Maanantai 22.7.2019

12 minuutin ”sote-näytelmä”: Uusi käänne eduskunnassa – kohupäätös menossa uusiksi

Luotu: 
1.3.2019 10:01
  • Kuva: Markku Huusko / Uusi Suomi
    Kuva
|

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on pyörtämässä aiempaa päätöstään, ettei se enää kuule asiantuntijoita sote-uudistuksen käsittelyssä. Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd) kertoo, että valiokunta voisi järjestää kirjallisen kuulemiskierroksen.

Valiokunnassa syntyi hässäkkä keskiviikkona, kun puheenjohtaja Krista Kiurun (sd) poistuttua puhemiesneuvoston kokoukseen valiokunta äänesti varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkisen (kesk) johdolla lopettaa asiantuntijakuulemiset. Heikkisen mukaan kannatettu esitys asiantuntijakuulemisten päättämisestä oli tehty vielä Kiurun läsnä ollessa. Päätös ratkesi äänin 10–6.

”Nämä tapahtumat mitä siellä on ollut, että siellä on nopeasti puheenjohtajan poissa ollessa ja varapuheenjohtajan toimesta päätetty, että ulkopuoliset asiantuntijakuulemiset lopetettu, niin minusta se kielii siitä, että nyt ei ole valiokunta ihan kunnolla tätä keskustelua käynyt”, Haatainen sanoo Uudelle Suomelle.

Haatainen painottaa, että valiokuntien on tehtävä huolellista työtä ja ”kuultava riittävä määrä asiantuntijoita”. Hänen mukaansa on sosiaali- ja terveysvaliokunnan tehtävä varmistua, että hallituksen maanantaina ja tiistaina antamat täydennykset ovat linjassa perustuslain ja perustuslakivaliokunnan huomioiden kanssa.

Uuden Suomen saaman tiedon mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on jo varmuus siitä, että uusia kuulemisia pitää järjestää.

”Ne voivat olla kirjallisia tai suullisia kuulemisia. Yleensä ne eivät kauhean kauaa vie aikaa. Nyt pitää varmistua siitä, että epäilyksen sijaa [perustuslainmukaisuudesta] ei jää”, Haatainen sanoo.

”Sellaiseen tilanteeseen ei pidä päätyä, että tästä jäisi epäilys ja sitten ollaan ihmeissään siinä vaiheessa, kun lakiesitys pitäisi esitellä suureen saliin”, hän jatkaa.

Eduskunnan puhemies ja puhemiehistö ovat viimekätisiä portinvartijoina siinä, tuleeko lakiesitys eduskunnan suuren salin käsittelyyn. Helmikuun puolivälissä puhemies Paula Risikko (kok) päätti lähettää valiokunnista jo valmistuneen tiedustelulakipaketin takaisin valiokuntien käsittelyyn.

”Kaikki se mitä tässä talossa tehdään pitää olla tehtynä niin, että se kestää päivänvalon”, varapuhemies Haatainen sanoo.

LUE LISÄÄ:

Kohuttu 12 minuutin ”näytelmä” eduskunnassa – Keskustalainen: ”Krista Kiuru oli paikalla kun esitys tehtiin”

”Ennenkuulumatonta – Tällainen menettely ei kuulu Suomen eduskuntaan” – Puoluejohtaja jyrähtää sote-valiokunnan toimista

”Poikkeuksellisen ruma näytelmä sote-valiokunnassa” – kansanedustajat tylyttävät hallituspuolueita

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Arvoisa Jari-Jukka Annala vaikka olisi keskusteltu ei päätöksen suunta olisi muuttunut. Meilä lienee parlamentaalinen edustuksellinen enemmistödemokratia. Punatakkinen Sosialidemokraatti puhemies Tuula Haataisen mielipide luonnollisesti tiedetään.

Seppo Simonen

Kokouksen kulku oli kokous algoritmin mukainen. Tuleekin tässä mieleen oliko tämä episodi Krista Kiurun suunittelema manööveri taasen kun huomasi kannatetun ehdotuksen tulon eteensä.
Eikös Krista Kiuru aiemmin keskeyttänyt kokouksen kun Matti Vanhasen kannatettu ehdotus tuli hänen eteensä.

Pasi taasen on syytösten polulla joten ei sen kummallisempaa.

Seppo Simonen

Pasi minäkö juoksen sopulipopulismin mukaa pois se minusta ja tuntuu kummalliselta kuin aikaiset miehet seuraa kuin hai laivaa. Mauno Henrik Koivisto edesmennyt presidenttimme taisteli Lauri Törnin joukkoissa kunniakkaasti sanoi presidenttinä ollessaan sopulilaumasta ja se kyllä kuvastaa usein tätä keskustelu alustaa.

