Perjantai 24.5.2019

Näkökulma: Petteri Orpon pelikirja sekosi totaalisesti

Luotu: 
7.3.2019 09:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Jos valtiovarainministeri Petteri Orpo mielii pääministeriksi, nyt on viimeinen hetki herätä.
|

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Jos valtiovarainministeri Petteri Orpo mielii pääministeriksi, nyt on viimeinen hetki herätä. Orpon johtama kokoomus jatkaa laskuaan kannatusmittauksissa, ja tuoreimmassa Ylen gallupissa Orpolle tarjoillaan hyytävä luku: 16,2 prosenttia.

Se on koko Orpon ajan alhaisin kannatusluku kokoomukselle. Esimerkiksi vuosien 2017 ja 2018 aikana kokoomuksen kannatus ei Ylen gallupissa kertaakaan jäänyt alle 18 prosentin.

LUE MYÖS: 

Yle-gallup: Ero repesi – kokoomus putoaa

Alma-gallup: Kokoomus putosi 3,2%:n takamatkalle – puoluesihteeri: ”Odotettua, kilpistyy yhteen tekijään”

Orpo syrjäytti valtapelissä Alexander Stubbin ja nousi kokoomuksen puheenjohtajaksi kesäkuussa 2016.

Tämän vuoden aikana kokoomuksen kannatus on laskenut tasaisesti. Nyt voi jo kysyä, lähtikö kokoomuksen kannatukselta pohja. Uskollisista kannattajistaan tunnetussa kokoomuksessa on nimittäin laskeskeltu, että 17–18 prosentin kannatus olisi vähintään tulossa.

Kokoomus on viime aikoina kompastellut asiassa jos toisessakin. Tilannetta ei helpota se, että juuri kokoomuksen hellimä sote-uudistuksen valinnanvapausmalli näyttää olevan paha ongelma uudistuksen etenemisen kannalta. Kokoomus näyttää jääneen yksin sekä valinnanvapauden kannattamisessa että sitovan hoitajamitoituksen vastustamisessa. Lisäksi puolue ei ole itsekään yhtenäinen sote-uudistuksen suhteen.

Eikä ole Orpo itsekään loistanut. Kun keskustelu vanhustenhoidosta leimahti, hän meni kuuluisasti sanomaan, että ”Ihminen ei ole desimaali”. Eduskunnan kyselytunnilla tammikuun lopussa hän vetosi oppositioon: ”Ei hyvät ihmiset riidellä näin paljon. Älkää kylväkö taas kerran riitaa.” Vetoomus ontui tilanteessa, jossa kansalaistenkin tunteet olivat selvästi leimahtaneet.

###

Petteri Orpon ja kokoomuksen pelikirja on nyt totaalisen sekaisin. Koska pääministeripuolue keskustan syöksykierre alkoi jo aiemmin, oppositio on nyt keskittynyt yhtenäisesti lyömään kokoomusta. Eikä kokoomus ole pystynyt tähän haasteeseen vastaamaan. Käytännössä kaikki kokoomuksen nopeat peliliikkeet ovat menneet pieleen.

”Voisi kuvitella, että kokoomuslaisilla on nyt ikävä Taru Tujusta.”

Hoitajamitoituskeskustelussa kokoomus yritti iskeä sdp:n puheenjohtajaa tuuranneeseen Sanna Mariniin, mutta operaatio ei mennyt putkeen. Kaiken huipuksi Kokoomusnuoret aloittivat törkeän saippuakampanjansa. Näytti siltä, että puolueessa olivat vallalla aivan muut tahot kuin Petteri Orpo.

Tärkeä rooli puolueissa on myös puoluesihteerillä. Voisi kuvitella, että kokoomuslaisilla on nyt ikävä Taru Tujusta, joka puoluesihteeriaikoinaan oli tiukka ja kantava voima puolueen vaalimenestyksen takana.

Tujunen toimi kokoomuksen puoluesihteerinä vuodet 2006–2014. Tujunen siis johdatti kokoomuksen suurimmaksi puolueeksi, kun Jyrki Katainen nousi pääministeriksi vuonna 2011. Nykyisin Tujunen toimii viestintätoimisto Ellun Kanojen toimitusjohtajana.

