Keskiviikko 17.7.2019

Kohuttu 12 minuutin ”näytelmä” eduskunnassa – Keskustalainen: ”Krista Kiuru oli paikalla kun esitys tehtiin”

Luotu: 
28.2.2019 09:07
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Keskustalainen sote-valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen ja valiokunnan puheenjohtaja, sdp:n Krista Kiuru, ovat väitelleet pitkään valiokunnan työskentelystä.
|

Eduskunnan sote-valiokunnan varapuheenjohtaja, keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen tyrmää oppositiopoliitikkojen pöyristyneen kritiikin valiokunnan äänestysratkaisusta.

Oppositio on ryöpyttänyt hallituspuolueita valiokunnan äänestyksestä, jossa päätettiin äänin 10–6, että valiokunta ei enää kuule lisää asiantuntijoita hallituksen sote-vastineesta. Äänestys käytiin varapuheenjohtaja Heikkisen johdolla, kun valiokunnan oppositiopuolue sdp:tä edustava puheenjohtaja Krista Kiuru oli kokouksesta poissa noin 12 minuutin osallistuakseen puhemiesneuvoston kokoukseen.

Esimerkiksi oppositiopuolue rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan ”on ennenkuulumatonta, että hallituspuolueet valiokunnan varapuheenjohtajan johdolla jyräsivät päätöksen lopettaa asiantuntijakuulemiset, juuri silloin kuin valiokunnan puheenjohtaja oli lähtenyt puhemiesneuvoston kuultavaksi”.

Hannakaisa Heikkinen tuo oman versionsa esiin sosiaalisessa mediassa ja Helsingin Sanomissa. Heikkinen huomauttaa, että puheenjohtaja Kiuru oli paikalla, kun esitys äänestyksestä tehtiin ja sitä kannatettiin.

”Kannatettu esitys asiantuntijakuulemisen päättämisestä oli tehty jo siinä vaiheessa, kun varsinainen puheenjohtaja [Kiuru] johti kokousta. On normaalikäytäntö, että kokouksessa äänestetään kannatetuista esityksistä. Lopputulos olisi ollut sama, vaikka puheenjohtaja olisi ollut paikalla (jos olisimme päässeet äänestämään. Se kun on jäänyt neljä kertaa toteutumatta tämän prosessin aikana)”, Heikkinen kirjoittaa Facebook-tilinsä keskusteluissa.

Heikkinen toteaa, että puheenjohtaja Kiuru itse kutsui hänet jatkamaan kokouksen puheenjohtamista.

”Olemme kuulleet jo yli tuhat asiantuntijaa, nyt on aika mennä eteenpäin”, Heikkinen toteaa.

 

Heikkinen kertoo valiokunnan hallitusedustajien kirjelmöineen taannoin eduskunnan puhemiehistölle siitä, että valiokunnan puheenjohtaja oli toistuvasti lopettanut kokouksia ilman kannatetuista esityksistä äänestämistä.

LUE LISÄÄ:

”Ennenkuulumatonta – Tällainen menettely ei kuulu Suomen eduskuntaan” – Puoluejohtaja jyrähtää sote-valiokunnan toimista

”Poikkeuksellisen ruma näytelmä sote-valiokunnassa” – kansanedustajat tylyttävät hallituspuolueita

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarkko Mynttinen

Niin no, ketä nämä kuulluksi tulleet asiantuntijat sitten mahtavatkaan olla ja mitä organisaatioita edustavat? Samoja perusteluita puolesta tai vastaan ei hyödytä kuulla "tuhanteen kertaan", sen sijaan olisin kiinnostunut erilaista perusteluista. Määrän sijaan olisin kuulemisessa panostanut laatuun.

Matti Hytölä

"valiokunnan puheenjohtaja oli toistuvasti lopettanut kokouksia ilman kannatetuista esityksistä äänestämistä."

