Keskiviikko 19.6.2019

Nyt vaaditaan Alkon monopolin läpivalaisua – ”Syytä hahmotella miten monopolin purkamiseen edettäisiin”

Luotu: 
6.3.2019 17:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Kaupan liitto haluaa selvityksen kotimaisen alkoholimonopolin eli Alkon toiminnan vaikutuksista yhteiskuntaan. Asiasta kertoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi liiton verkkosivuilla.

Hänen mukaansa apteekkarimonopoliin kohdistettu selvitys avasi monen silmät huomaamaan, että kyseisen monopolin purkamiseen olisi syytä ryhtyä.

”Samantyyppistä puolueetonta raporttia peräänkuulutamme Kaupan liitossa myös alkoholipolitiikan linjoista ja Alkon monopolista. Siinä voitaisiin arvioida lainsäädäntöuudistusten vaikutuksia muun muassa kulutuksen, kansanterveyden, eri elinkeinojen ja työllisyyden näkökulmista”, Kiviniemi ilmoittaa.

”Lisäksi olisi syytä hahmotella sitä, millaisin askelmerkein monopolin purkamiseen edettäisiin ja miten uudessa tilanteessa sääntely hoidettaisiin. Pitkän tähtäimen tavoitteena on tietenkin, että vähittäiskauppa hoitaa alkoholin myynnin monopolin sijaan.”

Kaupan liitossa epäillään, onko alkoholimonopolille sellaista pätevää perustelua, joka oikeuttaisi mahdollisesti taloudellista tehottomuutta aiheuttavan monopolijärjestelmän ylläpidon. Alkon monopolia on perinteisesti perusteltu muun muassa saatavuuden rajoittamisen vaikutuksella kulutukseen.

Alkon monopolin purkaminen lukeutuu Kaupan liiton vaalitavoitteisiin.

LUE LISÄÄ:

Kauppa linjaa: Kaikki alkoholi myyntiin kaikissa ruokakaupoissa – Viinit vapautettava seuraavaksi

”Eihän kuka tahansa voi ostaa olutta kaupasta nytkään” – Kaupan liitossa aloittava ex-pääministeri ihmettelee Alkon monopolin perustelua

Kiviniemen mukaan jo ennen selvitystä heti vaalikauden alussa ”olisi syytä erottaa alkoholipolitiikka ja Alkon omistajaohjaus eri ministeriöihin”.

”Tämä valtion omistajapolitiikan kummajaisen poistaminen varmistaisi sen, että tehokasta toimintaa edellytettäisiin kaikissa valtionyhtiöissä edes minimissään.”

Hänen mukaansa Alkon kohtalo on Suomen kansan käsissä.

”Jos suomalaisen juomakulttuurin kehitys jatkuu sellaisena kuin viime vuosina eli kohtuullisesta alkoholin käytöstä tulee keskeinen normi, monopoli on mahdollista purkaa hyvinkin nopeasti. Uskon, että muutokseen ovat kaupan lisäksi myös suomalaiset valmiita.”

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin
Vastaus kommenttiin #4

Kun nyt heitit lonkalta väittämän minkä todenperäisyyttä en pysty varmistamaan, niin yksilöi asia hieman tarkemmin. Mikä viini on kyseessä ja mikä vuosikerta. Mikä sen hinta on Ranskassa ja Suomessa. Katsotaan sitten pitääkö väittämäsi paikkansa ja vasta sen jälkeen ryhdyn miettimään kehotuksesi mukaan. Eli faktat pöytään ja mielipiteet vähemälle.

Kenneth Ainetdin
Vastaus kommenttiin #8

That's what I thought. Tämä on UK sivu, ei ranskan. Ranskassa viinit maksavat vain murto-osan siitä mitä Suomessa, mutta Englannissa alkoholi on samoissa hinnoissa Suomen kanssa koska siellä on yhtä tajuton alkoholiverotus kuin Suomessa.

Nyt kun olet noin tarmokkaalla päällä, niin selvitä tämän viinin hinta Ranskassa.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #11

No joka tapauksessa Mattsonille oli tapahtunut laskuvirhe sillä Alkon pullohinta oli 117 euroa kun pullohinta siinä referoidussa hinnastossa oli 45 euroa. Ilmoituspakkauksessa ja hinnassa vaan oli 10 pulloa eli 450 euroa. Inhimillinen näköharha. Tosin asia on niinkin että jos voimakkaasti uskoo omaan ajatukseensa niin se lisää myös voimakkaasti näköharhoja. Näkee ja kuulee vain sen minkä haluaa.
Tämänhän huomaa selvimmin kepuii metsänkäyttötilastoissa ja tapapuolustelussa. Totuutta ei edes haluta nähdä kun halutaan nähdä taskut repivän lihava lompakko risuista pikkutilaltaan

