Tiistai 18.6.2019

Näkökulma: Juha Sipilän onneton info – ”Räikeä tyylirikko”

Luotu: 
8.3.2019 11:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Juha Sipilän hallituksen eroa koskevassa tiedotustilaisuudessa oli aikaa parille hassulle kysymykselle.
|

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä teki omien sanojensa mukaan henkilökohtaisen päätöksen siitä, että hänen hallituksensa kaatuu.

Hän sanoi kantavansa vastuunsa eli otti itselleen niin sanotun ”sote-pommin”, jota on heitelty viime päivinä käsistä toisiin odottaen, kenen sylissä se räjähtää.

LUE LISÄÄ: Juha Sipilä: ”Minulle valtava pettymys – Kannan oman vastuuni”

Oli oikein, että pääministeri Sipilä itse ilmoitti, että sote-uudistukselle ei edellytyksiä ole. Vasta pääministerin tiedotustilaisuuden jälkeen eduskunnan puhemiesneuvosto tiedotti, että koska hallitus on antanut eronpyyntönsä, eduskunnalla ei ole edellytyksiä käsitellä maakunta- ja sote-uudistusta. Viime päivinä oli spekuloitu, että puhemies Paula Risikko (kok) olisi se, joka joutuu sote-pelin puhaltamaan poikki.

Juha Sipilän tänään pitämä tiedotustilaisuus oli kuitenkin onneton. Sipilä kertoi, ettei edellytyksiä sote-uudistuksen syntymiselle ole ja että ratkaisu hallituksen erosta oli hänen. Sen jälkeen Sipilä kuitenkin aloitti vaalipuheet. Hän sanoi olevansa ”keskustan pj:nä täysin sitoutunut koko suomen puolustukseen tulevissa maaleissa” ja sanoi keskustan jatkavan maakuntamallin ajamista.

Tiedotusvälineet saivat kysyä vain muutaman hassun kysymyksen. Aikaa olisi tarvittu huomattavasti enemmän, jotta olisi saatu selvyyttä esimerkiksi siihen, mitä hallituksen muille merkittäville lakihankkeille käy.

Eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä ehti jo kommentoida Ylellä, että hallituksen erotessa sen esitykset raukeavat, mukaan lukien erittäin tärkeänä pidetyt tiedustelulait. Sdp:stä kuitenkin kommentoidaan, että hallituksen ero ei vaikuta tiedustelulakien käsittelyyn.

Kaikkea tätä olisi pitänyt käsitellä heti Sipilän tiedotustilaisuudessa. Hän oli tuossa vaiheessa jo saanut tasavallan presidentiltä eron. Hallitus on nyt toimitusministeristö.

”Sipilältä räikeä viestinnällinen tyylirikko pitää pääministerinä (vt) puolueen puheenjohtajan poliittinen puheenvuoro.  Pitäisi tämän infonsa Apollonkadulla”, tviittaakin viestintätoimisto Ellun Kanojen tutkimusjohtaja, kokoomustaustainen Jukka Manninen.

Soten jatkolle Sipilä uhrasi muutaman sanan kertoen olevansa valmis käynnistämään pyöreän pöydän keskustelut.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Sipilä kompuroi viestinnällisesti. Hän on pitkin pääministerikauttaan viestinyt epäselvästi eikä ole aina vastannut tiedotusvälineiden kysymyksiin.

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

LUE MYÖS: Näkökulma: Valtava isku Juha Sipilän uralle

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Jongsma

Jos hallituksen esitykset raukeavat, raukeaa myös kansanedustajien sopeutumiseläkeen muutos. Koska Anttila ja Salolainen siirsivät pöydälle jättöllä käsittelyn ensi tiistsille. Eli hallituksen ero oli tiedossa jo pitkän aikaa.

Jukka Mattsson

Sanojensa mukainen vaalitemppu.

Ja virkamieshallitus toimitusministerein vie asiat loppuun asti, ilman syytevastuuta hyvien veljien syliin.
Soini vihjaisikin tästä muutama päivä sitten

Nyt kun SOTE kaatui niin pitääkö Sipilä edes vaimolleen antamansa lupauksen ajaa partansa vasta sitten kun SOTE on valmis?

Taitaa käydä kuten muidenkin antamiensa lupausten.

