Maanantai 17.6.2019

”Tämä on väärin” – Eduskunnan konkarien veto sopeutumiseläkkeistä puhuttaa

Luotu: 
6.3.2019 07:59
Päivitetty: 
6.3.2019 10:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa keskustalainen konkaripoliitikko Sirkka-Liisa Anttila.
|

Eduskunnan jättävien konkarikansanedustajien kannanotot kansanedustajien sopeutumiseläkettä ja eläkejärjestelmää koskien herättävät keskustelua.

Kansanedustajien sopeutumiseläkettä ja sopeutumisrahaa koskevien lakimuutosten käsittely on lykkääntynyt eduskunnassa aivan istuntokauden lopulle ensi viikkoon. Asia pantiin tiistaina niin sanotusti pöydälle kahden kokeneen kansanedustajan ja ex-ministerin, Sirkka-Liisa Anttilan (kesk) ja Pertti Salolaisen (kok), vaatimuksesta. LUE LISÄÄ: Yllätyskäänne eduskunnassa: Anttila ja Salolainen lykkäsivät sopeutumiseläkkeen poistoa

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Olli-Poika Parviainen kritisoi konkarien toimintaa ja kokee, että he tekevät väärin.

”Kansanedustajien sopeutumiseläke ei liene suurin asia, mutta sen kohtuulllistaminen on periaatteellisesti erittäin tärkeää. Olemme yhdessä eduskunnassa sopineet korjaavamme lain. Nyt kaksi konkariedustajaa (Kok,kesk) yrittävät viivyttämällä ehkä jopa kaataa asian. Jos asiaa ei ehditä käsitellä vaalikauden aikana, se kaatuu ja viivästyy pitkälle vaalien yli. Aikaa keskustella yksityiskohdista on kyllä ollut ja kyseessä on tietenkin kompromissi. Tällainen toiminta on väärin, se nakertaa yleistä luottamusta eduskuntaan ja vetää lokaan myös meitä, jotka emme tätä sopeutumiseläkettä missään olosuhteissa edes saisi”, Parviainen kirjoittaa Facebookissa.

(Juttu jatkuu päivityksen jälkeen.)

Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo rauhoittelee kohua.

”Kansanedustajien sopeutumiseläke jää sovitusti historiaan. Nou hätä. Vain perussuomalaiset on yhteisesti sovitusta ulkona. Pikkunäppärät temput eivät yhteistä päätöstä vaaranna”, Elo tviittaa.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

LUE MYÖS: Sote-valiokunta: Kansanedustajien sopeutumiseläke poistettava

Oppositiopuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri ihmettelee konkarien vetoa.

”Kysyin salissa että mikä se ’pieni’ ja epäoikeudenmukainen eläke on jolla joutuvat tulemaan toimeen? Ei tullut vastausta”, Meri tviittaa.

(Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

Etenkin Salolainen, 78, on kritisoinut äänekkäästi nykyiseen eläkejärjestelmään sisältyvää jakoa ”kahdenlaisiin ministereihin”, missä hän itse on ex-ministerinä häviäjien puolella. Kansanedustajien eläkejärjestelmän laskentatapa ei huomioi 38 vuotta eduskunnassa pätkittäin istuneen Salolaisen ministerikausia vuosina 1987–1995. LUE LISÄÄ: Pertti Salolainen saakin ”ministerieläkkeen”? – Jako ”kahdenlaisiin ministereihin” poistumassa

Kansanedustajan eläke on laskettu uran pituuden ja enintään viimeisten 15 vuoden aikana uralta saadun ansion perusteella. Lakiuudistuksessa vaihtoehdoksi on tuotu myös 15 vuotta uran alusta, mutta Salolainen toi tiistain täysistunnossa esiin, että tämäkään ei ole hänelle edullinen malli. Hän vaati lain muuttamista siten, että ”15 vuoden yhtenäinen kausi välivuodet pois lukien voidaan aloittaa mistä kohdasta tahansa, jotta oikeudenmukaisuus toteutuisi”. Hän katsoo tulevansa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti myös uudessa lakialoitteessa.

Salolainen on myös Twitterissä korostanut tiistaina, että hän kannattaa sopeutumiseläkkeen poistoa, mutta pitää ongelmallisena sitä, että uusi laki kohtelisi kansanedustajia eri tavoin.

LUE MYÖS: Nyt tuli loppu sopeutumiseläkkeille – näin kansanedustajien etuudet muuttuvat

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Hautaa

Kyllä asia on ikävä ja kiusallinenkin. Näistä kumpikin on varmasti ansaitusti eläkkeensä ansainnut. MUTTA kyllä se myös kertoo siitä ettei tämä sakki osaa laatia itselleenkään ongelmatonta eläkejärjestelmää, saatikka jotakin Sotea.

