Keskiviikko 17.7.2019

Juha Sipilä avautuu kikystä: ”Olin liian sinisilmäinen” – 11 742 €/kk -avaus meni puihin

Luotu: 
28.2.2019 12:34
  • Kuva: Lauri Olander/ Alma Talent arkisto
    Kuva
    Pääministeri Sipilä vuonna 2015. Tuon vuoden kesäkuussa Sipilä sanoi alentavansa omaa palkkiotaan ja kutsuvansa muutkin johtajat palkanalentamistalkoisiin.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi kilpailukykysopimusta eli kikyä tuoreessa pamflettikirjassaan ”Koko Suomen taajuudella”.

Sipilä myöntää olleensa liian sinisilmäinen, eikä prosessi ollut hänen mielestään onnistunut.

”Ilman kilpailukykysopimusta Suomen työllisyystilanne ei olisi nyt hallituksen asettamassa tavoitteessa. Olen käynyt sopimuksen yksityiskohtia läpi muun muassa [Ranskan presidentti Emmanuel] Macronin kanssa. Hän ja EU:n komission puheenjohtaja [Jean-Claude] Juncker ihmettelivät, miten tämä on ollut mahdollista. No, ei se prosessi mennyt niin kuin piti. Sitä piti hengissä vain hallituksen päättäväisyys asiassa. Jouduin panemaan itseni likoon asian eteen paljon syvemmälle, mitä olin ajatellut ja tietysti kannan siitä syntynyttä kielteistä poliittista taakkaa edelleenkin. Vapaaehtoisesti neuvottelemalla seinä tuli monta kertaa vastaan”, Sipilä kirjoittaa kirjassaan.

Sipilä nostaa esiin myös unohdetun avauksensa johtajien palkkojen leikkaamisista. Sipilä sanoi kesäkuussa 2015 olevansa valmis leikkaamaan omaa palkkiotaan, jos yritysjohtajat lähtevät mukaan talkoisiin. Sipilän palkkio oli tuolla hetkellä 11 742 euroa kuukaudessa. Tällä hetkellä pääministerin palkkio on 11 142,33 euroa kuukaudessa. Pääministerin palkkio on veronalaista tuloa.

LUE LISÄÄ:

Sipilä lupasi leikata 11 742 euroaan – EK piti heti palaverin

Sipilän 11 742 €/kk -avaus: ”Minulla on sähköposti täynnä”

”Prosessista jäi puuttumaan myös elinkeinoelämän oman esimerkin näyttäminen. Lisäksi mukaan lähteneiden motiivit kyseenalaistettiin. Tunnustan, että olin liian sinisilmäinen. Minulla ei ollut riittävästi poliittista kokemusta. Oulussa kaikkien osallistuminen olisi ollut itsestään selvyys”, Sipilä kirjoittaa.

Hän jatkaa, että toisaalta ilman ”pohjatonta luottamusta ihmisiin ja sinisilmäisyyttä hanke tuskin olisi toteutunut”.

Sipilän mukaan iso kysymys on, miten vastaavia päätöksiä tulevaisuudessa tehdään.

”Toivotaan, että seuraavatkin hallitukset jaksavat uudistaa Suomea niin, että sisäisen devalvaation tarvetta ei synny. Ei taida vastaava ihan lähitulevaisuudessa onnistua. Kiky-sopimus oli kuitenkin enemmän kuin tarpeellinen Suomen palautumiselle hyvin työllisyyden ja kasvun uralle”, Sipilä kirjoittaa.

Kiky-keskustelu on jälleen ajankohtainen, sillä nyt väännetään siitä, onko kiky pysyvä vai väliaikainen ratkaisu.

LUE LISÄÄ:

Juha Sipilän kiky-lausunto hämmästyttää: ”Tulee iso myrsky”

Nyt alkaa yli 50 000 palkansaajaa koskeva kiky-vääntö – Ay-liitto varautuu jo täystörmäykseen

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mikkola

Kiky näyttää olevan pysyvä ratkaisu, mikäli halutaan saada jatkossakin jotain ”voileivän päälle.” Euroopan keskuspankki omistaa euron, josta Suomi-neidon osuus on vaivaiset 1.8 senttiä. Omistaja EKP määrää omasta rahastaan ja korkopolitiikasta. Siihen ei Suomi-neidolla ole juuri mitään sanomista. Sisäinen devalvaatio on korvannut markka-ajan devalvaation, jolla ennen vanhaan parannettiin kansainvälistä kilpailukykyä.

