Tiistai 18.6.2019

Palkka 2 720€/kk, jokaisesta lisäeurosta menee 47,2% valtiolle – Tähän Petteri Orpo haluaa puuttua

Luotu: 
1.3.2019 07:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Kokoomus hamuaa miljardin euron veroalennusta ansiotuloverotukseen. Puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo, että nyt veroalessa pitää painottaa keskituloisia.

”Se kohdentuu kaikkiin tuloluokkiin, mutta painottaisin keskituloisia. Nyt me olemme pienituloisten verotusta laskeneet merkittävällä tavalla – se alkaa olla Euroopan matalimpia – niin progressio alkaa puskea päälle matalissakin keskituloissa”, Orpo sanoo.

Tällä hetkellä esimerkiksi 2 720 euroa kuukaudessa ansaitsevan marginaaliveroaste on 47,2 prosenttia. Se merkitsee, että jokaisesta tienatusta lisäeurosta 47,2 senttiä menee valtion kirstuun. Yli 50 prosentin marginaaliveroaste nousee 3 920 euron kuukausipalkalla.

LUE MYÖS: Kansanedustaja sai 720e/kk-lisän ja käteen jää alle puolet – Liitto: koskee jo ”ihan tavallista palkkaa”

”Siinä on se vastaus. Tämän takia painotuksen pitäisi olla keskituloisissa ja progression purkamisessa”, Orpo toteaa.

Kokoomus esitteli oman vaaliohjelmansa eilen torstaina. Ohjelmassaan puolue korostaa, että veroaste ei saa kasvaa kasvutrendiä kuihduttamaan. Ansiotuloverojen alentamisen puolue kuitenkin rahoittaisi eri verotukia heikentämällä sekä korottamalla ympäristö- ja haittaveroja.

LUE MYÖS: Kokoomus: Suuri veroale Suomeen – rahoittaisi lupaustaan alkoholitempulla

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Pitkänen

Orpo on ihan ajan tasalla. Kyllä verotuksessa on vielä portaat joissa määritellään vero portaan alarajalla ja vero sen ylittävältä osalta. Ja siinä verokortissakin on sitten raja jonka ylittävältä osalta verotetaan isommalla prosentilla. Ennakonpidätys ei ole lopullinen verotus se on vain aproksimaatio

Jere Viikari
Vastaus kommenttiin #5

Verottajalla on laskurit netissä. Ei travitse arvuutella.

Esim. helsinkiläinen, 2600 €/kk (ei lomarahaa), vuoden kokonaisansiot 31200 €. Koko vuonna maksettava vero 4 143,05.
2800 €/kk, vuosiansio 33600 €, vero 4 962,63.
2400 euroa (12x200 €) suuremmasta vuosiansiosta maksetaan siis veroa 819,58 € enemmän. Marginaalivero lisätulolle on 819,58 € / 2400 € = 34,15 %.

Olli Parviainen
Vastaus kommenttiin #23

#23. Periaatteessa noin, plus palkasta pidätetään lisäksi vielä 8,25% työntekijän eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja. Verottajan pehmeä käsi vie siis laskelman 200€ lisätulosta 42,4% veroa.

Mielestäni se on aika paljon noilla tulotasoilla.

Janne Pohjala

Kokoomuksella on ollut 12 vuotta aikaa hallituksessa alentaa keskiluokan verotusta.

Lisäksi Orpo ei puhu totta. Juuri muutettiin oletukseksi verotuksen vuositulojen verotus. 2720 /kk tienaavan valtionveroprosentti on 15,5 ja enemmän tienaavan esimerkin 22,5 verohallinnon laskurin mukaan.

Jos tekee ylimääräistä niin tilaa verokortin sen mukaan mitä arvii tienaavansa, jolloin marginaaliveroa ei tarvitse maksaa joka lisätienestistä.

Eli Orpon ja Kokoomuksen vaalitemppu on numeroilla leikkiminen.

Lisäksi ohitetaan se että Kokoomuksella ei ole todellisuudessa vähentämässä verotusta vaan siirtämään sen miljardin ottamisen energiaan varottamisesta, liikenteestä (autoista), alkoholista. Eli verotus kevenee kun keskiluokka lopettaa autoilun ja lämmittämisen.

Eli keskimäärin keskiluokan verotus itse asiassa kiristyy, koska keskiluokalla on uasemmin auto ja isompi asunto kuin pienituloisilla.

Raija Lempiäinen

Samoilla linjoilla olen, pelkkää vaalipuhetta! Myös lämmitysöljyn tai sähköveron nosto leikkaa pois kaikki luvatut tuloveroalet, todennäköisesti kokoomuksen ale olisi prosenteissa laskettu ja sehän on aina isompi mitä suuremmat tulot. Totta myös tuo 12 vuotta jolloin olisi voinut verotuksen järkeistää! Voihan Orpo!