Seppo Simonen

Hautaa "tämä sakki" näinkö arvostat luottamustehtävään äänestämiämme kansanedustajia.
Uusi sote ja maakuntalaki olisi valmista kauraa mutta vastuuton punavihervasemmisto oppositiolla ei ole minkäänlaista vastuuta yhteiskunnan hyvän kehityksen edistämiseen.

Pekka Hautaa
Vastaus kommenttiin #8

Kyllä se kyselytunnin meininki alkaa muistuttaa Englannin alahuoneen meininkiä välihuuteluineen. On sellainen sanonta että kansa on ansainnut johtajansa. En yhtään ihmettele että lainvalmistelun taso on nyt nähtyä. Kun "kansakunnan valiot" käyttätyy kuin pahaiset kakarat. Itsekritiikkiä olisi joskus kiva havaita se on merkki ajattelusta.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #7

Minkä väristen silmälasien läpi katsot tätä eloa Pekka.
Eduskunnankyselytunnit osoittavat että sananvapaus toimii ja erityisesti kiinnitin huomiota kun perhe ja peruspalveluministeri Annikka Saarikoa oppositio pommitt kysymyksillään ja miten osaavasti, älykkäästi hän nöyrästi kysyjää huomioiden vastasi.
On vallan mainiota että meillä on eduskunnan kyselytunti jota saamme seurata livenä.

Irma Asikainen

Se on just niin pieni, että siitä jäi 87 € kuukaudeksi rahaa käteen, mutta onneksi aamulla tuli lasku phhky:ltä 42,20 €, joten laskekaa siitä, paljollako joutuu pärjäämään. Sähkölaskun siirsin jo ensi kuulle. Se on tämä maaliskuu aina, kun kaikki isot laskut, vakuutukset, sähköt ja kaikki, ei joka kuukausittaiset, pasahtavat päälle, niin.......Seuraava "liksa" 3.4.2019.

Arto Savolainen

Kuvottavaa ahneutta.. Törkeä omanedun tavoittelu! Kokomuksen Pertti Salolainen ja Keskustan Sirkka-Liisa Antila antoivot kasvot ahneudelle. Ehdotukseni.. muutetaan kansanedustajan tehtävä normaaliksi työsuhteeksi, palkkio muutetaan palkaksi niin ollaan samalla viivalla. Edustajan 4,5 kuukauden lomat vuodessa lakkautettava ja työviikko on maanantaista - perjantaihin. Myös Kansanedustajien eläke joka kertyy kolme kertaa nopeammin kuin kansalla on saatava samalle viivalle palkansaajan kanssa. Perussuomalaiset ajoi tiukempaa järjestelmää joka aidosti olisi palkansaajien kans samalla viivalla. Muut puolueet eivät halua luopua hillotolpastaan.

Lainaus YLEn jutusta: "Perussuomalaiset eivät hyväksyneet nykyiseen sopeutumisrahaan suunniteltuja parannuksia. Sopeutumisrahan saamiseksi edellytetään vain vuoden kansanedustajana toimimista nykyisen kolmen vuoden sijasta ja rahaa korotetaan 1790 eurosta 2050 euroon.

Perussuomalaiset karsastivat myös sitä, että kansanedustajien sopeutumisraha ei ole verrattavissa työttömyysturvaan eivätkä esimerkiksi työttömyysturvan aktiivimallisäännökset koske sopeutumisrahaa.

Sopeutumisrahan lisäksi kansanedustajat voivat hakea kansliatoimikunnalta harkinnanvaraista eläkettä, mitä perussuomalaiset eivät myöskään hyväksyneet."

Hallituspuolueiden päämääränä on vain oman edun tavoittelu, kansan tahto ei kiinnosta!
Toivottavasti tämä huomioidaan myös vaaleissa.

Raija Lempiäinen

Onhan tuo "rutina" Salolaiselta ja Anttilalta aika ahneen tuntuista, en tiedä paljonko eläkettä tulevat saamaan , oletus on, että tuntuvasti enemmän kuin yksikään palkansaaja, varsinkin pieneläkkeellä oleva nainen . Puhuvat tasa-arvosta? miksei silloin puhuttu kun tehtiin aktiivimalli tai kiky, niissäpä vasta eriarvoisuutta ruokittiin, mutta eihän se koskenutkaan heitä!

Manu Luukkainen

saattaapi olla tarkotti kai 500e/kk mutta sopeutumisrahan saajilla on epä kohta heidän tulo rajansa sopeutumisrahan menettämiseen ei ole oikeuden mukainen.toiset menettää rahan 1080e tuloilla toiset3600e tuloilla.siis alkaa leikatasopeutumis rahaa.