Tiistai 18.6.2019

Jan Vapaavuori: ”Käynnissä röyhkeä prosessi” eduskunnan sote-valiokunnassa

Luotu: 
4.3.2019 09:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Vapaavuoren mielestä eduskunnassa on käynnissä röyhkeä prosessi.
|

Sote-uudistuksen kriitikkona tunnettu Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) ottaa kantaa sote-uudistuksen käänteisiin eduskunnassa.

Uudistus on parhaillaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä. Tämä ”sote-valiokunta” sorvaa uudistuksesta mietintöä, joka vietäisiin eduskunnan täysistuntoon.

”Käynnissä röyhkeä prosessi jossa hallitusrintama sosiaali- ja terveysvaliokunnassa yrittää runtata uudistusta, joka edelleen on perustuslain vastainen”, Vapaavuori kirjoittaa Twitterissä.

Sote-valiokunnan käänteet ovat herättäneet runsaasti julkista keskustelua viime aikoina. Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) sai eduskunnan puhemieheltä moitteet äänestytettyään asiantuntijakuulemisista puheenjohtaja Krista Kiurun (sd) poistuttua valiokuntakokouksesta. LUE LISÄÄ: Eduskunnan puhemies puuttui sote-valiokunnan ”12 minuutin näytelmään” – ”Tämä ei juuri lohduta, kun lopputulos on sama”

Sote-valiokunta kokoontuu jälleen heti tänään maanantaina. Perjantaina Kiuru kertoi, että valiokunnassa on tehty kannatettu esitys siitä, että sote-uudistuksen perustuslainmukaisuutta vielä selvitettäisiin. Valiokunta kuulee tänään joka tapauksessa perustuslakivaliokunnan puheenjohtajistoa ja valiokuntaneuvoksia. LUE LISÄÄ: Eduskunnan hässäkkä: Sote-valiokunnassa tapahtui uusi käänne

Kysymyksiä ja keskustelua on herättänyt myös hallituksen linja koskien EU-notifikaatiota, jota perustuslakivaliokunta lausunnossaan edellytti. Julkisuudessa on tulkittu, että hallituksen ajama oikeusvarmuusilmoitus ei riittäisi täyttämään perustuslakivaliokunnan tahtoa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi sunnuntaina saaneensa EU:n kilpailukomissaarin kabinetista viestin, jonka mukaan EU:n toive on, ettei notifikaatiota tehtäisi. LUE LISÄÄ: Vääntö sote-notifikaatiosta jatkuu – Juha Sipilä Ylelle: ”Sain komissaarin kabinetista viestin”

 

LUE MYÖS: Eduskunnan outo sote-hässäkkä jatkuu – Professori: ”Lakiesityksiin kuuluu, että ne käsitellään asianmukaisesti”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Tässä asiassa on Vapaavuori oikeassa. Hurjalta kuulostaa koko prosessi.
Sipilän kertomaa saamaansa viestiä kylläkin kannattaa tarkastella kriittisesti. Kuka viestitti ja mitä? Missä on viestin kirjallinen versio? jne

Kaikkeen ei vain voi luottaa.

Antti Kostet

Kepuleiden surkea gallupkannatus ajaa kepuleita suruttomaan perustuslain vastaiseen toimintaan. Mikäli perustuslain polkeminen nyt sallitaan, nähdään melkoisella varmuudella myös tulevaisuudessa vastaavanlainen murhenäytelmä.

Matti Kouri

Antti!

Kannattaa muistaa, että kepulaisten on nyt vietävä tämä sote päätyyn saakka, koska se on heidän ainoa mahdollisuutensa saada maakuntahallinto. Ota huomioon, että nyt ei ole kyseessä sote, vaan maakuntahallinnon tehtäviin on ympätty lähes kaikki mahdollinen työllisyysasioista alkaen. Pyrkimyksenä kepulla on saada synnytettyä 18 uutta "Kelaa".

