Tiistai 16.7.2019

Sote-kohu: Kansanedustaja näytti EU-lomaketta ministerille – ”Kumman kohdan ruksaatte, b:n vai d:n?”

Luotu: 
28.2.2019 17:05
  • Kuva: Kuvakaappaus / Eduskunnan verkkolähetys
    Kuva
    Antti Lindtman nosti kyselytunnilla esiin EU-lomakkeen ja kysyi, minkä kohdan hallitus ruksaa.
|

Eduskunnan torstaisesta kyselytunnista kului peräti puolet sote-uudistuksen EU-notifikaation käsittelemiseen.

Perustuslakivaliokunta edellyttää, että EU-notifikaatio on hoidettava ja hallitus on vastannut etenevänsä oikeusvarmuusilmoituksen kautta. Julkisessa keskustelussa ihmetellään nyt, vastaako oikeusvarmuusilmoituksen tekeminen perustuslakivaliokunnan tahtoa.

Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) perusteli kyselytunnilla kerta toisensa jälkeen, miksi hallitus valitsi oikeusvarmuusmenettelyn. Saarikko muun muassa toisti sote-johtaja Päivi Nergin eilen keskiviikkona antaman lausunnon, jonka mukaan notifikaatio on yleiskäsite.

”Notifikaatio on yleiskäsite, jonka alle mahtuu myös toimintamuoto oikeusvarmuusilmoituksesta. Se on tapa hakea EU:lta virallinen kannanmuodostus siitä, pitääkö valinnanvapaus sisällään valtion tukea, joka on kiellettyä”, Saarikko sanoi.

Saarikko myös kävi Nergin tapaan läpi sen, mistä oikeusvarmuusilmoitus löytyy EU:n artiklasta 108 (3). Perustuslakivaliokunta nimenomaan edellytti, että hallituksen on tehtävä tämän artiklan mukainen notifikaatio.

LUE LISÄÄ: Sote-sanasota yltyy – Nerg: ”Mikä tahansa komissiolle menevä ilmoitus on notifikaatio”

Nerg totesi jo keskiviikkona, että komission vuonna 2015 antama asetus täsmentää kyseistä artiklan kohtaa, ja tuosta asetuksesta oikeusvarmuusilmoitus löytyy.

Lopulta notifikaatiokeskustelu kilpistyi suurimman oppositiopuolueen sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin kysymykseen siitä, miten hallitus ruksittaa EU:lle annettavan lomakkeen.

Kyseisen lomakkeen nosti keskiviikkona esiin Uuden Suomen haastattelema Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio. Komission asetuksen mukaisessa valtiontuen tietolomakkeessa hallituksen on ruksittava, tarkoittaako se notifiointia (kohta b) vai oikeusvarmuusilmoitusta (kohta d).

Katso lomake tästä:

Lindtmanin mukaan hankalasti tajuttava notifikaatio on tärkeä asia, sillä ”tästä voi olla kiinni koko sote-rakennelman kohtalo”.

Lindtman vetäisi esiin tulostetun lomakkeen ja tivasi ministeri Saarikolta, kumman kohdan hallitus ruksaa: b:n vai d:n. Lindtmanin tulkinnan mukaan kohta b eli notifiointi olisi perustuslakivaliokunnan kannan mukainen.

”Kumpaan kohtaan te raksin laitatte: kohtaan b tai kohtaan d? Se ratkaisee tämän”, Lindtman sanoi.

”Tämä ei varsinaisesti ole mikään lottopeli tai veikkaus”, Saarikko aloitti mutta myönsi, että ”pohjimmiltaan keskustelemme yhdestä sähköisestä lomakkeesta”.

”Koska Suomen kanta on se, että me itse arvioimme, että ei ole kiellettyä valtiontukea, niin meidän kantamme on oikeusvarmuusilmoitus”, Saarikko sanoi.

Näin ollen Saarikon mukaan Suomi ruksaa siis lomakkeelta kohdan d.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Ylöstalo

Lopettakaa se Sote pelleily eduskunnassa, ei sitä kukaan enään jaksa. Jos ja kun eduskunta hyväksyy soten , voi seuraava hallitus korjata mahdolliset virheet. "Liike on minulle kaikki kaikessa, päämäärä ei mitään. Tärkeätä ei ole perille pääseminen koska perille ei voida päästä vaan tärkeätä on suunta, pyrkimys, liikkeelläolo" Mauno Koivisto.

Seppo-Juha Pietikäinen

Vihervasemisto ajaa notifikaatiota, koska valtion olisi tukemassa
maakunnan liikelaitosten kautta enemmän julkista sektoria kuin yksityisiä
palveluntuottajia (= verotus, valtion vastuu kaikista liikelaitoksen sitoumuksista).
Eli julkinen ja yksityinen toimija eivät ole tasaveroisessa asemassa.

En ota kantaa notifikaation tarpeellisuuteen sinänsä, vaan kerron tässä
sen vihervasemmiston politikan teon taustan.
Ja tämä tarina on totta T Rautavaaran lausunsanoja mukaillen.