###

Myös kokoomuksen helmikuussa lanseerattu autokampanja on ristiriitainen. ”Autot kuuluvat teille” -vedolla kokoomus näyttää kosiskelevan niitä katsomossa olevia äänestäjiä, jotka saattavat vaaleissa äänestää perussuomalaisia. Vaikka puoluesihteeri Janne Pesonen vaikuttaa varmalta siitä, että tuolla kampanjalla ole ollut negatiivisia vaikutuksia, on kokoomuksen kannattajakunnassa käynyt kuitenkin suurin kato vihreiden suuntaan, kertoi Yle. Autokampanja tuskin iskee ilmastosta huolissaan oleviin kansalaisiin.

Samaan aikaan näyttää siltä, että perussuomalaisiin kallellaan olevien katsomoäänestäjien kosiskelu ei ole ainakaan vielä kovin hyvin onnistunut, sillä kokoomuksesta on vuotanut kannatusta entistäkin vahvemmin myös perussuomalaisiin. Mielenkiintoinen havainto on, että perussuomalaiset näyttää iskevän vaaliohjelmansa taloustavoitteissa juuri oikealla olevaan valtiovarainministeripuolue kokoomukseen.

”Yhteiskuntamme velaksi eläminen on lopetettava. Tulevia sukupolvia ei tule kuormittaa nykyisenlaisella vastuuttomalla politiikalla. Menoja on merkittävästi leikattava, jotta hyvinvointiyhteiskunta kyetään turvaamaan”, sanotaan perussuomalaisten vaaliohjelmassa.

Perussuomalaiset pyrkii myös kytkemään talousnäkökohdat myös tärkeimpään teemaansa eli maahanmuuttoon.

Kokoomuksella on vielä mahdollisuus loppukiriin. Tästä muistutti kokoomustaustainen viestintätoimisto Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Jukka Manninen tänään Ylen Ykkösaamussa. Hän totesi, että edellisten eduskuntavaalien alla tilanne oli saman tyyppinen, mutta kokoomus rutisti silti yli 18 prosentin kannatuksen.

Onkin mielenkiintoista nähdä, millaisen vaihteen Petteri Orpo itsestään löytää tulevissa vaalitenteissä. Niissä Orpon pitäisi pystyä haastamaan karkumatkalle päässeen sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä, joka on juuri palannut pitkältä sairauslomalta.

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

LUE MUUT SARJAN JUTUT:

Näkökulma: Löytävätkö Antti Rinne ja Petteri Orpo toisensa 15.4.2019? – ”Ensitreffit alttarilla”

Näkökulma: Äänestäjä, varo kuulemaasi – Vaalien lähestyessä poliitikon on yhä vaikeampi puhua totta

Näkökulma: Kansa kyllästyi Juha Sipilän naamaan ja Suomi näyttää siirtyvän vasemmalle

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Viljo Asikainen

Kyllä Kokoomus sen 18% saa. Se saa sen täysin riippumatta siitä mitä tekee tai tekeekö mitään. Näin siksi että Kokoomus on nimenomaan luokkapuolue. Luokkatunne pitää puolueen äänestäjät ruodussa - rationaalinen suhtautuminen faktoihin jää siellä tunnepitoisen intohimon jalkoihin. Katteetonkin illuusio paremmuudesta hivelee. "Olen hyvin koulutettu ja henkisesti persujen ja demarien, massan, yläpuolella".

Mikko Toivonen

Olen kyllä hyvin samaa mieltä tuon analyysin kanssa.
Ehkä kuitenkin nyt ollaan 2000 luvun kokoomusjohdon politiikalla ja idealismillä? tultu vedenjakajalle, missä ainakin osa kuvatusta luokasta on ymmärtänyt kannattamansa suunnan tyhjyyden ja arvojen täyspuuttumisen ja saattavat juurikin tuon 1-2% verran tulla kehottamaan puoluejohtoaan palaamaan kansakunnan yhteistä etua palvelemaan "pörssi ja vuokratyövoimayhtiöistä"

Risto Nikander

Hieno analyysi.

Kokoomus ei ole enään isänmaallinen. Se on "Euroopllaaisten arvojen" mukainen wli jakaa Suomen hyvinvoinnin ulkomaille.