Ei ole mitään väliä heille, mitkä ovat kannatusluvut jatkossa, koska ei ole olemassa näkyvissä sellaista tulevaisuutta, missä tämä operaatio seuraavan kerran olisi mahdolllista. Siksi tämä viedään läpi vaikka yhden äänen enemmistöllä, jos se vain on mahdollista.

Asia on siis elämän ja kuoleman kysymys alueellisten kepusatraappien kannalta.

Pirjo Hokkanen

Juurikin näin. Kepu joitakin vuosia sitten vastusti kuntaliitosuudistusta henkeen ja vereen, lakia ei sittemmin saatu aikaan.Joitakin vapaaehtoisia kuntaliitoksia saatiin aikaan. Paras ratkaisu olisi jos Suomen noin 300 kuntaa saataisiin supistettua 100:aan tai järjestää terveydenhuolto kuntayhtymien kautta, mitä tapahtuu nyttemminkin ihan hyvin järjestettynä. Ylimääräinen hallintoporras on ihan turha, ennen pitkää se tarkoittaisi maakuntaveroa....aika sotku saataisiin kolmesta verotustasosta....valinnanvapaus on ihan ok ...vaikkakin kunnalliset palvelut toimii myös ihan hienosti ainakin täällä Jyväskylässä....hoitoon pääsee kohtuuajassa. Mitä tulee vanhenevaan väestöön....kun suuret ikäluokat (tällä hetkellä 70+) ovat jonkun ajan jälkeen suurelta osin siirtyneet autuaimmille metsästysmaille...mitään vajeongelmaa ei ole.

Seppo Simonen

Näyttää siltä että punavihervasemisto+ vapaavuorelais RKP- läinen epäpyhä alliansi ei hyväksy enemmistödemokratiaa vaan kylläkin vähemmistön diktatuurin mielipiteineen.
Kun Krista Kiuru luovutti puheenjohtajuuden varapuheenjohtajal Hannakaisa Heikkiselle tämä toimi täysisin kokous algoritmin mukaisesti oikein, äänestys tulos 10 puolesta 6 vastaan.
Täällä me tuodaan mielpiteitä mutta meillä ei ole mandaattia eduskunnassa.

Pasi Karlsson

Lähetä nyt cv:si eteenpäin (jos sulla yleensä on sellaista), valitsevat sinut perustuslaki asiantuntijaksi, EU oikeuden proffaksi, eduskunnan oikeusasiamieheksi ja ehkä oikeuskansleriksi ja voit vielä jopa päästä aisapojaksi Sipilälle ja Heikkilän puolisolle.

Seppo Simonen

Eikä myöskään näillä Karlssonin mainitsemilla henkilöillä ole mandaattia eduskunnassa ja kuten on todettk heikin muodostavat mielpiteen oman polittisen mieltymyksensä mukaan.
Muutoin nyt on syytä katsoa minkälaisen hevosen aisoihin laittaa uljaan orin vai luuhka ruunan.

Mikael Nygård
Vastaus kommenttiin #17

Laskit miten laskit niin "Kansan tahto" ei toteudu hallituksemme riveistä.
Kansa äänesti k€epua, kokkareita ja per$uja ja nämä muodostivat enemmistöhallituksen. Tämän jälkeen per$ut hajosi ja siitä muodostettu uusi puolue $ini$et sipilöitiin (huom: verbi) mukaan hallitukseen, jolle näin saatiin laskennallinen ja hyvin marginaalinen enemmistö eduskunnassa.

$ini$iä ei kukaan ole äänestänyt puolueena tai puolueensa edustajina. Miksi ihmeessä heidän osuutta pitäisi huomioida kun puhutaan "Kansan tahdosta"?