Kari Aaltonen

Orpo puhuu ja puhuu, mutta tuntuu pitkälti kertovan jotain unitarinoita, millä ei ole mitään pohjaa, nyt Orpo kalastelee keskituloisten ääniä, jota on kusettanut jo tämän kauden, ehkä keskituloississa vielä löytyy potenttiaalia, pieni silmänkääntö temppu, kun euron antaa helpotusta, niin voidaan toista kautta ottaa kymppi takas, minkä voi jakaa yritystukina kavereille ja näin saadaan myös vääristettyä kilpailua niin ettei näiden kanssa pärjää yrittäjä joka ei kuulu kerhoon.

Kari Kapela

Kun katsoo kuvassa esiintyvän vilpitöntä poikamaista ilmettä, ei löytyne ketään, joka ei hänen sanomaansa tahtoisi uskoa.

Kun katsotaan asemaa jossa kuvan henkilö vaikuttaa, ja on vaikuttanut jo lähes neljä vuotta, nousee esiin kysymys että miten mies osaa valehdella noin kirkkain silmin ja julkeaa näyttää äänestäjilleen kuinka tyhmänä hän heitä pitää.

Tyypillä on ollut valta ja mahdollisuus vaikuttaa jokaiseen epäkohtaan, joita hän nyt äänestäjilleen luettelee. Mahdollisuus vaikuttaa, jos olisi halunnut. Hän e i o l e halunnut.

Erkki Malinen

Ei tää Orpo taida verokorttiaan osata lukea, minulla siinä on 20% kunnallisveroa sairaanhoitmaksu1,5% ylevero 2,5%. Eli valtio minulta suoraa veroa saa suoranaista veroa aika vähän, aika populistinen esitys taas kerran. Ja jos tämä sotehimmeli toteutuu valtion on pakko korottaa osuuttaan, niin entistä populistisemmaks nämä puheet käy.

Jaakko Aalto

Marginaaliveroprosentti kuvaa kuinka paljon palkkatason ylittävästä tulosta verot kasvavat. Esimerkiksi kun 40 000 euroa vuodessa ansaitsevan palkansaajan tulot nousevat 100 euroa, hänen veronsa nousevat 47,2 euroa. Näin saadaan marginaaliveroprosentiksi 47,2 %.

Petri Hämäläinen

Kokoomuksen kantava teema on kaksi vuosikymmentä ollut julkisen vallan palvelutuotannon syyllistäminen tehottomuudesta ja epäreilusta kilpailuedusta. Ammattiliittojen kohtalo on ollut sama syyllistäminen.

Ideologian ytimessä on ollut markkinoiden vapauttaminen.

Nyt julkisen vallan palvelutuotantoon ja kansalliseen infrastruktuuriin sidottu pääoma, niin materiaalinen kuin henkinenkin pääoma, on joko myyty tai tuhoutunut palveluiden alasajossa.

Ja nyt kansa katsoo vieressä ja äänestää Kokoomusta kun nykymaailman oligarkit syövät kansallisaarteemme ilmaiseksi.

Hyvä Kokoomus !

Jarmo Makkonen

Pitäisi Orpo niistä veroeuroista huolta eikä jakaisi holtittomasti jokapuolelle. Eihän mikään verotus riitä kun hallitukset pitää pystyssä puolta Eurooppaa ja kehitysmaita, Suomen pitäisi vielä ottaa yksin vastuu maailman pelastamiselta ilmastonmuutokselta.

Eero Pekonen

Jos Orpo olisi tukkinut verotuksen porsaanreikiä, mm. konserniverotuksen osalta, niin palkansaajien verotusta olisi vara keventää. Mutta ei, hän on menetellyt päinvastoin; vakuutuskuoresta hallintarekisteriin, evl 18b pykälä jne... Ja samaan aikaan elinkeinoelämä käynnistelee uusia verohelpotuksia seuraavalle hallituskaudelle. Jos valtion tulot alenevat, niin se tarkoittaa palvelujen heikkenemistä.

Risto Ylönen

Orpo on tuossa ihan oikeassa. Verotusaste on aina ollut liian kireä palkansaajille! Vasemmiston ideoilla veroaste vaan nousee? He sosialisoisivat kaiken mahdollisen. Ainoastaan kilpailu tehostaa laatua ja pitää palveluiden hinnat kurissa.

Pirjo Hokkanen

Kyllä Orpo on ihan oikeassa myös eläkeläistenkin osalta. Itsellä verokortissa eläkkeen verotus jotain 26% ja lisätuloista yli 40%. Hyväkuntoisena voisin tehdä osa-aikaisesti jotakin hommaa, mutta en kyllä viitsi jos tosiaan jokaisesta eurosta jää tuo 50 ja risat%.....

Markku Koivisto

Niin, ne miljardiluokan veronpalautukset vuosittain johtuvat paljolti siitä, että lisäprosentilla tienattu kokonaistulo jää pienemmäksi kuin lisäprosentti olisi edellyttänyt. Yli maksettu vero (siis kokonaistulosta) palautetaan.
Jos osaa arvioida vuoden kokonaistulonsa, vaikkapa eläketulon ja sen päälle tehdyn lisätulon, voi summan ilmoittaa verottajalle ja saa sitä tuloa vastaavan verokortin ilman mitään lisäprosenttia. Kokonaistulosta vero maksetaan, siinä mielessä marginaalivero johtaa ajatuksia vähän harhaan. Progression jyrkkyydestä se toki yksinomaan riippuu.

