Tiistai 25.6.2019

Yle-gallup: Ero repesi – kokoomus putoaa

Luotu: 
7.3.2019 07:38
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Petteri Orpo.
|

Hallituspuolue kokoomuksen kannatus jatkaa laskuaan tänään torstaina julkaistussa Ylen kannatusmittauksessa.

Eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta.

Kokoomuksen kannatus on Ylen gallupissa laskenut edelliskuusta reilun prosenttiyksikön 16,2 prosenttiin. Samaan aikaan ero ykkösenä olevaan oppositiopuolue sdp:hen on revennyt noin viiteen prosenttiyksikköön. Sdp:n kannatus nousi edellisestä mittauksesta reilun prosenttiyksikön ja on nyt 21,3 prosenttia.

LUE PÄIVÄN VAALIVALVOJAT-ANALYYSI: Petteri Orpon pelikirja sekosi totaalisesti

Aiemmin tällä viikolla julkaistussa Alman kannatusmittauksessa sdp:n kannatus oli samat 21,3 prosenttia, mutta kokoomuksen kannatus oli 18,1 prosenttia. Alman gallupissa ero ykkösen ja kakkosen välillä oli Ylen gallupia maltillisempi 3,2 prosenttiyksikköä. LUE LISÄÄ: Alma-gallup: Kokoomus putosi 3,2%:n takamatkalle – puoluesihteeri: ”Odotettua, kilpistyy yhteen tekijään”

Yle huomauttaa, että Petteri Orpon johtaman kokoomuksen kannatuslukema on heikoin noteeraus neljään vuoteen. Se on myös alhaisin lukema koko Orpon johtajakaudella.

LUE PUHEENVUOROSTA: Kaija Ahtela: Kokoomus kompuroi tilanteesta toiseen - veroale ja autot eivät nyt uppoa

Eniten kannatustaan on kasvattanut perussuomalaiset, joka saa nyt 13,3 prosentin kannatuksen. Tämäkin luku on suurempi kuin Alman gallupissa, jossa siinäkin nouseva perussuomalaiset sai 11,2 prosentin kannatuksen.

Samaan aikaan vihreiden kannatus on Ylen gallupissa laskenut edellisestä mittauksesta lähes prosenttiyksikön ja on nyt 13,7 prosenttia. Alman gallupissa vihreillä oli pienoista nousua ja kannatus oli 13,2 prosenttia.

Ylen kannatustutkimuksen tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo Yle Uutisille, että kokoomuksesta vuotaa kannattajia perussuomalaisiin, mutta eniten kokoomuksessa käy kato vihreiden suuntaan.

VAALIVALVOJAT: Näkökulma: Löytävätkö Antti Rinne ja Petteri Orpo toisensa 15.4.2019? – ”Ensitreffit alttarilla”

Pääministeripuolue keskustan syöksykierre jatkuu. Puolue saa 14,1 prosentin kannatuksen, mikä on 1,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellismittauksessa.

LUE MYÖS:

PS-ilmiö vahvistuu HS-gallupissa – Sipilän hallituksen kannatus enää 34,3%

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Näin kansaa kertoo mielipiteensä sulle-mulle pelin sählääjille.
Hallituspuolueiden kannatusluvut yhteen alittanevat vaaleissa 30%.
Vihreät ja Perussuomalaiset ajavat Keskustan ohi.
Kokoomus tulee olemaan juuri ja juuri vaalien kakkonen.

Seppo Simonen

Ei Antti Rinne saa vasemmistolaista hallitusta muodostettua vaikka vasemmistoa nykyliputtava RKP olisi mukana.

Jos vielä SDP jättää Krista Kiurun syliin uuden sote ja maakuntalain siitä ei kansa tykkää sillä oletan kansan olevan perinjuurin kyllästynyt koko soteen ja se haluaa katsoa mitä se tuo tullessaan.

