aidosti edistä kansalaisaloitteen asiaa. Hallituspuolueet ovat vedonneet muotoseikkoihin eli siihen, miten kansalaisaloite oli kirjoitettu. Valiokunnalla on kuitenkin lausumien kautta mahdollisuus kannattaa aloitetta, vaikka se ei muotoseikoiltaan olisi täydellinen.

LUE LISÄÄ: ”Tuntuu käsittämättömältä”: 53098 suomalaista halusi lukiot ja ammattikoulut ilmaiseksi – Nyt kansalaisaloitetta esitetään hylättäväksi

”Nuorten ääntä ei haluttu kuunnella”, kommentoi Lukiolaisten liitto pettyneenä Twitterissä.

”Hylätty. Tämä ei jää tähän”, kommentoi Pelastakaa Lapset ry:n kansalaistoiminnan ja vaikuttamistyön johtaja Riitta Kauppinen.

”Eduskunta on juuri äänestänyt nurin toisen asteen maksutonta koulutusta vaativan kansalaisaloitteen tavoitteet. Pettymys on suuri. Nuoret tekivät tässä huikean työn”, tviittaa Sakki ry.

Maksuttoman toisen asteen puolesta osoitettiin myös mieltä aiemmin tällä viikolla.

”Kun koululaiset tekevät kansalaisaloitteen maksuttoman toiseen asteen puolesta, hylätään se muotovirheen takia. Ehkä nuorten aktiivisuutta kaipaavilla aikuisilla olisi peiliin katsomisen paikka?” tviittasi vasemmistoliiton puheenjohtaja, sivistysvaliokunnan jäsen Li Andersson tuolloin.

LUE MYÖS: 

Kansanedustajan järkytys: ”Nuorten ja koulutuksen puhdasta halveksuntaa – hallituspuolueet kaatoivat kansalaisaloitteen”

Nuoret pettyivät kansalaisaloitteen kohtaloon – ”Näinkö eduskunta arvostaa nuorten aktiivisuutta?”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

Tähän ei rahaa tipu. Eikä liioin tule tippumaan vanhustenhoitoon tai lastentarhan-
opettajien liksoihin. Onneksi Suomi on väkilukuun ja kansantalouteen suhteutettuna
maailman paras, ykköspodiumin hyväntekijä, kun kyseessä on Suomen ulkopuolinen
maailma? Pelkästään esimerkiksi Afganistanin rauhanturvaoperaatio on polttanut
suomalaisiten veronmaksajien euroja yli 1000 miljoonaa. Ja rapioiksi päälle kymme-
niä miljoonia kehitysapua ja turvapaikkahärdellia ainoastaan tämän yhden maan
osalta, jonka ongelmiin tuskin Suomella on mitään osaa tai arpaa !
Suomen poliitikot ovat arvovalintansa tehneet, oma kansa on kakkosluokassa.
Ääänestäkää Orpoja ja Vihervassuja, ketä tahansa - luu on ainoa, joka jää käteen.