Tiistai 16.7.2019

Petteri Orpo: ”Täällä kylvetään eriarvoistumisen siemen” – Kokoomus asetti jo yhden kynnyskysymyksen

Luotu: 
28.2.2019 17:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Perhevapaauudistuksen toteuttaminen on kokoomukselle kynnyskysymys tulevissa hallitusneuvotteluissa, linjaa puolueen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen. Kokoomus julkisti vaaliohjelmansa tänään torstaina.

”Kokoomukselle perhevapaauudistus on yksi meidän keskeisimmistä tavoitteista ja puheenjohtaja [Petteri Orpo] on määritellyt sen kynnyskysymykseksi. Suomeen tarvitaan perhevapaauudistus.”

Grahn-Laasonen korostaa, että uudistuksen on lisättävä vanhemmuuden tasa-arvoa, naisten työllisyyttä ja luo sujuvuutta lapsiperheiden arkeen. Silti kokoomuksella on Grahn-Laasosen mukaan ”neuvotteluvalmiutta” sopivan ratkaisun löytämiseksi.

LUE MYÖS: Kokoomus: Miljardin veroale Suomeen – rahoittaisi lupaustaan alkoholitempulla

Tavoitteiden kaksi ensimmäistä kohtaa haastavat erityisesti nykyisen kotihoidontuen, jota vanhempi voi nostaa siihen asti, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.

”Meidän perhevapaamalli mahdollistaa myös sen kolmannen vuoden, mutta tuotaisiin joustoja ja mahdollisuuksia valita”, Grahn-Laasonen toteaa.

Käytännössä malli ehdottaa, että nykyinen kotihoidontuki muuttuisi 800 euron suuruiseksi hoitorahaksi. Summaa voisi nostaa puolen vuoden ajan, mutta puolittamalla summan se riittäisi vuodeksi. Puolittamalla hoitorahan sekä ansiosidonnaiset vanhempainrahat etuudet riittäisivät kolmeksi vuodeksi.

Perhevapaauudistuksen ohella kokoomus tavoittelee kaksivuotista 20 viikkotunnin esiopetusta. Lisäksi puolue haluaa nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta.

”Se on tasa-arvoteko”, Orpo toteaa.

”Tänään olemme tilanteessa, jossa Aino ja Leo – ne ovat yleisimmät nimet – jos Aino on vähän rikkonaisemmasta perheestä, niin hän ei ole tilastojen valossa varhaiskasvatuksen piirissä kuin Leo, jolla on eheämpi perhe. Kun koulu alkaa, heillä on valtava ero lähtökohdissa. Se eriarvoistumisen ja syrjäytymisen siemen on kylvetty siellä.”

”Jokaisen pienen tytön ja pojan pitää päästä maailman parhaan kasvatuksen piiriin pienenä, maksuttomaan kaksivuotiseen esiopetukseen kiinni viisivuotiaana. Se on meidän keskeisiä vaalilupauksiamme ja harvoja rahalupauksia”, Orpo sanoo.

Orpon mukaan perhevapaauudistuksen keinoilla puututaan myös laskevaan syntyvyyteen.

”Syntyvyys laskee Suomessa huolestuttavalla tavalla. Meidän täytyy kiinnittää huomiota lapsiperheiden kokonaispalveluihin, siihen pakettiin nuoret perheet, vanhemmat, mitä he pohtivat kun he miettivät, uskaltaisivatko he lähteä toteuttamaan lapsihaavettaan”, Orpo sanoo.

”Nato-hakemus ei ajankohtainen”

Kokoomus on puoluekokouksessaan päättänyt kannattavansa Nato-jäsenyyttä. Tästä huolimatta Nato-jäsenyys ei kuitenkaan ole puolueelle samanlainen kynnyskysymys kuin perhevapaauudistus.

”Ymmärrämme sen hyvin, että Nato-jäsenyydellä ei ole muiden eduskuntapuolueiden kannatusta ja myöskään kansan parissa Nato-jäsenyyden kannatus ei ole kovin korkealla. Siksi me nojaudumme siihen peruslinjaan, joka Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tällä hetkellä on: tehdään niin läheistä yhteistyötä Naton kumppanimaana kuin mahdollista”, Orpo sanoo.

Millainen Nato-kirjaus sopisi hallitusohjelmaan?

”Nykyisenkaltainen on minusta hyvä. Pidetään yllä mahdollisuutta liittyä Natoon”, Orpo vastaa.