Orpo oli sisäministeri, kun Suomi vastaanotti paljon nuoria miehiä Lähi-idästä. Todellisia "pakolaisia" olivat vain rintamakarkurit ja nythän se on nähty, mitä ne ja valtaosa muista olivt ja ovat. Ainoa, joka pisti "paremmaksi", oli Sipilä, joka kutui noin 20,000, Irakilaista nuorta miestä hoivattavaksi Suomeen. Orpokin yritti, mutta jäi yoiseksi. Sanoi, etttä "kaikki Syyrialaiset saavat Suomesta turvapaikan". Onneksi se viesti ei saanut niin suurta huomiota. vc¨

Ari Ojala

Kokoomuksen mahdollisuus on vain mikäli se sanoutuu irti esittämästään valinnanvapaudesta. Selkeitä muita syitä huonosti hoidettu sisäministerin tehtävä, Vapaavuori vihamielisyys maakseutuväestöä kohtaan ja pissiminen koko ajan pj:n muroihin, "möläytys" vanhusten hoidosta, Ilaskiven lausunnot -> vanhempi kannattajakunta lähtee jne. Onhan näitä syitä

Vesa Huhtanen

Eihän tässä yksi Sote porvaririntamaa voi lannistaa. Eletään vaan vanhassa, toteutuuhan se valinnanvapaus nytkin, tosin lompakon avulla. Ihmettelen vaan miten jatkossa porvarihallitusta rakennetaan, jos hallituskumppaneiden rivit näin rupeavat rakoilemaan.

Irina Gagarin

Kokoomuksen harjoittama politiikka on useimpien äänestäjien oman edun kanssa ristiriidassa. Jos äänestäjät alkavat tiedostaa, mitä Kokoomus on hallituksessa tehnyt (tai tietoisesti jättänyt tekemättä), vaalitappio on odotettavissa.

Risto Nikander

Aivan oikein.
KEPU ja Sipilä Berner parivaljakko ovat tehneet samaa ja kansa ymmärtää erityisesti sen, että kansan omaisuuden myynti pääomasijoittajille on kansakunnan tuhon tie. Onneksi ainakin tällainen politiikka on saamassa kansan tuomion.

Mikko Toivonen

Sote ja maakuntahallinto, kansalaisille erittäin harmillinen lehmänkauppa ei edes ole ainoa asia mikä pudottaa Orpoa ja Kepua. Muut asiat kuitenkin hiukan näkijästä kiinni mutta sarjassa: liikennepolitiikka, energiapolitiikka, kauppa ja teollisuuspolitiikka, maahanmuuttopolitiikka. Mutta ennekaikkea yleisilmeeltään subjektiivisten edunsaajien säälimätön edun ajo kansakunnan ja kansalaisten kokonaiseden kustannuksella.
Kokoomus olisi johtonsa vaihtamisen ja ideologiansa "viilauksen" suuressa tarpeessa. Kepua taas ei auta mikään vaan sen olisi syytäkin pudota joko kokonaan pois tai sitten ihan suoraan aktiivi viljelijäväestöön melko suoraan kytkeytyviin noin 5% äänestäjistä

Matti Virtanen

Lepomäki, Häkkänen, Rydman..

Lepomäki olisi kova luu mutta ei kokoomuksen poikakerho ikipäivänä päästä itseään viisampaa ja vieläpä nuorta naista keulille.

Koomuksen poikakerho on Kataisen aikakauden ikäinen juttu. Vanhat eivät näitä juurikaan arvosta, osa

Irina Gagarin

Punavihreat Orpo ja Mykkänen ovat jo vahinkonsa päässeet tekemään. . Ministereitä vaihtamalla Kokoomus julkisesti myöntäisi harjoittamansa politiikan olleen virheellistä ja tiesdostavansa että kansa ei sitä hyväksy - kyseessä olisi takinkääntö.

Raija Lempiäinen

Toivottavasti kansalaiset näkevät kuinka vaarallista persujen kansalliskiihko on, myös äärioikeistoon samaistettavia asenteita esim. työttömiä ja muita sosiaaliapuja saavia kohtaa. Maahanmuuttokin on jo asiallisella tolalla, vaikka eivät sitä halua tunnustaa.

Martti Salo

Kuten täälläkin on jo mainittu niin Kokoomuksen kannatusta on laskenut ennen kaikkea sitkeä hirttäytyminen keskustan täysin tarpeettomaan ja vahingolliseenkin hallintohimmeliin eli ”maakuntauudistukseen”. Ilmeisesti Kokoomuksen johdossa ei ole ymmärretty sitä, kuinka suuri inho kokoomuksen kannattajien keskuudessa on tätä maakuntauudistusta kohtaan.

Nyt olisi viimeinen tilaisuus irtisanoutua tästä ja ei vain nuorten taholta vaan myös kokoomuksen ylimmän johdon taholta ilmoitta että – Sote kaatuu ja samalla kuopataan myös maakuntauudistus.