Antti Brusi

Julkinen ja yksityinen eivät saa ollakkaan tasavertaisia. Yksityisen pitää pärjätä ja saakin, jos täyttää ostajan ehdot. Nyt mennään niin, että roikaa malliin jossa yksityinen tulee asettamaan ehdot ostajalle.

Seppo Simonen

Sosialidemokraatti kansanedustaja Antti Lindtman levitteli EU-sta saatua eduskunan kyselytunnilla sähköistä A4 lomaketta kuin Neville Chamberlain britanian pääministeri taanoin.
Seurasin koko kyselytunnin ja täytyy sanoa että ministeri Annikka Sarikko selviytyi loistavasti pytyen antamaa perustellut vastaukset opposition kysymyksiin.

Vihervasemmiston ja RKP tarkoituksena on vain estää kaikin mahdollisin keinoin estää hallituksen kansalaisen parhaaksi esitetyn vapauden sotekeskuvalintaan..

Raija Lempiäinen

Valinnanvapaus on huijausta, ei toimi kaikkialla Suomessa, myös aiheuttaa sen ettei ajateltuja säästöjä synny. Hoivajätit ovat liikeyrityksiä ja niiden tehtävänä on tuottaa voittoa omistajilleen ja sijoittajille, sen vuoksi niitä ei saa päästää niskan päälle suomalaiseen sosiaali- js terveyssektoriin. Näin käy jos markkinasote läpi menee. Tämä on tärkein asia vastustuksessa. Sote tarvitaan, mutta ei valinnanvapaus/markkinamallia.

Antti Brusi

On se vaan merkillistä. Koko "uusi sote" on rakennettu savijaloille ja eikun lisää pukkaa, Hämäyksen toinen kierros on juuri käynnistynyt. Nyt tapellaan notifioinnista ja mitä se on. Luodaan alkuperäisen ongelman tilalle toinen ja kun se on ratkaistu ihme veivillä on koko juttu kasassa. Pientä rajaa....

Raija Lempiäinen

Miksi hallitus (Saarikko/Nerg) nyt vasta lähettävät "kevynotifikation" EU:lle , EU ilmoitusta on toivottu jo pitkään. Asiantuntijat ovat sitä ehdottaneet. On jo tarpeeksi monta kertaa kokeiltu kepillä jäätä,että olisi ollut jo aika tehdä asia kunnolla, mutta itse ovat pelanneet ajan loppuun! Sote tauolle ja korjailuun, ei tarvita eduskunnalta lisää istuntoaikaa ! Kansalaiset uskovat Sote asiassa enemmän asiantuntijoita kuin Sipilän hallitusta tai puhekone Saarikkoa! Saatikka Orpon selityksiä valinnanvapauden autuudesta, ei toteudu kaikkialla, vain ruuhkasuomessa. Siis valhetta, "pörriäisille" luvattu rahasampo, kokoomuksen arvovalinta.

Lauri Kiiski

Omitusta tässä notifikaatiosvaatimuksesa on, että sehän on täysi vastoi SDP: n omaa ideologiaa. EU: n päätännän ja lainsäädännän tavoitteena on turvata yksityisten yritysten toiminta julkishallintojen mielivalloilta.

Suomalaisen terveyskeskuksten tai kunnallisten vanhuspalveluidenei tulisi saada mitään pienintäkään kilpailuhyötyä yksityisiin nähden, joka nyt ahdistaa kovasti
demarijoukkiota, vaikka notifikaatiota jarrutuksessaan castoin omia aatteitaan vaativatkin.

Täysin absurdia hölynpölyä demukoilta.

Veli-Pekka Moisalo

Soten julkiset puolustajat loytyvät Kepun ministereistä ja kansanedustajista. Kun keskustelu etenee, niin he sotkevat itseään suohon entistä syvemmälle. Edustaja Heikkinen A-studiossa totesi, että sotea tarvitaan köyhtyvien maalaiskuntien pelastamiseksi. Tähän tarvitaan uusjakoa koko Suomesta.

Taisto Pihlajamaa

Niin tai näin, mutta osaavatkohan ne edes ynnälaskua. Siirrellänpä sitä vähenevää hoitohenkilökuntaa sotella sinne-tänne, kuten ennen hölmöläisten peitonjatkamiskonstissa, mistä sitä hoitajaa sillä konstilla lisää sikiää.

Kansa ei halua lisääntymällä uutta kasvua tehdä. Vanhat elää vanhemmaksi..

Jani Pohjolainen

Tässä taas rakennellaan järjestelmää jota varten kansalainen on olemassa. Jotenkin sitä kuvittelisi että järjestelmät tehtäisiin tukemaan ihmisiä eikä voittoa tavoittelevia yrityksiä. No samahan tuo on jo muutenkin. Suomeen syntyessä kansalainen on veronmaksaja ja tuotantoväline. Ei muuta. Tyhmyydessään on ihminen rakentanut kapitalistisen järjestelmän jota ei osata enää hallitusti purkaa.