Ihan selkeätä vasemmiston viivytystaktiikkaa. Vasemmistolle ei vaan sovi valinnanvapaus, se että kansalainen saisi itse päättää jotain. Ei, massiivisen hallintokoneiston tulee päättää kansalaisen puolesta. Samalla maksimoidaan byrokratia, verot sekä suojatyöpaikat.

Arvo Tammela

Kaikki varmasti muistavat, mitä entinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson loihehti lausumaan 27.2. , " on ennenkuulumatonta, että hallituspuolueet valiokunnan varapuheenjohtajan johdolla jyräsivät päätöksen lopettaa asiantuntijakuulemiset, juuri silloin kuin valiokunnan puheenjohtaja oli lähtenyt puhemiesneuvoston kuultavaksi" . Henriksson taitaa olla varsinainen yhden totuuden äänitorvi. Ei olisi uskonut entisen oikeusministerin sortuvan hallituskiihkossaan väärän tiedon levittämiseen ( valehteluun ). No, oppositio-olo on ollut varmasti Henrikssonille stressaavaa ja
se aiheuttaa entiselle oikeusministerillekin ajatuskatkoja.

Erkki Malinen

Olis ehkä yhtä asiantuntijaa kannattanut kuunnella, Muuramen kunnanjohtajaa. Muurame erosi Jyväskylän yhteitoiminta-alueesta ja perusti Muuramen Hyvinvoinnin. Nyt asiakkaat on erittäin tyytyväisiä ja kunnalle kulut on pienet. Tässä on näille jotka hehkuttaa yksityisen puolesta, malliesimerkki miten kunnallinen voi toimia tehokkaasti ja ilman pyrökratiaa. Jos tämä kiinnostaa kannattaa lukea tämänpäivän Keskisuomalainen.

Seppo Simonen

Mitkä ne syyt sitten ovat luottaa KristaKiurujn ja Anna-Maja Henrikssoniin ?Kannatettu esitys "ei enää asiantijoita" äänestys puolesta 10 ja vastaan 6

Oletko Pasi Kokoomuspuolueesi puolella vai oletko vaihtamassa puoluetta SDP tai RKP linjalle.

Juhani Jantunen

Kävikö niin ettei hallituksen viimeisinpään vastineeseen haettu asiantuntijoiden kommenttia? Ne 1000 asiantuntijalausuntoa aiempiin esityksiin ei kata viimeisintä muutosehdotusta! Hallituksen agronomitasoisen laintuntemuksen mukaan riittää, että Komissiolle lähetetään tekstiviesti!

Lauri Kiiski

Oppositio tekee kaikkensa keinoja kaihtamatta, jotta pieninkään valinnanvapaus ei tulisi toteutumaan sote:n myötä. Viime kädessähän tässä nyt puolustetaan, halutaan ylläpitää ja suojata niitä terveyskskuksia, jotka eivät ole toimineet odotetulla tasolla ja laadulla vuosikymmeniin. Kyllä valinnanvapaustilanteessa kansalaiset kunnioittavat hyvin toimivia ja saavutettavia terveyskeskuksia palveluineen - sen on jo valinnanvapauskokeilu Pohjois-Savossa selvästi osoittanut.

Tuomo Saarikalle

Että piti Kiurun tantan tälläisen hässäkän järjestää tähän loppuun.Toivottavasti äänestäjät Satakunnassa hoitavat tämän tantan muihin hommiin.Antti Rinne kusettaa tätä naista lupaamalla tälle jotain parempaa pestiä,sitähän tämä ay-jyrä ei tee ,kun hän ei naisia halua mihinkään johtohommii.

Mikael Nygård

Hallituksen vastaukset 20:een ponteen on tarkastettava huolellisesti ja mikäli tarve on, pitää voida kuulla asiantuntijoita vastausten tulkitsemiseksi.

Eikös tämä ole selvä asia? No ei hallituspuolueille. Herää epäillys että niillä varmaan on tietoa siitä että vastaukset eivät ole kelvolliset ja yrittävät pimittää tämän valiokunnalta.