Esko Riikonen

Orpon luottamus on mennyt monen kokoomuslaisen silmissä. Sähläilyt Mykkäsen kanssa vievät gallup-lukuja alaspäin. Kansa näkee, että ne on vain vaalipuheita. Ja toisekseen hoitajamitoituskommentti Orpolta oli selvä viesti asenteesta.

Demarit eivät omilla toimillaa saa ihmisiä liikkeelle, mutta Orpo saa ja osa valu demareille.

Vesa Huhtanen

En usko, että kokoomuslaiset valuvat nykydemareihin, jotka ovat horjuneet vasemmalle Lipposen ajoista. Silloin peruskokoomuslainen saattoi Kekkosvihansa vuoksi livetä äänestämään demareita. Tumpelohan Orpo on, siitä ei pääse mihinkään. Vapaavuori olisi toiminut eri tavoin. Nyt Vapaavuori vie Helsinkiä autovihamieliseksi Sinnenmäen syleilyssä.

Hannu Mononen

Tuolloista sisäministeri Orpoa on kiittäminen siitä, että 2015 kansainvaelluksessa ei käytetty Dublinin sopimusta tulijoiden passittamiseen siihen EU-maahan, johon he olivat saapuneet ensimmäiseksi, vaan päätettiin maksattaa kaikki viulut suomalaisilla alusta loppuun – ja se maksu jatkuu yhä, seuraavillekin sukupolville.

Äänestäjistä riippuu, pannaanko Orpo ratkaisustaan siihen kuuluisaan poliittiseen vastuuseen.

Risto Nikander

Olen TÄYSIN samaa mieltä. Poliittinen vastuu kuuluu kaikille muille paitsi persuille tästä suurimmasta SUomen ja EU politiikkojen virheestä Jopa Merkel sanoi, että on pannkikrrisiäkin suurempi pulma.

HAlla-aho on ainoa, joka on osannut ennakoida islamisaation vaikutuksia syvällisesti jo vuosia sitten.

Petri Hämäläinen

Todellakin tarvittaisiin Taru Tujusta.

Hän sai Kataisen ja Stubbin sisällöttömän unelmahötön näyttämään järkevältä toiminnalta ja toi yhden vaalivoiton toisensa jälkeen.

Nyt Orpon « Sammon ryöstö » eli kansallisvarallisuuden ulosmittaus pääomasijoittajille on ilman savuverhoa. (Infra, taksi, Sote yms)

Ja suora tulitus kohti Kokoomusta on alkanut.

Orpo on sen verran fiksu että ymmärtää varmasti pitää pään pensaasta. Ja tekstailla pari epämääräistä mielenkohotusviestiä « yrittäjyydestä ».

Mika Korhonen

Vähiin käy Kokoomuksen vetohahmot. Katainen ja Stubb näyttivät jo etteivät osaa mitään. Orpo on tehnyt nyt myös saman. Tämän uutisen kirjoittaja Jenni Tamminen fanittaa selvästi Taru Tujusta se tuli jo selväksi uutisesta.

