Maanantai 17.6.2019

Kansanedustaja: Unkari on muuttunut epädemokratiaksi – ”Valehtelu, pelottelu ja vihan lietsominen ovat yksiselitteisen väärin”

Luotu: 
3.3.2019 10:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    "Fideszin ja sen johtajan Viktor Orbanin käsitys demokratiasta on erilainen", kansanedustaja Arto Satonen sanoo.
|

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Arto Satonen on tyytyväinen Euroopan kansanpuolueessa käynnistyneeseen keskusteluun unkarilaisen Fidesz-puolueen erottamiseksi puolueesta. Satosen mukaan Unkari on Fideszin johdolla muuttunut epädemokratiaksi.

Satonen huomauttaa, että Fidesz ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán ovat muuttaneet Unkarin vaalijärjestelmää niin, että 49 prosentin kannatuksella saa kahden kolmanneksen määräenemmistön parlamentissa. Määräenemmistöllä Fideszin hallinto on voinut muuttaa Unkarin perustuslakia ilman opposition tukea.

”Fideszin ja sen johtajan Viktor Orbanin käsitys demokratiasta on erilainen. Heidän käsityksensä mukaan kansalta vaaleissa saatu mandaatti antaa luvan rajoittaa opposition, median ja kansalaisjärjestöjen toimintaa. Fidesziläinen ”demokratia” rajaa julkisen keskustelun aiheisiin, jotka ovat vallanpitäjille mieluisia”, Satonen sanoo tiedotteessaan.

Satosen mukaan Fidesz pelottelee lisäksi unkarilaisia valheilla eurooppalaisesta maahanmuuttopolitiikasta. 

Hän nostaa esimerkiksi Unkarin hallinnon rahoittaman kampanjan, jonka kuvituksessa käytettiin kuvaa EPP-taustaisesta komission puheenjohtajasta Jean-Claude Junckerista. Kampanja väitti esimerkiksi, että Euroopan komissio suunnittelee pakollista mekanismia turvapaikanhakijoiden sijoittamiseksi EU-jäsenmaihin. Komissio osoitti kampanjan väitteet vääriksi muistuttamalla, että turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen perustuu aina vapaaehtoisuuteen.

”Fideszin ja Viktor Orbánin kritisoimisessa ei ole kyse siitä, etteivätkö he saisi olla huolissaan hallitsemattoman maahanmuuton seurauksista. Minäkin olen huolissani hallitsemattoman maahanmuuton seurauksista, mutta valehtelu, pelottelu ja vihan lietsominen ovat yksiselitteisen väärin. Ne heikentävät kansalaisten luottamusta politiikkaan ja nakertavat siten demokratian ja oikeusvaltion perustaa”, Satonen kommentoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo esitti viikolla  Unkarin Fidesz-puolueen erottamista europuolue EPP:stä. Erottaminen vaatii, että seitsemän EPP-puoluetta viidestä eri maasta on erottamisen takana. Orpo arvioi, että riittävä määrä tukijoita saadaan esityksen taakse. Lue lisää: Kokoomus ajaa nyt Orbánin Fideszille potkuja – ”Tänään on deadline”

Mikäli kokoomus saa esitykselleen kuusi tukijaa, etenee Fideszin erottaminen EPP:n puoluevaltuuston kokoukseen 20. maaliskuuta. Kokous voi äänestää erottamisesta heti tai siirtää sen huhtikuun kokoukseen.

Fideszillä on 12 paikkaa EPP:n riveissä EU-parlamentissa. Erottaminen ei heiluttaisi EU-parlamentin nykyisiä voimasuhteita, koska EPP sekä Euroopan sosialistit ja demokraatit, S&D, säilyttäisivät enemmistöasemansa.

Suomessa kokoomuksen lisäksi kristillisdemokraatit kuuluvat EPP:hen. 

Lue myös: Nyt riitti Petteri Orpolle: ”Fidesz on mennyt liian pitkälle”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Suninen

Arto Satonen nostaa esimerkiksi Unkarin hallinnon rahoittaman kampanjan ... Kampanja väitti esimerkiksi, että Euroopan komissio suunnittelee pakollista mekanismia turvapaikanhakijoiden sijoittamiseksi EU-jäsenmaihin. Komissio osoitti kampanjan väitteet vääriksi muistuttamalla, että turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen perustuu aina vapaaehtoisuuteen. --

EU:n johto uhkailee Unkaria sanktioilla, ellei se ota maahansa turvapaikanhakijoita. Mitä vapaaehtoisuutta se on?

Simo Tamminen

"Valehtelu, pelottelu ja vihan lietsominen on yksiselitteisesti väärin". On tullut tutuksi meillä Suomessakin. Etenkin näin on tapahtunut viimeisimmän eduskuntakauden aikana. Perustelemattomia syytösheittoja ja mantroja kun toistetaan ja toistetaan kaikissa medioissa niin lopulta epätotuus muuttuu, joidenkin päässä, uskomukseksi ja some pursuaa täyteen painokelvottomuuksia. Tulevaisuudessa on todennäköisesti hyvin vaikea löytää mistään asiasta minkäänlaista yhteisymmärrystä. Syitä on sysissä ja sepissä.