Tuomo Suomalainen

Tyylirikko on toimittajan. Faktisesti Sipilä oli infossaan jo toimitusministeristön pääministeri, sillä tasavallan presidentti oli hyväksynyt eronpyynnön ja pyytänyt Sipilän hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä. Eduskunnassa sitten vielä luetaan pääministerin erokirje, mutta se on seremoniaa, luulen.

Jenni Tamminen

Tyylirikko viittaa juuri siihen, että Sipilä oli jo infoa pitäessään vt. pääministeri, ei enää varsinainen pääministeri. Näin ollen hänen olisi pitänyt jättää vaalipuheet joko eri tilaisuuteen tai erottaa ne tilaisuuden loppuun omana osionaan.

Timo Virtanen

Juuri näin. Demareilla ei ole esittää mitään sotea. Nyt joutuu Rinne selittelylinjalle. Edellisellä kaudella demarien touhut eivät johtaneet mihinkään. Eikä Rinne ole tottunut mihinkään vastuunkantoon missään asiassa. Henkilökohtaiset sakotkin maksaa " liitto". En näe kyllä mitään valoa edessäpäin.

Petri Kokko
Vastaus kommenttiin #29

#29

Niin saavutti, tästä ollaan kyllä samaa mieltä. Oliko se sitten hyvä asia suurelle osalle suomalaisia onkin ihan toinen juttu.

SOS hallituksen "urotekoja"

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattu
Vuorotteluvapaan ehtoja kiristetty
Vanhempainvapaan päivärahoja leikattu
Sairausajan vuosilomaa leikattu
palauttamalla siihen omavastuupäivät
Vuosiloman kertymistä vähennetty
äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan ajalta
Ansiosidonnaisen kestoa leikattu 100 päivällä
Kiky leikkasi julkisen sektorin lomarahoja 30 %
Vuosittaista työaikaa pidennetty 24 tunnilla
Työsuhdeturvaa heikennetty (mm. koeaikaa
pidennetty, takaisinottovelvollisuutta
lyhennetty ja pitkäaikaistyöttömän
määräaikaisuuksia helpotettu)
Aikuiskoulutustuen kestoa lyhennetty
(19 kk -> 15 kk) ja perusosaa leikattu 15 %
Ammatillisen koulutuksen määrärahoja
leikattu 190 miljoonaa euroa
Korotetusta työttömyyspäivärahasta luovuttu
Lähes kaikkia Kelan etuuksia leikattu
(mm. lapsilisää, äitiys-, isyys- ja
vanhempainpäivärahaa, peruspäivärahaa
ja kansaneläkettä)
Yleisen asumistuen perusomavastuuta
suurennettu
Opiskelijoiden opintorahan osuutta
pienennetty ja lainaosuutta kasvatettu
Palkkatuella tehdystä työstä kertyvää
työssäoloehtoa kiristetty
Aktiivimalli leikkasi työttömyysturvaa

Suunnitteilla oli myös:
„ Irtisanomissuojan heikentäminen
„ Aktiivimalli 2

Mikko Paavola

Sipilä on myös ajoituksen mestari - ehdokasasettelu on päättynyt, äänioikeusilmoitukset äänestäjille tulleet ja nyt sitten STOPPI asialle jota ei pystytty ratkaisemaan vaan opposition jarrutus sotki. Tästä kärsivät oppositiopuolueet erityisesti sdp. Katsotaanpa tulevia kannatuslukuja. Ns vaaliasintuntijatkin höpöttävät että hallituspuolueet kärsivät. HÖPÖ HÖPÖ. Keskustalla on 7-11.3. n 200 vaalitilaisuutta ympäri Suomea. KATSO - listaa tilaisuuksista - suomenmaa.fi

Reijo Helli

Mikko Paavola: Olemme nähneet tämän Sipilän tekemiset ja olen niitä vastustanut hänen Hallituskautensa alusta lähtien ja totean sinulle sen että Kepun kannatus ei tule ainakaan nousemaan niin kauan kunnes osaatte tehdä oikeat johtopäätökset ja heittää koko Kepun alasajon suorittanut Sipilä ulos sieltä puheenjohtajan pallilta... tulevat vaalit ovat Kepun kannalta varmasti synkät... ja en ollenkaan ymmärrä sitä että tämän miehen annetaan jatkaa Kepun johdossa ja saattaa Kepu todella tälläiseen ahdinkoon.