Erkki Laitinen

Jos mietit palkansaajan pussia sotavuosista euroon liittymiseen saakka, niin oletko oikeasti sitä mieltä, että "alennettiin ostovoimaa rutkasti". Tuo suosii laiskuutta -höpinä on Iiro Viinasen keksintö, jolla kovin yritettiin mainostaa euroa ja kikypolitiikkaa. Ei tämä nyt kovin hääviltä vaikuta. Tuotanto on edelleen vuoden 2007 lukemissa.

Mika Korhonen

Suomessa parempiosaiset osallistuvat kilpailukyvyn nostamiseen vain vapaaehtoisesti. Vähempiosaiset pakolla. Jälkimmäisillä ei ole muutenkaan mistä luopua, mutta silti heidät pakotetaan vaikka itkemällä luopumaan tyhjästä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vähempiosaiset joutuvat tekemään ilmaista työtä jotta parempiosaisilla olisi vieläkin leveämpi leipä.

Arvo Tammela

Urheilumiehenä täytyy taas todeta, että yllä olevien vakituisten kommentoijien Sipilää ylistävät kommentit, erityisesti kommentti 7 , ilahduttivat minua niin suuresti, että naisten viestisijoitus 7. parani ainakin kahdella sijalla. Paljon kiitoksia ja uutta vain suoleen kun vanhat kuolee.

Jukka Mattsson

Sipilä oli kesäkuussa 2015 valmis leikkaamaan omasta palkkiotaan?

Sinisilmäinen Sipilän Juha lupasi antaa myös omakotitalonsa pakolaisille.

Mitä muuta hän on luvannut? No ainakin terveysjäteille ja Kokoomuksen Orpolle SOTEn.

Saas nähdä josko kolmas kerta onnistuu?

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #19

Näinhän se näyttää olevan mutta mitä saavat Siniset Terho, Soini, Elo, Lindström, Niinistö, Saarakkala jne...?

Eihän ne voi olla näin samaa mieltä ja hiljaa jos ei joku lehmänkauppa olisi taustalla. Olisiko joku palkkioduuni tai EU virka?

Pekka Junnikkala

Tuottavuus ei ole noussut yhdessäkään kiky firmassa, aivan turhaa tekohengitystä koko juttu.
Tuottavuutta lisätään ainoastaan lisäämällä tekijöitä tai automatiikkaa eikä lisäämällä toimihenkilöitä, työtaakkaa ja kiirettä, mikä oli jo vuosituhannen alussa loppuunkäytetty nykymalli joka aiheuttaa yhteiskunnalle vain kuluja sairauspoissaolojen ja loppuunpalaneiden kuntoutuksen vuoksi.

Työntekijöiden hyvää ei ajatella enää ollenkaan, ei tavallinen ihminen ole mikään ylisuorittaja jolta voi vaatia ylitöitä ja töitä vielä työajan ulkopuolelle, tämä käy jo ihmisarvojen päälle koska työntekijästä ei välitetä piirun vertaa. Sitäpaitsi jos iso työkuorma vaikkapa puolitettaisiin niin eikö siinä olisi kahdelle hyvinvoivalle henkilölle töitä?

Timo Rännäli

Oli luvannut pudottaa palkkaansa, oli luvannut talonsa pakolaisille.. Kuminaama lupasi ettei opintotukia heikennetä, jotain lupasi Sipilä samaan aikaan, mutten enää muista mitä.
Kun ei sillä mitään väliä ole.
Hyvä on lupailla kun ei kukaan vahdi että lupauksensa pitää.

Arvo Tammela

Kyllä Mattssonin ja Käyhkön mielikuvituksella ei ole mitään rajaa.
Täytyy myöntää ettei heidän laatimiaan kommentteja pysty kukaan ilman tuollaista mielikuvitusta kirjoittamaan. Kuten olen jo moneen kertaan lausunut niitä lukemalla päiväni on pelastettu ja maamme hiihtäjien hiihtämät pistesijatkin ovat lähes mitalisijoja, joten "veljet" eikun enemmän mielikuvitusta ja uskoa niin hyvä tulee.

Jukka Mattsson

Näin puolueettomana kansalaisena on helpompi ajatella kuin kiihkopuolueuskollisen henkilön.

Kaikkein typerimmät päätökset ovat yleensä yksimielisiä. Katso miten kävi saksassa aikoinaan.

Kyllä siellä Keskustassa on hyvääkin saatu aikaan mutta ei Sipilän aikana.