Matti Kairankulkija

Eihän tämä valiokuntatouhu ole mitään uutta. Pertti J. Rosilan kirja (Arkadianmäen kirstunvartija) on täynnä tätä samaa kamaa. Ei historia opeta mitään. Mutta siitähän meidän kaikkitietäville edustajille maksetaan. Kansa ei ansaitse parempaa! "Köyhä kansa kärsii", sanoi Vennamo aikanaan.

Seppo Simonen

Tomperilla harvinaisen outoa kokonaisuuden hallintaa kehottaisin lukemaan Vihreiden ex ministeri Osmo Soinivaaran kirjan "Jäähyväiset eduskunnalle" hän kirjoitti Krista Kiurusta osuvasti neliraajajarruttajana.

Muutoin Keskustapuolueen Hannakaisa Heikkisellä ei ole riidankylväjä ominaisùksia sillä hän hallitsee kylläkin tilanneälykkyyden, sen sijaan riidan kylväjät löytyy punavihervasemmistoruotsalaiselta puolen.

Kyösti Tomperi

Nöyrästi otan vastaan Simosen arvioinnin kokonaisuuden hallintakyvystäni. Hänen tiedoksi saatan samalla, että mitään puoluetta punavihervasemmistoruotsalaisista en ole koskaan äänestänyt, vaikka niiden kantaa tässä kyseisessä asiassa kannatankin ja monia eri tiedotusvälineitä vasemmalta oikealle aktiivisesti seuraavana Heikkisen roolista riidan kylväjänä (ja kaalin rouskuttajana) tämän käsityksen olen saanut .

Raimo Ylinen

Soininvaarasta voisi käyttää myös määrettä ex-vihreä. Paljon oikeammalle ei juuri voi mennä kuin tämä nykyinen rakennusyritysten lobbari on. Soininvaaraa kutsuttiin vihreiden "johtavaksi älyköksi", kun hän esitti mielipiteitä jotka poikkesivat vihreiden perinteisestä luonnonsuojelulinjasta.

Petri Rissanen

Jouduin laatimaan pitkästä aikaa kantelun oikeuskanslerille.

Kantelun kohde:

Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk).

Menettely ja päätökset joita kanteluasia koskee:

27.2.2019 pidetty sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokous.

Lehtitietojen perusteella sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen on toiminut eduskunnan työjärjestyksen vastaisesti jättäessään huomioimatta useiden valiokuntaan kuuluneiden kansanedustajien puheenvuoropyynnöt. Sen lisäksi varapuheenjohtaja on äänestyttänyt työjärjestyksen vastaisesti asiasta, vaikka puheenjohtaja Krista Kiuru on poistunut hetkiseksi kokouksesta.

Tämän jälkeen Heikkinen vienyt käsitteillä olevan asian äänestykseen, mikä on keskeyttänyt asiantuntijoiden kuulemisen, vaikka on selvää, että useat valiokunnan jäsenet olisivat vielä halunneet kuulla asiantuntijoiden lausuntoja perustuslakivaliokunnan esitysten seurauksena.

Kanteluasia:

Julkisoikeuden professori ja perustuslakiasiantuntija Juha Lavapuro suhtautuu kansanedustaja Taavitsaisen kertomaan vakavasti. Lavapuron mukaan Heikkisen menettely on selvästi rikkonut perustuslakia.

”Nämä kyllä poikkeuksellisen huolestuttavia tietoja. Ilmeisesti menettely rikkonut selvästi PL 31 §:ää.

Perustuslain 31 pykälän mukaan ”kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus vapaasti puhua kaikista keskusteltavana olevista asioista sekä niiden käsittelystä.” Muun muassa valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén on aikaisemmin linjannut, että puheoikeus koskee myös valiokuntatyötä.

Toimenpidevaatimukset:

varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkisen toimittama äänestystulos on hylättävä, puheenvuoroja pyytäneiden kansanedustajien puheenvuorot on kuultava ja tarvittavat asiantuntijoiden kuulemiset on toteutettava perustuslain edellyttämässä laajuudessa.

Toivon asian merkittävyyden johdosta pikaista päätöstä asiassa. Oikeuskanslerilla on oikeus nostaa yhteiskunnallisesti erittäin tärkeä kantelu välittömään käsittelyyn.

Kunnioittaen,

Petri Rissanen