Maanantai 17.6.2019

Jan Vapaavuori sotesta MTV:llä: ”Surullista – iso osa poliittista järjestelmää pelaa vain peliä”

Luotu: 
6.3.2019 08:39
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    ”On hämmentävä kysymys, [miksei peliä puhalleta poikki]. Tuntuu siltä, että tässä pelataan vain sitä Mustaa Pekkaa, että kenen sylissä se on, kun räjähdys tapahtuu”, Jan Vapaavuori sanoo.
|

Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori kritisoi käynnissä olevaa sote-uudistuksen prosessia MTV:llä Jaakko Loikkasen Asian ytimessä -ohjelmassa.

”Ikään kuin olisi potilas jo saattohoidossa, mutta omaiset vielä kuvittelevat, että tapahtuisi ihmeparantuminen”, Vapaavuori kuvasi nykytilannetta, jossa hallitus yrittää puskea viimeiseen asti uudistusta läpi.

Eduskunnan ”sote-valiokunta” eli sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti eilen viikon kestäneen kohun päätteeksi kuulla vielä suuren määrän ulkopuolisia asiantuntijoita sote-uudistuksen perustuslainmukaisuudesta. LUE LISÄÄ: Eduskunta: Sotesta vielä uudet asiantuntijakuulemiset

Perustuslainmukaisuus tulee varmistaa valiokunnan mietintöä varten. Tuo mietintö puolestaan valmistuessaan ajallaan olisi se, joka eduskunnan täysistuntoon vietäisiin ja josta äänestettäisiin.

”On hämmentävä kysymys, [miksei peliä puhalleta poikki]. Tuntuu siltä, että tässä pelataan vain sitä Mustaa Pekkaa, että kenen sylissä se on, kun räjähdys tapahtuu”, Vapaavuori sanoo.

”Kyllä se nyt pitäisi ymmärtää, että ei tämä tästä tule”, hän jatkaa.

Vapaavuori korosti useaan otteeseen näkemyksensä, että sote-lakiesitykset eivät ole neljännelläkään kerralla perustuslain mukaisia. Vapaavuoren mielestä julkisuudessa on ajateltu, että hallituksen antama vastine viimeisimpään perustuslakivaliokunnan lausuntoon olisi jotenkin automaattisesti perustuslain mukainen.

Ajateltiin, että se on ikään kuin automaattisesti perustuslain mukainen tämä vastine, ja sosiaali- ja terveysvaliokunnassa päätettiin hyvin hämmentävissä oloissa, ettei kuulla edes asiantuntijoita. Nyt kun on muutama päivä mennyt, niin on käynyt ilmi, että tästä on peräännytty, nyt kuullaankin asiantuntijoita. Uhkana on, että menetetään sivistysvaltioon kuuluvan lainsäädäntöprosessin keskeisiä elementtejä. Että asiat aidosti selvitetään, tutkitaan, mietitään että onko edes neljäs yritys perustuslain mukainen, eikä yritetä runtata sitä jollain ihan hirveällä kiireellä ja pienellä enemmistöllä läpi”, Vapaavuori sanoo.

LUE LISÄÄ:

12 minuutin sote-näytelmä: U-käännös eduskunnassa

”Pyysin puheenvuoroa, pidin kättä ylhäällä” – Kansanedustaja kertoo 12 minuutin sote-näytelmästä, professori pitää tietoja poikkeuksellisina

Asiantuntijoiden kuuleminen tarkoittaa sitä, että sote-valiokunnalta kestää huomattavasti kauemmin muodostaa mietintö samalla kun aika käy vähiin.

Eduskunnan ennakkoon sovittu viimeinen istuntopäivä on perjantai 15. maaliskuuta, mutta puhemiehistö voi pidentää istuntokautta.

Eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta.

LUE MYÖS: Paavo Arhinmäki: ”Oppositiolla on mahdollisuudet estää sote-uudistus - vaikka sitten puhumalla lait vaalien yli”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Lähteelä

Jan Vapaavuori on hyvin oikeassa.
Sipilän hallitus on käyttänyt valtavan määrän energiaa ja verorahoja pelaamiseen.
Sote rahat lääkäreiden ja hoitajien palkkaamiseen, niin terveydenhoito olisi jo kunnossa.
Oma säkki avoinna on tärkeämpi, kuin ihmisten asioiden korjaaminen.
Maamme lainsäädäntö puolustaa hyvin pörssiyhtiöiden etuja.
Vain murusia jää kansalaisten oikeuksiin ja hyvinvointiin.
Tämä peli on vakava turvallisuusuhka.
Huomataanko se liian myöhään.
Eliitti luottaa EU:n tukeen kriisissä. Kyllä sieltä sitten myötätuntoa saadaan. Tuskin enempää.

Pasi Käyhkö

Hän ottaa kantaa pääkaupungin pormestarina. Sote-/maakuntasoppa vaikuttaa myös hyvin paljon esim. Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla asuviin. Joten hänen kannanottonsa ovat täysin oikeutettuja.
Niissä on myös painoarvoa.

Eihän hallitus ja ministerit voi olla minkään arvostelun yläpuolella.

Harri Hietajärvi

Olisipa todella hauska tietää, mihin ja kuinka paljon valtioneuvosto on rahaa antanut, kun sote-mallia on jo maakunnissa valmisteltu? Onkohan tuo rahan syytäminen ennen lakien valmistumista kovin laillistakaan? Minä en tiedä, kuka tietää? Olisiko valtakunnan syyttäjälaitoksella kohta ministereille asiaa...

Kari Haapakangas

Vapaavuori ei tietenkään pelaa mitään peliä tässä, eihän?

Tässä soteasiassa pielessä on jokin kolmesta seikasta:
1) joko hallituksen lainvalmistelu on luokatonta, so. meillä on erittäin huonoja valmistelevia virkamiehiä (eiväthän ministerit niitä pykäliä kirjoita)
2) perustuslaki, tai sen tulkinta ei mahdollista soteuudistusta
3) opposition neliraajajarrutus on onnistunut politisoimaan perustuslakivaliokunnan

Useimmat tuntuvat uskovan vaihtoehtoon yksi, mutta jokseenkin kummallista on, ettei mikään riippumaton media edes harkitse kahta muuta vaihtoehtoa. Oikeesti, hallituksen huonousko tässä on "the selitys?"