Maanantai 17.6.2019

Yllätyskäänne eduskunnassa: Sirkka-Liisa Anttila ja Pertti Salolainen lykkäsivät sopeutumiseläkkeen poistoa

Luotu: 
5.3.2019 20:37
Päivitetty: 
5.3.2019 20:46
  • Kuva: Alma Media arkisto / John Palmen
    Kuva
    Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk).
|

Kansanedustajien sopeutumiseläkettä ja sopeutumisrahaa koskevien lakimuutosten käsittely on lykkääntynyt eduskunnassa aivan istuntokauden lopulle ensi viikkoon. Asia pantiin tiistaina niin sanotusti pöydälle kahden kokeneen kansanedustajan ja ex-ministerin, Sirkka-Liisa Anttilan (kesk) ja Pertti Salolaisen (kok), vaatimuksesta.

Lakipaketti sopeutumiseläkkeen poistosta ja kansanedustajien eläkejärjestelmän muutoksesta on eduskuntaryhmien yhteinen. Sitä tukevat myös eduskunnasta jättäytyvien Anttilan ja Salolaisen puolueet.

LUE JATKOJUTTU: ”Tämä on väärin” – Eduskunnan konkarien veto sopeutumiseläkkeistä puhuttaa

Etenkin Salolainen, 78, on kritisoinut äänekkäästi nykyiseen eläkejärjestelmään sisältyvää jakoa ”kahdenlaisiin ministereihin”, missä hän itse on ex-ministerinä häviäjien puolella. Kansanedustajien eläkejärjestelmän laskentatapa ei huomioi 38 vuotta eduskunnassa pätkittäin istuneen Salolaisen ministerikausia vuosina 1987–1995.

Kansanedustajan eläke on laskettu uran pituuden ja enintään viimeisten 15 vuoden aikana uralta saadun ansion perusteella. Lakiuudistuksessa vaihtoehdoksi on tuotu myös 15 vuotta uran alusta, mutta Salolainen toi tiistain täysistunnossa esiin, että tämäkään ei ole hänelle edullinen malli.

LUE LISÄÄ: Pertti Salolainen saakin ”ministerieläkkeen”? – Jako ”kahdenlaisiin ministereihin” poistumassa

”Tässä laissa on hyvää ja huonoa. Hyvää on se, että tämä sopeutumiseläke lakkautetaan. Huonoa on se, että tähän jää pahoja virheitä, todella pahoja. Tässä paha virhe on se, mikä tulisi poistaa, että eläkkeeseen laskettaisiin 15 vuotta joko uran alusta tai lopusta välivuodet pois lukien. Esimerkiksi allekirjoittaneella 38 vuoden kansanedustajavuosiin tämä ei yltäisi kummastakaan päästä”, Salolainen totesi.

Hän vaati lain muuttamista siten, että ”15 vuoden yhtenäinen kausi välivuodet pois lukien voidaan aloittaa mistä kohdasta tahansa, jotta oikeudenmukaisuus toteutuisi”. Hän katsoo tulevansa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti myös uudessa lakialoitteessa.

”Onhan se tietysti aika mukava lähteä tästä kansanedustajan peruseläkkeelle kahdeksan vuoden ministerinä raatamisen jälkeen ja 38 vuoden jälkeen”, Salolainen sanoi.

”Ei voi olla niin, että osaa kansanedustajista kohdellaan oikein ja toisia väärin, jotkut voivat saada eläkettä ministerivuosista ja toiset eivät.”

Sirkka-Liisa Anttila yhtyi puheenvuoroon. Hänkin on pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen ministeri, joka kuitenkin on toiminut välillä myös muissa töissä.

”Tulee tässä mieleeni, kun olen itse aikanaan istunut kolme vaalikautta perustuslakivaliokunnan työssä, että kyllä tämä esitys olisi kaivannut nyt perustuslakivaliokunnan tarkastelun siitä näkökulmasta, että meitä ei nyt tässä kohdella yhdenvertaisesti, aivan niin kuin edustaja Salolainen täällä erittäin hyvin kuvaili. Kun lainsäätäjät itse eivät pysty kohtelemaan toisiaan oikeudenmukaisesti ja yhdenvertaisesti, niin totta kai silloin pitäisi hälytyskellojen soida”, Anttila ihmetteli.

