Tiistai 25.6.2019

Alma-gallup: Kokoomus putosi 3,2%:n takamatkalle – puoluesihteeri: ”Odotettua, kilpistyy yhteen tekijään”

Luotu: 
4.3.2019 19:00
Päivitetty: 
5.3.2019 07:05
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Antti Rinteen johtama sdp on ottanut jo 3,2 prosenttiyksikön etumatkan Petteri Orpon johtamaan kokoomukseen.
|

Sdp on karkaamassa selvään gallupjohtoon, kun eduskuntavaaleihin on enää runsas kuukausi aikaa. Alma Median tuoreessa kannatuskyselyssä sdp:n kannatus on noussut jo 21,3 prosenttiin. Eroa toisena tulevaan kokoomukseen on 3,2 prosenttiyksikköä ja kolmantena olevaan keskustaan jo 6,9 prosenttiyksikköä.

Alma-gallupin maaliskuun kyselytutkimuksessa suurin yksittäinen muutos on kokoomuksen kannatuslasku: valtiovarainministeri Petteri Orpon johtaman puolueen kannatus putosi 1,6 prosenttiyksikköä 18,1 prosenttiin. Keskustan kannatus on laskenut edelleen ja puoluetta kannattaa nyt 14,1 prosenttia.

Hallituspuolueita kannattaa enää 34,5 prosenttia suomalaisista.

Maaliskuun Alma-gallupissa ainoa kannatustaan kasvattanut hallituspuolue on Sininen tulevaisuus, jonka kannatus nousi 0,2 prosenttiyksikköä viime marraskuun tasolle 2,3 prosenttiin.

Perussuomalaiset noussut 5 kuukautta putkeen

Suurin yksittäinen nousija Alman kyselytutkimuksessa on perussuomalaiset, jonka kannatus nousi 1,3 prosenttiyksikköä 11,2 prosenttiin. Perussuomalaisten kannatus on noussut nyt yhtäjaksoisesti viiden kuukauden ajan.

Kovasta kannatuskiristä huolimatta perussuomalaiset ovat pitäneet koko ajan viidenneksi suurimman puolueen paikkaa. Neljänneksi suurimpaan vihreisiin (13,2 %) on eroa yhä 2,0 prosenttiyksikköä. (Juttu jatkuu graafin alla.)

”Perussuomalaisissa varmasti puhuttelee se sama, mikä puolueessa on puhutellut jytkystä 2011 lähtien: heidän tapansa viestiä on sellainen, joka on hyvin helppo ymmärtää ja heillä on selviä yksiselitteisiä kannanottoja. Toisaalta perussuomalaiset on ainoa puolue, jolla on hyvin selvästi muista erottuva kanta ilmastonmuutokseen ja maahanmuuttoon”, sanoo politiikan erikoistutkija Jenni Karimäki.

Vasemmistoliiton kannatus on 9,0 prosenttia ja rkp sekä kristillisdemokraatit jakoivat seitsemännen sijan 4,1 prosentin kannatuksella.

Kokoomuksen puoluesihteeri kannatuslaskusta: ”Odotettua”

Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen kertoo, että puoluetoimistolla 1,6 prosenttiyksikön pudotukseen oli osattu varautua. Syynä on tammikuussa alkanut keskustelu vanhuspalveluista ja hoitajamitoituksesta. Monelle jäi mieleen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpon desimaalikommentti.

”Tulos on aika lailla odotetun kaltainen. Meillä oli sellainen ymmärtämys omankin tutkimustiedon pohjalta, että helmikuu on ollut meille kannatuksen osalta aika haastava. Se kilpistyy hyvin pitkälle yhteen selittävään tekijään: turbulenssi vanhuspalveluiden osalta kävi aika kiivaana. Se jätti jäljen meidän kannatukseemme helmikuussa”, sanoo puoluesihteeri Pesonen.

Tuoreen kyselytutkimuksen haastattelut alkoivat 18. helmikuuta eli aikaan, jolloin julkisuudessa ruodittiin kokoomuksen tienvarsimainosta ”Autot kuuluvat teille”.

”Jos jotakin pitäisi päätellä saadun palautteen perusteella, niin kun siitä noin 95 prosenttia on kiittävää, en oikein millään jaksa uskoa, että sillä kampanjalla olisi ollut negatiivisia vaikutuksia”, Pesonen toteaa.

Tutkija: Suurimman puolueen paikka vielä ratkeamatta

Politiikan erikoistutkija Jenni Karimäki näkee saman syyn kokoomuksen laskun taustalla kuin Pesonenkin, mutta sanoo suoremmin, että ”hoitajamitoituskeskustelu ei ollut onnistunutta kokoomuksen osalta”.

