Keskiviikko 26.6.2019

Helsingin hiljaisuudessa ajama muutos voi vaikuttaa suuresti asuntosi arvoon - ”Sitä riskiä ei omalla tontilla ole”

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Helsinki omistaa noin 65 prosenttia hallintoalueensa maa-alasta. Noin 60 - 70 prosenttia Helsingissä vuosittain luovutetusta rakennusoikeudesta on kaupungin luovuttamilla tonteilla.
|

Helsingin kaupunki suunnittelee omistamiensa maiden luovuttamiseen suurta muutosta, joka lisäisi hyvin merkittävästi vuokratonteille rakennettavien asuntojen osuutta. Asiantuntijat arvioivat Talouselämälle, että muutoksella on nostava vaikutus tiettyjen asuntojen hintoihin.

Uuden linjauksen mukaan maanvuokrauksen painoarvoa lisättäisiin ja kaupunki myisi asuntotontteja vain poikkeustapauksissa.

”Jatkossa vain erityisen arvokkaille ja vetovoimaisille paikoille sijoittuvat asuntotontit myydään”, kerrotaan Helsingin kaupunginhallituksen käsittelyyn menevässä esityksessä.

Helsinki omistaa noin 65 prosenttia hallintoalueensa maa-alasta. Noin 60 - 70 prosenttia Helsingissä vuosittain luovutetusta rakennusoikeudesta on kaupungin luovuttamilla tonteilla.

Vuokratontilla asumisen kustannukset ovat nousseet aika ajoin julkisuuteen ja ostajien kiinnostus tontin omistusmuotoa kohtaan on kasvanut, kun on uutisoitu tontteihin kohdistuvista vuokrankorotuksista.

On esimerkiksi kerrottu Helsingin kaupungin kaavailevan paikoin jopa kymmenkertaisia korotuksia tonttivuokriin. Vuokrankorotukset iskevät omakotitalojen lisäksi myös taloyhtiöiden omistusasujiin kasvavina vuokravastikkeina.

”Oma tontti tuo lopullisen turvan. Silloin ei tarvitse huolehtia siitä, mitä tapahtuu, kun vuokrasopimus päättyy, ja minkälaisia tontinvuokran korotuksia tulee. Eivät kaupungin vuokratontit yllätyksettömiä ole. Omassa tontissa on kiistattomat etunsa”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoi.

Brotheruksen mukaan voi olla riski, että poliitikot haluavat kohentaa kaupungin taloutta tonttien vuokrankorotuksilla.

”Sitä riskiä ei omalla tontilla ole.”

Brotherus arvioi, että Helsingin kaupungin suunnitelma kasvattaisi arvoa niissä asunnoissa, jotka sijaitsevat omalla tontilla.

”Kyllä se sitä tarkoittaa, että niiden haluttavuus kasvaa jatkossa.”

Brotheruksen mukaan muutos ei tapahtuisi päivässä tai vuodessa, mutta pitkällä aikavälillä se alkaisi näkyä.

”Kun kysyntää tulee lisää eikä tule tarjontaa tai mahdollisuutta omalla tontilla oleviin kohteisiin, niiden haluttavuus kasvaa ja hinta seuraa perässä.”

Myös Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa arvioi, että Helsingin uusi linjaus voi nostaa omalla tontilla olevien asuntojen arvoa.

”Monet tulevat preferoimaan niitä ja niistä käydään todennäköisesti kovempaa kisaa”, Hintsa sanoi.

Helsingin kaupungin tonttipäällikkö Sami Haapasen mukaan Helsingissä on tyypillistä asua vuokratontilla.

”Helsingissä on varmaan aika lailla totuttu siihen. Onhan toki myös niitä, jotka preferoivat omistustonttia. Kyllähän sitä kuulee sanottavan, että en osta koskaan asuntoa vuokratontilta, mutta uskon, että se on pieni vähemmistö.”

Haapasen mielestä kaupunki on ollut kohtuullinen tonttien vuokraaja ja on sitä myös jatkossa.

”Kaupungille hyvä puoli maanvuokrauksessa on verrattain ennustettava ja stabiili tulovirta.”

Haapasen mukaan uudesta tonttilinjauksesta voitaisiin poiketa perustelluista syistä.

”Jos esimerkiksi täydennysrakentamishanke edellyttää tontin ostamista, olemme valmiita keskustelemaan siitä.”

Lue laajempi juttu Talouselämästä.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Makkonen

Tämä strategia tonttinen vuokraamisesta, ei niinkään niiden myymisestä on askel kohti sosialismia. Mitä vähemmän kansalaisilla on omaisuutta, sen herkemmin he äänestävät vasemmistoa. Kansalaiset joilla on omaisuutta ymmärtävät kyllä että vasemmiston tavoite on ottaa heidän omaisuutensa haltuun, eivät ole vasemmiston potentiaalisia ääänestäjiä. Sama eetos on myös yksityisautoilun rajoittamisessa. Menkäähän nyt kiltisti busseihin ja ratikoihin, ei autoa kannata omistaa.

Mikä ihme on kun vasemmistolaisesti ajattelevat ihmiset edelleen ajavat näitä Marxin ja Leninin ammoin lanseeraamia ajatuksia. Näistä ajoista lähtien vasemmistolaiset kommunistit / sosialistit ovat päässeet lukuisissa maissa valtaan. Lopputulos on ollut joka kerta, oikeusvaltion romahdus, mielivaltainen päätöksenteko, pieni rikas nomenklatuura, köyhät kurjat alistetut kansalaiset. Näin on siis käynyt ihan joka ikinen kerta, ei poikkeusta. Ovatko vasemmistolaiset vaan tyhmiä, joka lienee anteeksiannettavaa, vai mielenhäiriöisiä, jolloin politiikkaa oikeampi paikka olisi terapiassa?

Samy Arling

Kun muu maailma on luopunut kommunistisesta utopiasta, Hölmölandia tosissaan tavoittelee tätä utopiaa ja sosialisoi maanomistajien omaisuuden mm. "kiinteistövero" nimellä ! Perustuslaki ja varsinkin omaisuuden suoja on jo unohdettu Suomessa.

Pentti Kaisti

Minulla on sellainen käsitys, että kiinteistövero Helsingin kaupungin omistamalla tontilla nousee huomattavasti kun vuokratontin lunastaa. Olenko täysi väärässä. Onko veron nousu niin huomattava, että se kannattaa huomioida vuokratontin lunastamista arvioitaessa..