Uuden hallituksen kokoonpanon kuninkaan tekijä on Jussi Halla-aho

Pasi Käyhkö

Missähän ja milloin tämä Keskustan nousukiito alkaa? Nyt viisarit ovat kohti lounasta eikä parempaa näytä olevan tulossa.
Keskustan kannatus on nyt laskenut myös maajussipiireissä 20%-yksikköä 80:stä kuuteenkymmeneen %:iin.
Joten kyseisen puoleen kannatus jäänee 13-14% :n väliin.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #12

Käyhkö ei ole huolissaan ollenkaan Kokoomus puolueeensa tilanteesta mutta sen sijaan on tosi onnellinen Keskustan nykytilasta.
Avaa hieman mistä kumpuaa ilkeilysi keskustaa kohtaan oletko joutunut kaltoin kohdelluksi maasedulla.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #13

Minä kirjoitan sitä mitä on tapahtumassa ja/tai tapahtunut.
Tosiasioiden tunnustaminen on hyvä asia.
Siitä olen iloinen, maakuntauudistus näyttää kaatuvan ja myös sote ei toteudu hallituksen suunnittelemassa muodossa.

Pääministerin puolue tässä on päävastuussa ja sehän on Keskusta.
Kannatusluvut kertovat tilanteen selkeästi.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #12

Pasi, kyllähän Keskusta aina jostakin kaivaa ne peruskannattajansa, mutta enää se ei kyllä ratsasta kaupunkilaisten äänillä, niin kuin viime vaaleissa. Toki maallakin ollaan jo sen verran valistuneita, että siellä nähdään asiat vähän laajemmin kuin vain maaseudun näkövinkkelistä. Näinhän ei ole aina ollut. Perussuomalaisilla on nyt mahdollisuutensa, jos osaavat vain hyödyntää sen.
Orpon kehonkieli kertoo jo Kokoomuksen paniikista ja tuolla menolla ja Orpon "änkytyksellä"sieltä suosta ei enää nousta, ei ainakaan ennen, kuin Kokoomus on saanut uuden puheenjohtajan. Sipilä vei Orpoa kuin litran mittaa, vaikka antoikin tälle joitakin myönnytyksiä, mutta vain juuri sen, mikä sopi Keskustalle, ei tippaakaan enempää ja sen äänestäjät kyllä haistavat.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #21

Tässä tilanteessa suurin mielenkiinto kohdistuukin siihen, kuka saa kannattajansa parhaiten liikkeelle, sillä vain ne vakiintuneimmat ja uskollisimmat äänestänevät nyt isoja puolueita ja "irtoäänet" aihetuttavatkin gallupeille suuria ongelmia, sillä monikaan näistä häilyvistä ei vielä ole edes päättänyt lopullista kantaansa.
Tämä myös jättää paljon tilaa viimehetken onnistuneille kanpanjalupauksille, sillä osa näistä häilyvistä ei suinkaa ole liialla poliittisella "ällillä" varustettuja, vaan menevät ikään kuin "mututuntumalla" tai pärstäkertoimella. Siihen tarvitaan näitä jullkimoita, jotka vetoavat tähän ryhmään - ovathan kasvot näkyneet sentään telkassa, ainakin jossain tosi-TV -ohjelmassa tai visailussa. Jotkut jopa "Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa". Eli, summa summaum, paljon on vielä ääniä ilmassa.

Kari Aaltonen

Kokoomus on Orpon ja johdolla ja Keskustan tuella kasvattanut Suomen velkaa, nostanut välillisiä veroja, heikentänyt palveluita ja jakanut verorahoja lähipiiriin, niin onko se jokin ihme että suosio laskee, Orpo on tehnyt tilauksen ja nyt on toimituksen aika, näinhän se markkinatalous toimii, pitäisihän se Kokoomuksessa tietää. kenen leipää syöt sen lauluja laulat ja nyt on aika pieni se piiri kenen leipää syövät.

Seppo Simonen

Jos nyt Kari Aaltonen katsot tilastoa niin viime hallituskaudella valtionvelka nousi 80 miljardista 100 miljardiin ja Tällä hallituskaudella se on noussut 105 miljardiin elikä näin on marjat sanoi rekkakuski kun puolukkarekan kaatoi soittaessaan isännälleen.

Pasi Anttila

katso tilastoa vuodesta 1987 kunporvarien miltei yhtäjaksoinen valtakausi alkoi. Vuonna 1987 velka ei juuri ollenkaan. Paljos nyt on. Porvareiden opilla on otettu 105 mrd ja kymmeniä miljardeja on ulkoistettu kunnille (valtionosuusjärjestelmien leikkausten takia)
omaisuutta on myyty ja rahat syöty.
Ja te kehtaatte varotella meitä vasemmiston vallasta.