Ensio Jauhiainen

Verotuksen hyvinvointitappio
Jos valtio joutuu maksamaan kolme miljardia maahanmuutosta, verotusta joudutaan kiristämään vastaavasti, ja sen hyvinvointitappiot voivat olla satoja miljoonia.
Jos 3 miljardia pannaan hyvätuloisten (sanotaan lääkäreiden) maksettavaksi, tuloksena on, että lääkärit tekevät työtä vain osan vuotta, ehkä kuusi kuukautta. Työvoiman tarjonnan/työllisyyden supistuminen on suora tappio yhteiskunnalle/kansantaloudelle.
Veroilla on psykologinen merkitys työhaluihin. Se toimii sekä pienituloisten, että suurituloisten piirissä. Jos 8000 euroa kuukaudessa ansaitseva on töissä ja lakisääteisillä lomilla 11 kk vuodessa, hän maksaa veroja 3939 euroa vähemmän kuin 12 kk töitä tekevä. On ongelma myös toisin päin. Jos samaa palkkaa ansaitseva tekee 1000 eurolla ylitöitä vuodessa, hän maksaa ylitöistä puolet veroa, 486 euroa. Jos pienituloisen työssäkäynnin sijasta saa saman rahan sosiaalitukena töissä käymättä, on motivaatio jäädä työelämän ulkopuolelle houkutteleva.
Sosiaalituet ovat enemmän kuin hyvätuloisen palkka
Suurilapsinen perhe saa sosiaalitukia enemmän kuin hyvätuloinen palkansaaja nettopalkkaa. Tuet rapauttavat yhteiskuntamoraalia, koska suurten tukien saaja ei tulisi koskaan ansaitsemaan niin suurta palkkaa, että hänen kannattaisi mennä töihin. Kun lapsikatraan viimeinen lapsi poistuu lapsilisän piiristä, ovat kotiäiteinä toimineet maahanmuuttajat jo lähellä takuueläkeikää. Maahanmuuttajien joukossa on useita suurilapsisia perheitä. Esimerkkilaskelman perustiedot olen saanut vuodatettuna Helsingin sosiaalitoimistosta. Tiedot on päivitetty vuoden 2019 sosiaalieduilla.
Hirsi (nimi muutettu) on yhdeksän lapsen yksinhuoltajaäiti. Hänelle maksetaan työmarkkinatukea, lapsilisää, asumistukea, hoitorahaa ja -lisää sekä elatus- ja asumistukea 6116 euroa kuukaudessa.
Jotta suomalainen lapseton henkilö pääsisi samoihin nettotuloihin, on hänen kk-palkkansa oltava melkein 11.000 euroa. Alle joka sadas suomalainen saa noin isoa palkkaa. Esimerkiksi Etiopiassa keskituloisen palkka on noin 100 euroa kuukaudessa. Maahanmuuton hintaa on myös rankasti vääristynyt kuva Afrikassa ja Lähi-Idän maissa Suomesta Eldoradon kaltaisena kultamaana. Tämä kiihdyttää tulijoiden määrää.
Maahanmuuttajaperheet ovat usein eronneet suomalaisen lainsäädännön mukaan, vaikka elävät avioliitossa sharia-lain mukaan. Näin he saavat suurempia sosiaalitukia ja perheen isä oman asunnon, jonka vuokran maksaa myös sosiaalitoimisto. Usein tämä asunto on vuokrattu pimeillä markkinoilla ja tämä tulo tulee sosiaalitukien päälle
terveisin,

Heli Räty

Kun Kokoomuksen kannatus laskee 17%:in, puolueessa on ollut tapana pistää puheenjohtajat vaihtoon. Näin Itälän ja Stubbin kohdalla. Jos vaaleissa käy miltä nyt näyttää, puolue valitsee Orpolle seuraajan Porin puoluekokouksessa kesällä 2020. Toivon, että Lepomäki on silloin ehdolla.

Jorma Peltonen

Se on se sinivihreä verouudistus joka Kokoomusta painaa. Eivät uskalla enää puhua valtion menojen leikkauksesta vaikka varaa olisi vaikka kuinka paljon. Ja jäisi vielä vanhusten hoitoon lisäsatsauksia jos lopetettaisiin turhanpäiväisyyksiin verorahojen syytäminen. Mutta ehkä oppositio opettaa.

Kaj Bäckman

Jos Orpo / Urpo / Orpo sta tulis pääministeri niin silloin minusta voisi yhtä hyvin tulla Maamme presidentti. Eli mikä vika on nyky politiikassa, kun siihen ei hakeudu kyvykkäitä ehdokkaita enää, vaikka palkka ja edut ovat huippu luokkaa. Eli täysi reformi tarvitaan .

Kaarlo Erjala

Kannatus tulee selkeällä ja vastuullisella politiikalla. Ei Orpo huono puoluejohtaja ole, mutta minua ainakin ärsyttävät jatkuvat palkkaveroalepuheet. SOTE on tietysti suuri ongelma, koska monet pystyvät nykyisinkin käymään yksityislääkärissä. En ole perussuomalainen, mutta heidän ohjelmassaan on paljon rohkeaa realismia.

Jari Karppinen

Kantasuomalainen äänestäjäkunta on poteronsa kaivanut jo isiensä geeneissä. Sitten on meitä pieni vähemmistö, mutta kasvava joukko kriittisesti erilailla asioita ja mielipiteitään muodostavia. Sekoomus tai Nuorsuomaiset, Maalaisliitto, Suomen työväen puolue eivät näihin kuulu. Mitäpä sitten, jos kaikki rapsakat miljoonaa nukkuvaa, joita ei vanha eli valhamedia noteeraa, lähtisikin joukolla äänestämään (Huom. Minä äänestän aina!)