Kenneth Ainetdin
Vastaus kommenttiin #12

Tätä minä myös ihmettelen. Uskotaan mitä ihmiset väittävät faktaksi ilman, että vaivaudutaan itse tarkistamaan asia. Asia on kuten edesmennyt KHT tilintarkastaja sanoi minulle: "luota yksin Jumalaan, ja tarkista kaikki muu". Olen tätä pitänyt ohjenuoranani, ja tällä mennään jatkossakin.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #14

Taisipa taas osua Pihtiputaan risunviljelijöihin
Eivät edes ymmärrä kateudesta mitään puhumattakaan metsän oikeasta hoidosta ja käytöstä, mutta juuri nämä nyt vaaleissa lähtevätkin jäähylle ja toivottavasti eivät edes palaa maatamme ja sen luontoa pilaamaan

Ilkka Paananen
Vastaus kommenttiin #21

Niin kauan kuin laki sallii minä poika myyn metsää tai olen myymättä. Siihen ei Mikko-pojan lupaa kysytä. Jos oikeasti olet ilmastoihmisiä, mikset mene etelän maihin ja vannehdi siellä itseäsi ensimmäiseen sademetsän puuhun, ettei sitä kaadeta maanviljelyn alta sekä jos aika riittää huolehdi sukupuolivalistuksesta, niin että hiilinielu senkin puoleen tulee hoidetuksi. Mikset lisäksi
osta metsää Suomesta ja anna sen rauhassa riukuuntua. Jokainen taaplaa tyylillään, mutta ei pitäisi antaa aatteen sokaista ajatustaan liiaksi. Railakasta vaalien odotusta!

Taisto Pihlajamaa

Yrität panna yhteen nippuun maahanmuuton, alkoholiverotuksen, maahanmuuttajien elättämisen ja monien mielestä aivan tarpeettoman Alko-nimisen firman. Tuskin uskot tähän yhteyteen itsekään. Vai oletko ehkä itse jotenkin riippuvainen Alkosta, tai nautit sen jakamista herranapsuista omilleen.

Valtion monopolifirma Alko ei ole muuta kuin Alkon omistajien, johdon ja hallinnon erikeuksien ylläpitäjä. Viinaverot ja mamujen elättämiset päätetään muualla kuin Alkossa, aivan samoin kun nykyäänkin esim. bensaverot, autoverot ja vaikka alvi. Näin on, ja on senkin jälkeen, kun tämä tarpeeton Alko-niminen jäänne aikanaan romutetaan.

Hannu Rautomäki, olet ahkera kirjoittelija, rohkenen suosittaa, älä aliarvioi lukijoitasi.

Esa Väyrynen

Mihin se alkoholivero katoaa, myi sen pullon Alko, Mynttisen K-Market tai R-Kioski? Niin, tosiaan, ei mihinkään. Kyllä ne kaikki kaupat tilittää veronsa valtiolle, myivät ne sitten keppanaa tai lierihattuja.
Jotkut vaan ei ymmärrä sitä hattujensa alta.

Pekka Salmi

Vietän itse kesät viinialueilla Saksassa ja Ranskassa, omatuntoa viinituottajilta. En näe mitään syytä monopolin olemassaololle, oli peruste sitten palvelu, laatu, hinta, valikoima tmv. Ei.

Maailmassa on yli 200k tuottajaa, toimiva markkina vaatii erillisiä kanavia, kilpailua ja mahdollistaa erikoistumisen ja erilaiset combot & kampanjat.

Monopoli on olemassa vain sen vuoksi, että alkoholiverotuotosta saadaan eriytettyä rahavirtoja poliittiseen käyttöön M€ tasoisesti.

Arto Savolainen

Alkon monopolin purkaminen voitas aloitaa Alkon 12-henkisestä hallintoneuvostosta jossa korruptoituneet 12 kansanedustajajäsentä suhtautuu kielteisesti monopolin purkamiseen. Kansanedustajajäsenet eivät halua luopua omasta Hillotolpastaan. Rivijäsenen kokouspalkkio on 700 euroa kokoukselta. Puheenjohtajalle maksetaan 1 000 euroa ja varapuheenjohtajalle 800 euroa kokouksesta. Lisäksi Alko muistaa hallintoneuvoston jäseniä 100 euron juomalahjalla kahdesti vuodessa juhannuksen ja joulun aikoihin. Hallintoneuvosto kokoontui vuonna 2017 viisi kertaa.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/201710132200458182

https://www.alko.fi/vuosikertomus/hallinnointi/johdon-palkitseminen

Taisto Pihlajamaa

Herra Parahtakoon!
Taas yksi, joka haikailee taas yhtä uutta Määräystä. Jotkut joskus jopa puhuivat joistakin byrokratiatalkoista. Ei näytä todennäköiseltä tämä kehitys.

JOS tässä asiassa haluttaisiin olla tosissaan, ensiksi tehtäisiin sääntö, että uuden lain vahvistamisen edellytyksenä on kahden vanhan mitätöiminen.