Perjantai 24.5.2019

Esperi Caren korjausliike raivostutti Tehyn – 72 000 hengen reservissä ”ammattilaisiakin saatavilla”

Luotu: 
6.3.2019 20:13
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Hoivayritys Esperin mukaan se haluaa palkata työssäoppijoiksi lisää niin sanottuja hoiva-avustajia, joita ei lasketa mukaan hoivakotien henkilöstömitoitukseen. Liitot eivät pidä hanketta ratkaisuna alan ongelmiin.
|

Hoivayritys Esperi Caren pyrkimys oman ilmoituksensa mukaan parantaa tarjoamansa hoivan laatua sai nihkeän vastaanoton alan ammattiliitoilta. Tehyn mukaan Esperin ”hoiva-avustajat” eivät ratkaise vanhustenhoidon osaamis- ja resurssivajetta.

Esperi ilmoitti tiistaina, että se aloittaa mittavat toimenpiteet hoivan parantamiseksi ja tämän nimissä ”käynnistää koulutusohjelman hoivatyön osaajien lisäämiseksi”. Yhtiö on tiedotteensa mukaan palkkaamassa satoja uusia työntekijöitä, mutta ongelmana on, että alalla on ollut työvoimapula jo pitkään.

Tähän vastatakseen Esperi käynnistää niin sanottujen hoiva-avustajien koulutusohjelman. Hoiva-avustajan tutkinto on lähihoitajan opintoihin valmistava koulutus, jonka kautta voi jatkaa oppisopimuksella koulutusta lähihoitajaksi.

”Sitoudumme siihen, että menestyksekkäästi tutkinnon suorittaneet saavat jatkaa meillä oppisopimuksella halutessaan lähihoitajiksi”, Esperin vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ei lämmennyt avauksesta.

”Nyt jotain rajaa Esperi! Aloititte sitten osaamisen alennusmyynnin”, hän twiittasi.

”Hoiva-avustaja ei ole hoitotyön ammattilainen. Tällä manööverillä ei ratkaista osaamis- ja resurssivajetta ikäihmisten hoidossa! Reservissä on ammattilaisiakin saatavilla.”

Reservillä Rytkönen viittaa jopa 72 000 alaa vaihtaneen hoitoalan ammattilaisen joukkoon. Hoitoalalta on huomautettu, että koulutettua työvoimaa olisi siis tarjolla – ja kenties houkuteltavissa takaisin alalla paremmilla palkoilla.

LUE LISÄÄ (juttu jatkuu linkkien ja twiitin jälkeen):

”Suomen valtio teki hoitajapulan ihan itse” – 72 000 ihmisen reservi nousi esiin Ylellä

Tehy: Hoitajille parempaa palkkaa – ”Asia on yksinkertainen ja ratkeaa rahalla”

 

Esperi vastasi tyrmäävään kritiikkiin uudella tiedotteellaan tiistaina. Yhtiön mukaan hoiva-avustajien koulutus on yksi vastaus alan työvoimapulaan.

”Kuten tiedotteessamme totesimme, emme tule korvaamaan yhtään lähihoitajaa hoiva-avustajalla. Työssäoppijoita ei lasketa mitoitukseen, vaan he tulevat normaalin sovitun hoitajamitoituksen päälle. Emme myöskään tavoittele koulutusohjelmalla euronkaan säästöä – päinvastoin tämä on meiltä investointi ja avaus työvoimahaasteen selättämiseen”, Esperi Caren henkilöstöjohtaja Maria Pajamo sanoo tiedotteessa.

Esperi Care on kutsunut Tehyn ja Superin edustajat keskustelmaan asiasta torstaina.

Tehyn koulutuspoliittinen asiantuntija Kirsi Coco vastasi liiton verkkosivuilla tarkemmin siihen, miksi ay-väki ei näe hoiva-avustajia ratkaisuksi ”monisairaiden ja monia lääkityksiä käyttävien ikäihmisten hoivassa ja hoidossa”. Hän kuvaa tätä, kuten muitakin vanhustenhoidon skandaalin jälkeen nähtyjä toimia, paniikkiratkaisuiksi.