Hän ehdottikin asian jättämistä pöydälle ”sitä varten, että puhemiesneuvosto harkitsisi nyt vielä, onko tähän syytä pyytää perustuslakivaliokunnan lausunto” kansanedustajien yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Salolainen kannatti esitystä, ja Anttila ehdotti puhemiehelle käsittelypäiväksi ensi viikon tiistaita 12. maaliskuuta. Näin myös päätettiin.

Eduskunnan istuntokauden on määrä päättyä jo perjantaina 15. maaliskuuta, joten uudistuksen läpivientiin ei jää paljoa aikaa.

Kansanedustaja Leena Meri, joka aiemmin kyseli Salolaiselta, kuinka pieni tämän kansanedustajaeläke tulisi olemaan, oli kummissaan ”pöytäämisestä”. Hän huomautti, että perustuslakivaliokunta on jo tukenut sopeutumiseläkkeen poistoa ja eläkejärjestelmän uudistusta.

”Itse kun olen perustuslakivaliokunnan jäsen, niin en sinänsä tätä nyt suoranaisesti osaa vastustaakaan, mutta tässä taisi tulla joillekin vähän yllätyksenä, että tämähän on ollut perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. No, en tiedä, mutta on jännää, harmillista, että te ette ole tuonut tätä ryhmänjohtajille tiedoksi [aikanaan]”, Meri pohdiskeli.

Eduskunnan käänteestä uutisoi ensimmäisenä Iltalehti. Lehden mukaan Leena Meren lisäksi muun muassa keskusta eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja istunnosta hetkellisesti poissa ollut puhemies Paula Risikko (kok) yllättyivät.

”Olen kyllä yllättynyt, enkä ollenkaan ilahtunut tästä pöydällepanosta. Aivan tarpeeton viive tästä syntyy”, Kaikkonen sanoo Iltalehdelle.

”Aion kysyä heiltä, miksi lakialoite piti pöydätä nimenomaan ensi viikon tiistaille eikä esimerkiksi huomiselle tai maanantaille, jolloin on istunto”, sanoo puolestaan Risikko.

LUE MYÖS: Nyt tuli loppu sopeutumiseläkkeille – näin kansanedustajien etuudet muuttuvat

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Salmi

Tosin näitä kahta ei koko tämä asia kosketa vaan kyse on siitä että 38 vuoden kansanedustajan toimesta ei kaikissa tapauksissa saa samaa etua mitä saisi 15 vuoden kansanedustajan toimesta. Ilmeisen moni tässä ketjussa ei näe tuossa kohtaa mitään ongelmaa?

Mitäs jos tuon siirtäisi oikeisiin töihin eli tehdään 38 vuotta hommia tietyssä firmassa, mutta sinulla on siinä välivuosia siten ettei missään vaiheessa tule yhtenäistä 15 vuoden putkea samassa paikassa. Kyseisessä firmassa on palkitsemisjärjestelmä jossa saa bonuspalkkion 15 vuoden työstä, mutta sen vain jos tuo tehdään ilman välivuosia. Näin tuo 38 vuotta ollut ei saa bonusta, mutta 15 vuotta ollut saa, reilua eikö totta?
ja varmaan tuo 38 vuotta töitä tehnyt on ahne kun haluaa saman bonuksen kuin 15 vuotta töitä tehnytkin.

Ei tästä tämän enempää,

Teppo Oikari
Vastaus kommenttiin #18

Pakkoko se on olla yli tuon 15-vuotta tuolla?
Järki-ihminenhän huutaa pelin poikki ja vaihtaa alaa tulevan eläkekertymänsä tähden. Varsinkin jos vaakakupissa on suurlähettilään tulot ja kompensaatio....

Ihan täyttä ahneuden teatteria ja itkua ja hammastenkiristystähän tämä on ja osoittaa sen miten pihalla nuo kansankynttilät ovat tavallisesta arjesta. Nämä todellisuudet kun eivät ole vertailukelpoisia.