Irma Asikainen

Eikö näillä meidän tolvanoilla ole muut tekemistä, kuin kytätä, mitä Unkarissa tehdään? Entpä, jos Unkari tulisi tuohon Suomen kulmille hääräämään neuvoineen ja uhkauksineen? Mitenkäs sitten suu pantais? Eiköhän nyt kaiveta rikkaa sieltä Unkarin silmästä, vaikka on malka omassa silmässä? Kannattaiskohan ensin panna Suomen asiat ojennukseen ja mietti sitten, mitä muualla tehdään?

Veikko Hintsanen

Irma olen kanssasi samaa mieltä ,siitä että kokoomuksenkin kannattaisi etsiä se malka omasta silmästä ensin.
Otetaan vaikkapa liikennepolitiikka:
Kannattaisi kysyä miksi LVM on saanut jo kymmenen vuoden ajan ja edelleen saa tuottaa päättäjille yksipuolista EU sopimusten vastaista liikenteen tutkimustietoa kaikkiin raportteihin ja budjetteihin, vaikka niin Suomen oikeuskansleri kuin EU tilintarkastustuomioistuin ovat asiaan puuttuneet.
Tuloksena on saatu viimeisen kymmenen vuoden aikaan kaikille eduskuntapuolueille yhteneväinen liikennepolitiikka. Ainoat erot eduskuntapuolueiden välillä olevat keskustelut siitä miten kilpailu järjestetään raideliikenteelle ja miten paljon raide ja maantieliikenne infraan vvoidaan panostaa….
Kysymys siitä onko raideliikenne panostukset, ilman vertailututkimuksia vaihtoehdoista, jopa 50 miljardiin asti mielekkäitä ja voitaisiinko liikennepolitiikassa tehdä vaihtoehtoisia esim. EU:ssa sovittuja ja EU tuettuja liikenneinfra ratkaisuja niitä ei tuo edes media esille.

Sami Rinta-Mänty

Tottakai EU:n nykyinen komissio haluaa syvempää integraatiota, jossa kansallisvaltioilta viedään loputkin itsenäisyydestä. Tämä koskee myös ns. taakanjakoa laittomien maahan muuttajien suhteen. Unkari on oikealla asialla ja vastustaa komissiota, joka pyrkii törkeästi mustamaalaamaan Unkarin johdon toimia. Unkarin nykyinen hallitus sai vaaleissa 70%:n kannatuksen. EU:n vaaleilla valitsemattomilla byrokraateilla ei olisi kauheasti varaa moittia Unkarin johtoa epädemokraattiseksi. Mitä tulee kansallisjärjestöjen toimintaan Unkarissa niin Viktor Orban tehnyt lopun Georg Soroksen Open Society -järjestön toiminnasta Unkarissa. Kyseinen järjestö ajaa avoimien rajojen politiikkaa ja on osaltaa tuhoamassa Eurooppaa. Viktor Orban on sankari, jota koko Euroopan tulisi kiittää. Valitettavasti EU:n komissio toimii läheisessä yhteistyössä Soroksen kanssa, joka on ulottanut lonkeronsa laajasti myös Euroopan parlamenttiin.

Jouni Suninen

EU:n johdon ajattelutavalle on kuvaavaa, että Espanja saa epädemokraattisesti hakata katalaaneja jotka ajavat itsenäisyyttä. Unkarin demokraattisesti valittu hallitus sen sijaan ei saisi ajaa kansansa valitsemaa politiikkaa.

Juha-pekka Naukkarinen

Kyllä EU:n politiikka on johtanut siihen,että ihmiset ovat erittäin tyytymättömiä esim.sosiaaliturvaperäiseen maahanmuuttoon,sekä verotukseen,yleensäkin EU:n johto on täysin aseeton ja rikkovat tarvittaessa omia lakejaan saadakseen esim. Kreikan tukipaketit hyväksyttyä,Katainen näki tämän ja lähti ajoissa uppoavasta laivasta,eivätkö nykyiset politiikot Suomessa ja muissa maissa ole tätä muutosta huomanneet jo ajat sitten? No eivät,koska eivät kuuntele kansansa tahtoa,siitä tämä johtuu ja tilanne pahenee koko ajan!

Arto Lähteelä

Suomella ei ole varaa Unkarin arvosteluun. Suomi on luopumassa sivistysvaltion
asemasta.
Suomessa vanhusten lievä kidutus on jo hyväksyttyä pörssiyhtiöiden voittojen maksimointoiin.
Sotessa koko terveydenhoidon määrittely siirtyy pörssin hallintaan.
Sipilän hallituksen tarkoitus on nuolla EU:n eliittiä osoittamalla kilpailun avaaminen kaikkeen julkiseen toimintaan.
Tulevaisuudessa on katastrofi edessä. Leipäjonot ja mellakat.
Katsooko silloin suuri Idän naaputimaa sivusta?
Hiekkalaatikon lelut saattavat ikävälla tavalla vaihtua.