”Puolueen ulostulot eivät ihan välittyneet äänestäjille. Toisaalta kun siihen päälle tulee vielä sote-keskustelu, jossa kokoomukseen voimakkaasti liitetään valinnanvapauden ajaminen, yhdistettynä vielä siihen, että toistuvasti julkisuudessa esillä olleet yksityisten palveluntarjoajien ongelmat, niin tämä on sellainen kombo, jossa kokoomuksen on vaikea voittaa”, Karimäki toteaa.

Huhtikuun 3. päivänä käynnistyvään ennakkoäänestykseen on enää 29 päivää aikaa. Vaikka ero kahden suurimman puolueen välillä on noussut jo 3,2 prosenttiyksikköön, ei Karimäki näe, että sdp:n paikka pääministeripuolueena olisi vielä ratkennut.

”Jos katsotaan, kuinka esimerkiksi perussuomalaiset olivat jossakin mittauksessa yli kahden prosenttiyksikön nousun, niin varmasti kaikki on mahdollista: yhtälailla kokoomus voi saada kannatuksensa nousuun tai sdp:n kannatus voi lähteä laskuun – tai sitten voi kääntyä toisinkin päin”, Karimäki naurahtaa.

”En lähtisi vielä ketään julistamaan pääministeriksi tai vaalien voittajaksi. Ero ei vielä ole niin suuri vaikka kannatuskäyrät kulkevatkin eri suuntiin. Viime vaaleissa keskusta oli kovassa nosteessa ja kaikki merkit lupasivat hyvää, niin kannatus tuli aika paljon alas 25 prosentin kannatusluvuista vaalipäivän 21 prosentin tuntumaan”, hän toteaa.

Päivitys 5.3.2019 klo 07:05: Korjattu juttuun ennakkoäänestyksen alkamisen päivämäärä. Ennakkoäänestys alkaa 3.4.2019 ja päättyy 9.4.2019.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Veikkaan vaalien tuloksen puolueittain; 1. SDP, 2. Kokoomus, 3. Vihreät, 4. Keskusta, 5.. Perussuomalaiset, 6. Vasemmistoliitto, 7. RKP, 8. KD

Perussuomalaiset saattavat yllättää.

Voi olla, että Perussuomalaiset yllättävät.

Irma Asikainen

Tämä alamäkihän on ollut tilauksessa jo siitä lähtien, kun kokoomuksen merkittavimmät paikat täyttyivät näillä poliittisislla broilereilla. Sieltä puuttuu tyystin järjen ja kokemuksen ääni. Ei ole enää Kimmoa, Beniä ja näitä muita konkareita, joiden poliittinen silmä olisi nähnyt tämän katastrofin olevan tulossa ja he olisivat osanneet kääntää kurssia ajoissa, Nyt Orpo-poika hännystelijöineen on peesannut valtakunnan ykkösroistoa ja mennyt tämän mukan jorpakkoon. Onnea vaan heidän valitsemalleen tielle, mutta siitä hyvästä me joudumme kuuntelemaan Rinteen kaksitelua ja Linteströmmiin pliittista pääsausta seuraavat neljä vuotta. Luoja meitä armahtakoon.

Mikko Toivonen

Kuten aina ylettömän ahneuden ja häikäilemättömän oman edun ajamisen on saatava palkkansa.

Ihan varoitukseksi totean, että myös yletön holhoaminen ja maailmansyleily tulee saamaan yhtä nopeasti ja yhtä suuresti palkkansa

Kohtuullisesti meidän jokaisen etuja ja kansallisia etuja ajavat palkitaan kunhan ymmärretään mikä on se yhteinen ja kansallinen etu.

Varmuudella voin ns. yleisestä kokemuksesta sanoa, että se ei ainakaan ole metsien raiskaaminen ja polttaminen eikä mieltä vailla oleva pörssiyhtiöistäminen missään ihmisen perustarpeeseen liittyvässä yhteydessä kuten terveydenhuolto, hoiva ja energiantuotanto ja jakelu.