Antti Kettunen

Minkä ihmeen takia tälläisillä perskärpäsillä on edes mahdollisuus laittaa asia jäähylle? Eikö kukaan ole kuullut jääviydestä? Heittäkää helvettiin tollaiset kehityksen jarrut ja minäminäminäMINULLE-ääliöt. Uskomatonta miten demokratiaa voidaan halventaa.

Jukka Tujula

Kansanedustaja saa 15 vuoden jälkeen täyden eläkkeen 60% palkkiosta, johon siis muilla ihmisillä menee noin 45 vuotta. Nyt Salolainen itkee, että sen pitäisi saada eläkettä myös muista kuin niistä viidestätoista viimeisestä vuodesta. Ilmeisesti se haluaisi eläkkeen viidestätoista parhaasta vuodesta. Voi tsiisus kraist. Ja onhan sillä eläkkeet myös suurlähettilään ja toimittajan hommista. Todennäköisesti ansiot pysyvät kansanedustajan palkan suuruisena myös eläkkeellä. Mutta mikään ei riitä!

Mika Korhonen

Vielä vuosituhannen vaihteessa tavallinen duunari ei saanut lainkaan eläkettä 18 vuoden iässä muutamalta ensimmäiseltä työvuodeltaan. Eläkemaksuthan näistä kuitenkin perittiin normaalisti. Koska tähän epäkohtaan saadaan ratkaisu? Ilmeisesti ei koskaan sillä nyt puhutaan vain duunareista...

Mikko Toivonen

Kyllä Salolainen ja Sika Liisa taas kerran konkreettisesti osoittivat mikä tai mitkä voimat ohjaavat kepulien ja kokkareiden selkärankakäyttäytymistä:
kaikki mulle, osa sulle
Loput meille
Ei mitään heille, jotka meidät elättää
Heidät korvaa 3 euron tunnin ulkolaiset, nuo hoteleihin asutettavat itämaiset
Pääasia että osatyönkin saanut sen maksaa ja aina jaksaa maksaa

Seppo Simonen

Oikein sydäntä lämmittää tämä uutinen kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poiston estosta. Täydet bravoot Sirkka-Liisa Anttilalle ja Pertti Salolaiselle.

Päinvastoin eläke-etuja tulee parantaa ja muutoinkin kansanedustajan ja ministerin kk palkkioon 100 % korotus vain näin saame tälle inssituutiolle arvostusta tätä nykypäivän somemedian sopulipopulistisia törkeitä ylilyöntejä vastaan

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #23

Oma isäni teki yli 30 vuotta töitä valtion omistamassa firmassa. Palkaksi tästä -93 yritys irtisanoi kaikki yli 55 vuotiaat. Ainoa korvaus koko työurasta oli pieni sairaseläke jossa maksettiin vain murto osa oikeasta eläkkeen tasosta, joka sekin oli 63 vuoden iässä todella pieni.

Ahneus vie kalatkin järvestä. Jotkut ovat omasta mielestään niin pirun tärkeitä että hyväksikäyttävät kansan suomaa vaikutusvaltaa härskisti omaksi edukseen.

Salolaisenkin olisi syytä miettiä eikö hän ole jo 78 vuoden iässä saanut tarpeeksi hyvää?

Tästä tulotasoerosta on EX- Helsingin kaupunginjohtaja ja Kokoomuksen kansanedustaja Raimo Ilaskivi kritisoinut sen olevan nyt jo liian hyvä hänen seuraajilla.

Petri Kokko

#20
Äläs nyt viitsi Simonen typeryyksiä hölöttää, vapaaehtoisesti ja jopa pyrkimällä nuo on Arkadianmäen laitossirkukseen menneet, jos jostain syystä pääsee sylkykupiksi niin syy löytyy tasan varmasti katsomalla peiliin.
Jos kyseessä olisi ollut joku muu kuin kepuketku ja kikkare niin olisithan varmasti mukana arvostelemassa.

Manu Luukkainen

kyllähän sopeutumisraha ja eläke ovat kaksi eri asiaa . miksi eläke asioihin on puututtu.sopeutumis eläkkeen muuttamisesta sopeutumisrahan yhteydessä.kapinetti keskustelut ei kuitenkaan ole hyväksyttäviä,ois pitänyt puuttua epäkohtiin välittömästi avoimena keskusteluna,