Näin mitättömällä ja keinotekoisella äänienemmistöllä ei hallituksen pitäisi saada säätää mitään merkittäviä lakeja lainkaan vaan toimia kuten toimitusministeriöt toimivat, sillä siitähän nyt on faktisesti kysymys. Etenkin kun lakiehdotukset jotka sieltä pulpahtavat pöydille tuppaa sisältämään perustuslain vastaisia elementtejä ja perustuslakivaliokunnan ponsien sisältöä halveksivaa, opportunistista uustulkintaa.

Pasi Anttila

Muistetaan Simonen tämä teidän kommenttinne kunhan valta vaihtuu ja teidän demonisoima punavihervasemisto alkaa täyttää eduskunnan valiokuntia vaikka vastoin perustuslakia, äänestelee ja jättää keskustalaiset pitelemään kättään pystyssä ilman puheenvuoroja.

Nyt ei ole kyseessä mikä tahansa pikku politikointi vaan perustuslain vastainen manööveri mistä ei pitäisi selvitä pelkällä puhemiehen moitteilla.

Heikkinen siis jätti huomiotta pyydetyt puheenvuorot ja viittasi kintaalla eduskunnan valiokunnan työjärjestykselle ja vakiintuneille käytännöille. Varapuheenjohtaja ei äänestytä.

Kuten jo teille keskustan "palvojille" kerran sanoin. Teitä ei haittaa vaikka puolueenne rikkoo poerustuslakia kunhan se vaan hyödyttää puoluettanne. Sitten vielä ihmettelette miksi kansa käyttää termiä kepuloida tai kepu pettää aina.

Kuten aikasemmin sanoin. Lojaalisuus on hyvä ominaisuus mutta jos kattaa vääryydenkin tekemisen on se jo sairasta.

Teuvo Järvis

" Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi sunnuntaina saaneensa EU:n kilpailukomissaarin kabinetista viestin, jonka mukaan EU:n toive on, ettei notifikaatiota tehtäisi."

Aiemmin tämä sama aina tuntemattomaksi jäävä komission kuiskuttelija oli mukamas supattanut Sipilän korvaan, ettei sote-asiaa edes otettaisi käsittelyyn vaikka Suomi sen veisikin.

Kunnes komissiosta tultiin kertomaan Hesarille, että kaikki pyynnöt otetaan käsittelyyn ja senkus tuotte.

Suomeksi: Sipilä valehteli tässä asiassa jo kerran ja on todennäköistä, että nyt toisenkin kerran. Hän tietenkin voisi hälventää nämä aiheelliset epäilykset tuomalla nimiä tai paperia pöytään. Tiedämme jo, ettei tuo, koska koko kuiskuttelu on Sipilän keksintöä.

Teuvo Järvis

Niin näyttää. Sipilä on siirtynyt totuuden jälkeiseen aikaan ihan lopullisesti. Hänhän puhui omiaan myös hakkuista ja tehtaiden sulkemisista. Ilmeisesti hermo ei kestä ajatusta oppositiosta ja pian sen jälkeen tapahtuvasta syrjäyttämisestä keskustankin kahvasta. Joutuupi avaamaan taas vakuutuskuoria leipänsä eteen...

Seppo Leskinen

Valiokunnassa hallituspuolueiden edustajat ovat toimineet koko nelivuotiskauden ihan liian kiltisti. Olisivat vaan toimineet enemmistön tahdon mukaisesti ja saattaneet soten maaliin jo ajat sitten. Ei pidä nöyristellä jarruttavaa opposiittiota ollenkaan.

Pasi Käyhkö

Hei molemmat Sepot, eihän tämä ole eikä voikkaan olla pelkkä hallituksen asia. Eteen tulevat laillisuus kysymykset niin perustuslain kuin Suomen lain kannalta. Nytkin on vieläkin puutteita asioiden suhteen.
Samoin epäillään erästä keskustalaisvarapuheenjohtajaa Suomen perustuslain noudattamatta jättämisestä.
Tottakai Keskustalla on nyt kaikki pelissä tulevaisuuden suhteen ja tässä saattaa vielä tapahtua vaikka mitä.