Raija Lempiäinen

Ei ole Sote ainoa asia joka on tiputtanut hallituspuolueiden kannatusta! Porvaripuolueet näyttivät arvomaailmansa ja se avasi kansalaisten silmät, selittelyt ei nyt auta, kansalaisten elinolojen ymmärrystä olis pitänyt olla jo aikaisemmin, sekä leikkausten yhteisvaikutusten esimerkiksi lapsiperheiden osalta!

Timo Malste

Paljonko pistettiin vero€ja tähänkin turhuuteen?
Kaikki turhat valmistelut kunnissa ja maakunnissa jotka nyt raukeavat...eipä tullut Maakunta uudistusta eikä muutakaan, Keskusta pettää aina. Sotea ajettiin kuin käärmettä pyssynpiippuun, eipä siitä loppuviimein tullut kuin hukkaan heitettyjä vero€ja, sinne kuuluisaan Kankkulan kaivoon taisi mennä melkomoinen määrä €ja?

Kaarlo Kunnari

Soten käsittelyä ei Kepu jarruttanut, vaan Krista Kiuru ja muut opposition edustajat sekä asiantuntija talebanit. Turhaan on rahoja tuhlattu jo niihin yli 1400 kpl ns. asiantuntijaan jotka satoja tuhansia euroja per/hlö laskuttivat meidän veronmaksajien varoja lausunnoistaan Sotesta. Onneksi tämä lypsäminen loppuu. Verorahoillemme on tärkeämpikin kohteita. Tiedoksi ellet tiedä, että Sotea on valmisteltu jo 14 vuotta, eli ei Sipilän hallitus ensimmäisenä sitä aloittanut. Tarve on havaittu jo silloin 14 vuotta sitten. Poliitikoinnilla sitä ei ole saatu maaliin ja näyttää siltä ettei vastaisuudessakaan, ellei asenteet puolueissa muutu ja anneta sen valmistelu asiantuntijoille. Netissä on moni ehdottanut palaamista kuntainliitojen pohjalle ja niihin kunnallisten terveyskeskusten ja hoitolaitosten siirtämistä pois kunnilta. Lakimuutoksia ei paljonkaan tarvittaisi ja pienten kuntien ongelmat tulisi ratkaistua. Kuntainliittojen keskussairaalat ovat toimineet jo vuosikymmeniä jne.

Arto Lähteelä

Sote on kuin satu 'Keisarin uudet vaatteet.
Mitään hallinnoinnin koukeroita ei tarvita.
Maailman paras terveydenhoito tarvitsee lisää palkata lääkäreitä ja hoitajia
terveyskeskuksiin.
Se on vaikea poliitikkojen ymmärtää.
Jos jotain uudistetaan, niin siinä täytyy ensin polttaa miljardi rahaa uuteen hallintoon.

Seppo Simonen

Ensinnäkin kyllä nämä tyylirikon suunta varsin hyvin ymmärretään.
Toiseksi nyt mitatataan puolueiden uskottavutta. Toiset hallitukset tekee työttömiä lisää 100 tuhata ja toinen työllistää 140 tuhatta työtöntä toinen hallitus tekee velkaa valtiolle 80 miljardista 100 miljardiin neljässä vuodessa toinen vain 5 miljardia neljässä vuodessa.
Nyt on meneillään suuri puhallus somemedian avulla sopulipopulismi toimii nyt täysillä ja hallituksen vastaisuus näyttää uppoavan kansaan kuin veitsi sulaan voihin.
Tuolla ylempänä ikää kuin olisi ilkkuilua nyky tilanteeseen mutta historia tulee todistamaan että me Juha Sipilän ja hallituksen puolustajat olemme olleet oikeassa.

Janne Rantala

Sinne meni kepuloisten maakuntahallinnot ikuisiksi ajoiksi ja kepun jääminen marginaalipuolueeksi on sinetetöity :)Ja kaikki vain koska näillä roistoilla oli muka jotain arvoja mitkä tosin ei estänyt vahusten tappamista hoidonpuutteeseen ja köyhien ihmisten kiusaamista.

Erkki Pirttimäki

Ryhdikäs päätös Sipilältä somen kaatumisen jälkeen. Somen kaatajana Krista Kiuru täältä meiltä Porista, saa kranssin kaulaansa, mitä se sitten merkitseekään, aika näyttää. Kiuru lupasi jo aikaa ettei hän vie sotea eteenpäin se nyt nähtiin.