”Suunnitteilla on hoiva-avustajien pikakoulutusta. Siinä menestyville luvataan oppisopimuspaikka lähihoitajaopintoihin. Jatkavatko heikosti menestyneet hoiva-avustajina? Jo tyydyttävän tason osaaminen on sosiaali- ja terveysalan tutkinnon perusteiden mukaan varsin vaativaa: asiakkaat saavat turvallista hoivaa ja välttyvät kuolemaan johtavista hoitopoikkeamista. Nyt näyttäisi siltä, että siinä on paikoin onnistuttu vaihtelevasti”, Coco kirjoittaa viitaten Esperin hoivakotien ongelmiin.

Hänen mukaansa ensimmäinen ongelma on jo se, että osaajapulasta kärsivistä hoivalaitoksista ei löydy työssäoppijoille koulutusresursseja. Lisäksi avustavat tehtävät tulisi Cocon mukaan vanhustenhoidossa pitää selvästi erillään varsinaisesta hoitotyöstä, kuten lääkehoidosta, potilasturvallisuuden takaamisen vuoksi.

Cocon ratkaisu tilanteeseen olisi aiemmin kuultu: ”palkka ja työolot kuntoon, mikä mahdollistaa sen, että koulutetut ammattilaiset palaavat takaisin sosiaali- ja terveysalalle”.

LUE MYÖS: Nuorilta sairaanhoitajilta tyly viesti – ottavat hatkat

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Kuka näitä siellä työpaikalla kouluttaa ja perehdyttää ja tukee. Ihminen suoraan "pystymetsästä" otettuna on täysi ummikko pitkään. Nytkö näiden ylityöllistettyjen hoitajien pitäisi vähillä resursseillaan paitsi hoitaa potilaat ja vielä opettaa täydet ummikot? Mahtaa tulla rankkaa.

Irma Asikainen

Vain Tehyn mukaan takapuolen pyyhkimiseen tarvitaan sairaanhoitajan koulutus ja sairanhoitajan palkka. Normaali ihminen tajuaisi selittämättäkin, että takapuolia osaa pyyhkiä kuka vaan, kenellä on kaksi kättä (yksikin periaatteessa riittää)ja halu työskennellä ihmisten parissa.

Jari Korpela

No eikös tää hoiva avustaja juttu ole ihan hyvä, koska vanhusten hoidossa on monta sellaista tilannetta, jossa oikeastaan tarvitaan vain lisää käsipareja avuksi ihan perusasioissa. Esimerkiksi joku ruuan tuonti, vienti, yms. "kodinhoitohommat". Hoiva avustaja tietenkin avustaa sitten sitä lähihoitajaa, joka hoitaa lääke yms. ammattilaisosaamista vaativat asiat.

Jarmo Makkonen

Kyse onkin siitä että Suomeen halutaan tuottaa lisää halpatyövoimaa, tällä kertaa Filippiineiltä ja tämä tarkoittaa julkisten menojen kasvua kun samaan aikaan maksetaan suomalaisille työttömille työttömyyskorvausta ja tietenkin myös asuminen.

Mika Korhonen

Ei näillä yrityksillä ole mitään haluakaan parantaa vanhusten tilannetta. He pohtivat kokoajan vain miten maksimoidaan voittoja. Voitot syntyvät vain sillä, että painetaan työvoimakustannukset minimiin ja rahastetaan enemmän asiakkaita sekä makuutetaan heitä pitempään omissa ulosteissaan. Omistajat eivät ole valmiita tinkimään omista huippukorkeista tuloistaan senttiäkään.

Kaarlo Erjala

Kyllä löytyy käsittämätöntä ennakkoluuloisuutta tätä Esperi caren oppisopimuskoulutusta kohtaan. Itsekin käyn päivittäin kunnallisessa hoitokodissa auttamassa vaimon syötössä. Tosin tein jo sitä monta vuotta kotona omin opein.

Irma Asikainen

Ei ole ihme, jos meillä työ ja työvoima eivät kohtaa. Nyt Espari Care keksi oivan keinon sekä kouluttaa, että palkata väkeä kohtuuhintaan, mutta eihän se Tehyvlle kelpaa. Juurikin nämä jäykät työvomapoliittiset rakenteet tekevät meillä hallaa, niin ihmisten työllistämisessa ja työllistsymisessäkin.

Merja Talkio-Vilanen

Hoiva-avustaja on ammatillisissa oppilaitoksissa kauan sitten käynnistetty koulutus. Perustuu huomioon, että hoivakodeissa on erilaisia töitä. Tarvitaan sairaanhoitajia, lähihoitajia ja hoiva-avustajia. Syöttäminen, pukeminen, viriketoiminnat, ulkoilu ym. ym..