Eduskunta päättää asiasta äänestämällä. Sitten joskus.

Tapio Tuomisto

Ei kaiketi EUn juridisia muotoseikkoja noudattava notifikaatio prosessi voi toimia niin, ” että eräs tuttu komissari kertoi, että hoitakaa nyt vaan homma maaliin että ei me toivota teiltä mitään notifikastiota”.. eikö Sipilä voisi pyytää tätä lausuntoa kirjallisena?..ei kai se Kempeleen kepun piirikokouksen toimintakaan perustu mihinkään kuulopuheisiin, vaan sielläkin kauvataan kirjallista ohjeistusta.

Teuvo Järvis

Muistutan vielä tästä: Sillä asialla, mitä joku komission kuiskaaja on mahdollisesti kuiskannut, ei ole yhtään mitään merkitystä asian jatkokäsittelyn kannalta.

1) Kaikki tehdyt ilmoitukset käsitellään
2) Päätös notifioinnista tehdään täällä
3) Sellainen päätös on tehty perustuslakivaliokunnassa
4) Vaikka notifiointi ei tuo lopullista oikeusvarmuutta, sitä ei tuo varsinkaan se, ettei notifioida.
5) Mitään oikeusvarmuusilmoitusta eli "kevytnotifikaatiota" ei voi tehdä, koska sellaista ei ole ja tunneta kuin Nergin nutturassa ja Sipilän puheissa.
6) Ellei notifikaatiota tehdä, EU voi ottaa ohjat.

Sipilän sakki feeluttaa siis taas kerran.

Erkki Malinen

On ne järjettömiä nämä Kokoomuksen vaatimuksetkin, valinnanvapauden myötä miljonäärien pitää päästä yksityiselle lääkärille samalla hinnalla kuin Pihtiputaan mummon terkkariin. Sitten vielä väitetään tästä tulevan säästöjä.

Mikko Toivonen

Jos Vapaavuori vielä jotenkin innostuisi Kokoomuksen johtamisesta niin hänen olisi koottava kabinettiinsa ihan likaantumattomia lahjakkaita rehellisiä kokoomusnuoria kuten Rydman nyt yhden vain mainitakseni.
Kokoomuksewn on johtonsa vaihdettava ja sorvattava ideologiaansas vastuullisen markkinatalouden linjalla merkittävästä.
Olisi myös käsitettävä, että vientituotantoon ei tarvitse louhia koko maata tyhjäksi, raiskata metsiä tai poltella niitä vaan niin moni malli maailmalta toiteaa ettö raaka ainetta voi ostaa maailmanmarkkinoilta, kuljkettaa sen mieluummin omilla aluksi tällä jalostettavaks, ottaa siitä välvoittoa ja jalostaa mahdollisimaan suuresti täällä ja ottaa siitä jalostusarvoa ja vielä viedä tuotteet omilla aluksilla ja ottaa työllistymistä ja tulosta siitäkin. Nämä ovat kouliintuneita kansantalouden fundamenttejä, jotka ovat kadonnee kaiken hömpän kuten pakkoruotsilla heikennetyn vientimyyjien kieli ja kuilttuurienosaustaidon.. Korkealaatuinen osaava vientimyyjä on hyvin suurimerkitykellinen suuren tuotannon vientiin.
Kaiken viennin ei tarvitse edes olla bulkkimääräistä kun nykyään täyskonttikin kulkee poikki maailman hyvin edullisesti eli pienempiäkin eriä voidaan myydä jos osataan.
On myös oltava niin paljon kokemusta ostajamarkkinoiden maista että ymmärretään miten siellä toimitaan. Siinä autavat töihin työluvalla tulleet maahanmuuttajat kun taas rajojen yli vyöryvät nuorten miesten joukot vailla koulutusta ja ilmeisesti työhaluja jos liian hyvät sosiaalit vastikkeetta tarjotaan.