LUE MYÖS:

Perussuomalaiset: ”Kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet välittömästi säilöön”

Kaksi puoluetta haluaa 1 000 uutta poliisia Suomeen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikosten tuomiot kovemmiksi, nettisaalistaminen kuriin”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Leppänen

”Täällä kylvetään eriarvoistumisen siemen”: Koskee Kokoomusta. Ja syntyvyys laskee, koska epävarmuus vakinaisesta työpaikasta estää perheen perustamista ja varsinkin lapsien hankkimisesta. Ja kaiken takana on kokomusta. Ehkä vähän myös kepulilaiset.

Raija Lempiäinen

Kyllä sitä nyt vaalien alla olla niin huolissaan eriarvoistumisesta! Hallitus on toimillaan viimeiset neljä vuotta luonut eriarvoisuutta ja lisännyt lapsiperheköyhyyttä, muiden köyhdytysten lisäksi. Ei ole kovinkaan suurta luottoa kokoomuksen lupauksiin. SDP:llä, Vihreillä ja Vsemmistoliitolla on oikein hyvät perhevapaita koskevat ohjelmat , niitä ei kokoomuksen ohjelmä päihitä. silkkaa äänten kalastelua.

Pasi Anttila

Eiköhän se siemen ole kylvetty tämän kokoomuksen vuodesta 1987 alkaneella hallituskaudella. Kokioomus on saanut kyllin esittää politiikkaansa ja nähty tulos ei juuri imartele. Velkaa korotettu 0€ yli 100 mrd. Työttömiä n. 300 000 vanhusten ja lastenhoito täysin retuperällä. Innovaatio ja koulutuksen taso laskee kuin lehmän häntä, aivovuoto ulkomaille lisääntyy, kestävyysvaje 10 mrd ja puheet terveestä tai tervehdytetystä julkisesta sektorista voidaan siis unohtaa, syntyvyys alle "nälänhätä" vuosien....lista on pitkä ja koruton.

Suomessa ei ole kiitos kokoomuksen enää maailman paras varhaiskasvatus koulutuksesta puhumattakaan.

Olisiko jo aika palauttaa kokoomus oppositioon minne se näillä näytöillä kuuluu

Juha-pekka Naukkarinen

Aivovuoto johtuu usein Suomen korkeasta verotuksesta,kun saadaan hyvä ja ilmainen koulutus,niin huomataan,että monissa maissa käteen jäävä tulo on huomattavasti korkeampi,kuin Suomessa ja muukin eläminen paljon halvempaa,ei kokoomus aja korkeaa verotusta,vaan vihervasemisto,näkeehän sen jo Rinteen lausunnosta!

Pasi Anttila

Iso osa tätä aivovuotoa johtuu yliopistojen ja tutkimuksen kurjistamisesta, sen laadun heikkenemisestä ym.

Ei näille korkeasti koulutetuille palkka ole ainoa määrittävä tekijä. Osa tosin lähtee joka tapauksessa kun haluaa kansainvälistyä.

Totta ja niihin veronalennuksiinkaan meillä ei ole varaa. Ne ei ole dynaamisia menoja jotka maksavat itsensä takaisin.

Markku Järvinen

Sanni Grahn-Laasonen teki ammatillisen koulutuksen reforformin. Tämä reformi ei onnistunut järin hyvin. Itse asiassa ei edes hyvin, eikä edes kehnosti onnistunut Sannin ideoima reformi. Se epäonnistui täysin. Samoin kävi OKL:n muutto Savonlinnasta Joensuuhun. Sannin idea. Hän oli opetusministeri. Yli 130 milj.€ kuluja veronmaksajille ja maaseutu autioutuu. Vieläkö joku uskoo Sanni Grahn-Laasosen kykyihin? Orpo tietenkin.

Seija Hynninen

Eikö nää ymmärrä jos olet hoitamassa kotona lasta/lapsia,saat kotihoidontukea, niin silloin et saa mitään työttömyyskorvausta , siksihän tuo kotihoidontuki on ! Ainut on eduskunta jossa palkkio juoksee vaikka teet muksuja. Nämä ei tajua taaskaan normijutuista mitään .Tommosta ansiosidonnaista vanhempainrahaa ei ole olemassakaan mistä nuo puhuu. Vain äitiyspäiväraha on sidottu palkkaan, mutta senkin maksaa Kela. Kukas ne hoitaa ne 9kk vauvat kun mammat menee töihin, päiväkodit ei mielellään ota noin pieniä, ja pk:t on jo nyt ylipuukattuja !