Jukka Nieminen

Voi kokoomus vielä yllättää, aika aktiiviset tukijat ko. puolueella on se mitä minulle on jäänyt mielikuvaksi. Jos äänestys into jää vaaleissa alas niin uskoisin että kokoomus pärjää hyvin. Kannattajat hyväksyvät kokoomuksen politiikan ja ovat tyytyväisiä hallituskauteen.

Jenkeissäkin ne pelkää aina sitä ettei porukka käy äänestämässä jos voitto näyttää varmalta gallupeissa ja sitten ennakkosuosikki häviää.

Seppo Simonen

Galluppien suunta näyttää että kansa haluaa epävakautta yhteiskuntaamme sitä nyt on tarjolla vasemmiston toimesta.
Kuten olen jo sanonut että seuraavan hallitukse kuninkaan tekijä on Jussi Halla-aho ja eikös SDP ja Vihreät ole täysin kielteisiä PS:n suuntaan.

Irma Asikainen

Perussuomalaiset tarvitsisivat nyt karismaattisen johtajan ja äänvyöry olisi taattu. Kansa on niin suivaantunut nykyhallituksen edesottamuksiin, että näitä äänestäneiden joukossa etsitään kuumeisesti uutta kotipesää, eikä Rinteen johtama demarit suinkaan ole se, mikä tulee kaikkien mieleen ensimmäisenä, mutta perussuomalsisilta puuttuu nyt Soinin kaltainen keulakuva, mikä varmuudella pudottaa kannatuslukuja merkittävästi. Tähän Persujen olisi kannattant paneutua jo edellisten puoluekokousten aikaan, sillä nyt se ei enää onnistu. Vähän sama pätee Vihreisiin, jonka kannattajat tietävät, että Haavisto ei ole jatkossa käytettävissä ja uutta Niinistöäei ole näköpiirissä.

Irma Asikainen

En lähtisi puhumaan Soinista ja Stubbista samassa lauseessa, sillä miehillä on ero kuin yöllä ja päivällä. Soini on karheakäytöksinen kansan mies, kun taas Stubb sivistyntyt, sujuvasanainen, kielitaitoinen maailmanmies, joka oli niin paljon aikaansa edellä, että oli liian fiksu suomalaisille.
Ja kyllä, kyllä karisma puree, eikä sen aina tarvitse olla epäaitoa, tai valheellista. En näet tarkoita karismalla sitä, että ihminen on sliipattu paskanjauhaja, vaan karismaattinen voi olla niin monella eri tavalla. Halla-Ahon ymmärtäminen edellyttää politiikan seuraamista ja sen tuntemista, sillä hänen töksähtelevä ja särmikäs tyylinsä jättää vähemmän kiinnostuneet armotta sivuun. Myös hänen kehonkielensä on sellainen, että se ei millään tavalla houkuta ihmisiä lähestymään. En sano näitä asioita pahalla, vaan näen ne yhtenä osana plitiikkaa, jos kohta, samat lainalaisuudet pätevät kaikessa kanssakäymisessä - se, miten näemme ihmisen, merkitsee meille paljon, vaikka kuinka yrittäisimme olla puolueettomia.

Mauno Strandén

Vasemmiston opeilla edellisesslä hallituksessa Urpilainen lupasi 100 000 uutta työpaikkaa, samoin Rinne joka tuli Urpilaisen tilalle lupasi 100 000 uutta työpaikkaa, ei tullut, tuli 100 000 uutta työtöntä? Kuinka sen Keikan lainan kanssa kävi, kukaan ei tiedä kuinka se suhmuroitiin, oliko se 50v vai 80v jälkeen alkaa luhennytkset jos ei lainanottaja halua jatkoaikaa? Korkoahan tästäkö ei tulekkaan vaikka se oli hyvää bisnestä? Kelle ne seuraavaksi lainaisi, on ne sellaisia humantereita, mediasta luettua!

Pasi Karlsson

Soini on näköjän kusettanut äänestäjiään, persuja, sinisiä, Sipilää ja Orpoa mennen tullen.

Timo sai pitää ministerin pallin loppuun asti, Sipilä ja Orpo, sekä siniset kansanedustajat hölmöinä uuvatteina tuki Soinin pyörittämään sirkusta.

Mahtaa Soini nauraa tahollaan näille Soinille "hyödyllisille idiooteille" ja makeasti?