Erkki Malinen

Pirjo sulle nevoksi tilaa työnatajaa varten verokortti, minulla eläkkeestä vero 25% ja lisätyö korttiin 27% vero, just tilasin sellaisen. Ei tarvii turhaan maksaa sitä korkeampaa veroa, toki se maksetaan veronpalautuksena takaisin, ei ollut Orpo sittenkään oikeassa.

Erkki Malinen

Jos meidän valtionvarainministerin verotus järjestelmän ymmärtäminen on tuolla tasolla, mitä tässä jutussa kerrotaan, ihmettelen miten se ylipäänsä selviää niistä tehtävistä. Voihan olla että tyhmää kansaa kusetetaan sillä että ,kaikista lisä euroista menee puolet valtion kirstuun, mikä on suoranainen vale.

Juha-pekka Naukkarinen

Orpo ja kokoomus on ihan oikealla asialla,työn ja eläkkeiden verotusta pitää saada alaspäin,maasta muutto on jo alkanut kohtuullisemmin verottaviin maihin ja ne ihmiset jotka haluavat tehdä töitä eivät niitä tee,koska verotus on järkyttävä,sehän on suoranaista ryöstöä ottaa heidän ansaitsemastaan palkasta puolet pois,lupaa kysymättä,sekä jakaa ne työtä vieroksuville!

Pasi Salmi

Orpo valehtee niin että korvat heiluvat. En koskaan muista maksaneeni edes 43 000 € vuosituloistani maksimina kuin 22,5 %, enkä ole edes suuri verosuunnittelija ja verojen välttelijä. Mutta 1980-luvulla äitini kyllä maksoi nykyrahoissa 1500 € kk tuloista 38 %, vaikka oli leskiyksinhuoltaja ja kolmen alaikäisen huoltajana. Tämä korkea vero johtui siitä, että ei ollut päätyötä vaan nippu osa-aikaisia töitä niin, että töitä piti painaa parhaimmillaan 16h päivässä.

Suorastaan häpesin, kun maksoin vain 22,5%, vaikka tulot lähes tupla.

Erkki Malinen

Mistä ne rahat pierastaan jos kaikkien veroja vain lasketaan. Viime vuona kunnat otti velkaa miljardin ,valtio kaksi, ja kaikki haluaa parempaa terveyden huoltoa vanhustenhoitoa. Tämä kaikki maksaa, eikö tässä ole mahdoton yhtälö. Eikö se ole härskiä populismia kysyä äänestäjiltä, haluatko valinnanvapauden lääkärille, haluatko vero alennuksen.

Olli Parviainen

Rahaa saadaan pieraistua sillä että maahan syntyy lisää sellaisia työpaikkoja joista maksetaan ok liksaa. Silloin työttömiä siirtyy työmarkkinatuelta palkansaajiksi ja maksamaan veroja, ja kun veronmaksajien hartiat ovat leveämmät, aikaisempi määrä rahaa kertyy alemmallakin veroprosentilla. Naapurimaassa työllisyysaste on yli 6%-yksikköä korkeampi kuin täällä, joten ei se teoriassa voi olla mahdotonta.

Kimurantti puoli yhtälössä on se, ettei valtiovalta pysty suoraan luomaan työpaikkoja yksityiselle sektorille, vaan julkisen vallan keinoilla pystyy lähinnä vähentämään yksityisten työpaikkojen syntymistä. Pitäisi löytää sellainen balanssi jossa nykyistä vähemmän haitattaisiin työpaikkojen syntymistä, kuitenkin niin että työpaikkoja todella syntyy Suomeen eikä hyöty vain valuisi muualle. Asia on vaikea, kenties työvoimavaltaisten palveluiden ALVia (jonka viime kädessä maksaa palvelun käyttäjä) sekä kaikenlaiseen aktiivisuuteen liittyviä kustannuksia (liikenne, muuttaminen jne) soisi laskea.

Jarmo Makkonen

Verotus alenee kun hallitukset lopettavat holtittoman verovarojen tuhlauksen. Kokoomukin tuhlannut tässä hallituksessa tuulimyllyihin, nuorten ulkomaalaisten miesten täysihoitoon, yritystukiin. Talvivaaran kaivoksen pohjattomaan kaivoon ja moniin muihin turhuuksiin.

Pasi Karlsson

Petteri on hauska kuteb se hauska puna nenäinen poro (virolaiset huom). eihän Petteri mitään veroja tuota, kaikki Petterille maksettu on otettu muiden maksamista veroista.
Jos Petteri olisi tosissaan huolissaan, Petteri pitäisi kädet omissa taskuissa.

Matti Hytölä

Ihan sama kun kokonaisveroaste on kuiyenkin luokkaa 56%. Pystyykö tähän mikään muu itseään markkinataloumaaksi väittävä? Julkishallinnosta riittäisi leikattavaa, päällekkäistä hallintoa, kaikenmaailman konsulentteja ja johtajia riitttää. Suurin osa porulasta ei tee mitään käytännön työtä, jauhaa vain joutavaa palavereissa ja lisää byrokratiaa.