Mikko Toivonen

Minä en kyllä nykyisin hajonneessa ja muuttuneessa puolueessa lähtise vertailemaan entisen puolueen eduskuntamenestystä. Jotenkin siinä on itsensä huiputtamisen maku.
Minäkin kun tahollani spekulaatioita teen perustan ne syntyneeseen todelliseen tilanteeseen ja sen mahdollisiin eväisiin. Siksi olen veikkaukseni jättänyt max 15 tulokseen, mikä on hajaantuneen puolueen jäljelle jääneelle osalle itseasiassa melkoinen jytky.
kepun ja Kokoomuksen johto sensijaan on niin kirkkaasti pettänyt valtakansan edut tai edun ajamisen, että he ovat täysin häämöttävän tappionsa ansaineeta ja saisi olla suurempikin elleivät puolueina uusi johtoaan ja ideologiaansa yhteisen ja kansallisen edun suuntaan.
Itse persoonista olemme sitten yksilökohtaisesti eri mieltä tai jotain mieltä yleensä. Voin sanoa, että Vapaavuori ei alunperin ollut minun hyvissä kirjoissa onnettomasti hoidetun asuntoministerikautensa jälkeen, mutta on sittemmin nostanut osakkeitaan tulemalla rohkeasti esiin erityisesti suurten kaupunkien konkreettisen edun puolustajana, mihin sisältyy myös rationaalinen sote.
En kuitenkaan vielä näissä vaaleissa ääntäni kokoomuksella palauta sillä niin pahasti ovat Katainen Stubb ja erityisesti Orpo sössineet ja pahaa politiikkaa väkisin ajaneet
Ehkä jo seuraavissa vaaleissa jos uusi hallitus lähtee toisenlaiselle sössimislinjalle.
Hallitusten pitäisi paljon enmmän kuunnella kansalaisasiantuntijoita. Täällä on nimittääin aivan uskomattomasti ja usein kohtuullisen objektiivista kokonaisvisiota maailmankokemukseen perustuen. Sellaista mihin ministeriöiden jäännösvirkamiehet eivät edes kykene kun kokonaisuuden ja kaiken vaikuttamisen kaikkeen ymmärrys puuttu. Erityisen suureti puuttuu kansainbvälisen kaupan jakuljetuksen perusopit joihin minäkin olen käynyt pitkät intensiivikurssit lontoossa jo ennen EU syntymistä nykyisena heikosti valettuna versiona

Juha-pekka Naukkarinen

Orpo tyri! Jos sossut johtaa Suomea niin varakkaiden alkanut maasta muutto kiihtyy entisestään,kaikkine yritystoimintoineen,onneksi maailma on avoin ja suomalaiset omaavat hyvän kielitaidon ja koulutuksen,ovat haluttua väkeä jokapuolelle ja saavat hyvää palkkaa,josta ei tarvitse maksaa veroja läheskään sitä mitä Suomessa ja eläminen muutenkin on paljon halvempaa,kijoitan omasta kokemuksestani!

Juha-pekka Naukkarinen

Kokoomus on ainut järkevä puolue,jonka maan talouden hoito perustuu tuottavuuteen ja sen myötä kasvavaan hyvinvointiin,kakkua pitää kasvattaa,sitten vasta jakaa,kokoomuksen ajatus perustuu myös kilpailuun työntekijöidenkesken,koska yrityksetkin kilpailevat keskenään,jos se ei onnistu Suomessa,sitten siirretään yhtiöt ulkomaille,kuka ne verot sitten maksaa Suomessa!

Hannu Mononen

Poliittinen vastuu odottaa Sipilän hallituksen puolueita kansainvaelluksen 2015 hoidosta. Osa äänestäjistä näyttää oppineen kokemuksesta eikä aio toistaa edellisten eduskuntavaalien virhettään, jonka maksaminen jatkuu seuraaville sukupolville.

Vesa Kaitera

Topi Rantakivi kirjoitti: "Itse toivon sitä, että jos SDP on hallitusneuvottelijana, niin laittaisi kokoomuksen täysin oppositioon. Miksi kokoomus haluaa aina taktikoida? Taktikointi ei kuulu politiikkaan."

Nyt olen ymmälläni. Vai ei muka taktikointi kuulu politiikkaan? Kyllä varmasti kuuluu, mutta politiikan on oltava muutakin kuin pelkkää taktikointia ja valtapolitiikkaa. Taktikoinnin piiriin menee se, että oppositio pyrkii jarruttamaan SoTen käsittelyä niin, ettei siitä enää ehdittäisi äänestää eduskunnassa. Siinä tilanteessa Musta Pekka SoTen kaatamisesta ei nimittäin jäisi samalla tavalla opposition kouran kuin jos se kaataisi SoTen eduskunnan ratkaisevassa äänestyksessä.

Tällä hetkellä punavihreillä puolueilla on vahva myötätuuli mielipidetutkimuksissa, ja se voi merkitä Kokoomuksen jäämistä oppositioon vaalien jälkeen. Mutta kansainvälinen talouskehitys tulee parin vuoden kuluttua melko varmasti kääntymään laskuun, ja se lisää työttömyyttä ja pakottaa hallituksen menojen leikkauksiin. Nämä tekijät satavat varmuudella oppositiopuolueiden laariin, ja jos Kokoomus on oppositiossa, niin se saanee seuraavissa vaaleissa ennätysmäisen suuren eduskuntaryhmän. Tämä skenaario todennäköisesti hieman hillitsee SDP:n ja Vihreiden halua työntää Kokoomusta oppositioon. Vasemmistoliitto on tiukasti Kokoomusta vastaan, muttei se liene jatkossakaan ratkaisjan paikalla.